Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under januari 2011

Av Lambergsfrua - 20 januari 2011 15:09


...förlänger både livet och munnen, sägs det.


En god vän sen länge, finns också på Facebook. Där har hon nyligen skrivit dessa här i sanning kloka och tänkvärda funderingar:


"Om motion är så nyttigt som vissa påstår, så skulle brevbäraren praktiskt taget vara odödlig".


"Valen simmar hela dagarna och äter bara fisk, och den är tjock!"


 "Kaninen springer och hoppar hela dagarna, men lever i endast 5 år".


 "Sköldpaddan springer inte, hoppar inte, kommer alltid sist, rör sig nästan inte - och lever i 150 år..."  


Jag kom att tänka på det här, när jag läste dagens NWT, där man hade flera LCHF-recept späckade med smaskigheter. Tankarna gled då osökt vidare till den allra första "diet", som jag och MiML tog till oss och levde efter en tid.


Det var den så kallade ananasdieten, som lanserades av sexologparet Inge & Sten. De hade själva använt sig av den för att tappa överflödiga kilon.


 

De förespråkade färsk ananas, men det var svårt att få tag i ute på

landet, där vi bodde på den tiden.


Det fick bli ananas på burk. Man fick äta motsvarande 1 kg per dag två dagar i veckan. Man tappade garanterat vikt under de dagarna - det skötte njurarna om   


Den stora utmaningen var förstås att sen hålla den uppnådda vikten resten av veckan, tills det var dags för nästa två ananasdagar.


Man kunde självklart byta ut ananasen mot annan frukt, till exempel bananer, men bara ett kilo oavsett vad man valde. Inge & Sten däremot valde just ananas, för att det skulle kännas lite lyxigt och festligt   


Jodå, vi gick ner i vikt och lyckades behålla den nya vikten länge - men det dröjde länge, innan vi åt ananas igen.


Ha en fortsatt fin dag!

Varma kramar,

Lambergsfrua

ANNONS
Av Lambergsfrua - 19 januari 2011 16:08

Vi har haft sol ett par dagar nu och det är bara att tacka, ta emot och glädjas.


Morgonrodnad - himlen skiftar i malva och rosa.


Gårdagens solnedgång mot sydväst - färgerna återspeglas till om med på isen.


Underbart fin dag idag med ca -6 och dagen har blivit ca en timme längre sen vintersolståndet. Härligt!   


Önskar er alla en bra fortsättning på dagen och en skön kväll!

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

ANNONS
Av Lambergsfrua - 17 januari 2011 16:38

Med åldern är det ett ofrånkomligt faktum, att läpparna blir allt tunnare. Inte för att jag på något sätt är missnöjd med mina läppar och har heller inte  funderat på att spruta in något i dem för att få dem fylligare. Men ibland får man hjälp på traven antingen man vill eller inte.


Vid hemkomsten från jobbet i eftermiddags, parkerade MiML bilen på vår P-plats. Jag åtog jag mig att utmana isvallarna och försiktigt och ta mig fram för att sätta i motorvärmarsladden. Jag har rejäla kängor med inbyggda dubbar, vilket MiML inte har, så jag kände mig lite småkaxig.  Kvinnor kan, ni vet  


Kontakten hängde snyggt och prydligt på elstolpen, men en bit av sladden hade fastnat lite i snön. I stället för att ta tre steg till på isen för att lösa problemet, ryckte jag till - och loss flög kontakten med fart. Rakt på min mun.   


Det blev ett litet sår av tanden på insidan och underläppen svullnade till en sån där plutmun, som många tjejer eftersträvar. Så nu ser jag ut som de - snabbt, effektivt och absolut gratis...   


Ska snart ta min nya mun och gå på styrelsemöte i föreningen - ser fram mot alla beundrande blickar och kommentarer - he he


Ha en skön kväll!

Varma kramar,

Lambergsfrua

Av Lambergsfrua - 17 januari 2011 10:37

Jaha, så startar vi då en ny vecka med gråväder och några plusgrader - och svinhalka. Inte för att jag vet om svin är särkilt hala - borde man inte säga ålhalka istället?


Dottern med familj var här på middag igår - trevligt som vanligt.   Jag är rädd för att jag var en ganska dålig värdinna, för jag satt med Barnbarnet vid datorn ganska länge och fick hjälp med en del saker. Värdefullt!   


Snart dags att ge sig av till veckans jobb - fyra timmar på Svensk Direktreklam (SDR)


Önskar er alla en bra dag - och var försiktiga därute!   

Varmaste kramar.

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 15 januari 2011 18:01

Jag har inget intressant eller spirituellt att komma med idag. Käre MiML har varit i stort sett klistrad framför TV:n  för att hänga med i alla sportsvängarna. Jobbigt med både skidor och handboll och  diverse fotbollsmatcher där emellan.


Så jag har suttit bänkad framför datorn i stället. Vi har alltså suttit där och glott på varsin skärm allt medan änglarna skakat sina bolster hela långa dagen, så mjuka dun har dalat ner på oss - och än har de inte slutat sin städning däruppe   


I kväll blir det slottbesök tillsammans med stjärnorna och sen ser vi det inspelade Let's dance - utan reklam och träningspass   


Önskar er alla en trivsam kväll.

Varma kramar,   

Lambergsfrua

Av Lambergsfrua - 14 januari 2011 15:31

Ja, det är bara vädret som är grått, humöret är det inget större fel på. Jag är inte så där hoppsan-hejsan glad utan lagom behagligt nöjd och med tillvaron.   


Jag känner mig förresten alltid nöjd och belåten, när jag lyckligt och val har slutfört veckondansen med herr Snabeldrake och hämtat upp den rena tvätten från fru Tvätta. Och det är nu gjort   


I kväll blir det Tågåka av - TV-tåget avgår och anländer i alla fall helt enligt tidtabell till skillnad från t.ex SJ. Sen får det bli Skavlan. Vi spelar in Let's Dance för att snabbspola förbi all tråkig reklam och bara kolla på de allra gottaste bitarna - det är så många vackra kläder (klänningar) att fröjdas åt.   


Önskar er all en riktigt skön kv'll!

Varma kramar,   

Lambergsfrua

Av Lambergsfrua - 12 januari 2011 13:40

Tänk att vi redan har hunnit in i den andra veckan på 2011 - så fort tiden år! En ganska banal kommentar egentligen, men den är ju sann.


Idag har vi bara -4 och en blek vintersol kastar långa skuggor. Vi rustade oss med broddar och stavar och travade iväg ut en sväng och det var riktigt skönt. Framför allt känner man sig så nöjd efteråt   


Jag har lovat försöka hjälpa en vän, som jag inte träffat på många år, att starta en egen blogg här. Inte svårt rent tekniskt, men hon måste välja namn först. Det namn hon valde från början var upptaget. Jag behöver ju också få veta lite om favoritfärger, önskat motiv på toppbilden och bakgrunden.   


Hennes första förslag på bakgrundsbild med blinkande stjärnhimmel är för avancerat för mig, så det får bli något annat. Jag ska klura lite på det. Ganska kul uppgift tycker jag.


Önskar er en fin fortsättning på den här dagen!   

Varma kramar,

Lambergsfrua

Av Lambergsfrua - 11 januari 2011 12:02

Nyårsdagen


Vi vaknade till sol, blå himmel med små lätta moln och tre plusgrader!

Med tanke på den sena aftonen serverades ingen frukost i arla morgonstunden. Däremot fanns kaffe och snacks i salongen/baren från klockan 8. 


Klockan 11 fanns en stor brunchbuffé uppdukad i matsalen.


Min favorit var "hedgehog meat balls". Ett halvt vitkålshuvud där man skapat igelkottstaggarna genom att fästa en köttbulle och paprikabit på  en sptsig drinkpinne och sen stuckit ner i kålhuvudet. Många drinkpinnar blev det, men trevligt blev det också.


Vi packade ihop lite innan bussen tog oss på en liten överraskningstur.

Till Grinzing uppe i bergen! Dem hade vi inte ens sett dagen innan.


Det här är ett populärt utflyktmål för wienarna själva och förstås turisterna. Här kan man strosa runt i skogen och sen avsluta med middag på en av alla de små krogar som trängs här. Eller bara botanisera bland de olika vinerna.


Stackars tomten! Han tycks ha svårigheter att ta sig upp på taket;)


Wien sägs vara den enda stad i världen, som har vinodlingar inom stadsgränsen - och det är här i Grinzting. JU högre upp på berget vi kom, desto djupare låg snön.


Det var fin utsikt från toppen, men du store tid vad kallt det var i snålblåsten!


 

Tillbaka nere i Wien där vi kunde njuta av alla vackra ljusa byggnader. Det här huset med sin marsipangröna färg bröt verkligen av från mängden.


Men man måste ju bara beundra de små huvudena över fönstren - alla är olika!


När man är i Wien får man bara inte missa att gå på café. Vi beökte anrika Café och Restaurant Weimar. Det är det enda caféet i området som behållit sin ursprungliga stil med ädelträ, speglar, kristallkronor och vackra textilier.


Huset byggdes på 1880-talet och caféet öppnade år 1900 under namnet Café Orleans. I slutet av Första Världskriget döptes det om till minne av grundandet av Weimarrepubliken.


Sigmund Freud var en av stamgästerna på sin tid och än idag är det en populär samlingsplats för författare och artister - och turister!


 

Oskarp bild, men jag vill bara visa att man inte kan betälla bara Ein Kaffe. Kaffemenyn är omfattande som en bibel. Lätt överdrift, men ni förstår nog vad jag menar.


Intet är som väntans tider. Vi lyckades hamna vid ett bord som serverades näst sist...Självklart serverades Sachertårta och till det fick vi Kaffe Mélange - kaffe latte på svenska *fniss*. Ganska mastigt men man beövde ju inte äta upp allt. Tyvärr kom jag inte på att fotografera förrän vi redan hade smuttat på kaffet.Sen bar det av till Hofburg för efterlängtad nyårskonsert!


Det här med nyårskonsert kräver en liten förklaring. Här hemma har vi fått den uppfattningen ( i alla fall jag), att det bara finns EN nyårskonset i Wien och det är den som spelas av Wienerfilhamonikerna i Musikverein och sänds i TV. Så är det inte alls.


Wien har flera stora symfoniorkestrar och de börjar spela den första nyårskonserten redan på nyårsaftonen. Sedan har Musikverein ett par till på nyårsdagen bland annat den TV-sända. Väntetiden för biljetter till just den konserten är flera år och priset ligger runt 1.000 Euro...


Hofburg Orchestra ger också konsert på nyårsafton och sen tre olika på nyårsdagen. Vi var på eftermiddagskonserten dit biljetterna "bara" kostade 150 Euro - alltså ca 1 300 svenska kronor och det ingick i resans pris.


Till saken hör att de olika orkestrarna erbjuder i stort sett samma program till nyår och alla avslutas med An der schönen blauen Donau och Radetzkymarsch. Ingen nyår i Wien utan An der schönen - fast den numera är brun;)


Pampig entréhall.

Slott har ett förflutet som kejsarpalats.

Det byggdes mellan 1200- talet och 1800-talet, så resultatet är en mix av olika byggnadsstilar.


Ända fram till 1918 regerade Habsburgdynastin här.


Redan i den pampiga marmortrappan upp möttes vi av musikunderhållning.


Den magnifika Festsaal fylldes till sista plats.

Kejsar Franz Joseph lät bygga den i början av 1900-talet och 1923 stod den klar att tas i bruk


Jag måste ju bara visa de läckra små  förgyllda stolarna vi satt på - men aj aj aj, vad de var obekväma! Träsmak är bara förnamnet...


Konstnären Schramm har utsmyckat salen med målningsr, fresker och statyer på uppdrag av kejsar Franz Joseph.


Scenen var smyckad med vita julstjärnor och arrangemang med vita orkidéer. Elegant och vackert.


Sen fick vi njuta av ett pärlband av musik med tonvikt på verk av Strauss, Mozart och Léhar. Vår sångpedagog var tårögd av lycka över skönsången.


Som på alla nyårskonserter fanns det utrymme för humor också.


Här är det dags för det stora finalnumret. Ja, enligt programmet alltså.

För självklart måste publiken applådera fram de traditionella extranumren - och visst kom de. När de första tonerna av An der schönen blauen tillrande fram, ökade applåderna - men tystnade tvärt på dirigentens tecken. Och vi njöt.


Men vadå! Radetzkymarsch måste väl komma också? Mer applåder - och så fick vi höra den också, förstås.

Hela konserten i den fantastiska miljön var en sann njutnig för både öra och öga.


I bussen tillbaks till fartyget fick vi varsin dubbel-CD med den musik och sång som Hofburg Orchestra spelade och artisterna sjöng på konserten. Mycket uppskattat!


 

Rolig juldekoration på en kontorsbyggnad. Andra halvan av "granen" finns runt hörnet.


Captain's Dinner


Före middagen var det samling i salongen/baren för en drink och avtackningsceremoni.


Kaptenen tackade för trevliga gäster. Sånt hör ju till även om han inte sett mycket av oss. Cruise manager Nicu gjorde detsamma, liksom Assitance Cruise Manager - och de två hade verkligen haft mycket med oss att göra under hela resan, framför allt vid de olika utflyktsarrangemangen.


Sen var det tacktal av vår reseledare Tage, som samtidigt lämnade över ett kuvert till kaptenen. Det var dricks, som han skulle dela ut till alla anställda ombord.


På alla såna här resor förväntas gästerna ge dricks till personalen, men här ingick det helt enklet i resans pris, sä vi behövde inte fundera på hur mycket och till vilka. Smart tycker jag, för då får även den personal, som jobbar i till exempel maskinen del av dricksen.


Den danske reseledaren upprepade procduren - och sen var det dags att inta matsalen.


Styvmanglade vita tygservetter varvade med röda papperservetter  var inte ett tribut till den danska gruppen - det är Österrikes färger också.


 

Kvällens festmeny var något alldelse extra.


Entrérätten stod redan på bordet och det svala vita vinet upphällt i glasen. Olika skaldjur med Calypsosås. Jag känner inte till den såsen, men den smakade bra.


Nä det här är inte huvudrätten - det är en appetizer! Sesamfrötäckta köttbullar, knaperfriterade strimlor av kyckling, leverfyllda baconrullar, ångade champinjoner med dill och ostglaserad äggplanta (aubergine)


"Der kleine Prinz" specialitet.

Fläskfilé med vitvinssås, biff med provencalisk sås, serverat med "pommes dauphiniose", sur grädde och gul ost och tomatconcassé. Mmm... Och tänk vad fint man kan kröka till purjlöksblad och en hyvlad morotsskiva!


Under middagen var det musik- och sångunderhållning.


Kocken gjorde entré med "Omelet Alaska"


Fantasifullt namn på en delikat flamberad glasstårta.


Bubbelvin hälldes i glasen. Medan glasstårtan serverades gick kaptenen runt vid borden och skålade med alla gäster i bubbelvin. Noteras bör att han inte en enda gång förde glaset till munnen. Drycken var lika orörd, som när han tog emot sitt glas. Proffsigt. Så proffsiga var ingen av oss andra - men vi var ju å andra sidan inte i tjänst;)


Ja sen återstod bara att packa ihop det sista, sova gott och sen flyga hem till Sverige igen, många minnen rikare.


Jag hoppas att ni har haft lika trevligt på den här kryssningen på Donau, som vi har haft!

Önskar er alla en skön forsättning på den här dagen.


Varma kramar,

Lambergsfrua


OBS! Alla bilder är klickbara till större format

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12
13
14 15
16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se