Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under december 2010

Av Lambergsfrua - 15 december 2010 16:38

Tack så mycket för alla gratulationer till min gradering! Lite stolt är jag väl allt själv, svart bälte är ändå lite coolt   


För de som vill se mer finns det en artikel här:

Jag står till höger i mitten.


Ha det bra allihop!

Erik

Av Lambergsfrua - 13 december 2010 22:15

Har sett "Ung och bortskämd" i kväll,  där deltagarna fick i uppdrag att ägna sig åt olika djur i Skansenakvariet under en dag.


Daniel fick i uppdrag att dels mata dels rengöra inne hos Kubakrokodilerna , som inte alls var så här stora utan verkligen var av modell mindre. Inga stora bestar alls.


Han är skraj och tittar och storögt in i kameran och säger på största allvar: "Kubakrokodilerna är bra för... att dom är från Kuba och... för att dom är krokodiler och... för att det blir jättefiiina väskor och skor av dom"


Gonatt mina vänner!

Varma kramar,

Lambergsfrua


Av Lambergsfrua - 12 december 2010 16:59

En av föreningens äldsta medlemmar var den första gästen till glöggträffen.  Han kom redan innan utsatt tid för att få njuta av gemenskap, glögg och korv - i den ordningen. Hans sambo dog i somras och livet känns nog ganska tomt för honom nu.


Både glögg och korv hade en strykande åtgång och roligt var, att flera av föreningens allra äldsta medlemmar kom till träffen - visserligen långsamt och försiktigt med broddförsedda kängor och stavar som stöd, men de kom. Vi kunde inte räkna alla, men det rörde sig om mellan 40 - 45 gäster. Det är mer än tidigare och mycket glädjande.


Jag hade kameran med mig - men hade glömt att ladda batteriet!   

Så jag fick ingen bild av den vackra solnedgången och ingen bild av folk vid bordet med alla ljuslyktor, ingen bild av folk vid grillen eller vid marschallerna.



Jag fick bara en bild och det var när grillen tändes.


Önskar er alla en fortsatt skön söndag!

Varma kramar,

Lambergsfrua




Av Lambergsfrua - 12 december 2010 12:08

En blek vintersol lyser från en molnfri himmel och termometern visar på -10. Snön lyser vit på taken -  och förhoppningsvis är inte bara Tomten vaken.

Lite i kallaste laget för vår glöggträff i eftermiddag, men man får klä på sig ordentligt.Tomten klarar ju alla väder från tropisk hetta till ishavskyla   


Det snöade lite igår sedan vi hade skottat på uteplatsen vid grillen, men det ska nog gå lätt att borsta bort. Idag är vi ju fler som hjälps åt med jobbet.


Grillen ska tändas, ett bord för diverse tillbehör ska bäras ut till grillen från samlingslokalen, glögg ska värmas, sittunderläggen ska ut på bänkarna runt bordet, marschaller och ljuslyktor ska placeras ut och tändas - och sen är vi redo.   


Önskar er alla en fortsatt fin adventssöndag!

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 11 december 2010 18:40

Ett nöjt och lyckligt kära Barnbarn ringde precis nu från Göteborg.


Hans sport är Shorinjikempo. Det har han tränat i många år, de senaste åren även som tränare för barngruppen. Kära Barnbarnet står längst till vänster på den bilden.


Klockan sex i morse åkte han med sin tränare Anders till Göteborg för gradering till svart bälte - och nu var det alltså klart! Han klarade de praktiska proven, trots en viss nervositet. De teoretiska proven var avklarade i veckan.


Vi pratade naturligtvis en hel del om detta i går kväll. Trots att han är mycket duktig, fanns tvivel och oro. Han bara är sån. tar inte ut något i förskott. Och han ville absolut inte att jag skulle skriva om det på bloggen i förväg - om han inte klarade av provet.


Mormor plockade fram gamla yrkeserfarenheter och bad kära Barnbarnet fundera på, vad som skulle kunna vara det värsta som hände, om han INTE klarade provet. Kära Barnnbarnet funderade en stund och konstaterade sen lakoniskt med ett lätt flin i ena mungipan - "Världen går under".

Så skönt att då få veta, att världen faktiskt inte ens riskerade att gå under.


Mormor och Morfar är innerligt glada och stolta och slutar inlägget med ett stort GRATTIS till kära Barnbarnet!

Av Lambergsfrua - 11 december 2010 17:30

Vill bara tala om att jag har skrivit svar till era kommenatarer i de senaste inläggen. Jag tycker det är ett smidigt och trevligt sätt att ge direkt respons.


Varma kramar!

Lambergsfrua

Av Lambergsfrua - 11 december 2010 15:32

Igår

Igår var kära Barnbarnet här och vi hade en riktigt trevlig kväll. Vi tittade inte på Idol, eftersom kära Barnbarnet inte var intresserad. Däremot övertalade vi honom att sitta med sina gamla morföräldrar en kvart för att se dagens avsnitt av Hotell Gyllene (Kn)Orren. MiML och jag är nämligen tillräckligt barnsliga för att följa årets adventskalender i TV. Där finns en humor som tilltalar oss - och kära Barnbarnet drog faktiskt på munnen flera gånger. Ett gott tecken.   

 

Eftersom vi fortfarande hade ishavskyla (i alla fall för våra breddgrader), valde vi, att inte värma upp balkongen utan satt och myste vid bordet framför vardagsrumsfönstret efter middagen. Där ser man ut över alla ljusen i huset bredvid, över den is- och snötäckta Tjärnen och skogen långt bort i fjärran bakom husen på Norrstrand.


Kära Barnbarnet hade med sig skalade lyxräkor och stark sås, som vi avnjöt senare. Skalet var kvar längst ut på räkstjärten, så man hade något att hålla i vid dippandet i såsen. Och så pratade vi om allt mellan himmel och jord. Så roligt att han fortfarande vill komma och vara med oss - här kan vi verkligen tala om guldkant på tillvaron. Nix, inget vin. MiML skulle ju skjutsa hem kära Barnbarnet till egna sängen lite senare.

 

Idag

I morgon går föreningens traditionella glöggträff av stapeln. MiML och jag har åtagit oss att handla det som behövs, glögg, pepparkakor, korvbröd, ketshup, senap och annat ett antal grillkorvar ´"av kioskvalité". Sen har vi varit upp vid grillplatsen och skottat rent. Det var bestämt, att vi i styrelsen skulle roa oss med det i morgon, men eftersom det bara var ca minus tre nu efter lunch och ska bli betydligt kallare i morgon, passade MiML och jag på att skotta rent det mesta redan idag. Alltså helt självförvållad motion.   


I morgon

I morgon ska vi alltså ha gröggträff för medlemmarna. Förutom värmande glögg serveras korv direkt från grillen. SMHI spår klart väder och mellan minus 12 och 15. Det blir långkallingar på - än en gång denna tidiga vinter.


Så här såg det ut för ett par år sedan. Det var riktigt kallt men ingen snö som synes. Själva grillen är på andra sidan uteplatsen och där samlas en hel del också - värmen från grillen lockar och så är det nära till korvarna.


Ostknyten

Häromdagen berättade jag om besöket hos Dottern med familj, då vi fick provsmaka årets upplaga av Dunderglöggen. Till det serverades jättegoda mördegsknyten med ost i. Jag trodde det var västerbottenost, men det var helt fel. När jag bad om receptet berättade Svärsonen, att han köpt en påse i frysen hos "Bagare von Lidl" och sen in i ugnen med knytena strax innan vi kom  - och osten var vanlig fetaost.   

Enkelt, smidigt och gott!


För säkerhets skull visar jag både knytena och en nästan urdrucken kopp med Dunderglögg ännu en gång   



Dunderglöggen

Eftersom flera har visat intresse för Dunderglöggen, har jag bett Dottern om receptet och här kommer det:


Marias & Pelles Dunderglögg 
1 helflaska rödvin
1 helflaska Taverna (sött starkvin)
1 helflaska ”brännvin” (dvs vodka eller ngt annat billigt o bra)
300 g socker
1 ½ dl vatten
25 g hel kanel
12 g kardemummakärnor
12 g hel kryddnejlika


1. Häll kryddorna i brännvinet (OBS! använd alltså hela kryddor annars blir det oerhört jobbigt att sila)


2. Låt dra i tre dagar, skaka någon gång då och då, öppna och lukta –mmmmm


3. Sila bort kryddorna med hjälp av kaffefilter


4. Tillsätt rödvin och Taverna


5. Gör en sockerlag av sockret och vattnet och häll i


Vi skippar sockerlagen o ersätter den med 2-3 dl sötningsmedel. Det kan ev. vara mer. Vi häller i, rör runt, gör en liten provkopp och smakar oss fram tills vi är nöjda.
Viktigt är att välja sötningsmedel som tål uppvärmning, annars blir det hur beskt som helst.


6. Häll över i flaskor.


OBS! På förekommen anledning ber vi att få påpeka att det här är så långt från BOBs saftglögg man kan komma!   


Lycka till!

Maria & Pelle


Och jag önskar er alla en riktigt fin tredje adventshelg!

Varma kramar!


Lambergsfrua


Av Lambergsfrua - 10 december 2010 16:13

Först kan jag ju inte låta bli att visa gårdagens sprakande solnedgång - ja, jag vet att jag blir lite tjatig, men varje solnedgång är ju en njutning för ögat.


Det gäller att passa på för natursceneriet ändrar sig snabbt - och försvinner.


Idag har det varit städning och tvättning. Vi har ett stort påslakan för vår dubbelsäng och det har irriterat mig en tid. "Länge" mumlar MiML. Nåja, vi köpte det på IKEA och jag var helnöjd - tills vi skulle stoppa in täcket i tygsjoket.


Visserligen fanns det en öppning nertill, men ingen öppning längst ut på sidorna högst upp. Hur ska man då kunna baxa täcket på plats? Det måste ha skapats av en manlig designer, som aldrig någonsin behövt stoppa in sitt täcke i ett påslakan.   


Alltså plockade jag fram mina husliga talanger och sprättade upp två öppningar på sidorna i överkant för att kunna dra täcket på plats. Jodå, jag fållade de där öppningarna också. Petjobb.   


Därmed borde sen allt vara frid och fröjd - men icke. Täcket levde sitt eget liv därinne i påslakanet. Än gled det över på min sida, än gled det över på MiML:s sida och ibland knorvade det ihop sig ner mot fötterna.   


Jag gnuggade då geniknölarna och knåpade sen fast en bit kardborrband längst ner i hörnorna. En klar förbättring, men på senaste tiden har jag vaknat varje morgon med en stor bit av täcket utdraget genom den övre sidöppningen på min sida. Som ett stort luddigt öra.   


Tydligen drar jag i täcket där vid nattliga vridningar och vändningar. Det betyder ju då per automatik, att MiML inte har så mycket täcke kvar på sin sida inne i påslakanet - men han är en fridens man och har inte klagat.   


Idag fick jag nog och efter tvätten sydde jag fast kraftiga tryckknappar i påslakanets ytterhörnor vid öppningarna - och motsvarande på täcket. Nu vore det väl sjalva den, om inte täcket ska ligga still inne i sitt påslakan.   


Så mina vänner, när ni köper påslakan från IKEA, kolla att det verkligen finns öppningar upptill på det. Då slipper ni både irritation och besvär.



Dottern och Svärsonen ska ut och roa sig i kväll. Kära Barnbarnet kommer hit en sväng för att umgås och äta middag. Eftersom det är kallt i kväll förvandlas vår bil till taxi - det blir skjuts både hit och hem.


Önskar er alla en riktigt trevlig fredagkväll - med eller utan Idol.

Varma kramar!   

Lambergsfrua


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards