Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under juni 2011

Av Lambergsfrua - 10 juni 2011 11:49

Så är då ordningen återställd. Silverpilen fungerar som den ska och vi år mer än nöjda.


Det var som bilmecken sa - fel på batteriet. Något som alltså inte upptäcktes förra gången, som bilen var inne för undersökning under flera dagar. Då gick den som en klocka varje gång man provstartade och körde en sväng. Dårför behövde vi inte betala något för den undersökningen, vilket var snyggt, tycker jag.


Ett bilbatteri består av flera celler och i varje cell finns lameller. En sån lamell satt lös och orsakade kortslutning - till en början bara ibland. Slutgiltig kollaps blev det, när vi svängde in på vår P-plats.  Då la sig den där lösa lamellen till vila på grannlamellen - men bilens varningsblinkers fungerade under bogseringen!


Vi hade misstänkt, att det var något elektroniskt fel och såg i andanom hur tusenlapparna fladdrade iväg ur plånboken som sommarglada fåglar. Och så var det "bara" batteriet, så vi kom undan med 1 500 kronor! Det kändes som rena gåvan  



Sjung om studentens...

I går kom lycko- och frihetsrusiga studenter ut från sina skolor. De klarade sig från de värsta skurarna, men ett och annat stänk hamnade allt i mössorna. Roligaste paraplyet var förklätt till en stor studentmössa. Hela centrum var avstängt några timmar på eftermiddagen för kortegen av fantasifullt dekorerade och utsmyckade fordon, som forslade studenter.


På sena eftermiddagen vräkte regnet ner och naturen bjöd på sitt eget fyrverkeri. Döm om vår förvåning, när vi då vi fick se en av kommunens stora sopmaskiner noggrant köra cykelvägen fram och sen över gång- och cykelvägen till Herrhagssidan. I störtregnet. Visserligen tog det bort all tillstymmelse till damm - men just det området var redan sopat av killarna på Texas Åkeri, som har det på entrepenad.


Den blomstertid nu kommer 

Idag är det skolavslutning, den absolut bästa dagen på hela skolåret för många elever - hela sommarlovet ligger framför och känns oändligt långt och löftesrikt.


Önskar er alla en fortsatt bra dag - och trevlig pingsthelg!

Varma kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 8 juni 2011 18:07

Bad

På eftermiddagen var två grabbar nere vid Kanalen och badade från bryggan. Nu är tydligen vattentemperaturen ganska OK efter de senaste dagarnas värme.


De hastade inte upp i alla fall - även om det inte handlade om någon längre simtur.


Bogsering

Ja, så har då käre Svärsonen dragit iväg vår Silver(pil) till verkstan med familjens "Rödtott".


Foto: Erik Öhrn

Linan ser kanske lite kort ut, men den är elastisk och töjs ut till 4 meter. Det gör att start och bogsering sker utan ryck.


Enligt bilmeckens gissning handlar det om ett trasigt batteri - alltså att någon lamell gått sönder och skapat kortslutning. Om det verkligen är så, är ju skadan lätt åtgärdad - och vi kommer lindrigt undan ekonomiskt sett. Vi hoppas att det är så.


Varken Svärsonen eller Dottern behöver sin bil i morgon, så vi får låna den över dagen för att uträtta en del ärenden. Vi svängde in på vår P-plats alldeles efter grannen, som med ett stort leende undrade, om vi hade bytt bil eller målat om den gamla. 


Önskar er alla en skön och något svalare kväll.

Varma kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 8 juni 2011 11:53

Bilen

Vår bil Silverpilen ni vet, är visserligen forrfarande skäl för Silver i namnet, men pil - icke!


För exakt en månad sedan var den inne på verkstad, då den vägrade starta. Där startade den förstås och man hittade inget fel på den. Vi hämtade hem den och behövde inte betala något. Nu har den lagt av helt. Dörrarna måste öppnas manuellt och när man stänger dem igen, startar varningsblinkers. Elsystemet tycks ha fått totalfnatt.


Försäkringsbolaget är inkopplat, bilverkstan är vidtalad  och i eftermiddag bogseras Silver  dit. Suck!


Asfalten

På Nationaldagens förmiddag upptäckte en av de boende, att det hade bildats ett rejält hål i asfalten framför porten till ett av föreningens hus!


Det var ju helgdag, så MiML försökte fylla i grus och knöt varningsband från huset till en markerpinne. Igår kontaktade han HSB Service, som lät kontrollera marken med kamera. Man kunde konstatera, att det inte var någon vattenläcka. Inte heller någon riisk för att huset ska rasa. Det står stadigt på pålad mark.


Det är helt enkelt sättningar i marken, som har orsakat skadan. En varningskon ställdes ut och sen har nog telefonerna gått varma. Arbetet måste utföras snaras.


När arbetet skulle börja idag hade vi åska och regn.  Men nu håller man på att gräva upp en yta på ca 40 kvm, ny fyllning ska läggs på och sen ny asfalt.


Tur att inte någon person klev ut genom porten och bröt benet och tur att det inte huset var skadat på något sätt.


Önskar er en bra dag utan alltför mycket åska och regn.

Varma kramar,

Lambergsfrua    

Av Lambergsfrua - 6 juni 2011 10:40

Lätt soldis idag och just nu blåser det alldeles lagom för att våra flaggor ska kunna veckla ut sig och fladdra fint i vinden. 


Vi svenskar är ju lite mer återhållsamma med vårt flaggviftande i jämförelse med t.ex norrmännen. MiML och jag har en gång deltagit i i den glada festyran på Karl Johann i Oslo på 17 maj och det var en upplevelse utöver det vanliga - oförglömligt. Mungiporna var farligt nära öronen hela tiden.


Här går det lite högtidligare till, men visst firar vi.


Samtidigt vill jag passa på att gratulera vännen Gunborg i Molla, som fyller år idag. Var Molla ligger? I södra delen av Herrljunga kommun och det var just till Molla vi sköljdes iväg med den Gröna Vågen. Jag började jobba i Molla Skola, där Gunborg redan fanns. Hon blev på många sätt min trygghet i den nya miljön och de kulturkrockar MiML och jag ofrånkomligt hamnade i lite då och då.


Vi önskar dig och alla andra en trevlig 6 juni!

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 5 juni 2011 11:20

Blomprakt

Vid flera av våra tretton portar har boende ställt ut blomkrukor, höngt en ampel eller planterat sommarblommor i rabatten under buskarna. Och sköter om dem själva.




Här har Micke och Marine varit trädgårdsmästare.

  Ruth och Marita hjälps åt med blommorna i den här krukan... 


...och den här krukan och lådan.


Ingers minipenséer tycks trivas alldeles förträffligt i sitt upphöjda läge.


Den här lilla odlingen tycker jag är riktigt häftig och fantasifull.

Det här var en gång en stort och vackert träd, som knäcktes i en höststorm för flera år sedan. Varför stubben lämnades kvar vet jag inte, men under flera år har Annika, Olle och Albin glatt oss med att pynta den. Resultatet är både dekorativt och fantasifullt.


I stubben närmast kameran växer en planta med vita blommor och högst upp tronar en liten minivattenkanna.


Blomvakt

Den här långhelgen behöver Annika och familjen lite hjälp med vattningen och självklart ställer vi upp, så att växterna inte ska torka ut av sol och vind.


Blommor vid våra hus ser väldigt trevlig och välkomnande ut och uppskattas högt och rent av oss alla. Stort tack för att ni bryr er !


Önskar er alla och alla självklart också alla besökare en fin fortsättning på dagen.

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 4 juni 2011 17:45

Vi har flera tvättstugor i föreningen, ett par av dem är försedda med maskin för grovtvätt, alltså lite tyngre och mer skrymmande textilier såsom mattor, överkast och liknande. I de tvättstugorna står maskinen i ett särskilt rum med dörr. Över det före detta låset sitter en täckbricka fastskruvad.


Förra fredagkvällen ringde en av de boende hit. Hon hade tvätt i den stora maskinen - och dörren hade gått i baklås! Hur den kunde göra det är en gåta, men så var det i alla fall. Och tvätten kunde ju inte gärna ligga kvar i maskinen över helgen - då börjar den lukta.


För att undvika en utryckningskostnad på 1000 kronor för jourhavande låssmed ryckte MiML ut. Först steppade han upp på vinden och hämtade en kofot. Det kändes väldigt skumt att traska iväg med den i handen så där i kvällningen. Jag har för mig, att riktigt inbrottstjuvar brukar dölja den under en jacka eller något liknande. Det här kändes ganska - hm - oproffsigt.


Väl på plats insåg MiML, att kofoten var värdelös att bryta upp dörren med - dörren gick och går fortfarande inåt... Så vi studsade hem igen och bytte ut kofoten mot lite andra verktyg. Det kändes skönt, tyckte jag...

 
Nu gällde det först att få bort låsbrickan. Med riktiga verktyg var det inga större problem.

Men sedan handlade det om lite mer finlir - att peta in i låset, vrida och öppna. MiML hade gott handlag och se - dörren gled upp!


För att förhindra att detta ska hända igen, skruvade MiML bort sonika hela låset. Det fyller ändå ingen funktion - och risken finns ju, att någon tvättande blir inlåst. Det finns visserligen ett fönster i lokalen, men man kan inte utgå från att alla är så viga, att de kan klänga sig ut genom det.


Hon som hade tvätten i maskinen blev förstås själaglad och tackade så väldigt mycket -  vi vandrade hem igen med glorian lätt tryckande på ena örat.  


Önskar er alla en skön kväll!

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 2 juni 2011 18:58

Idag är det Folknykterhetens Dag och har så varit denna dag sedan 1924. Vem som kom på den briljanta idén att kombinera Jesiú Himmelfärd med nykterhet övergår mitt förstånd, men säkert finns det en tanke bakom, som jag inte förstår.


Dagen har varit varm och delvis solig, en skön sommardag med andra ord. Vi var ute en sväng och sen har jag suttit vid datorn och uppdaterat föreningens hemsida med nya fräscha foton och text. Nu känns det riktigt bra.


Fick ett kort men kärt besök avDottern och Barnbarnet i eftermiddags. Det var övningskörning på gång och Barnbarnet ville ha en paus och samtidigt se våra nya balkongmöbler. DE fick godkänt och sen bar det vidare bakom ratten.


Folknykterhetens Dag har vi redan firat med ett glas rosé  


Önskar er alla en trevlig kväll - det ska vi i alla fall ha.

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 1 juni 2011 13:43


Vännen Marianne på Utö i Stockholms skärgård fyller år och det vill vi förstås fira. Vi hoppas att det är lika fint sommarväder där som här i Karlstad och att dagen blir mysig och trivsam.


Jag önskar alla er andra också en härlig dag och trevlig långhelg!

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards