Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 28 december 2012

Mellandagar

Av Lambergsfrua - 28 december 2012 16:45

Nu har jag hamnat i en tid av lätt förvirring. Vad är det som gäller? Vad ska man säga?

Jag träffade grannen på annandagen och sa: "God fortsättning". Hon avslutade vårt lilla möte med "Gott nytt år." Kanske en aning för tidigt i min lilla värld, men visst är det trevligt med ett vänligt ord - eller två.


När är det egentligen läge att går över till "Gott slut" och när är det dags att ändra till "Gott nytt år"? Se där vilka viktiga funderingar jag har.  Och inte har jag något bra svar heller.



 
I går tog vi
en tur med stavarna runt Lambergsjärnen, men det kändes som en riktigt dum idé - trots broddar. Det var rent uschligt halt på vissa ställen, rentav som en pickelpist. Opreparerad.


Karlstad kommun skryter med att värna om cyklister. Vid snöröjning prioriterar man bussgator och cykel/gång-vägar - men det finns faktiskt avsnitt som är helt bortglömda, som från vändplanen vid båtbryggorna fram och förbi ByggMAX.  När vi lyckligt och väl kom hem igen med armar och ben i behåll, hade vi tränngsvärk i höfterna efter att ha spänt oss så mycket. 


 
Bilden här
har inget direkt med texten att göra, men det kändes lämpligt med ett avbrott här.

 

Denna soliga dag med några minusgrader lockade till en promenad. Visa av gårdagens upplevelser, tog vi bilen ner till centrum och traskade sen runt på snöfria torra trottoarer. Man har nämligen värmeslingor där. På så sätt fördrev vi en timme hur lätt som helst. Och jo visst ja, jag hann slinka in i en affär och köpa en tröja också.   


I kväll kommer Dottern med familj hem igen efter sitt Budapestbesök. Det ska bli så roligt att få träffa dem igen och höra om deras upplevelser.

 
I trädet utanför oss satt den här lilla gynnaren och spanade ut över omgivningarna. Egentligen visar jag inte bilden för fågelns skull utan för knopparna på trädets kvistar. Visst ser det hoppfullt ut!

Önskar er alla en fin fredagskväll.

Varm kram,

Lambergsfrua   








 
 
Ingen bild

margareta wårenius

28 december 2012 17:44

God fortsättning!
säger jag margareta.
De viktiga är ju att byta ett vänligt ord mede varandra!

Lambergsfrua

28 december 2012 22:25

Tack Margareta!
Du har helt rätt. Och god fortsättning till dig också - och gott slut och gott nytt :)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

28 december 2012 22:56

Visst är det lite knepigt att veta vad man ska säga just nu. En del tycker ju att julen är slut så man passerat annandagen och då kan man ju inte säga "god fortsättning", "gott slut" borde man väl kunna dra till med nu när som helst och "gott nytt år" sparar jag till tolvslaget på nyårsafton. Sen kan man köra med "god fortsättning på det nya året" ett bra tag.
Ny vacker header har du nu igen!!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

29 december 2012 13:17

Ja, "gott slut" kan man nog i princip säga så fort bo passerat annandagen. Jag har önskat "gott nytt år" på FB redan nu, men det förklarar jag med att vi åker bort över nyåret. Ville inte ha kvar julheadern då;)
Tack! Inte heller den här gången är det mitt verk, bara fotot med istapparna. De hängde ner från vårt balkongtak för några år sedan och beundrades av många. Det finns ingen trottoar nedanför, så det var ingen risk för människor eller djur. Vi slog dessutom ner dem själva,när de blev alltför långa.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Lasse

29 december 2012 11:54

God fortsättning, gott slut och Gott Nytt År till dig och Ulf.

Lambergsfrua

29 december 2012 13:19

He he! Tack Lasse! Vi önskar dig detsamma och måtte 2013 bli ett mycket bättre år för dig än detta.
Varm kram från oss båda,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

29 december 2012 21:47

Jaa’du om dina funderingar tvistar dem lärde, tror inte det finns någon given regel, kanske lika bra att bara sega hej då, så slipper man fundera. Som alla har hört så varar ju julen till 20:dag Knut, men då blir det ju ännu mera förbryllande och konstigt, vi struntar i detta.

Nu är det 1+ ute och småduggar, i morgon skall det bli en värre, då blir det isiga vägar eftersom det här uppe varken sandas eller saltas. Snart är det ett nytt år, men jag säger bara HEJ Då för denna gången/
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

30 december 2012 15:04

Det har du rätt i Ruth. Jag har inte tänkt på det där med 20:dag Knut. Som sagt, det är enklare att inte fundera på detta;)

Vi har 5 plusgrader och lite "skräp" i luften. Snön försvinner alltmer på de gator och gångvägar som är plogade. Utanför våra hus blev det varken plogat eller sandat efter senaste snöfallet - det är glashalt. Något stavtrav är inte att tänka på.

Jag säger också Hej Då. Vi hörs nästa år.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Felicia

Felicia

29 december 2012 23:51

Kolla gärna in min blogg o fråga något på frågestunden:D

http://Www.flummigajag.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

30 december 2012 15:05

Hej Felicia!
Kul att du tittade in och tack för din kommentar.
Gott nytt år önskar jag dig!
Lambergsfrua

 
Kotten

Kotten

30 december 2012 08:54

Hej vännen,
Ja ibland kan det sannerligen vara knepigt att veta vad man ska använda för ord, jag kör med god fortsättning men det avtar nu till gott slut, gott nytt år bli på och efter nyårsaftonen och därefter god fortsättning på det nya året.

Detta får mig osökt att tänka på studierna jag har nu, sociologiska perspektiv och hur vi människor förhåller oss till varandra och samhället, vad som får oss att bete oss som vi gör och framför allt VARFÖR. Det är så spännande att läsa och sedan kontemplera hur det förhåller sig i verkligheten. Just nu är det feminism som gäller, ett ämne som jag aldrig trodde skulle fascinera så mycket som det gör, det grenar sig åt så många håll.

Kram och gott slut!
/Kotten

http://mellantidochrum.blogspot.se

Lambergsfrua

30 december 2012 15:13

Gott slut känns helt OK nu tycker jag också och på tolvslaget den 31/12, säger jag gott nytt år, förstås.

Intressanta tankar som väcks, när man börjar tänka närmare på hur vi beter oss mot varandra och framför allt varför. Väldigt mycket av det vi säger är artighetsfraser, som jag tror verkar som ett förenande kitt oss människor emellan. Ha det bra, är väl ett sånt exempel. Självklart menar jag det, när jag säger det, men det är ändå en artighetsfras. Det rundar av ett samtal på ett vänligt sätt.

Feminism står för så mycket och det har blivit modernt framför allt bland vissa män att säga sig vara feminist. Intressant ämne.

Gott slut önskar jag dig också!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

2 januari 2013 12:12

Så här skriver Språkrådet:

Under jul- och nyårshelgerna duggar välgångshälsningarna tätt. Knappt ett samtal avslutas utan en lyckönskning av något slag. Fraser som ”god jul”, ”gott nytt år” och ”gott slut” är ganska självförklarande, men vad syftar egentligen ”god fortsättning” på, och hur länge kan man använda uttrycket?

Svaret är att uttrycket kan användas när som helst på året; den som uttalar orden bestämmer syftningen. Oftast framgår avsikten av sammanhanget, som i dessa exempel från verkligheten: ”Vi önskar er en god fortsättning på advent”, ”God fortsättning på sommaren och livet!”

Vanligast är dock uttrycket i mellandagarna och i början av januari. Då används det oftast utan ytterligare specificering: ”God fortsättning!” När uttrycket används mellan jul och nyår betyder det ”god fortsättning på helgerna” och när det används i januari betyder det ”god fortsättning på det nya året”. Båda användningarna är vanliga och helt accepterade.

Så nu vet vi det ;) Kramis

Lambergsfrua

2 januari 2013 22:15

Tack för den utredningen av problemet min kära "Professor Besserwisser" ;)
Alltså är "god fortsättning" ett mycket användbart uttryck när som helst så jag avslutar detta med just "god fortsättning".
Stor kram,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards