Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under oktober 2010

Av Lambergsfrua - 22 oktober 2010 19:15

Som jag tidigare berättat har vi haft besök några dagar av vännen Lena från Stockholm. Härifrån skulle hon sedan vidare till Göteborg för att hälsa på barn och barnbarn.

Hon visade oss, vad hon skulle ge sitt barnbarn - en i mina ögon riktigt klenod.   


 

Boken gavs en gång till Lenas mamma och moster av deras mamma. Boken är en riktig pärla tryckt 1916 avsedd att användas i flickorna lekstuga.


Där ges goda råd till de små husmödrarna om vikten av renlighet, vacker dukning och fin uppläggning - och naturligtvis en hel del recept på mat, kakor och till och med tårtor.


    

Det är en rejält utrustad lekstuga som de små flickorna förväntas ha tillgång till. Förutom järnspisen och diverse annat krävdes 3 spilkummar, 2 msk av britanniametall, en smakkopp och - en konserveringsapparat!   

Jag har googlat på Britanniametall och det är en legeringen som består av 93% tenn, 5% antimon och 2% koppar.


Recepten känns lite ovana för oss, en del är ganska avancerade, men jag fastnade mest för det här:

Här är det viktigt att plocka sparvarna noga - annars får man ludd i munnen   Och så gillar jag förslaget, att man ska kolla med en vispkvist, om fåglarna är färdiga   


Nu är det snart dags att titta på Dobidoo. Ska bli intressant att se Pernilla Wiberg och Stefan Holm i musiksammanhang.


Önskar er alla en trevlig kväll!

Varmaste kramar!   Av Lambergsfrua - 22 oktober 2010 08:58

Idag hissar jag flaggan för min goda vän från förskoleåldern Maggan i Strängnäs, som fyllde år igår. Då hade jag stora problem att komma in på bloggen, så det får bli lite försenat idag i stället. Jag är säker på att det blev en fin födelsedag ändå.   


 


Jag hissar den också för vännen Anita i Ljung, som fyller år idag. Hoppas dagen blir bra   


Dags att gå till jobbet på LBC - fraktsedlarna väntar!   


Önskar er alla en härlig höstdag.

Soliga kramar till alla som tittar in!   

Av Lambergsfrua - 20 oktober 2010 18:46

Har besök av en gammal god vän sen ungdomsåren, så det blir inte mycket bloggat nu på ett par dagar. Det var hon som sammanförde MiML och mig utan att ha en aning om vad hon stäklde till med :D.


Vi har pratat om allt mellan himmel och jord och haft riktigt trevligt. Snart blir det teryakilax och kanske lite TV. Inget bestämt och det känns bra.


Sen får vi se vad morgondagen har att bjuda på. Enligt SMHI bliur det sol här - vi håller tummarna ;)


Varmaste kramar tiller alla som tittar in   

Av Lambergsfrua - 19 oktober 2010 18:07

Gammalt ord

Ganska ofta får jag en melodi i huvudet, utan egentlig anledning. Sen sitter fast där och går i repris om och om igen. Lite irriterande blir det allt. Ibland är det trevliga låtar, ibland lite fåniga men gemensamt för dem är, att de till slut blir tjatiga.


I morse hade hjärnan hakat upp sig på en barnramsa, antagligen för att jag satt och kollade i min gamla Barnens Rimbok igår. Tryckt 1939   Jag ska sjunga en liten stump om denne lille katten:

Han skulle springa efter sin stump med fick inte fatt´en.

Katten sprang, svansen slang. Katten sprang och svansen slang

Denna visa är inte lång, vi kan sjunga den än en gång.


Det jag fastnade för var ordet slang. I det här sammanhanget måste det ju betyda slank - men det ordet rimmar förstås inte på sprang. Så där summade sprang och slang i huvudet på mig under hela förmiddagen. Jag märkte inte ens när katten slang iväg från mig, men borta var den till lunch.   

Katten är i alla fall söt, tycker jag


Sen var det ett nytt ord.

Dags att sätta vinterskorna på bilen. Förr bytte MiML alltid däck själv, men numera tillåter varken höfter eller knän sådana gymnastiska övningar. Alltså anlitar vi ett företag, som gör det oss. Dessutrom tvättar de däcken och förvara dem tills det är dags för byte till sommarskorna - och då tar de hand om vinterskorna i stället.


Detta har fått namnet däckhotell !


Nu plingade Dottern och Svärsonen på dörren. Vi har förberett en överraskning för dem - det blir glögg och pepparkakor på balkongen! Årets första   Knäppt? Javisst, men vi vill ju inte vara sämre än IKEA, som börjat julskylta...


Soliga kramar till er alla som tittar in   


Av Lambergsfrua - 17 oktober 2010 19:29

Jaha, vad menar jag nu med det, kan man undra. Jo, för första gången på en dryg vecka tog vi en promenad i det soliga höstvädret för att lämna söndagens DN till dottern och hennes familj. Den här förkylda veckan har gjort stor skillnad på vårt flås.   Det är inte mer än ca en kvart promenad i maklig takt dit bort, men slutspurten består av en uppförsbacke. Vi tog en och annan paus för att beundra klorofyllen   Här har gullriset kommit in i andra blomningen - och vi försökte komma in i andra andningen   


Låt mig säga att vi väl inte var helt fräscha, när vi kom fram. Vi bjöds i alla fall på gott kaffe ur deras fantastiska kaffemaskin. Jag valde caffe latte, men maskinen gav ifrån sig expresso, som rann ner i en liten smäcker silverfärgad kopp.


Starkt så man kunde få lockigt hår och hål i magen på kuppen. Jag hade gärna tagit det där med lockigt hår, men avstod mer än gärna hålet i magen. Eftersom  huset inte kunde bidra med mjölk, fick jag en klutt vaniljglass i mitt kaffe. Caffe gelatti kan man säg *fniss*.


Vi traskade hem, nu i nerförsbacke och stannade en stund på gån- och cykelbron över Lambergskanalen just där den sväller ut till Lambergstjärn.


Inte många båtar är kvar i vattnet nu, men den här entusiasten hade varit ute och fiskat. Kapten var väl påpälsad, men det såg ändå kylskaget ut. Han skakade energiskt på huvudet, när vi frågade om han fått något.


Änderna å andra sidan betedde sig som om det redan var vår igen - kolla så energiskt anddraken paddlar på efter honan, som inte verkar ett dugg intresserad. Hon fryser nog om paddlarna... *fniss*


Önskar er alla som tittar in här en riktigt skön kväll.

Varmaste kramar!   


Av Lambergsfrua - 16 oktober 2010 16:44

Ibland känner jag som flera av er, när det gäller att hitta på lämplig rubrik till ett inlägg. Vad hittar man på? Rubriken ska ju egentligen ge en uppfattning om, vad jag tänker skriver om, men inte för lång och gärna lite finurlig. Inte lätt på min ära   


När jag hade kommit så här långt, plingade det på dörren och kära Dottern med lika käre Svärsonen stod där med en tidning åt oss. Expressens härligt blaske-slaskiga kändisbilaga Extra och i utbyte fick de vår Hemma i HSB - och ett glas vin på balkongen     Jodå, det blev bara ett, så vi var skötsamma.   


I flera dagar har vi haf helt fantastiska solnedgångar. Det här gårdagens mot sydväst.


Och så här såg det ut över Tjärnen mot nordväst. Visst är naturen slösande med skönhetsupplevelser!   


Gång- och cykelvägen runt vår tjärn är populär bland både motionärer och hundägare. Många känner vi igen, eftersom de återkommer med jämna mellanrum.


Det här mycket omaka hundparet kommer förbi nästan varje kväll med sin matte eller husse. Den lilla är pigg som en pelikan. Undrar förresten varför man säger så. Pelikaner är sannerligen inte särskilt pigga, snarare stora, klumpiga och lite sävliga - utom när de fångar en fisk, förstås     Den lilla är då som en fiskfångande pigg pelikan - he, he!


Den stora är lugn, stabíl och lite lufsig. Ha har stort överseende med den lillas energi.


Vi kallar dem Lill-Klas och Stor-Klas   


Önskar er alla en riktiogt skön och trevlig lördagskväll - det ska vi i alla fall ha   


Mina varmaste och soligast kramar till alla som tittar in.   

Av Lambergsfrua - 14 oktober 2010 12:01

Efter ett besök i min pappas skånska barndomstrakter i våras har jag blivit så sugen på att börja släktforska lite mer seriöst.   


Jag har sett ett erbjudande från Genline att abonnera på deras digitala bildarkiv och få tillgång till samtliga kyrkböcker från 1600-talet och framåt för ett rabatterat pris. Är det någon av er som har erfarenhet av släktforskning och hur har ni i så fall gått tillväga? Är Genline bäst? Jag vore mer än taclsam för lite tips och förslag.   


Solen skiner, det är +8, men det blåser en kraftig nordan. Så kraftig att Tjärnens vatten formas till vitskummande vågor - det går vita gäss, alltså.


I lite lugnare vatten vid strandkanten guppar två kanadagäss omkring på jakt efter föda inför den fortsatta resan söderut.


MiML och jag häller oss inne, snörvlar och hostar, dricker varmt och tar det lugnt i största allmänhet.


Önskar er en bra dag oavsett vad ni gör!

Soliga kramar till alla som tittar in här hos mig!   

Av Lambergsfrua - 13 oktober 2010 15:13

Ibland blir det inte alls, som man har tänkt sig.   


Väskan var packad, men stället för att åka och hälsa på vännerna Åke och Anita i deras nya bostad och ha några trevliga timmar tillsammans sitter MiML och jag kvar här hemma omgivna av pappersnäsdukar och diverse mediciner. Vi är FÖRKYLDA   

MiML var dålig i förra veckan, blev bättre i helgen men är nu sämre igen. Jag klarade mig fint tills igår.


Min näsa har också antagit den här grisskära tonen efter allt snytande. Skavsår under kranen också. MiML har återvänt till i hoststadiet. Snyggt par he he   


Önskar er alla en fortsatt fin dag!

Varma och soliga kramar - fast på behörigt avstånd förstås,så jag inte smittar ner er   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se