Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2012

Bergslagstur

Av Lambergsfrua - 20 augusti 2012 23:15

Eftersom vi är så låsta av MiML:s omvårnad av den där tån, får vi passa på några dagar mellan besöken hos sköterska och fotvårdsspecialisten.


Häromdagen styrde vi mot Nora via diverse omvägar och grusade småvägar. Från E18 mellan Karlskoga och Örebro har vi sett skylten till Garphyttans nationalpark och sagt att vi skulle åka dit nån gång. Så det gjorde vi - och blev ganska besvikna. Jag vet inte riktigt vad vi hade förväntat oss, men i alla fall inte så myclet skog, tät skog. Blomsterängarna var mest bara ängar, men visst var gärdesgårdarna vackra, men, men. Kanske påverkades vi negativt av regnet, visserligen avtagande men ändå.


Nåja, vi slingrade oss vidare norrut.


 
Vid Frösvidals säteri finns den gamla handelsboden kvar. Idag handlar försäljningen om - färdiga gräsmattor.


 
Här betade några fyrbenta skönheter. Jag antar att kappan är till för att skydda mot insekter, för kallt var det verkligen inte.


  Nora är en mysig liten stad med en stor del trähusbebyggelse inne i centrum.


  
Vi bodde på Lilla Hotellet som varit hotell i nästan 100 år - men mycket varsamt renoverat till full bekvämlighet.


 
Ägaren är från Jämtland, så han flaggar med landskapets egen flagga. Balkongen var till för alla som så önskade och på den lilla innergården fanns flera sittgrupper.


 
Rummen var smakfullt inredda med sköna fåtöljer och sängar - och vårt rum var redan bebott!


 
Självklart satt vi på balkongen. Eftersom inga andra gäster gjorde anspråk på den fick vi ha den för oss själva. Därifrån såg vi Norasjön och ett av veterantågen. I mars 1856 rullade det första tåget ut på järnvägen mellan Nora och Ervalla. Tågtrafiken var viktig för snabbare transport av malm från alla de gruvor som fanns i trakten.


Nora Tåghem är faktiskt inrymt i två sovvagnar från 1931, som är placerade direkt vid sjön. INredningen är original utom madrasserna som håller modern standard. Jodå, vi har övernattat där och det var rolig och annorlunda upplevelse.


Överallt i centrum är det nära till sjön.


 
Vid strandpromenaden finns Paviljongen, där man kan sitta och se ut över sjön eller staden.


 
Vid Strandpromenaden finns Strandstugan där man kan köpa den berömda Noraglassen. Vi har nog aldrig sett så generösa "två kulor" - och det var fullproppat hela vägen ner i struten också.


 
Vi satt i Paviljongen med våra glassar och såg den lilla passagerarbåten Plaskus glida över till Alntorps ö, där man kan bada, spela minigolf eller ta en fika.

 

Hon mötte en något förvuxen svan på vägen.


 
Inbjudande installation vid ett av de gamla trähusen - men det hade inte lämnats mycket utrymme att sitta på...


 
Utanför vårt hotell stod det här ekipaget parkerat. Ägarna övernattade där. Färden företogs tillsammans med parets två pudlar, en stor och en mellanstor. En något skumpigp och ganska trång resa för dem alla fyra. De reste med lätt bagage, för något egentligt bagageutrymme fanns inte. DEt där nätet på sidan kändes nog inte helt säkert för transport av värdesaker.


Önskar er alla en fin dag!
Varm kram,
Lambergsfrua   

  

 
 
Ingrid

Ingrid

21 augusti 2012 09:29

Hejsan!
Så kloka ni är som gör utflykter i omgivningarna och så roligt för oss som får följa med. Nora ser ju jättgulligt ut och dina bilder är så fina och talande.

När jag hör namnet Nora tänker jag på den där visan: "Tre små gummor skulle gå en dag till marknaden uti Nora", jag tror att ni hade lika roligt som gummorna.

De där glasstrutarna var verkligen megastora!

Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

21 augusti 2012 15:16

Varmt tack för beröm. Nora är en riktigt liten idyll, som vi gärna återvänder till. De tre små gummorna illustreras så sött på affischen för Nora marknad som är den kommande helgen - tre söta småflickor. Jag torr också att vi hade lika rolgt som de tre små gummorna trots att vi varken åkte karusell eller köpte karamell. Varke ålder har sin charm;)
Varmkram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

24 augusti 2012 10:55

Snacka om idyll.

Lambergsfrua

24 augusti 2012 13:13

Visst är det fint på ett nästan nostalgiskt sätt. Man har förstått att ta vara på det gamla och rustat upp pietetsfullt.Sen blir det ju inte sämre av att det finns en veteranjärnväg och järnvägsmuseum där =D
Kramar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se