Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 9 januari 2011

VÅR DONAUKRYSSNING DEL 4 BUDAPEST

Av Lambergsfrua - 9 januari 2011 11:54

Budapest


Fartyget la till mitt i hjärtat av "Donaus drottning" Budapest i tidiga morgontimmen. Från hytten hade vi utsikt över floden och Gellertberget med Frihetssatyn på toppen. En staty som symboliserar godhetens seger över det onda. En kvinna står på toppen av en hög pelare och håller en palmkvist i sin hand - populärt kallad Fru Palmkvist bland svenskspråkiga;)


Med sina två kontrastrika stadsdelar på var sida om floden. anses den av många vara en av Europas vackaste städer. Buda är den bergiga stadsdelen, medan Pest är den platta.


Det var -6 och disigt. Direkt efter frukost var det dags för en busstur med svensktalande ungerska guiden Linda, som var helt suverän – hon talade perfekt svenska med till och med "rätt" intonering. Kallade oss ”kära vänner”. Det lät - rart;)


En liten miss var bussfönstrens kraftiga frostbeläggning - på utsidan.

"Titta till höger!", frostrosor, "titta till vänster!" -  frostrosor. Efter ca en halvtimme blev det bättre.


 

Förvånansvärt mycket snö.


Byggandet av Frihetstorget påbörjades redan 1896  för att fira 1000-årsminnet av magyarernas invasion av Ungern. Blev klart först 1929 och kallades då Hjältarnas Torg. Där finns också Den Okände Soldatens Grav f.d Hjältarnas Grav - men det finns ingen begravd där. På den 36 meter höga pelaren står Ärkeängeln Gabriel och spanar ut över staden


Vid vårt förra besök  här var graven avspärrad och två soldater travade taktfast fram och tillbaka vid den. Numera är staketet borta och så även soldaterna.


I Budapest finns över 100 varma källor, som bland annat utnyttjas i Badhus. Det mest kända är Gellertbadet.


Men Stadsparksbadet är väl så bra och populärare bland den egna befolkningen. DEssutom är det Europas största badanläggning. Här ser man hur det ryker ur marken vid en varm källa där.


Stans äldsta delar liggeruppe på berget runt Fiskarbastionen på Budasidan. När tyskarna övergav Budadelen den 13 februari 1945 bombade de allt. Inte ett enda hus kvar, men allt har återuppbyggts i den ursprungliga stilen från 1700-talet - här en lite mindre gata med inte fullt så eleganta hus.


Skönhet uppåt väggarna;)


Här uppe ligger också den otroligt vackra Mattiaskyrkan, som började byggas på 1200-talet, men sen har byggts till och ändrats flera gånger.


Kyrkan är Ungerns största helgedom och har varit kröningskyrka ett flertal gånger.

Just nu restaureras den invändigt.


Kyrkklockorna har varit på renovering och väntar nu på att lyftas på plats i tornet, när det inre arbetet är klart - det blir nog ett tufft jobb, för de är ju inte precis fjäderlätta...


Jag trodde först, att det var en levande fågel, som hittat en suverän utsiktplats däruppe på tornspiran, men fågeln var förvånansvär lugn ochg stilla - det är en staty!


Fiskarbastionen med fantastisk utsikt över floden och Pestsidan. Namnet kommer enligt traditionen av, att varje skrå i stan hade sin del av borgen att försvara och just den här delen var fiskarnas ansvar - men bastionen ligger också rakt ovanför den forna fiskmarknaden.


Parlamentet med imponerande mått syns i diset på Pestsidan. Det är hela 296 meter långt och 96 meter högt! När det byggdes på 1880-talet var det Europas största parlamentsbyggnad med Europas svagaste parlament.

  Snötäckta tak och Kedjebron långt därborta. Den drygt 300 meter långa vägbanan hänger i gigantiska kedjor, som hålls uppe av två torn. Den ansågs vara ett mästerverk, när den byggdes på 1840-talet. Bron förstördes helt under kriget, men har byggts upp igen.


Ingen tvekan om vad som säljs i den här butiken!


Och där ligger Lilla Prinsen (tvåa från vänster) och väntar på oss med lunch.


Vi tog sen en promenad på Gågatan med sina mängder av affärer och caféer.


Ett effektivt sätt att dra uppmärksamheten till sin affär:)


Solen kämpade tappert för att skina genom molnen, men lyckades inte helt.


Målet var förstås den stora Saluhallen.


Hit går budapestborna själva för att handla allt mellan himmel och jord.


Alla sorters färdiglagad mat till exempel.


Mängder av olika korvar - en del från charkföretag med för oss lustiga namn;)  


Mängder av fräsch färsk frukt.


Lika fräscht färskt kött - men den där skyltningen känns inte helt OK för oss. Nasse klar för nyårsfirande, eller?


Ingen tycktes reagera, men man kan ju bli vegetarian för mindre.


Bättre då att dra sig upp till övervåningen med ett helt annat utbud.


Fantastiska broderier


Ingenstans var försäljarna påflugna utan avvaktadde tills man hade en fråga om deras varor. Sånt gillar vi!


På flera ställen såldes skönt bemålade ägg - man får ju anta, att konstnären hade blåst ut innehållet först...


 

Naturligtvis kunde man köpa torkad paprika i parti och minut.


Här köpte vi en extra stark paprikaröra till kära Barnbarnet.


Jag gillar namnet sütemény för godsakerna - sötmeny är väl ett passande namn, fast jag vet ju inte, om det betyder det;)


Vi kom tillbaka till fartyget i lagom tid för afternoon tea;)


Dags för middag ett par timmar senare och MiML serverar vinet till en av våra bordsgrannar - som inte känner sig bekväm med att servera själv.


Efter middagen var det som vanligt musik i salongen/baren.


En stor del av gruppen åkte iväg på en folkloreshow, men vi avstod eftersom vi såg en likanden föreställning vid vårt förra besök i stan - fantastiskt bra, men vi ville inte betala 500 kr/person för eb återupprepning. Snåla? Va?? Vi?? Nää, bara ekonomiska :)



Men vad är nu detta, undrar ni förstås. Det är stjärnbestödd spårvägn, som susar fram längs floden. Fotot är dåligt, men jag gillar glitter och glamour, allra helst på en spårvagn - så jag visar det ändå.


Kvällsvy från hytten.


"Fru Palmkvist" på Gellerthöjden.


Fortsättning följer - förstås. Nästa gång om Bratislava   


Varma kramar!   
















 
 
yvonne

yvonne

9 januari 2011 14:04

Det verkar vara en härlig tur ni gjort, men jag skulle föredra lite varmare årstid... :-) Men den sista bilden gillar jag skarpt! Konstnärlig och spännande!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

9 januari 2011 15:38

Ja men självklart Yvonne hade det var mysigt, att följa med resan i april eller till hösten. Sommartid blir det nog i varmaste laget, har vi förstått. Når vi hittade den här resan, fastnade vi åda för den på grund av dess innehåll och framför allt med nyår och nyårskonsert i Wien. Det får man ju inte sommartid ;)
Kul att du också gillade den glittrande spårvagnen :) Dagtid såg den ut som vilke spårvagn som helst, men i mörkret ändrarde den skepnad totalt. Ruskigt svår att fotografera dock, men jag tycker man får en ganska bra uppfattning ändå.
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Maria

9 januari 2011 17:57

Åh, ett bad i varma källor skulle jag gärna vilja ha! Och saluhallen skulle jag kunna gå runt i länge. Men nyårs-nasse tycker jag lite synd om. Hans känns inte helt PK....

Lambergsfrua

9 januari 2011 18:30

Mm, vid vårt förra besök i Budapest badade vi i Gellertbadet och det vara bara sååå skönt.
Jag tog fler foton på andra nassar, men jag besparade er den synen...
Varma kramar,
Ma

 
Ingen bild

Sonen

10 januari 2011 09:23

Fru Palmkvist, så fiffig man kan vara ;p För övrigt är jag ganska säker på att sütemény betyder efterrätt, vilket tårtbiten på tallriken under ordet i så fall understryker. / Kramis

Lambergsfrua

10 januari 2011 10:34

He he! Namnet Fru Palmkvist fick vi med oss redan av vår guide på förra resan till Budapest och det friskades upp nu igen. Jag tycker det är ett alldeles utmärkt och träffande namn;)
Så är det förstås - efterrätt!
Ha en bra dag!
Stor kram,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12
13
14 15
16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards