Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 14 december 2011

VARNING!

Av Lambergsfrua - 14 december 2011 22:23

Till alla mina bloggvänner!


Innan jag stänger för i kväll vill jag bara varna för risken med att låna bilder från nätet.


Bloggvännen Ruths dotter råkade riktigt illa ut, när hon la ut en flaggbild från nätet på sin blogg.

Här kan du läsa dotterns dyrköpta erfarenhet.


Vill du veta vilka lagar och bestämmelser som gäller för upphovsrätt (copyright), kan du läsa här. Det räcker alltså inte med att bara skriva "fotot har jag lånat från nätet"


Själv har jag idag gått igenom  mina inlägg bakåt i tiden och rensat bort de bilder, som jag har lånat från nätet. De var inte många, men det räcker med en - det är direkt en för mycket.


Önskar er en god natts sömn!

Varma kramar,

Lambergsfrua   

 
 
Ingen bild

Herrhags-TK

14 december 2011 23:23

Hmmm... Det är klart att copyright gäller, men hur seriöst känns det när man kallar sig för just F-ombudsmannen? Man vill nog gärna göra anspråk på att framstå som en statlig ombudsman som de offentliga ombudsmän som finns. (Det är ju bara en person som driver ett företag och inget annat.) Det luktar faktiskt oseriöshet lång väg. Man skrämmer upp folk att betala belopp som kanske är för höga. Man kan ju undra vad en bild skulle kosta om det drevs till domstol, men det vill ju ingen riskera förstås. Det är nog en del av affärsidén gissar jag - tyvärr.

Lambergsfrua

15 december 2011 13:10

Du reagerade precis som Mannen i Mitt Liv! Det finns ingen statlig ombudsman för just copyright av f eller b. Det här är tydligen en jurist som funnit ett sätt att tjäna pengar. Sen verkar ju prissättningen lite godtycklig - men fakta kvarstår ändå, man får inte "låna" bilder från nätet hur som helst.
Ha det gott!
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Herrhags-TK

14 december 2011 23:26

B-ombudsmannen ska det vara förstås och inte F-. (Jag skriver inte ut namnet för att det inte ska vara sökbart. Jag vill inte ge den personen ytterligare en google-träff.)

Lambergsfrua

15 december 2011 13:07

Klokt tänkt a dig!
Kram,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

14 december 2011 23:43

Bra att du tog upp detta på din blogg, hoppas att flera gör det samma, för vem vill betala flera tusen kronor för ett bildlån från nätet, näää det är dumt att chansa, det blir en dyrköpt bild. Duktigt att du har plockat bort dina lån, själv har jag 2600 bilder att gå igenom 4 ½ års bloggande, det blir ett juljobb för mig. Tror dom flesta med hemsidor och bloggar har en eller annan lånebild. Ja, man lär så länge man lever.
Kram och god natt vännen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

15 december 2011 13:06

Jag kände att det inte kan påpekas nog ofta. Vi är nog många som har tagit lite för lätt på frågan om copyright och lagt ut en och annan bild som vi ansett passa till inlägget. Det är lut med det nu i alla fall för min del.
Det tar tid att gå igenom alla inlägg, men man får ta lite i taget. Du måste ju få njuta av julen och snön däruppe också ;)
Varma kramar!

 
Ingrid

Ingrid

15 december 2011 09:06

Nyttig varning här hos dig!
Jag ser ofta i bloggarna att man har en bild och så skriver man bara - lånad från nätet. Det är absolut inte tillåtet att bara "ta" en bild, man måste läsa noga vilka villkor som är förknippade med det.
Kolla gärna den här länken också, där får man tips om hur man hittar bilder, som det är ok att använda:

http://blog.stenstugu.com/2010/04/30/sa-hittar-och-anvander-du-bilder-pa-natet/

Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

15 december 2011 12:51

Tack för länken till ditt inlägg om copyright! Det är en mycket nyttig påminnelse. Även om man vet bestämmelserna kan det vara lockande att låna en bild och tänka "det är ingen som bryr sig". Men det är det verkligen!
ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Herrhags-TK

15 december 2011 19:40

Du har en klok make! :)
Må så gott ni båda.
önskar
Herrhags-TK

Lambergsfrua

15 december 2011 22:19

Tack go'a anonyma du!
Kram,

 
Suss

Suss

15 december 2011 22:53

OJ, jag brukar skriva "lånad bild" och ibland fråga den jag lånar av, men inte alltid. Nu ska jag passa mig i fortsättningen. Tack!

http://leontina.blogg.se

Lambergsfrua

16 december 2011 11:46

Ja, men så har jag också gjort. Självklart kan man använda bilder, om man fått lov av fotografen, men inte från nätet.
Kram!

 
Anita

Anita

16 december 2011 12:22

Jag vet att man måste fråga för att låna bilder och eventuellt betala och det görs inte alltid. Eller nästan aldrig mer precist sagt. Min första tanke med den räkningen är: Den där fakturan hon fått tror jag är en bedragare. Det är faktiskt flera som fått liknande. Hon borde gå till polisen och diskutera detta med dem. Orimlig summa är det också för en svensk flagga. Själv hade jag inte betalat utan att rådfråga polisen. De hjälper till att åtminstone se om företaget eller personen är seriös. Monica i Gökboet satte in en vinterbild tagen av mig på en snöig Stationsväg här i byn, för ca 2,5 år sen. Jag sa inget men var lite fundersam varför hon använde min bild ... Nää, inte skriver jag räkning men jag har i min blogg bett att hon skall plocka bort den. Upphovsrätten gäller för alla ... inte bara för somliga. Jag tror i allafall inte att den faktura Susanne fått är från någon seriös. Flaggbild kan vem som helst ta och kan vara svår att urskilja om det är min eller din. Ja, det är vad jag tror och som sagt ... det finns flera som fått liknande räkningar.
Kramen från mej !!!

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

16 december 2011 14:30

Visst är det så att man inte får låna bilder hur som helst och publicera. Vad gäller den här ombudsmannen framträder han med bild och titel men han driver b-ombudsmannen (vill inte skriva ut hela namnet för ev. sökning)som ett AB och hjälper folk som blivit bestulna på sina bilder. DE vänder sig alltså till honom som företagare och han skickar faktura till den som lånat bilden. Hur den prissättningen går till kan man ju också undra. Det verkar mycket godtyckligt.
Lustigt det du skriver om flaggor, som är så otroligt lika. Jag vet att jag har tagit flera flaggbilder som jag använder vid födelsedagar och liknande, men när jag satt och kollade igenom mina bilder blev jag ändå tveksam. Men visst var det mina och mig veterligt har jag aldrig lånat någon flagga på nätet.
Jag ska skriva några rader i Susannes blogg. Hoppas att hon inte har betalat redan.
Stor och varm kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards