Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 14 november 2010

Förnamn

Av Lambergsfrua - 14 november 2010 18:01

Som jag redan berättat, håller jag på att släktforska. Det som slår mig är, hur olika förnamn vi har/hade i olika delar av landet.   


Min pappa till exempel kommer från Skåneland, som ju en gång tillhörde Danmark. Där vimlar det av Jönsar och Trulsar. På kvinnosidan finns det både Ingar, Bolla och Karna (där a uttalas som i kall).


Mammas släkt kommer tydligen från Finland med en mellanlandning i Uppland, innan Stockholm blev aktuellt. Här är det Anna, Maria, Amanda, Johan och Erik som dominerar. Och en Pehr med h. Det är han, som troligen kommer från Finland, men det har jag inte kunnat bekräfta ännu. Men det ska bli.   


Så mina vänner, jag är både svensk, dansk och finsk. Med andra ord kan man lugnt påstå att jag är - SKANDINAV! Därför har käre Sonen konstruerat bilden här ovan. Tack för det!


Önskar er en lugn och skön söndagkväll.

Mina varmaste kramar till alla, som tittar in hos mig!   

 
 
Ingen bild

Love

14 november 2010 19:35

Ja inte tror jag det är många som är helsvenska av oss. Jag vet att några av mina förfäder var valloner och även på Leifs sida och dom var silversmeder.
Kul att ni haft sonbesök och även varit hos vänner. Vi har firat Fars dag hos dotter och fått god mat.
I kväll blir det att se på Bäck men jag avskyr all reklam.
Tänk att det bara är två veckor kvar till advent bäst att börja ta fram gardinerna för det är ju många fönster som ska bytas.
Ha det så bra vännen min.
Kram
Love

Lambergsfrua

14 november 2010 21:59

MiML kommer också från en vallonsläkt. Vi är nog många svenskar som inte har så att säga ursvenska rötter. Undrar var Jimmie Åkesson kommer från - ursprungligen, alltså ;)
Trevligt farsdagsfirande ni har haft hos dottern. Alltid trevligt när man har en anledning att träffas.
I kväll har vi sett på Ensam mamma söker och lite 2 1/2 män.
Sov gott i loppelådan, när det blir så dags.
Varmaste kramar till dig min vän!

 
Suss

Suss

14 november 2010 20:54

ÅÅÅÅåh, vad roligt med släktforskning, jag har inte gjort det, men fått lite från min mor som höll på ett tag och kusin på andra sidan. Det är bara Närke, Dalarna och Norrland för min del, inte alls så spännande som för dig. Kram

http://www.leontina.blogg.se

Lambergsfrua

14 november 2010 21:45

Vilken tur att du har din mamma att fråga om släkten - kul att hon har forskat lite också. För mig är det Skåne, Uppland, Västmanland och Stockholm som gäller. Lätt att bli lite splittrad - men det är roligt:D
Varmaste kramar!

 
Margit

Margit

14 november 2010 23:39

Oj, vad du släktforskar!!! Det måste vara jobbigt men samtidigt intressant också!!!
Någon avlägsen släkting till lasse..har släktforskat och han tillhör SVERIGES STÖRSTA SLÄKT!!! Han köpte hela bokverket..med allt...5-6 böcker..och DÄR kan man se..I en bok så kan man gå in på PLATS..och då söka OM det finns nån avlägsen släkting...just där..och vad dom då heter...
Ser att ni arit ute och rest! Det kan behövas som avbyte..mellan släktforskongen...
Önskar dej en trevlig och fin ny vecka!!!
Kramiz!!!!

http://margitholm.blogg.se

Lambergsfrua

15 november 2010 16:13

Ja du Margit, släktforskningen är nog jobbigast för ögonen. Det skrevs ju så snirkligt i kyrkböckerna förr och texten är inte alltid så väl bibehållen.
Vad spännande detta med Sveriges största släkt! Vilket fantastiskt kulturhistoriskt arbete att samla alla de uppgifterna i böcker. Jag blir djupt imponerad. Det måste ju ha tagit flera år.
Önskar dig och din Lasse en skön kväll och bra vecka!
Varma kramar!

 
wiper

wiper

15 november 2010 09:08

Det verkar så kul att släktforska och tänk vad mycket du får fram. Roligt att få reda på vart dom som levde förut kom ifrån. Jag vet lite om min släkt också och det är att min farmors pappa invandrade till sverige från Belgien. Dom har ju släkforskarprogram på tv 1 nu där kändisar får reda på sin härkomst.

Ha en jättefin måndag

Varma kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

15 november 2010 16:10

Ja Wiper, det är kul att släktforska. Självklart följer jag serien på TV1 om släktforskning. K´Jag tror att det är väldigt få svenskar som inte har lite utspätt invandrarblod i ådrorna. Spännande att tänka så.
Önskar dig en fin fortsättning på dagen!
Varma kramar!

 
Ingen bild

Sonen

15 november 2010 10:04

Att vara Skandinav är ju det bästa man kan va', det har jag ansett länge ;) För övrigt är Truls ett ganska coolt namn, tycker jag. / Kram

Lambergsfrua

15 november 2010 16:07

Jag håller delvis med dig, Peter. Jag tycker kanske att Truls låter mer gulligt än coolt. På min pappas sida finns det flera Jönsar och det låter varken gullig eller coolt - bara, hm, tja - jönsigt :D
Varma kramar Vännen!
Ma

 
Ingrid

Ingrid

15 november 2010 14:47

Visst är det kul med släktforskning. En av Åkes anfäder heter också Pehr med h, då är vi tillbaka till mitten av 1700-talet. Och jag lär ska ha anor från de invandrande vallonerna.

Hoppas ni har en fin måndag!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

15 november 2010 16:04

Vad spännande! Det där med Pehr med h förbryllar mig lite, för på den tiden hade de flesta namn utan extra "krusiduller". MiML har också valloner i släkten. Det var duktiga invandrare, vars kunskap var efterfrågad :)
Ha det gott!
Varma kramar!

 
Agneta

Agneta

17 november 2010 02:03

Hej!
Men så duktig du är och så långt du kommit, redan! Skandinav var då inte illa! Såg Liza Marklund på TV i kväll och där hittade hon ett o annat, mindre trevligt. En tuff och bestämd ung dam, är hon allt. Men det går väl an att släktforska i TV när andra gör grovjobbet?
Skulle tippa på att även min salig far har något med Belgien/Frankrike att göra, men det går ej att få fram, tyvärr.
Jag lär väl snart börja jag med för attans så spännande det är, har jag alltid tyckt. Gillar att gå bakåt i tiden, det är dock vår egen historia och den ska man vara rädd om.
Ska bli spännande att se om det finns någon som kommer fr. ett ickeskandinaviskt land hos din släkt...vem vet?
Lycka till framöver!
Kramen, Agneta

http://www.agnetas.name

Lambergsfrua

17 november 2010 11:17

Agneta!
Det konstiga är, att ju längre bakåt jag kommer desto mer vill jag veta. Den här finske anfadern ( lusig benämning på våra förfäder) heter Nyholm, så han kan ju vara antingen från Åland eller från själva fastlandet. Det ska jag försöka få fram - men visst finns det möjligheter till en vallonsk bakgrund.
Jag såg naturligtvis också Liza Marklund släktforska igår. Riktigt spännande och lite oväntat för henne, verkade det som.
Idag ska jag ta mig tid att forska lite till och även skicka en fråga till Anbytarforum, där släktforskare utbyter erfarenhet och kunskap.
Ha en fin dag vännen!
Soliga kramar,

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards