Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under juli 2010

Av Lambergsfrua - 20 juli 2010 11:16

Grattis alla Margaretor på namnsdagen, men först och främst GRATTIS

till "vår" Maggan - min goda vän och kompis sen förskoleåldern. Visste ni förresten att Margareta betyder Pärla? Det läste jag i dagens NWT, så då det måste vara sant  


Jag och Mannen i Mitt Liv önskar dig en fin dag!

Soliga kramar!   

Av Lambergsfrua - 19 juli 2010 12:00

Först vill jag tacka er som har skrivit kommentarer hos mig - alltid lika uppskattat. En ros till er!   


Jag tar ju alltid många foton från våra resor, men sen det är egentligen bara den allra närmaste familjen, som är intresserad av att titta på dem - även om jag rensar friskt. Och så ni go'a bloggarvänner förstås   


Men det finns ett undantag och det är vår vänliga och alerta granne Ingegerd. Efter varje resa BER att få titta på bilderna!  Och jag visar så gärna.


Nu har vi börjat gå bakåt i tiden och igår var det dags för Sydafrika, där vi var ca tre veckor över jul och nyår för fem år sen *oj, vad tiden går!*


Jag ska inte trötta er med alla de bilderna, men några kan jag inte låta bli att visa.


Vi fick se The Big Five - här ett av flera lejon. Chauffören på vår safarijeep körde rakt in till en grupp lejon, där hannen låg och mumsade på en giraffunge medan honorna väntade på sin tur. Trots att vi hela tiden hade en beväpnad s.k hunter sittande i en stol framme på kofångaren var jag faktiskt riktigtt skraj  då. 


Många upplevelser och vackra naturscenerier senare besökte vi de lika vackra vindistrikten.

Här blommade mängder av hortensia. Den kallas för Christmas Flower eftersom den blommr runt jul - då är det sommar därnere.


Kapstaden ligger oerhört vackert vid bukten nedanför Taffelberget.

MiML Och jag vid hamnen The Waterfront i Kapstaden.


Uppe på Taffelbergets utsiktplattform - dit jag gick ut med stor tvekn och ryggen mot stupet.


Min första reaktion när jag fick se den branta höga linbanan upp till Taffelbergets topp var NÄÄ, ALDRIG I LIVET!   Men jag insåg också, att jag skulle ångra mig grymt, om jag inte åkte med upp.


Linbanekorgen är stor som en buss och rymmer 65 personer. Hela golvet roterar sakta runt ett stillastående centrum. På så sätt får alla möjlighet att se så mycket som möjligt uinder resan. Jag satt på en pall i mitten och tittade ner i golvet...Men jag följde med i alla fall och det är jag jätteglad för.   


I resans program ingick många utflykter, självklart till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad för sina politiska åsikter.


Goda Hoppsudden var ett annat måste.

Men Stormarnas Udde är mer rättvisande för här blåste det rejält. 


Nyårsafton firades med gruppen på en riktigt trevlig restaurang med läcker mat. När vi sen gick de två kvarteren tillbaks till hotellet var gatorna fyllda med tutande bilar och glada människor av alla kulörer scm ropade Happy New Year!


Sammanlagt visade jag ungefär 150 bilder. Ingegerd kollar alltid varje bild noga, upptäcker ofta detaljer och frågar intresserat om olika fakta. Hon vill hela tiden veta och lära sig mer. Själv har hon inte haft möjlighet att resa och kommer inte heller att göra det i framtiden - hon fyller 86 i höst   


Mina soligaste kramar till er alla som tittar in!   

Av Lambergsfrua - 17 juli 2010 19:40

SMHI varnade för kraftiga regn- och åskväder här,   men av det blev det bara en massa regn. Värre för de som bor på Gotland - där blev hela ön helt strömlös. Ofattbart, men så sårbart är vårt samhälle inför naturens krafter.


Har sutiit ganska länge idag och pillat med föreningens hemsida. Lagt in lite nya bilder och uppdaterat texten, där det behövdes. Det är sånt man kan göra utan dåligt samvete, när vädret inte är direkt lämpligt för uteaktiviteter.   


Önskar er alla en fin kväll och sen en god natts sömn i sköna Loppelådan.

Soliga kramar!   

Av Lambergsfrua - 16 juli 2010 18:10

Ni minns väl måsbryggan, som bogserades ut i Mariebergsviken här i Karlstad, för att locka till sig skitande måsar från båtarna vid bryggorna.

Man hade bara glömt en sak - måsar har svårt att sitta på en rund slana och det var precis vad man har använt vid bygget...   Här kan du läsa oim det snöpliga resultatet.


Men visst var det ett bra försök. Kanske man kan bygga om bryggan med brädor, som måsarna kan sitta på utan att drutta i vattnet   


Soliga kramar!

Av Lambergsfrua - 16 juli 2010 17:39

Jodå , nu igen!   

Än en gång lyckades jag slinta och knyckla till en tå, när jag tog spjärn mot pallen för att sätta mig tillrätta på en av våra höga stolar på balkongen. Ni som följer min blogg minns kanske, att exakt samma sak hände nån gång i våras också - tror jag att det var.


  Återigen var det "pektån" som fick sig en tryckare och lika förbaskade ont gjorde det. Jag kan lugnt säga, att det inte är direkt smärtfritt nu heller - och inte är det mycket att göra åt eländet. Tur att det är sommar och sandalväder.


Så har vi då vinkat av Sonen Peter, som har åkt hem till Göteborg igen. Det har varit trevligt att ha honom i närheten. Vi har ätit middag tillsammans och umgåtts varje kväll, medan de flesta dagarna har ägnats åt egna altiviteter. Han har bland annat utforskat stora delar av stan med omgivningar på cykel.


Jag måste bara få visa mina två foton av solnedgången i måndags kväll - kvällen före det enorma åskvädret som brakade loss på natten sen.

Dagen hade varit het och kvalmig och kvalmigheten höll i sig långt in på kvällen.  


Det var så fanatstiskt vackert - och jag har absolut inte trixat med fotona i PhotoShop. Det hade antagligen förstärkt effekten ytterligare, men här tycker jag att naturen klarar av effekterna så bra på egen hand   


Önskar er alla en fin fortsättning på fredagkvällen och en riktigt trevlig helg.

Soliga kramar!   


Av Lambergsfrua - 14 juli 2010 23:13

Idag hade vi bestämt att åka med båtbussen från Slussvaktarcaféet vid Pråmkanalen ut till Skoghall. Jodå, här i stan har vi faktiskt båtbussar. Det är båtar som går efter ordinarie turlista och kostar lika mycket eller lite som att åka med en buss, som går på vanliga däck



De här bussarna är otroligt populära och det är inte alltid man kommer med - och det går inte att förboka plats - det är ju en buss! När MiML, Sonen och jag kom ombord fanns det en endaste plats kvar. Snacka om tur!


Vid Orrholmen på väg in till Mariebergsskogen stod den här lycklige fiskaren med sin nyfångade gädda.


I älvgrenarna var det livlig båttrafik och många ägnade sig åt just fiske.


Somliga kunde stoltsera med egen brygga för fiskandet.


Vi fick uppfattningen att den stora båten hade gått på grund på en sandbank - men vi är inte säkra. Det är ju väldigt grunt som synes.


På Mariebergsskogens strandängar gick canadagäss och betade.


I Skoghallsådran kom den här tuffingen och körde om vår båtbuss - vadå

5 knop?   


Här sitter MiML och jag i båtbussen, när vi kommit fram till Skoghall. Vi klev inte av utan åkte tur och retur.


Nya passagerare på väg ombord.


  MiML och Sonen.


Hemma från balkongen fick vi se den här farkosten - och just som jag knäppte kom en mås svischande förbi   


Dags för Loppelådan, Sov gott alla.

Soliga kramar!


Av Lambergsfrua - 11 juli 2010 16:40

Ja, nu har vi fått riktig medelhavsvärme här och det tycker nog de flesta är helt underbart - men inte jag och MiML. Jag antar att man har svårare att tåla värme, desto äldre man blir - och det bådar ju inte gott för framtiden. Jag som har tänkt mig att få vara pigg och frisk och bli minst 100   


I helgen har många tagit sina båtar och stuckit ut till sina sommarställen eller bara till någon ö för att bada och sola.


Det är sällan man ser så många bilar parkerade borta vid bryggorna som idag. Båt på ingående vid lunchtid - de kanske ville hem till skuggan...   


Även längs Lambergkanalens bryggor står bilarna fortfarande i rad nu på eftermiddagen. Där brukar det på sin höjd stå två tre bilar. De andra båtägarna bor i närheten och har gångavstånd till sin båt.


En ut och en in. Den stora båten mullrade dovt, när den försökte hålla fartgränsen - inte lätt. när det finns resurser i skrovet. Aj aj aj vad det måste svida i plånboken att tanka den för en liten tripp...   


Flera kvällar i rad nu har vi sett måsar fladdra runt parklindarna här utanför. De nästan slår sig ner på grenarna (fast de inte kan) i sin iver att fånga - ollonborrar alternativt kastanjeborrar.


Borrarna brukar svärma runt träden i maj-juni, men det här måtte vara några eftersläntrare, Borrarna är så klumpiga i sin flykt att de är ett lätt byte för måsarna.

Här kan du läsa mer om dessa insekter - inte så himla romantiskt som i visan om


Flicka från Backafall
T: Gabriel Jönsson
M: Gunnar Turesson


Flicka från Backafall, briggen Tre Bröder,
kryssar ikväll i Karibiska sjön.
Medan en landvind från kustern i söder,
stryker som sunnan där hemma kring ön.
Luften är kryddad av tusende salvor,
men jag ger bort dem var endaste en.
Mot att få vandra bland Backafalls malvor,
- allt medan månen går vakt över Hven.


Vänta mej inte till sommaren Ellen,
då skall jag ännu ha linjen i norr.
Men när du står invid kyrkan om kvällen,
tänk då att jag är en yr ollonborr,
som utan lov tar en törn mot din tinning,
och - medan du med små händerna slår -
letar sej ner under bluslivets linning,
- allt medan månen i malvorna går.


Känn att inkräktaren bara vill veta,
om dina bröst är som malvornas blom.
Var gång du känner min tanke vill leta,
hem från sin vakt vid mesanseglets blom.
Känn att det blott är din gosse som sänder
hälsningen att han som bärgad kapten,
landar en gång under Backafalls stränder,
- allt medan månen går vakt över Hven.



Åh vad SKÖNT! Det regnar nu   


I kväll blir det förstås fotboll tillsammans med Sonen.

Mina varmaste kramar till er alla som tittar in   



Av Lambergsfrua - 10 juli 2010 21:34

Jo, det är sant och inget som jag hittar på för att vara rolig så här på lördagskvällen. I går kunde vi läsa om sjösättningen av uppfinningen.   


Här i Karlstad har man stora problem med det växande antalet måsar och kajor, som både skränar och smutsar ner. Båtägarna är förtvivlade över att få sina båtar och kapell dekorerade med blaffiga fågelskitar. Jo, jag vet det heter exkrementer, men håll med om att exkrementbrygga inte låter tillnärmelsevis lika häftigt ;). Nya Wermlands Tidningens artikel kan du läsa här.


I dagens tidning berättades det, att måstoaletten blivit väl mottagen av måskolonin - kajorna nämndes inte, men de vågar sig väl inte ut på öppet vatten.



Om detta slår väl ut planerar kommunen att sätta ut fler måstoaletter /skitbryggor i våra vatten. Jag ser fram mot en sådan brygga här i Lambergstjärn. Hos oss sitter måsarna på lyktstolparna och lämnar rejäla glidminor på bilar, som står parkerade på gatan och till och med ända in på parkeringen vid husen. Inte kul alls.   


Nere i centrum undviker folk att parkera under de stora träd som finns där. Att lämna sin bil där innebär garanterat att du återvänder till en nedskitat bil - kajorna stortrivs nämligen i dessa trän.


Naturligtvis ska vi värna om miljön - och då är väl en skitbrygga en utmärkt idé!   


Soligt och ännu vid 22-tiden har vi +28. Folk sitter ute och söker svalka i skuggan,


Önskar er alla en god natts sömn och fortsatt trevlig helg.

Soliga kramar!







http://nwt.se/karlstad/article736181.ece

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards