Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 10 september 2011

Edinburgh och Tattoot

Av Lambergsfrua - 10 september 2011 14:30

Edinburgh och Military Tattoo

Dagen började med en rundtur i stadsdelen the New Town, som började bebyggas i mitten på 1700-talet. Då hade det blivit alldeles  för trångt i the Old Town uppe på berget. Trots att flera olika arkitekter var inblandade är stilen enhetligt klassisk.


Vi förvånades lite över alla täckta fönster. Den enkla förklaringen är att de boende skulle betala "window tax", fönsterskatt. Färre fönster = lägre skatt! Alltså murade man igen fönstren på insidan...Den skatten fanns kvar till 1851!


I the New Town finns många vackra parker, men många av dem är inhägnade och låsta. Bara de boende runt parken har nyckel.


Från Capitol Hill har man fin utsikt över stan både the New Town och The Old Town på berget runt Slottet. 

Tornet finns på Centralstationen. Klockan där går alltid 3 minuter före - så resenärerna ska hinna i tid till sitt tåg!


Här uppe finns delar av ett Parthenon. Det byggdes för att bli ett minne över de skotska soldater, som stupade i Napoleonkriget. Pengarna tog slut och det blev bara 12 pelare.


Flera byggnader vid Capitol Hill har stora takträdgårdar.


  När Drottning Elisabeth är i Edinburgh, bor hon på sitt slott Holyrood House, som ligger alldeles nedanför the Old Town. Fast jag tyckte vår guide sa Hollywood House...


Det här är ingen gammal grindstuga vid Holyrood House - det är slottets gamla badhus! Tänk er Maria Stuart komma gående här med sina hovdamer för att få ett bad - kanske rentav i åsnemjölk.  


Tvärsöver gatan från Holyrood House ligger skottarnas nya Parlamentsbyggnad. Fyra år försenat och 10 gånger så dyrt som beräknat, är det nu äntligen invigt. 


Och plötsligt förstod vi vad tavlan på vårt hotellrum föreställde!


En del av Nya Parlamentet alltså! Och vi som hade gissat på bygget av något slags soltak, fast vi tyckte att det var ett väl "konstnärligt" foto...


The Old Town är absolut inte handikappvänligt med sina branta backar och smala gränder, men bjuder på en otroligt mysig atmosfär.


Här finns också den pub, där den lilla hunden "Bobby"s husse Greyfriar höll till dagligen. När husse dog (på puben?) följde "Bobby" med till graven och stannade där i 14 år! Disney har gjort en film om den trogna "Bobby".


"Bobby" står staty utanför puben och där flockades förstås turister för att fotografera. Jag hoppas "Bobby" var sötare i verkligheten...


Ett besök på Slottet fanns självklart med i programmet. Slottet är en blandning av fästning och renässanspalats. Här finns byggnader från 1100-talet fram till början av 1900-talet.

Maria Stuart har bott här och sonen James I föddes här.


Slottets och även Edinburghs äldsta byggnad är Den Heliga Margaretas Kapell.


Vitkalkade väggar, enkel inredning, men vackra glasmålningar.


En del av stadens garnison finns kvar i byggnader här. Från "One o'clock gun"  avlossas ett skott varje dag kl.13 utom på söndagar. Inte klockan 12 alltså - Ryktet vill göra gällande, att skottarna tyckte det var slöseri att skjuta 12 skott varje dag...


  Till Tattoot bygger man upp enorma åskådarläktare på yttre borggården - ser lite läskigt ut, tycker jag.


Så var det dags för en av resans absoluta höjdpunkter - Tattoot, som har anor från 1950.


Efter en tidig middag på hotellet (resans sämsta - lamm som sprungit sig till döds...), begav vi oss till fots upp till Slottet. Stora delar av gatorna var avstängda för trafik, så det var en strid ström av människor, som knegade uppför backarna. Mängder av vakter stod utplacerad på hela området.


När vi närmade oss Slottet, ledde vakterna oss nerför en närliggande gata, där en bred kö bildades, ungefär som när man leds fram till incheckningen eller säkerhetskontrollen på en flygplats.


Efter biljettkontrollen var det bara att ta sig upp till sin plats...


Utsikten från vår plats. Konstigt nog hann alla 8 000 åskådare bänka sig i tid till att företällningen startade. Ungefär samtidigt kom regnet...


Så började föreställningen! Fantastiska musiker i fantastiska kläder. Kiltar och björnskinnsluvor, trumpeter, trummor - och så säckpipor, förstås.


Under kvällen framträdde The Royal Marines, Royal Regiment of Scotland, Dutch Mounted Bicycle Band, German Mountain Army och en simulerad piratattack från Indiska Oceanen. Piratattacken gillade vi inte. Flera av oss fick direkt associationer till tregedin i Norge.


Ja, ja, det här kanske inte är värre än att bära en äkta päls - eller...


The Dutch Mounted Bicycle Band trampande in - 40 skickliga militärmusiker iklädda uniformer från 1:a Världskriget. De lockade till många skratt - trots regnet. Tänk att både kunna spela och cykla samtidigt. Det måste vara höjden av simultanförmåga, som ju män inte anses ha.  


Ojojoj! Rätt som det var råkade en man cykla omkull! Sjukvårdare kom inspringande...


  ...och tog hand om cykeln!  


Många av militärmusikerna på tattot kommer från andra länder. Det brasilianska bandet hade med sig ett gäng söta dansare. Töserna bjöd upp en och annan musiker, som gärna rockade loss lite. Se bara på killen längst bort!


The German Mountain Army bjöd både på skogsbruk och "Shuhklappen". Det var bara joddlingen som fattades!


Årets tema på tattoot var "Maritimt". Effektfullt med de olikfärgade banden, som snurrades runt medan en kvinna sjöng.


Här dansades det Riverdance - fast det kallas förstås inte så i det här smmanhanget. Kvinnorna ska symbolisera havets alla småfiskar och männen havets farliga fiskar, som hajar till exempel.


Mörkret föll och föreställningen avslutades mycket stämningafull med alla orkestrar och dansare inne på borggården.


Ett fantastiskt skådespel och en mycket minnesvärd kväll!


Sen var det hemresa nästa dag. Flyget gick i tid och landade för tidigt. Vi hann med 17-tåget till Karlstad, som också gick i tid och kom fram i tid. Vi kom hem otroligt nöjda med denna toppenresa.


Varma och soliga kramar till er alla!

Lambergsfrua   




 
 
Ingen bild

Maria

10 september 2011 17:45

Aj,nu fick jag ont i pannan! Garvade gott åt kommentaren om "lamm som sprungit sig till döds..."
Gillar verkligen tanken med klockan på stationen som går tre minuter för tidigt (ja, i Sverige kanske den skulle gå några timmar efter...)
Kram Maria

Lambergsfrua

10 september 2011 19:17

Ha ha ha! Ja, I Sverige behövs en helt annan typ av klocka på stationen ;)Vid resan till Stockholm var vi ju försenade...
Och det dom kallar lamm är inget annat än ett färdigsprunget får - fy farao, vad segt! Vid vårt bord länmade alla nästan alltihop - men potatisen och grönsakerna var goda :)

 
Anita

Anita

10 september 2011 18:53

Åh, vännen, vad intressant. Detta måste jag titta på en gång till men först skall jag kommentera ifall jag blir avbruten.

Nu kanske du tycker jag är lite konstig men det finns något jag är otroligt svag för och det är målade kyrkfönster. Ja, målade fönster över huvudtaget helt enkelt. Detta du visar är så vackert och du har också lyckats till 100% med rätt ljus så allt kommer till sin rätt. Joo du, detta kommer jag att besöka flera gånger för att mätta min hunger efter den konsten.

Sen finns det något som jag absolut inte gillar, ryser när jag hör det ... ja, det är naturligtvis säckpipor. Spela på vad som helst och vilken musik som helst men skippa säckpipor, brukar jag säga. Men, nu var ni ju i Skottland och då är det förmodligen ett måste för att komma i den rätta stämningen för den hör ju dit.

Alla bilder, byggnader, parker, Bobbyhunden och ja, allt var så intressant och mysigt och säckpiporna hördes ju inte. VILKEN RESA !!! så intressant. Tack snälla goa du för allt du berättat och visat. Synd att en del kort förkommit i cybern men de andra som är kvar kan man återvända till.
Nu ska jag gå och snyta mig igen och ta medicin och med mig i huvudet just nu har jag detta underbara kyrkfönster.
Stor kram till dig vännen !!! Ps. Jag skrattar fotfarande åt historien jag fick igår. Ds.

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

10 september 2011 19:14

Min kära go'a vän. Först måste jag bara beklaga att du fortfarande är en riktig snor-Lisa ;)Inte kul alls egentligen, hoppas du förstår att jag menar det.
Sen tackar jag ödmjukast för alla rosor du strör över mig! Jag är så glad att du gillade, vad du fick se och veta. De flesta fakta har jag fått av vår fantastiska guide Margaretha Hildén. En riktig pärla!
Jag kan ju lugnt tillstå att jag inte heller gillar säckpipor. Det finns en eländig grundton som hörs bakom allt hela tiden - men det var faktiskt helt OK här. Kanske var det utomhusmiljön som dämpade pipet...Det blev trots allt ganska OK och miljön och dräkterna gjorde sitt till.
Jag håller med dig, glasmålningar är fascinerande. Jag har flera, men la bara in det här för att inte trötta mina besökare. Jag berör av kunskapen, färgerna och den uttrycksfulla tekniken man hade resan då för så länge sedan.
Jag önskar dig ett snabbt tillfrisknande.
Allt gott till dig och din käre Livskamrat.
Kramar från oss båda!

 
yvonne

yvonne

10 september 2011 19:41

Å, så kul att få se resten av resan här...De brittiska öarna har en hel del att bjuda på, dock ingen matkultur av rang precis. ;) Jag har läst Philippa Gregorys alla böcker om Boleyn-släkten och andra. Mycket intressanta. Och Diana Gabaldons tidiga böcker om Skottland...mmm...Nu VILL jag åka dit! Men först ska jag ju ta mig till Spanien :D
Min bror spelar ju i ett tattoo-band..men jag kommer inte ihåg vilket. Nånting militäriskt är det..

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

11 september 2011 11:42

Nä, matkultur kan man väl inte kalla det, även om vi fick en hel del verkligt väl tillagad lax. Det där lammet (fåret) som bjöd på till middagen sista dagen var helt bedrövlig. Så att en brittisk slaktare nu har börjat tillverka corned beef på fina råvaror. Han har till och med fått pris för röran...
Tack för boktipsen! Vad heter boken, som du pratade om - "Katedralen vid havet", eller något sånt. Den skulle kännas spännande att läsa nu.
Det måste vara härligt att få spela i ett tattoo-band. Helst något blåsinstrument. Själv är jag svag för trumpet och klarinett. Vi har sett tattoo i Sverige ett par gånger. Han kanske var med...
Varma kramar!

 
Berith

Berith

11 september 2011 09:47

Tack goa Gigi för att du delar från eran resa :))
Haha...skrattade gott åt komentaren " lamen som ...
Vilket vackert fönster ...glasmålingar är både vackra och facinerande :))

Ha en riktigt skön söndag , varma kramar :))

http://maxmax.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

11 september 2011 11:35

Jag blir så glad att du vill följa med =D Jag håller med dig om att det är något speciellt med glasmålningar.
Önskar dig en riktigt fin söndag!
Soliga kramar (såna behövs i det här gråvädret(,

 
Ruth

Ruth

11 september 2011 23:47

Denna resan som ni har gjort har varit den mest intressanta av alla som jag har varit med på och klängt mig fast bak på din jackkant. En massa fantastisk foton och intressanta berättelser, kommenterar inget speciellt, men jag är så betagen av allt på denna resan med alla fina foton med tillhörande text, vilket inlägg !
Tusen och åter tusen tack för att jag fick följa med även denna gången, är mållös.
Kram till min underbara rese kompis.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

12 september 2011 10:02

Åh, tusen varma tack min vän för allt beröm du öser över mig! Det gör mig verkligen glad, att du följde med och gillade det du fick se och höra (läsa).
Det grämer mig fortfarande lite att största delen av resebeskrivningen har försvunnit under serverjobbet på Bloggplatsen förra helgen och jag har inte fått något svar på mina mail. Konstigt.
Ha en riktigt bra dag!
Varma kramar!

 
Ingen bild

Sonen

12 september 2011 08:21

Jag hade ingen aning om att tatoot i Edinburgh var så publikfriande. Trodde bara det var militämusiker och dito musik, men där ser man. Mysig stad, åtminstone gamla stan. Fast det var väl inte lika kul att bo där förr förstås. / Kram

Lambergsfrua

12 september 2011 09:58

Tattoot är en riktigt stor grej och liknar inte alls de tatton vi har sett i Sverige. Här hemma är det som du säger militärmusiker som spelar medan de marscherar i de mest fantastiska formationer. Inget med humor, som i Edinburgh. Inte undra på att det är så populärt. Fullsatt varje föreställning under de veckor tattoot pågår. Vädret spelar ingen roll, "the show must go on".
Gamla stan var nog en ganska tuff plats då det begav sig, liksom i de flesta andra städer - trångt och smutsigt. Idag är det en helmysig stadsdel med massor av atmosfär, där jag gärna skulle bo under ett besök i stan. Läget på vårt Hilton var å andra sidan helt perfekt mitt i smeten nedanför slottsberget och nära till shopping på Prince Street (fast vi var inte ute för att shoppa) och gågatan Rose Street med alla sina sina caféer, pubar och restauranger.
Kramar,
Ma

 
wiper

wiper

12 september 2011 09:01

Jag finner inte ord för allt fantastiskt du visar upp och ni får uppleva. Dansen måste ha varit en upplevelse bara den och så färgstark. Det är ju rena guidade turer du bjuder på och det tackar jag för ;)) det känns nästan som man är där och kan känna stämningen. Vad rätt ni gör i att vara ute och resa och uppleva saker. Man mår bra av sånt och behöver stimulans.

Ha en jättefin måndag
kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

12 september 2011 09:44

Tack snälla go'a du för alla rosor du strör över mig! Det gör mig glad att du gillar att följa med på resan. Som jag skrev någonstans så var Tottoot och besöket ute på Hebriderna resans verkliga höjdpunkter - helt oförglömliga fast på olika sätt.
Stort grattis på din födelsedag! Hoppas du får en bra dag!
Soliga kramar,

 
Ingen bild

Herrhags-TK

12 september 2011 20:01

Vilka fantastiska bilder från vad som ser ut att vara en underbar resa. För några dagar sedan satt jag och beundrade dina bilder att jag glömde bort tiden blev sen till släktmiddagen. :) Hann inte kommentera då.

Jag vill också ha ständig semester och tillbringa livet som ni gör! Men det är ett antal år kvar. Jag får nöja mig med en snabbtur till Kungliga Hufvudstaden i morgon. Om SJ och Katia vill. :) Tack för titten. /TK

Lambergsfrua

13 september 2011 16:16

Hej Herrhags-TK! Kul att du tittar in och ännu roligare att tar dig tid att lämna en kommentar. Uppskattat ska du veta =D
Tusen tack för berömmet! Att du glömde tid och rum är ju ett betyg så gott som något.
En tur till Hufvudstaden är inte fy skam, men ska du bara dit som hastigast (på ett möte?) lär du inte ha mycket nöje av allt vad "min" stad har att bjuda på. (Fast numera är ju Karlstad min stad förstås ;)
Hoppas SJ och Katja är samarbetsvilliga, så du kommer hem igen i rätt tid.
Kram!

 
Ingen bild

Pelle

13 september 2011 08:59

Ahh, va skönt att kolla in de nya bilderna - och läsa dina kommentarer. Skottland verkar ju vara en intressant plats - trots allt regn.

Lambergsfrua

13 september 2011 15:47

Men tack Pelle, du e' bara för go'! Det var verkligen en intressant och innehållsrik resa - och regnet har nästan blivit ett pittoreskt inslag betraktat så här i backspegeln =D
Kramar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10 11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28
29
30
<<< September 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards