Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2012

Bergslagstur

Av Lambergsfrua - 20 augusti 2012 23:15

Eftersom vi är så låsta av MiML:s omvårnad av den där tån, får vi passa på några dagar mellan besöken hos sköterska och fotvårdsspecialisten.


Häromdagen styrde vi mot Nora via diverse omvägar och grusade småvägar. Från E18 mellan Karlskoga och Örebro har vi sett skylten till Garphyttans nationalpark och sagt att vi skulle åka dit nån gång. Så det gjorde vi - och blev ganska besvikna. Jag vet inte riktigt vad vi hade förväntat oss, men i alla fall inte så myclet skog, tät skog. Blomsterängarna var mest bara ängar, men visst var gärdesgårdarna vackra, men, men. Kanske påverkades vi negativt av regnet, visserligen avtagande men ändå.


Nåja, vi slingrade oss vidare norrut.


 
Vid Frösvidals säteri finns den gamla handelsboden kvar. Idag handlar försäljningen om - färdiga gräsmattor.


 
Här betade några fyrbenta skönheter. Jag antar att kappan är till för att skydda mot insekter, för kallt var det verkligen inte.


  Nora är en mysig liten stad med en stor del trähusbebyggelse inne i centrum.


  
Vi bodde på Lilla Hotellet som varit hotell i nästan 100 år - men mycket varsamt renoverat till full bekvämlighet.


 
Ägaren är från Jämtland, så han flaggar med landskapets egen flagga. Balkongen var till för alla som så önskade och på den lilla innergården fanns flera sittgrupper.


 
Rummen var smakfullt inredda med sköna fåtöljer och sängar - och vårt rum var redan bebott!


 
Självklart satt vi på balkongen. Eftersom inga andra gäster gjorde anspråk på den fick vi ha den för oss själva. Därifrån såg vi Norasjön och ett av veterantågen. I mars 1856 rullade det första tåget ut på järnvägen mellan Nora och Ervalla. Tågtrafiken var viktig för snabbare transport av malm från alla de gruvor som fanns i trakten.


Nora Tåghem är faktiskt inrymt i två sovvagnar från 1931, som är placerade direkt vid sjön. INredningen är original utom madrasserna som håller modern standard. Jodå, vi har övernattat där och det var rolig och annorlunda upplevelse.


Överallt i centrum är det nära till sjön.


 
Vid strandpromenaden finns Paviljongen, där man kan sitta och se ut över sjön eller staden.


 
Vid Strandpromenaden finns Strandstugan där man kan köpa den berömda Noraglassen. Vi har nog aldrig sett så generösa "två kulor" - och det var fullproppat hela vägen ner i struten också.


 
Vi satt i Paviljongen med våra glassar och såg den lilla passagerarbåten Plaskus glida över till Alntorps ö, där man kan bada, spela minigolf eller ta en fika.

 

Hon mötte en något förvuxen svan på vägen.


 
Inbjudande installation vid ett av de gamla trähusen - men det hade inte lämnats mycket utrymme att sitta på...


 
Utanför vårt hotell stod det här ekipaget parkerat. Ägarna övernattade där. Färden företogs tillsammans med parets två pudlar, en stor och en mellanstor. En något skumpigp och ganska trång resa för dem alla fyra. De reste med lätt bagage, för något egentligt bagageutrymme fanns inte. DEt där nätet på sidan kändes nog inte helt säkert för transport av värdesaker.


Önskar er alla en fin dag!
Varm kram,
Lambergsfrua   





  





 
 
Ingrid

Ingrid

21 augusti 2012 09:29

Hejsan!
Så kloka ni är som gör utflykter i omgivningarna och så roligt för oss som får följa med. Nora ser ju jättgulligt ut och dina bilder är så fina och talande.

När jag hör namnet Nora tänker jag på den där visan: "Tre små gummor skulle gå en dag till marknaden uti Nora", jag tror att ni hade lika roligt som gummorna.

De där glasstrutarna var verkligen megastora!

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

21 augusti 2012 15:16

Varmt tack för beröm. Nora är en riktigt liten idyll, som vi gärna återvänder till. De tre små gummorna illustreras så sött på affischen för Nora marknad som är den kommande helgen - tre söta småflickor. Jag torr också att vi hade lika rolgt som de tre små gummorna trots att vi varken åkte karusell eller köpte karamell. Varke ålder har sin charm;)
Varmkram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

24 augusti 2012 10:55

Snacka om idyll.

Lambergsfrua

24 augusti 2012 13:13

Visst är det fint på ett nästan nostalgiskt sätt. Man har förstått att ta vara på det gamla och rustat upp pietetsfullt.Sen blir det ju inte sämre av att det finns en veteranjärnväg och järnvägsmuseum där =D
Kramar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards