Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 8 september 2011

Fortsättning på Skottlandsresan

Av Lambergsfrua - 8 september 2011 15:45

Jag får väl försöka slutföra reseberättelsen om vår Skottlandsresa. Allt efter Glasgow har försvunnit och jag har inte fått något svar från supporten. Hade ju hoppats att de skulle kunna trolla med knäna, så bilderna kom tillbaks, men...


Glenlivet - Edinburgh

Vi besökte Glenfiddich whiskeydestilleri på dagens första guidade tur. I området finns hela sju whiskeydestillerier!


Som alla destillerier ligger den vid vatten, som är nödvändigt för framställningen.


Det var irändska munkar som lärde sig konsten att göra whisky  av araberna. Den stora skillnade var dock att araberna gjorde parfym och inte drickbar sprit - vilket munkarna alltså kom på. 


Rabatterna runt byggnaderna var en fröjd för ögat!


Vi var många som gjorde tappra förök att föreviga allt det vackra. 


  Droppar från morgonens regn hängde kvar på krassen.


Turen började med en filmvisning, där vi fick följa arbetet med whiskeyframställningen.   


  MiML vid massor av whiskey - eller i alla vad som ska bli whiskey. Se så ömt han håller i jättekärlet  


Turen avslutades med provsmamkning ledd av vår kiltklädde guide - som talade någon slags svenskdanska.


Synnerligen pedagogisk presentation av de tre sorterna - glasen stod på cirklarna med förklarande text. Jag tyckte den som var 15 år smakade bäst, men jag är å andra sidan ingen whiskeyälskare.


Böljande landskap.


Cairngorms Nationalpark är Storbritanniens största vildmarksområde och täcker en yta på nära 4000 km2. Här finns även ett stort skidområde, något ingen av oss hade en aning om.


Ljungen blommade för fullt.


Vi stannade för att titta på den här stenen. Det visade sig, att vi faktiskt skulle titta igenom den för att fokusera på Corgarff Castle långt därnere i dalen.


Inte blev det någon bra bild genom hålet, men lite roligt var det allt.


Varning för bro?!?


Ja, det finns nog fog för den varningen, för här gäller det att ta det lugnt - 1700-talsbron är brant!


Vi promnenerade över bron och stod sen redo med kamerorna mwedan bussen långsamt, mycket långsamt gled upp på krönet - och framvagnen svävade i tomma luften, innan den tippade ner på vägbanan igen. Häftigt!


Skotsk fjäril botaniserar bland tistlarna. vid bron.


Vi körde förbi Drottning Elisabeths favoritslott Balmoral till den lilla staden Braemar för lunch. Här går Highland Games av stapeln varje år med tävlingar i  stockstötning och andra kampsporter med gamla anor.


Vi valde att inte gå in resturangen. I byns lilla affär köpte vi fruktsallad på färsk frukt och sandwiches, som vi åt vid en önskebrunn ovanför floden. Mysigt i solen.


MiML träffade en hund och måste förstås växla några ord med den.

Den lät sin villigt klias under hakan, men begrep nog inte svenska.


  Vi närmar oss Edinburgh - här syns den kända Firthbron.

Edinburghs stadsbild domineras av slottet högt uppe på sin klippa. De uppbyggda läktarna för tattott ser imponerande ut, där de tycks hänger ut över klippan...


  Vi skulle ha bott på ett annat hotell, men blev omplacerade till staden absolut bästa hotell Hilton Caledonian - här till höger på bilden. Naturligvis hade vi stora förväntningar på allt därinne.


I lobbyn var det elegant så det förslog - och en gäst i full kiltmundering. Till och med kniven i strumpskaftet finns där. 

Nä men?? Vad är nu detta??? Kallar man det här rum??  Ett hotell som Hilton ska inte ha rum som mer liknar en cell. MiML är 1,93 lång och han såg inte ut genom rutan. Utanför syntes inte ens himlen - det var en husvägg.

Direkt ner till receptionen för att få byta till något mer acceptabelt. Och jodå, det löste sig. Det enda som fanns var ett rökrum högre upp i hotellet, men vi tog det ändå - och det luktade inget alls. Och där kunde vi i alla fall nå upp  för att öppna fönstret   

Hotellets gemensamma utrymmen är mycket vackra: Den här trappan känns slottslik.

Sobert och väldigt stort.

  I sån här miljö känner man sig liten - det är annat än trean på Lamberget det! 

Vi tog en liten promenad i stan. Ganska hektiskt på den stora affärsgatan Prince Street en fredag vid 17-tiden. Lugnare och mycket mysigare på parallellgatan Rose Street, som dessutom är gågata. Mosaiken i gatan visar att vi är helt rätt.

Här ligger pubar och caféerna tätt. Lustigt nog är skottarna oerhört förtjusta i Kopparbergs cider - skylten talar sitt tydliga språk.

Utanför Dirty Dick's stod en vacker gosse, som glatt hejade och hälsade oss välkomna in. "Ni´behöver inte köpa något, men titta i alla fall in", sa han. Vi gjorde det och lokalen var helt stolligt roligt inredd. Kitchigt skulle man kanske kunna såga. Tyvärr blev foto inte alls bra, så det lägger jag inte in.

Nu mina vänner är det bara Tattoot kavr att visa och berätta om - men det får bli i morgon. Eller annan dag.

Önskar er en skön kvall!
Soliga kramar,
  Lambergsfrua







     


       


     

 
 
Anita

Anita

8 september 2011 17:19

Jaha, så äntligen, äntligen fick vi hänga med in i Whiskeytillverkningen. Det var på tiden ... passar bra nu när jag är så genomförkyld. Tro nån det, att MiML smeker whiskeykärlet ömt. Hade blivit förvånad annars. Jasså, 15 var bäst ??? Men vad tyckte förståsigpåaren (MiML ) då ???

Oj, vilka rabatter och jag blir så förtjust i husväggarna. Det är vackert med stenväggar om de är vårdade och det ser dessa ut att vara.

Det var högt i tak i hotellrummet minsann. Men jag har svårt att förstå att ett sånt fint hotell inte har ordentliga rum med normalhöjd både för tak och fönster eller var det kanske bara detta rummeet som blivit "felbyggt".

Jaha du min goaste vän, det var otroligt mycket jag fått se och ta del av. Ser naturligtvis fram emot slutet av resan också men ta det varligt. Man behöver smälta detta först. Tack i allafall att jag har fått ta del av allt detta ... Fick huvudvärken att inte kännas så stark en stund.
Stor kram från mej !!!

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

8 september 2011 22:37

Ja du min vän, jag säger som du - äntligen! Det har varit lite uppförslut här några dagar med bloggproblemen. Jag har inget hört från supporten än och de tidigare Skottlandsbilderna är nog borta, men det får vara så. Jag lägger ut de två sista dagarna på det gamla vanliga sättet, där sista inlägget kommer först. DEt är smällar man får ta ;)
Ja vet du, ett femstjärnigt hotell som detta Hilton är ska inte nedlåta sig till att ha rum av cellformat. Helt på tok. Man skyller på att hotellet är över 100 år gammalt och har anor, men det struntar jag precis i. Anor för mig betyder inte "fönsterlösa" rum.
Vad glad jag blir över att din huvudvärk lättade lite, när du följde med på resan;)
Önskar dig god bättring och en riktig god nattsömn.
Varmaste kramar till dig!

 
Ingrid

Ingrid

8 september 2011 17:33

Så fina bilder!

Ni har verkligen hunnit se en hel del.

Ni får komma till Gotland och kolla på vårt whiskeydestillleri, som man startat upp i ett nedlagt sockerbruk!

Men de där rabatterna kan vi nog inte konkurrera med, de var ju helt fantastiska, och om whiskeyn är drickbar har jag ingen uppfattning om.

Ha en fin kväll och tack för turen!
Kram

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

8 september 2011 22:31

Tack go'a du för beröm! När vi var på Gotland i midsomras berättade vår guide om whiskeytillverkningen där. Spännande! Visst är rabatterna fantastiska. Jag kunde ha vandrat omkring där mycket längre, men tiden räckte inte till - vi skulle vidare...
Nu är det sovdags, så jag hoppas du får en god nattsömn.
Varma kramar!

 
yvonne

yvonne

8 september 2011 17:34

Äntligen! ;) Jättefina bilder..."to pull wild mountains thyme all around the blooming heather, will you go, lassie, go..." Nu sjöng jag lite igen här :D Kram!!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

8 september 2011 22:27

Jag gillar när du sjunger, Yvonne så tack dör det =D Tack för rosorna ;)
Varm kram!

 
Ingen bild

Maria

8 september 2011 19:51

Himla trist att alla bilder försvann - men tur att vi hann se o läsa innan dess :)
Kul att se resten, och jag är grymt imponerad av blomsterprakten! Varför få inte skottar löss på sin krasse?!?
Kram Maria

Lambergsfrua

8 september 2011 22:26

Ja, jag är mer än frustrerad över att bilderna inte finns kvar. Jag väntar fortfarande på ett svar från supporten. Även om inte fotona kommer tillbaks vore det intressant att få en förklaring.
Blomsterrabatterna rund Glefiddich var helt betagande. Det är bara en bråkdel som finns med här på bloggen. Jag kunde lätt ha ägnat en halvtimmme åt att bara fotografera blommor...
Jag tror inte att det finns skotska krasselöss =D Det måste vara något i luften eller i regnet ;)
Varma kramar,
Ma

 
Ruth

Ruth

8 september 2011 23:01

Vilket intressant land, men du har ju så mycket att berätta om varje bild så det ger resan mycket info av intresse för oss läsare. Du är beundransvärd med orden. Kommenterar inte något enskilt foto, alla var lika intressanta.
Tack go'a du för denna reseskildring.
Kramen

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

9 september 2011 16:52

Åh, tusen varma tack min vän! Ditt beröm gör mig glad och jag slickar begärligt i mig =D
Skottland är fantastiskt vackert och har en mycket intressant historia. Det har nog seglat upp som en av våra favoritländer nu.
Hoppas hinna med att lägga ut de sista bilderna från resan i kväll eller i morgon. Sen släpper jag Skottland =D
Önskar dig en riktigt trevlig helg!
Soliga kramar,

 
Ingen bild

Sonen

9 september 2011 09:26

Munkarna lärde sig att göra whiskey av araberna säger du? Ja, det var sannerligen på tiden att man fann någon nytta med dem. Gör whiskey av dem bara, säger jag!

Bilden genom stenhålet med blickpunkt ned mot slottet Corgarff är inte alls dumt, särskilt inte när man vet var/hur/varför bilden är tagen. Dessutom är ju Hilton Caledonian stiligt värre, även om allt syns vara en smula överdimensionerat. Fast så skulle de ju vara förr när husen var små och trånga och man ville lyxa till det genom att uppleva motsatsen. Pappa ser ut som teskedsgubben i ert första sovrum ;D

Tråkigt med de försvunna bilderna men liksom Maria hann jag ju se dem innan de gick upp i rök. Men med allt jobb du lagt ned på att presentera dem borde verkligen åmaka sig att åtminstone ge dig en förklaring med vidhäftande ursäkt. Tror f.ö in te de är borta, däremot kanske de inte ids återställa det hela. Tjänstvillighet och service ligger inte högst på listan med prioriteringar vad gäller vårt samhälles diverse "kundtjänster". Särskilt inte om man inte behöver se varandra i ansiktet.

Vacker bild på krassen var det också ;)

Kram

Lambergsfrua

9 september 2011 16:49

Ha ha ha! Nå du Vännen, så menade jag faktiskt inte. Det blev kanske ett syftningsfel där... sorry!
Hålet i stenen var ju en kul ide. Annars hade det ju inte funnits någon anledning att stanna där i den branta backen och njuta av utsikten runt slottet.
Jag måste säga att vi var grymt besvikna på de vanliga dubbelrummen i lyxhotellet Hilton. Däremot var servicenivån på topp och som sagt de allmänna utrymmena var riktigt vackra. Läget var helt suveränt, mitt i smeten alldeles nedanför berget med slottet.
Vet du, jag kan acceptera att bilderna försvunnit, men det irriterar mig att ingen svarar på mina mail. Antagligen är de överhopade med klagomål och hinner inte med ordentligt. Jag avvaktar lite till. Jag är glad att du, Maria och flera andra hann titta på fotona innan de försvann.
Ska försöka lägga ut de sista bilderna i kväll eller i morgon. Vill ju ha ett avslut på resan ;)
Krassen tror jag ska få bli ett kort att skicka till de två vänner vi har, som lever utan dator.
Var hos din kära syster igår med lite Ynk-bubbel. Hon har ont i pannan och nacken. DEt var en rejäl smäll hon fick och det var tur att det gick så pass bra ändå. Hon kunde ha smällt ut tänderna, så tokigt som hon föll.
Trevlig helg!
Kramar från oss båda!
Ma

 
wiper

wiper

10 september 2011 09:34

Lyckostar som varit till Skottland som är ett drömresemål för mig också. Ni gör så rätt i att vara ute och se er omkring och bara njuta. Min man och jag har pratat om att börja spara och får vi sälja huset så kan vi unna oss lite resor.

Inte illa att bo på Hilton ;) skönt att ni fick byta rum. Det såg lite festligt ut när din man som verkar lång såg så liten ut bredvid fönstret ;)) Jag har också en lång man ;)

Firthbron är verkligen vacker. Vilka vyer och vilka miljöer man tappar andan. Du har tagit såna toppenbilder också.

Kollade även i förra inlägget och man blir alldeles lyriks och vill åka direkt.

Ha en jättefin lördag

Kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

10 september 2011 13:12

Go'a Wiper!
Ja, så länge vi orkar och har möjlighet fortsätter vi att resa. Vi prioriterar det framför mycket annat. Vi är inte mycket för uteliv utan umgås med våra vänner hemma hos varandra.
Vi var i Skottland för massor av år sedan, så det var lite extra roligt att återkomma och slippa allt med körning och fixa boende. Bekvämt att transporteras runt så här =D
När vi fick höra, att vi skulle bo på Hilton blev vi alla jätteglada och hade stora förväntningar. Därför blev det rena Västgötaklimaxet, när vi klev in i vårt celliknande rum. receptionistrn var mycket vänlig, när vi ville byta,men hade inte riktig förståelse för våra åsikter.
Tack för allt beröm du strör över mig! Jag hoppas nu att det går bra med er husföräljning och att ni kan flytta till en trevlig lägenhet i stället - och kanske unna er en och annan resa ;)
Soliga kramar och trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
<<< September 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards