Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under december 2011

Av Lambergsfrua - 17 december 2011 16:11

Dagen har runit iväg medan vi har pysslat med lite olika småsaker. Inget upphetsande att rapportera från vår horisont med andra ord.


Dagen har varit grå men molnen har inte varit så där kompakta. Någon sol fick vi aldrig på hela dagen, som visserligen inte är så lång numera. Bara 6 timmar. Vi ska ner under det, innan ljuset så sakteliga börjar återvända till vår del av världen.


 

Trots avsaknaden av sol under dagen fick vi en härlig solnedgång, om än något begränsad av molnbanken som ligger över oss.


Önskar er alla en skön och stressfri lördagskväll!

Varma kramar,

Lambergsfrua   

ANNONS
Av Lambergsfrua - 16 december 2011 14:37


Hur gick nu det här till???
I morse såg vår tidigare så fina julstjärna ut så här. Hm...? Den vattnades ju igår. "Oj!" utbrast mannen i Mitt Liv. "Den tål nog inte orkidégödning"


Så på förekommen anledning ber jag få meddela att julstjärnor INTE är orkidéer och alltså inte bör behandlas som sådana.


Varma kramar till er alla!   
Lambergsfrua - som i alla fall har vackra och välmående orkidéer  

ANNONS
Av Lambergsfrua - 14 december 2011 22:23

Till alla mina bloggvänner!


Innan jag stänger för i kväll vill jag bara varna för risken med att låna bilder från nätet.


Bloggvännen Ruths dotter råkade riktigt illa ut, när hon la ut en flaggbild från nätet på sin blogg.

Här kan du läsa dotterns dyrköpta erfarenhet.


Vill du veta vilka lagar och bestämmelser som gäller för upphovsrätt (copyright), kan du läsa här. Det räcker alltså inte med att bara skriva "fotot har jag lånat från nätet"


Själv har jag idag gått igenom  mina inlägg bakåt i tiden och rensat bort de bilder, som jag har lånat från nätet. De var inte många, men det räcker med en - det är direkt en för mycket.


Önskar er en god natts sömn!

Varma kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 13 december 2011 17:00

Resans första del finns efter del 2. Fråga mig inte var logiken i detta finns, men så är det. Jag önskar att man kunde redigera och flytta de olika inläggen efter eget huvud, men det kan man inte - eller kan man???

Som vanligt är mina bilder klickbara om du vill se dem i större format.


UTÖ

Det kräver en hel del planering för att ta sig till öarna i Stockholms skärgård. I vårt fall gällde först  pendeltåg på Nynäsbanan från Centralen till Västerhaninge.


Nynäsbanan
är en järnväg fylld av nostalgi för käre Mannen i Mitt Liv, som var fullt sysselsatt med att kolla stationer, förändringar både vad gäller byggnader och namn och att minnas tillbaka. Han mindes tiden då banan trafikerades med ånglok och senare diesellok, namnen på dem (jodå, de hade egna namn!) och på både lokförarna och konduktörerna. Delar av idtabellen förstås och lite annan kuriosa.


Jag har också åkt mellan Stockholm och Nynäshamn åtskilliga gånger, men det var innan jag blev intresserad av tåg. Då var det bara ett fortskaffningsmedel för mig.


Årsta Brygga var målet när vi klev på bussen i V-H . Och du store tid vad det blåste ute på Horsfjärden!


Tillsammans med andra passagerare sökte vi  skydd i busskuren tills "Silverpilen" närmade sig bryggan.


Ombord på Silverpilen var det julpyntat med gran och amaryllis. Överfarten till Utö var rejält gungig, speciellt ute på Mysingen. Då det var tur att granen var ordentligt fastsurrad. Om man tittar noga på bilden eller dubbelklickar den till större format, syns repen ganska tydligt. 


Båten från Årsta angör två bryggor på Utö, Gruvbryggan och Spränga. Vid Spränga Brygga väntade gode vännen Arnold för att ta oss till slutdestinationen, hans och hustru Mariannes trivsamma och gästfria hem.

Vi fick huserar i deras uthyrningsstuga med alla bekvämligheter. Tala om lyxig tillvaro!Vid yttertrappan vaktade en samling små ludna troll - eller nej det är ju fröställningar från klematis.Familjens härliga "råttis" Itzi välkomnade oss med stor förtjusning. Senare fick hon ett ben att gnaga på och lyckan var fulkomlig.Sommarens sista rosor var avklippta och stod i en vas för att inte förstöras av eventulell nattfrost.


Efter trevlig samvaro, god mat och dryck och skön sömn var vi rustade för ett besök på julmarknaden.


Julmarknaden hålls på planen vid Utö Värdshus. Dit lockas folk  för att äta ett delikat julbord och sedan ta en tur runt marknadsstånden.


Det blåste fortfarande rejält, men det tycktes inte hindra folk från att ta sig upp till marknaden och värdshuset.Tomtefar och Tomtemor fanns förstås på plats för att ta emot barnens önskningar och bjuda på karameller.En mysig blandrastik fick en godbit av husse - som stod i kö för varm korv...En spelman underhöll med glada julsånger till eget ackompanjemang på dragspel.Tingel-tangel eller plastprylar Made in Taiwain finns inte här. Genuint hantverk och hemlagat är ledorden. De här små husen och byarna är konstrikt och fantasifullt skapade av drivved.


Miljön här runt Värdshuset är mycket trivsam. Vid Societetshuset sprakade elden muntert.En lite annorlunda adventsljusstake kunde man hitta inne i Societetshuset - eller är det kanske en Lucialjusstake.


Gruvmuséet var öppet och där kunde man köpa både både stickat, sytt och tovat - för att inte tala om hembakat, syltat och saftat.I muséet kan man se hur människorna på Utö levde förr. Visst skulle man vilja slå sig ned vid det inbjudande bordet och prata en stund med värdinnan - och kanske rentav få en liten julklapp.


Båten tillbaka från Gruvbryggan in till "Fastlandet" var proppfull. Många fick stå de cirka 45 minuterna som resan tar. Vi klev på första av alla vid Spränga, så vi kunde välja och vraka bland sittplatserna.


Vännerna Tommy och Bettan hämtade oss vid Årsta för ett besök och övernattning i deras hem. God mat och dryck och prat om ditten och datten.  Även där fick vi eget boende i husets övernattningslägenhet.


Tågresan till Karlstad gick helt planenligt, Inga förseningar alls. Solen sjönk så sakta när vi lämnade Kristinehamn och i Karlstad väntade käre Svärsonen för att skjutsa oss hem.


Se där en verkligt lyckad resa!

Önska er alla en skön kväll.

Varma kramar,

Lambergsfrua   

     
   

Av Lambergsfrua - 13 december 2011 11:00

I torsdags tog vi tåget upp till barndomsstaden Stockholm för att ha en dag där på alldeles egen hand. Det har vi inte haft på åratal och kände en stark längtan efter det.


På natten hade det varit minusgrader här hemma, så Tjärnen frös till för första gången den här säsongen.


Vi checkade in på vårt hotell mitt emot Centralen, gick vi ut på stan för att se på juldekorationerna och besöka några julmarknader - dock inte Skansens, som vi redan har besökt flera gånger tidigare.


Glittrande "kristallkronor" hängde över våra huvuden på Drottninggatan. Just den belysningen sponsras av Coca Cola Drycker i Sverige.

Övrig julbelysning bekostas till största delen av fastighetsägarna längs de olika gatorna i city.


 
På Sergels Torg
hade några renar flyttat in i fontänen med skog och allt - fontänen var förstås avstängd nu.


Glimrande stjärnor på väg mot Hötorget


Fräsch färsk frukt, bär och grönsaker låg aptitligt exponerade på Hötorget. Jag antar att det fanns värmelampor i taket, annars skulle väl varorna bli förstörda. Högvis med långstänglade amarylisknoppar fanns också till salu, förutom dörrkransar av all de slag.


Julfestligt i Kungsträdgården.


 
Där har man
också en fin skridskobana, som utnyttjades av några vuxna och ett par barn.  Jo då, det sattes en och anna rova - men inte av barnen.

Julmarknaden var av det mindre slaget, men ganska mysig ändå.

Mjukglass kändes väl inte så lockande, men varför inte ett pepparkakshjärta modell större med texten "Jag älskar dig precis som du är" .


Vilt korv, älg korv och ren korv - undrar just om det fanns smutsiga korvar också... 


NK:s fasad glittrade och glimmade lockande och det var många besökare som passerade genom dörrarna där. Även vi - men enbart för att besöka en toa. Fem rulltrappor upp bara för att informeras om, att den toan var stängd för reparation. Ersättningstoa fanns på bottenplanet...

Jättegranen i NK:s ljushall. 

Drottninggatans kristallkronor - undrar hur många de är.

 
Vid Riksdagshuset
kan man förnöja sig med Brända Mandlar - från Gotland! Det fick mig direkt att tänka på min gotländska bloggvän Ingrid.


Vid Stortorget på gatan som heter Trångsund sökte vi upp Café Sten Sture med historiska anor.

 
I djupa källarvalven slog vi oss ner på en gammal kuskbock (!) fast MiML flyttade snabbt över till en vanlig stol.


Vad kunde passa bättre än en kopp värmande glögg med hembakt lussebulle? Smart att servera mandel och russin på fatet. Då slipper man fiska efter dem.

Stortorgets julmarknad är riktigt trevlig och väl värt ett besök. 


Tomtar måste självklart finnas på en julmarknad.


Viktigt är det förstås att paketera julklapparna så fint som möjligt. Minns att jag som tonåring köpte vitt omslagspapper i "Mjölkmagasinet" för att slå mina julklappar i. Röda snören och sedan dekorerade jag med självhäftande stjärnor i olika färger. 


På Klarabergsgatan utanför Åhléns hängde stora röda glittrande bollar. Visst ser de ut lite grann som utropstecken.


Utsikten från vårt rum över Mälardrottningen var - strålande!   

Nästa dag väntade en tur ut i skärgården, men den återkommer jag till.

Önskar er alla en fin tisdag!
Varma kramar,
Lambergsfrua       

Av Lambergsfrua - 7 december 2011 22:01

Förra veckan behövde jag förnya några recept. Det har jag hittills gjort på datorn sedan den möjligheten gavs. Lätt som en plätt. Nu har man ändrat systemet – av säkerhetsskäl sägs det. Men inte blev det enkelt inte.


Först loggade jag in på 1177.se och till Mina vårdkontakter. Där kunde jag sedan välja e-legitimation eller engångskod. För att få e-legitimation krävs antingen BankID, konto hos Nordea eller SEB/Telia/Posten/SignGuard.


Vi har ICA-banken, men det alternativet finns inte. Återstod då att välja engångskod.

Jag loggade in med mitt personnummer och mitt mobilnummer. Det senare skulle skrivas in två gånger - för säkerhets skull kan tänka.


Lösenordet skickades sedan till mig med post! Det kom efter ett par dagar

När jag väl fått brevet med lösenordet kunde jag logga in och fick då koden via min mobil. Först när jag fyllt i koden kunde jag klicka fram till ”förnya recept”.


Där kunde jag
sedan välja att betala med kontokort, gå till min vårdcentral eller få en faktura hemskickad. Jag valde att betala direkt med kontokortet. Ändå kom det en faktura med inbetalningskort efter ett par dagar! Jag kunde bortse från fakturan ”om jag redan hade betalat”. Bussigt!


Men som sagt
detta var en engångskod, så nästa gång jag behöver förnya recept ska hela proceduren upprepas. Icke sa Nicke! Jag kommer att skicka ett vanligt brev till min läkare eller helt enkelt vara brevbärare själv och gå upp till vårdcentralen med det.


Inte undra på
att Landstinget går med svindlande förlust - fast det här förfaringssättet gynnar ju Posten förstås...


Varma kramar och en önskan om en god natts sömn.

Lambergsfrua   


 Bildern har jag lånat från nätet


Av Lambergsfrua - 6 december 2011 15:30

I söndags hade vi glöggträff vid grillplatsen för de boende i vår bostadsrättssförening. Efter lördagens busväder visade vädegudarna sin barmhärtighet och bjöd på sol och någon plusgrad - men fortfarande blåsigt. De mysigt röda dukarna ville inte ligga kvar, trots att vi ställde saker på hörnorna. Sittunderläggen blåste bort lika snabbt, som jag bredde ut dem på bänkarna och de värmande plädarna fladdrade vilt.


Det ordnade sig i alla fall, när folk kom och satte sig på bänkarna med sin doftande glögg och väl grillade korvar. Dukarna fick helt enkelt vikas ihop och stanna i kassen.

 
När solen
började dala var det dags att ställa allt i ordning. Tända grill, ljus och marschaller. Grillen tog dig fint medan ljus och marschaller krävde en viss ansträngning - och envishet.


Som vanligt dök de första medlemmarna upp exakt på utsatt klockslag. Här är det den äldre generationen som är i antågande för att få njuta av värmande glögg och gemenskap.

Åldersspannet på eftermiddagens gäster var från 3-4 år upp till 90+ Ganska imponerande, tycker jag.


Grillmästare Malte skötte grillningen med bravur.


Nytt för i år var att Annika och hennes son Albin framträdde med ett knippe julsånger à capella. Det var verkligen uppskattat!

 
Med kala mörka träd
och en blek måne som effektfull kuliss, sjöng de med klara röster - till och med en skånsk julvisa! På skånska - fast ingen av dem är därifrån.


Det märktes
, att Albin redan har scenvana. Han var med i 2010 års TV-program Wild Kids och spelar just nu teater på Tempelriddaren här i stan - Kan du vissla Johanna?Ett tydligt bevis
för, att man kan både dricka och äta medan man lyssnar - fast MiML ser allt lite sammanbiten ut, eller är det kanske som han tuggar...


Det var ca 35 personer som kom för koppla av en stund från julstöket med lite värmande glögg, en och annan grillad korv och inte minst - trivsam samvaro.


Önskar er alla en fin fortsättning på dagen!

Varma kramar,

Lambergsfrua   


Av Lambergsfrua - 3 december 2011 19:15

Igår träffades vi i styrelsen och avnjöt ett litet välsmakande julbord tillsammans. Det doftade gott, stämningen var mycket god och som grädde på moset tog vår vicevärd Bertil fram gitarren och underhöll med sång och spel - unplugged. Eftersom han har en riktigt kraftig röst behövs varken förstärkare eller mikrofon, när han tar ton. Bertil är välkänd i Karlstad som skicklig sångare bland annat som Elvistolkare och framträder lite då och då i olika sammanhang.


Förra året
genomförde han en serie adventskonserter i olika kyrkor runt Karlstad och hela behållningen gick till barns utbildning i Nepal. Då var temat "Oh Holy Night". 


    
Nu var det nästan bara Elvis, eftersom vi fick framföra önskemål. Det blev till och med utrymme för lite allsång, där alla deltog - några mer skönsjungande än andra   


Advent är en tid då många mäniskor sliter både med julstök och med upprätthållandet av gamla traditioner. Trots att jag är uppvuxen mitt inne i Stockholm fick jag vara med om både korvstoppning *kletigt*, lutning av fisk *luktade apa*, pepparkaksbak *gott* och ljusstöpning *spännande och tålamodsprövande*. Och mycket annat som hör julen till. Jag fattar inte hur mamma hann och orkade med allt detta. Hon arbetade faktiskt heltid - utanför hemmet, alltså.


De där traditionerna har MIML och jag inte hållit så hårt på i vårt hem. Julen ska vara avkoppling och samvaro. Vi har dekorerat och pyntat tillsammans med barnen när de var små. Vi har varken stoppat korv eller lutat fisk, inte heller gjort egen pepparkaksdeg eller stöpt ljus. Mycket kan man köpa färdigt, även pepparkaksdeg. För att inte tala om ljus. Men...


Vi har vänner som varje år i december ägnar en dag åt att stöpa ljus. I flera år har vi med stor tacksamhet tagit emot ett par hemstöpta ljus i present av dem. Jag måste säga, att köpeljusen står sig slätt i jämförelse. De hemstöpta ljusen är vackrare, brinner länge med jämn och fin låga och rinner inte - om man inte ställer dem i tvärdrag förstås!


 
Idag fick vi följa med in i deras hobbyrum och hämta två av ljusen från årets tillverkning. Här hängde resultatet av deras stöpning i jämna fina rader. Nu har de ljus för lång tid framöver både som presenter och för eget bruk.


I morgon är det dags för årets traditionella glöggträff vid grillplatsen. Här kan du läsa mer om den.


Nu önskar jag er alla en riktigt skön lördagskväll!

Varma kramar,

Lambergsfrua   

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se