Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 13 december 2012

Luciatåg

Av Lambergsfrua - 13 december 2012 16:00

I morse var vi bjudna till HSB:s kontor för att delta i Luciafirandet.


 
När vi parkerade bilen kom - Lusse-tåget!   Nä, jag bara skojar. Ett industrispår går alldeles bredvid och lämpligt nog kom det lok där just då.



Värmlands Lucia Frida Stigevik med sina 23 tärnor från kören Söt Likör bjöd på både ögon- och öronfägnad under ledning av Leif Nahnfeldt .


 
Jag tog ett foto, när Luciatåget kom skridande nerför trappan, men det blev misslyckat - så jag visar i stället deras uttåg uppåt. Upptåg.   



Medan solen steg över trädtopparna och målade himlen i fantastiska färger, njöt vi av fika med lussebullar och pepparkakor.


Självklart gled mina tankar iväg bakåt i tiden till  luciafiranden skolan. Nystrukna vita linnen, nytvättat och fönat hår - och "har någon sett mina vita sockor"? Spänd Lucia, som behövde ha hjälp att få kronan på plats. Det var en lättnad, när vi beslutade att låta Lucia bära en batteridriven krona och tärnorna batteridrivna ljus. Kanske inte lika stämningsfullt, men absolut lugnare och säkrare för alla parter.


Stjärngossar, som ofta hade problem att få struten på plats. Inga killar i 11-12-årsåldern gillar att ha en gummisnodd under hakan. Man ser lätt ut som en rullsylta.   


Tärnorna hjälpte varandra med glitterkransen i håret och midjan och spred sen "glitterglitter" över hela skolan. Pepparkaksgubbar och tomtenissar klarade som regel sin klädsel själva - för det mesta i alla fall.


Vid själva framträdandet höll vi vuxna noggrann koll på framför allt töserna i Luciatåget. Det hände ibland att någon tärna svimmade av spänningen och värmen. Vi lärde oss att se tecknen på en begynnande svimning och kunde oftast ingripa i tid = innan tösen drämde i golvet.


Värsta incidenten var nog när skolans Lucia med tärnor framträdde i ortens simhall. Simhallar är både varma och fuktiga. Det dröjde inte länge förrän en tärna dråsade i golvet...


Ja det var så tankarna gled iväg, när jag upplevde dagens stämningsfulla Lucia.


Önskar er alla en fin Luciakväll!

Varm kram,

Lambergsfrua

 
 
yvonne

yvonne

13 december 2012 18:19

Haha, Luciatåg, du är ju för rolig ;) Jag har bara sett Lucia på tv idag...och det är inte illa! Mina Luciaminnen är mest från skolan: ljummen vattenchoklad (blä) och sitta på golvet i gympasalen när Lucia kom in...Annars gick vi Lucia runt i hyreshusen och tiggde pengar! Kallt som attan var det...

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

13 december 2012 19:13

He he! Jag tyckte jag var fyndig och roligast var att MiML först inte fattade vad jag menade :)
Ljummen vattenchoklad låter bara jätteäckligt.
Vi hade i falla firandet inne i vårt samlingsrum - Mediateket kallat. Fråga mig inte varför det kallades så. Varmt och skönt, men visst satt alla barnen på golvet.
"Gå Lucia" gjorde man och fick oftast någon knäck eller seg hemgjord kola. Inte bra för tänderna, men vem brydde sig;)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

margareta wårenius

13 december 2012 19:42

underbart med våra gamla luciatraditioner. Roligt oxå att pepparkaksgubbarna är med ännu!

margareta

Lambergsfrua

13 december 2012 21:01

Vi ska värna om våra gamla traditioner, vad som än diskuteras varje år vid den här tiden - och vid våravslutningarna.
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

13 december 2012 21:52

Så roligt att få ta del av dina minnen från gångna tiders luciafirande. Jag blev ju aldrig någon Lucia, liten och mörk som jag var, för på den tiden MÅSTE ju en Lucia vara blond. Men jag fick alltid vara tärna, för jag var bra på att sjunga.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

13 december 2012 22:06

Tack Ingrid!
Jag var visserligen blond, men hade glasögon och det hade ingen Lucia. Jag blev dock vald en gång, när jag gick på Lanthushållsskolan. Varje höst år valdes "bästa kamrat" och hon blev sedan årets Lucia på skolan - och det blev jag. Trots glasögonen. Något jag faktiskt är oerhört stolt över :)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
wiper

wiper

14 december 2012 09:39

Så vacker header och så snygg du själv är som tomtemor. Jättefint luciatåg ni fick ta del av. Jag såg Vaggeryds lucia här på vår julmarknad och det är en härlig tradition.

Härliga minnen man fick ta del av. Själv har jag varit lucia i skolan en gång trots att jag hade långt mörkt hår. Då var det levande ljus så jag hade hela håret fullt av stearin och det var inte lätt att få bort.

Ha en skön fredag
kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

14 december 2012 12:04

Tusen tack Wiper! jag tycker att Tomtemor är i rödblommigaste laget, men jag hade tagit en rask promenad i kylan med stavarna och väl inne i värmen igen, kände jag hur det hettade i kinderna. Det var Dottern som klädde ut mig och fotograferade...:)
Ja du, Luciaframträdande innebär alltid stearin både här och där. Det fanns en hel del fläckar på golvet efter gårdagens Luciabesök också. Att få det i håret måste ha varit besvärligt.
Önskar dig och Mr T en riktigt mysig helg.
Varm kram,
lambergsfrua

 
Loka

Loka

14 december 2012 20:57

Det blev ett hastigt och lustigt lucia fikande för sönerna på skolan, R höll dessutom på att bli utan dryck tack vare mig men det ordnade sig tillsist som du såg på FB. Det var superfina bilder.

Däremot så blev det aningen konstigt luciafirande med den rappande artisten! Rap hör liksom inte ihop med Lucia i mina ögon. Traditioner är viktiga att upprätthålla, de är viktiga för de unga.

Kram på dig vännen
Önskar en fortsatt trevlig fredag och HELG
Kramar/Loka

http://mellantidochrum.blogspot.se

Lambergsfrua

15 december 2012 22:53

Tur att det ordnade sig med drycken till R. Ibland kör tillvaron ihop sig, men det brukar fixa sig i sista änden.

Rap på Lucia - nää, det känns helt fel, tycker jag. Där är jag nog lite konservativ. Jag gillar inte heller när man skapar nya melodier till de gamla julsångerna. De ska låta som de alltid har gjort;)

Det har varit ett par hektiska dagar här med julmiddag igår och glöggträff idag. Nu kan vi stressa av ocjh bara ta det lugnt i morgon.

Önskar dig och pojkarna en fin tredje adventssöndag.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

18 december 2012 11:21

Både Luciatåg och Luciaupptåg alltså. Du kan minsann få till det ;) Att det förekom så många svimningar hade jag faktiskt ingen koll på, jag kan inte påminna mig ha sett någon sådan. Å andra sidan har jag nog inte sett ett Luciatåg sedan 1980-talet så jag har kanske bara glömt den biten. / Kram

Lambergsfrua

18 december 2012 13:53

He he;)
Ja, det är nog så att du har glömt den delen med svimningarna. Det hände självklart inte varje år, men oroande ofta under mina 25 år på Mörlanda. Det berodde troligen på att det blev lite för dålig luft inne i Mediateket med alla barn samlade och alla ljus - men många fina upplevelser blev det för det mesta.
Kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards