Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2012

Höstmarknad i Haga

Av Lambergsfrua - 27 oktober 2012 19:30

Dagen har bjudit på sol, kyla och blåst. Av alla de aktiviteter som bjöds i stan, valde vi att besöka höstmarknaden i stadsdelen Haga inte alltför långt från oss.På torget  finns en stay av Gustav Adolf Andersson, mannen som grundade den för staden så betydelsefulla Karlstad Mekaniska Werkstad - KMW kallat. Det var här i Haga han började med repslagerbana och sen en mindre smedja med gjuteri där man tillverkade kokkärl, stekpannor, kaminer, spisar, takfönster, trädgårdssoffor och annat gjutgods.


Gustav Adolf var en driftig man och tillverkade även ångbåter, men specialiserade sig sedan på trämasse- och pappersindustrin. Fabriken blev så småningom för trång och tillverkningen flyttade till - Lamberget!På dagens marknad kunde man köpa allt från hemgjord sylt och saft, hemgjort godis och frosttåliga växter till mattor och loppisprylar. Populärast var nog ändå mannen från Restaurang Slussen, som serverade varm soppa med nybakat bröd till alla som ville ha. Här snackar vi marknadsföring!


När han inte serverade soppa pekade han med hela armen bort mot sin restaurang på andra sidan bron. Slussen är en vegetarisk resaturang, som även har kött/kyckling-rätter på menyn.


Lite kul tycker jag ändå det är, att han stod bakom busskuren med braskande reklam för Mc Donalds "King of the Day"-burgare.


 
Här i Haga finns Elviscaféet King Creole som drivs av Elvisfantasten Ulla Näzell. Här kan du läsa vad bloggaren Inga-Lill tyckte om sitt besök där.


Utanför ICAbutiken Hagahallen låg drivor av halm och vid ingången låg en hel halmbal. Det var en odlare som stod där och sålde sina ekologiska grönsaker.


Det var halm långt in i butiken. Därinne saluför man ägg "från en gård nära dig" på det här mysiga sättet - näe, hönorna är inte levande och äggen hos dem inte riktiga heller;) Äggen i trådkorgen högst däremot upp däremot är klart ätliga.


Önskar er alla en skön kväll!

Varm kram,

Lambergsfrua   

 
 
Ruth

Ruth

28 oktober 2012 00:04

Marknader och loppis är mitt favoritnöje när möjligheten bjuds. Vi har stor marknadsdag första tisdagen varje månad här på torget, missade det sist pga. Att det regnade och blåste för mycket, men snart är det dags igen.
Varm soppa och nybakat bröd sålde säkert bra i kylan. En trevlig dag fick ni vad jag förstår.
Nu skall jag ändra alla klockor sedan sova extra länge i morgon.
Önskar er en fin söndag/
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

28 oktober 2012 11:09

Marknader kna var kul om det inte är för mycket trängsel och det var det inte här. Loppisar kan variera väldigt mycket. Ibland känns det som rena skåprensningen, som lika gärna kunde ha körts till tippen direkt och ibland är det riktigt roligt.

Soppan och brödet bjöds alla på gratis, som reklam för restaurangen. Jag vill lova att det var populärt om inte annat för att värma händerna runt muggen;)

Vi ändrade alla klockorna redan i går eftermiddag, vilket var lite förvirrande när vi skulle se på TV - men det löste sig.

Soligt men kallt här idag. Det blir varma kläder när vi ska ut i friska luften.
önskar dig en trevlig söndag!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

28 oktober 2012 09:54

Jag var ju också där, men fotade inget eftersom det var så kaaaallllt! Jag var inne hos min kompis lite, han som har Kultur och Kuriosa, granne med Elviskafeet! Ingen soppa åt jag helller, och inte köpte jag nåt ;)

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

28 oktober 2012 11:11

Jag tog bara tre foton, för fingrarna stelna snabbt utan vantar. Vi var inne på Elviscaféet men det fanns inga lediga bord och vid disken var det också fullt både av köande och ätande. Våfflorna såg maffiga ut;)
Nej, vi köpte inget heller. Det räckte med att titta;)
Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Anita

Anita

28 oktober 2012 12:01

Vad roligt att gå på marknad, älskar att gå på såna. Förresten vilken fin blogg du har, såg att du hade länkat mig i den så jag kommer göra detsamma med din och då har jag lätt att hitta den.

Ha en fin söndag

Kram Anita

http://www.anitabirgitta.com

Lambergsfrua

28 oktober 2012 19:13

Marknader är trevliga tycker jag, Mannen i Mitt Liv är något motvillig men traskar med ändå;)
Tack för berömmet! Jag har länkat till dig, så jag inte tappar bort dig bland bloggarna, men jag hoppas du accepterar att jag inte är någon intensiv bloggkommentator - men jag bloggvandrar lite då och då.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Emm

Emm

28 oktober 2012 12:43

Det såg verkligen mysigt ut. Fortsatt trevlig helg!

http://www.emmli89.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

28 oktober 2012 19:15

Tack för din kommentar hos mig Emm! Önskar dig en mysig fortsättning å kvällen.
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Maria

28 oktober 2012 16:35

För oss blev det såväl pumpa och balsam som Bondfilmer till fyndpris och lampa till syrummet. Men soppan missade vi tyvärr, å andra sidan fick vi höra ett par låtar av rockabillybandet. Bra musik men de måste frusit rejält. Ett trevligt initiativ och glädjande att se att några av torghandlarna kommer att vara där regelbundet, åtminstone fram till jul. Brödbakaren på lördagar, de med sylt o saft på torsdagar. Trevligt komplement blomförsäljaren som brukar vara där :)

Lambergsfrua

28 oktober 2012 19:18

Visst fanns det myckt fint at köpa,men vi känner att vi har tillräckligt med prylar och köpte inget.Jag var och ryckte i en pumpa men besinnade mig. Balkongen är inte tillräckligt stor;)
Kul att de kommer att finna flra torghandlare på torget nu. Det behöv för trivseln.
Kramar,
Ma

 
wiper

wiper

29 oktober 2012 09:15

Underbar header. Vilken fin marknad ni var på. Kul att få läsa om driftiga Gustv Adolf. Ja du det såg lustigt ut med han i kuren och reklamen ;)Vad häftigt med Elvisfiket, så läckert. När min man och jag träffades i Hällefors för 22 år sedan så var vi mycket i Karlstad. Vi förlovade oss på ett Cafe som hette King Creole i Karlstad men det såg inte ut så där då utan hade bara gamla möbler. Är det samma Café men omgjort?

Jag trodde nästan det var levande höns så jag fick kolla närmare ;) så snyggt och stämningsfullt.

Ha en skön början på veckan
kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

29 oktober 2012 16:33

Tack för berömmet, Wiper! Som vanligt är mitt eget foto grunden och sen har mina goda vän skapat resten.

Gustav Adolf har haft stor betydelse för Karlstad, men jag tror inte många vet statyn där på torget föreställer honom.

Jo det har funnits ett King Creole-café i stan redan tidigare, men det är inte samma och låg tydligen på en innergård vid Järnvägsgatan. Det var nog där som ni förlovade er. Visst är det mysigt med lite annorlunda grepp. Här säljer man prylar med amjnytning till Elvis (och Marilyn Monroe) och serverar kaffe med bl.a amerikanska våfflor. Möblerna är väl ite roliga,men tydligen är caféet populärt ändå. Man har stick-café där och en del motorträffar.

Jag tycker det var så snygg skyltning för de närproducerade äggen, men jag misstänker att Hälsovårdsmyndigheterna hade haft ett och annat att säga om levande höns inne i butiken *fniss*

Ha det gott!
Varm kram,
Lambergafrua

 
Margit

Margit

29 oktober 2012 22:43

Så mycket vackert och fint du visar från Marknaden!!! Alltid kul att gå runt och titta ch ibland så kanske man hittar nåt man vill ha...eller behöver!!!
Länge sedan jag skrev nån kommentar inne hos dej!! men nu blev det en liten..
Kram!!!!

http://margitholm.blogg.se

Lambergsfrua

31 oktober 2012 12:19

Tack Margit!
Visst är det kul att strosa runt på marknader och titta både på saker och folk;)
Jag har inte heller varit så aktiv på bloggen, men vi ses ju på FB lite då och då.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

margaretawårenius

31 oktober 2012 17:00

KMW-berättelsen var ju spännande! Annars vet man ju inte så mycket om Karlstad, annat än Sven Ingvars. Som nu till glädje oxå fick var med vid nya Globen invigning.

mw

Lambergsfrua

1 november 2012 12:17

Kul att du gillade det lilla jag berättade om KMW. Mer om denna industri, som genomgått en hel del förändringar, kan du läsa här http://sv.wikipedia.org/wiki/Karlstads_Mekaniska_Werkstad
Visst är det så att både Sven-Ingvars förknippas starkt med Karlstad, men han är faktiskt född och uppvuxen i Grums. Numera bor han i Karlstad. Det var en rent nöja att se hans framträdande vid invigningen av Friends Arena - och vilka dansare han omgavs av.
Trevlig helg!
Kram,
Lambergsfrua

 
kristina

kristina

1 november 2012 09:02

Jag gillar marknader väldigt mycket, där kan man hitta lite udda grejer. Jag tycker om att gå ute, det blir så varmt i affärer och tröttsamt.
Ha en go helg och kram på dig!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

1 november 2012 12:04

Ja marknader är trevliga. Jag gillar att strosa kring och titta på allt som erbjuds, men jag köper sällan något. Förr gillade jag att gå i affärer, men inte nu längre. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att det är både varmt, mycket folk och ljudligt. DEt spelas ju musik i många affärer för att öka köplusten, sägs det. För mig försvinner den helt. Har man hörapparater blir det bara ett oljud av alltihop. Tal för sig och musik för sig - det är njutbart;)
Önskar dig också en fin helg!
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se