Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under december 2012

Av Lambergsfrua - 12 december 2012 21:30

Vår resa till Berlin fortsätter. Eftersom jag vill ha berättelsen i ett svep har jag fortsatt på gårdagens inlägg. Du som redan har läst de första delarna på Berlinresan får fortsätta där och scrolla ner,  tills du kommer till den del du inte har läst.

Trevlig läsning!

Varm kram,

Lambergsfrua   



    
Det har blivit något av en tradition att besöka en eller flera julmarknader i december, både här hemma och utomlands. Tyskland har mycket erbjuda i den vägen.


Första dagen: Karlstad - Göteborg - Stena Germanica mot Kiel.
Vi fick platser längst fram i bussen, så många foton är tagna genom bussförnstret - även senare, då vi satt längre bak

På resan ner till Göteborg fick vi uppleva ett s.k halofenomen - solstrålarna bryter genom iskristaller. De knan vara bågformade, cirkelrunda eller pelarlika. Undrar vad våra förfäder trodde och tänkte, när de fick se något sådant på himlen. 


 
I Karlstad var marken lätt pudrad med snö, men ju närmare vi kom Göteborg desto mer snö blev det.


Vi åkte med nya Stena Germanica, som bara är två år gammal. Snyggt och prydligt ombord, men detta är en färja. Visserligen Nordens största, men man har inte mycket att erbjuda för kryssningsresenärer - eller så har vi blivit alldeles för bortskämda med utbudet på Östersjöns kryssningsfartyg.


Julbordet smakade i alla fall alldeles utmärkt!


Andra dagen: Kiel - Berlin


 
Strax före kl.9 var vi på ingång i Kiel - och solen var på uppgång.


 
Det var mycket trafik inne i Kiel, men ganska glest ute på motorvägen mot Berlin. Ingen snö här.


 
Längs vägen finns enorma fält med solpaneler och vindkraftverk.


 
Fikastopp vid vägrestaurang. Det var riktigt skönt i solen, när vi väntade på vår chaufför. Mannen i Mitt liv längst till höger och vännen R. bredvid.


 
Vid ankomsten till Berlin gjorde bussen en liten sightseeingtur. Staden blev hårt bombad under Andra Världskriget. En del har byggts upp, som det var tidigare, men man har valt att bygga upp mycket i modern stil. Lite synd egentligen, för det finns ingen gammal mysig stadskärna i Berlin, som i många andra sönderbombade städer, där man byggt upp precis som det var.



Statyn Sigissäule står på en 67 meter hög pelare med segerkrans i handen. I folkmun kallas hon Gold-Else.



Här vid Brandenburger Tor gick Muren förut. Den gamla stadsporten från 1700-talet har blivit symbol både för förtryck och för för  frihet. 


 
Så här såg det ut vid Brandenburger Tor vid vårt första besök i Berlin 1964. Man kunde klättra upp på en plattform och titta in över Muren mot öst. V hade sällskap på plattformen av människor som vinkade till sina släktingar på östsidans plattform. Jag kan fortfarande återkalla känslan av vanmakt och sorg över hur illa vi människor behandlar varandra.



Här finns också vita kors med namn på några av dem som misslyckades med sitt försök att fly till väst. Jag ber om ursäkt för bildkvalitén och den förfulande skylten - men som sagt, jag fotograferade från bussen.



Muren är riven, men markeringar i gatan visar var den en gång fanns.  


 
Ett intressant klocktorn, som kallas Big Benz. Det är en gåva från Mercedez Benz till Berlins 750-årsjubileum.


 
Riksdagshuset har begåvats med en stor glaskupol. Vackert eller inte kan diskuteras i det oändliga.


 
Nya Hauptbahnhof från 2006 är en fantastisk skapelse i glas och betong. Dit kom vårt nattåg från Malmö sommaren 2010, när vi sen åkte vidare ner till Hartzbergen för ångtågsresa på smalspår.


 
Floden Spreee var en gång gräns mellan forna Öst- och Västberlin. Där kan man idag göra en behaglig tur med utflyktsbåtar.


 
Efter 17 års diskussioner byggdes detta märkliga minnesmärke över de judar som dödades i Andra Världskriget. Det består av 2 711 stenpelare i lika höjd, där man kan gå fritt när som helt på dygnet. De som gått där vittnar om en känsla av instängdhet - på avstånd upplever jag stenpelarna mer som kistblock.


 
De här klart färgade rören syntes lite överallt i centrum. Gasledningar, kanske? Vår mycket duktiga guide antydde något om vatten, men det hade vi lite svårt att förstå.


Så här är det:

Berlin är ett gammalt träsk (berl är ett slaviskt ord för träskmark). För mycket vatten så sjunker husen, för lite vatten så sjunker de också. Därför finns rören för att utjämning av grundvattnet. Man kan se både i Landvehrkanal och i floden Spree att rören slutar där och pumpar ut vatten. Tack Google för den upplysningen!


 
Checkpoint Charlie var en av övergångarna mellan Väst- och Östberlin. När vi kom hit med bilen 1964, nekades vi att köra in. "Inga onödiga besök i Östberlin", så vi fick vackert vända om och köra en lång omväg för att komma in i gamla Östtyskland på vår fortsatta vår resa ner mot Tjeckoslovakien och Österrike. Idag är det en riktig turistfälla.



Det var här  de satt, killarna med makt - och k-pistar. 


 
Men se här! En något annorlunda limousine, som har pajat. Den ser mest ut som en förlängd taxversion av en vitlackad jeep. Vad är egentligen fram och vad är egentligen bak?   



Checkade sedan in på vårt hotel Ellington i närheten av Europa Center och varuhuset KaDeWe.


 
Sedan var det dags för resans första julmarknad, den vid Europa Center. 


 
Självklart måste vi pröva årets Glühwein. Jodå, det smakade alldeles utmärkt   



 
Här fanns det vanliga utbudet av pepparkakshjärtan med gulliga texter och en mängd annat godis.



En Bratwurst sitter aldrig fel när man är i Tyskland. 


 
Inne i Europa Center lyste takdekorationer upp hela innergården.


  Jultemat i år var troll och feer i Trollskogen. Även om dockorna såg lite lustiga ut var hela arrangemanget mycket välgjort. Det hade kanske varit roligare att se förra årets modelljärnväg förstås... - sa hon som är ett tågfreak   


Jag behöver väl inte säga, att vi somnade ovaggade efter den här upplevelserika dagen.



Tredje dagen: i Berlin
Vårt hotell
låg väldigt centralt i West Berlin och nära både U-Bahn, affärer, julmarknad och det stora varuhuset KaDeWe. Efter frukostbuffén gav vi oss ut för att undersöka närområdet.


 
På Wittenbergplatz var veckomarknaden i full gång. Här kunde man köpa färsk och fräsch frukt, lika fräscha grönsaker och varför inte en adventskrans med stadiga blockljus.


 
Utbudet av blommor imponerade på mig. Tänk att kunna köpa rosor på torget i december! Mina två gubbs, MiML och vännen R. brydde sig inte så mycket om den detaljen.   


 
Sen var vi redo för ett besök på KaDeWe - Europas näst största varuhus. Bara Harrods i London är större.



Vi var ganska många som stod utanför och väntade på att de vackra grindarna skulle öppnas - och det skedde exakt klockan 10.


 
Folk strömmade in i den yttre "hallen".


Redan där möttes vi av en massiv julstämning. 


 
På innergården stod en riktigt ståtlig gran som var överdådgt dekorerad. Det var kanppt att vi se grenarna under alla glittrande kulor, röda äpplen och glotter.



På en hög stol tronade en jättestor nalle. Populärt fotomotiv förstås och här poserade även med Mannen i Mitt Liv och vännen R.


Här fanns också flera megastora tofsar, något som skulle ha fått Hollywoodfrun Maria Montazami att gå i spinn   


 
Vi koncentrerade oss på gourmetavdelningen på våning 6. Här fanns bland annat rader med läckra tårtor - men vad gör man med allt sdom inte blir sålt på en dag? Slänger? Hemska tanke!  Jag hoppas innerligt att det kan delas ut till sjukhus eller äldreboende - men det kanske är för onyttigt...



På fiskavdelningen låg fisk och skaldjur väl inbäddade i krossad is. Här fick vi se en riktig fuling.  


Vi avstod från inköp där, men däremot föll vi alla tre för frestelsen och köpte riktigt fin choklad för att ta med hem som present.


 

Man blir törstig av att traska runt, så vad kunde passa bättre än att ta en öl och vila fötterna på varuhusets Bier Bar med fin utsikt över stan ända bort till Riksdagshusets blå kupol och TV-tornet vid Alexanderplatz.


 
På eftermiddagen träffade vi reseledaren Barbro och chauffören Mats, som tog oss med U-Bahn till Kreuzberg - en av de fattigaste stadsdelarna i Berlin. Ca en tredjedel av befolkningen har invandrar- bakgrund. Delar av den kallas "Lilla Istanbul" p.g.a alla turkar som bor där. Det vi noterade mest var allt klotter.




Här fanns allt som behövs i ett hushåll. Frukt, grönsaker, mejeriprodukter, fågel, fisk, blommor, kläder, tyger - och smycken. Allt till mycket förmånliga priser. Ändå förväntades du pruta. Nej, vi köpte ingenting - de hade ju inte Glühwein eller Bratwurst  ha ha ha!



Besökarna erbjöds smakprover av olika slag. Här fick testa granatäpple. 



Marknaden ligger alldeles vid en kanal, som tydligen används för diverse transporter. Här var det ett  arbetsfordon som fick skjuts.


Efter att ha trampat runt på gatorna i över en timme började det kännas i tassarna. MiML:s skavda tå¨från våren började ge sig till känna, cahuffören Mats fick skavsår av sina nya skor och jag fick skavsår på stortån - av en strumpsöm.


Men vadå! Vi är ju vikingar (?). Mats var på jakt efter restaurant Jolesch, känt för sina möra schnitzlar - "stora som elefantöron". Det tog ytterligare dryga timmen innan vi hittade dit och då var det otroligt skönt att få slå sig ner på en stol och bara njuta.



Ryktet förtäljde rätt - schnitzlarna var enorma och möra som smör. Fast Mannen i Mitt liv och jag kände bara att det skulle bli allldels för mycket mat. Medan sällskapet beställde elefantöronen, valde vi gulaschsoppa som var både stark och mustig.  Vi fick i alla fall smaka på ett "öra", eftersom inte alla orkade äta upp sina portioner...


  Några av oss i gruppen tog sedan buss 100 för att åka genom hela Berlin från öst till väst. Det var så vackert med alla ljusen. Lite förvånade blev vi allt när vi fick se reklamen för Vattenfall, som stolt deklarerar att de lyser upp Berlin - med kolkraftverk.


 
Brandenburger Tor sedd från öst med glittrande julgran och mycket trafik.


Gedächtniskirches nya torn lyser vackert blått i kvällsmörkret.



Vi avslutade kvällen med en Glühwein på julmarknaden vid Europa Center - vännen R och Mannen i Mitt Liv lät sig väl smaka.


 
Klart jag ville vara med på bild också   


Fjärde dagen:
Efter frukost begav vi oss direkt till KaDeWe:s apotek för att köpa skavsårsplåster. Mannen i Mitt Liv hade slarvat bort sina handskar kvällen innan, så han inhandlade ett par nya på närmsta julmarknad. Troligen var de kvargömda där vi köpte Glühwein, men där var det inte öppet ännu och vädret var inte lämpat för oskyddade händer.


 
Vi satt en stund inne i den nya Gedächtniskirche, där dagsljuset genom de 10.000 blåtonade glasen ger ett trolskt skimmer.


 

Den gamla kyrkan bombades under andra världskriget. Kvar blev ruinen av klocktornet, som ursprungligen var 113 meter och Berlins då högsta byggnad. Det blevv en tursiattraktion och minnesmärke krigs meningslöshet.


1987 upptäcktes allvarliga frostskador i runinens överdel och kostnaden för att rädda tornet beräknas till minst 35 miloner kronor! Vem skulle betala?


Till stor förvåning startade en engelsk f.d bombplanspilot en insamling och donerade själv 500£ som grundplåt. Som 21-åring var han själv med om bomraiderna över Berlin - och Gedächtniskirche!


Här kan du läsa med om "Ett torn för freden"



Vi var lite förbryllade för vi såg ju inte den gamla kyrkan, men visste att den skulle finnas här. Enkelt!
Den är helt dold bakom en enorm byggnadsställning, som är klädd med vita aluminiumplattor. Det är alltså inget fult höghus där till höger om nya kyrkan - där inne finns tornruinen som renoveras för fullt. (Bilden visade jag tidigare, men då med fokus på det vackra bå ljuset från nya tornet).  



 
Vännen R. på julmarknaden vid Europa Center - som förvandlats till en julklapp med brett rött band och stor rosett.



På Marknaden fanns också en stor julkrubba med tre levande får! Jag tyckte lite synd om dem, för de hade inte mycket utrymme i sitt bås.


 
Julgranen här är lite speciell. Den är prydd med små gulliga nallar. Fast inga nallar hängde långt ner...



Dags för en eftermiddagstur med gruppen. Utanför hotellet var det lite parkeringskaos - smidigt ändå att ha en så liten bil, så att den kan parkeras på tvären. 


 
Första målet var slottet Cecilienhof i Potsdam. Det hade kommit snö på morgonen och det syns på mina två gubbs att det blåste kallt om öronen.    Dessutom var det riktigt halt.



Inne i centrala Potsdam var det lite behagligare.  Även Potsdam har sin Brandenburger Tor. Här var det Alt-Potsdamer julmarknad, som lockade oss.



På alla julmarknader söder om Skandinavien ringlar förföriska dofter av grillade korvar, brända mandlar - och fylligt Glühwein. Det här var nog den största Glühweinmugg jag någonsin har sett - fast det serverades inget Glühwein i den.   



Snurrande träkrubba på taket till en servering. Kanske man kan säga, att den heliga familjen åker karusell.   


 
Mattes älskling hade fått på sig den pälsbrämade vinterrocken.


 
Mannen i Mitt Liv och vännen R. diskuterade nog om det inte var läge för en Bratwurst.


 
Mossa kan användas till allt möjligt - och varför inte till små gröna nallar.


 
På skridskobanan svischade ungdomarna fram - fast inte den lilla killen i rött därborta.



På vingliga fötter och ett stadigt tag i sargen tog han sig försiktig framåt - mycket försiktigt...


 
I kraftig rusningstrafik tog vår chaufför Mats oss till den stora och vackra julmarknaden vid slottet Charlottenburg, av många ansedd som Berlins bästa.


Ingången till julmarknaden är lätt att hitta.


 
Slottet var fasadbelyst med ljusspel - mycket effektfullt.


Många marknadsstånd och även restauranger fanns inne i stora uppvärmda tält. Vi åt middag på 
Der Vierte Mann, som serverade specialitéer från Österrike. Stekt köttfärslimpa med grov senap, potatissallad och kålsallad. Köttfärsen var mycket finmalen, så tuggmotståndet var det samma som i en korv - men det smakade inte så tokigt.


 
Detta sköljdes ner med detta öl i flaska med patentkork. Rena nostalgin - flaskan alltså.



Denna enkla maträtt åts i skenet av en pampig kristallkrona upphängd i tälttaket! 




 

Förutom mat och dryck fanns naturligtvis många varor med julanknytning - små lampor till exempel.


 
En mobil bankomat imponerade på oss. Tänk så smidigt att ta med sig banken dit där den bäst behövs   



Rökt lax känner vi alla till, men här undrar jag om det inte hade gått lite överstyr.  Lågorna slickade laxfiléerna, som var uppspikade på de snedställda plankorna. Men kön var lång där...


Femte dagen: Berlin - Kiel - Stena Scandinavica mot Göteborg



Dags för hemfärd. Det hade snöat under natten och bussen hade stått utomhus. Vackra snöformationer på fönsterrutorna - men de smält snart bort.


 
Mannen i Mitt Liv löste många korsord för att fördriva tiden. Jag satt tillsammans med vännen R. och hade inte mycket tid över för korsorden   


 
I Kiel är det obligatorisk med ett besök på Citti Markt för shopping. Vin- och spritavdelningen besöks gärna av skandinaviska turister.



Därinne kunde man bland mycket annat köpa sig en laxtallrik till lunch inklusive ett glas vitt vin.



Mycket prisvärt - och gott. 



Mannen i Mitt Liv provsmakar mörk choklad med gott rött vin därtill - kanske något för ICA Maxi och COOP här hemma att ta efter.



Vännen R. fick besök av Tomten som frikostigt delade ut små chokladtomtar. Båda ser lika konfundrande ut...


 
Efter shoppingen fanns det tid för en stund på Kiels julmarknad. Inte kunde vi missa resans sista julmarknad, även om den är ganska liten i förhållande till de andra vi hade besökt.



Nu hade vi blivit lite blasé. Vi hade ju sett så mycket mysigare marknader - men visst var det gott med en värmande Glühwein.


    

När vi kom till vår hytt på Stena Scandinavica var det totalstopp i toaletten. Jag änser mig vara en lugn och sansad person, men då blev jag topp tunnor rasande. Vi hade ändå betalat extra för utsideshytt med sängar på golvet.


Mannen i Mitt Liv lufsade iväg till receptionen och vi blev uppgraderade till en bättre hytt på däck 11.


 
Där fanns en privat liten lounge med kaffe, vin och godis. Vi fick varsitt glas vin av den trevliga värdinnan, innan vi traskade iväg för att upptäcka resten av båten.


 
Till slut hamnade vi i sällskapsutrymmet/baren som vbar enkelt dekorerad med en vit gran.


 
Gubbsen beställde drinkar - för det måste man göra i en bar.


 
Vännen R tog en gin och tonic - GT ni vet.


 
Mannen i Mitt Liv bjöd in mig till en Blind Date - lite spännande efter nästan 51 års äktenskap.   


 
Där satt vi tills båten lämnade Kiel.


Sjätte dagen: Göteborg - Karlstad
 
Vi gled förbi en snöig Älvsborgs fästning. 


 
In under Älvsborgsbron. Det låg köldrök över vattnet, något vi felaktigt först uppfattade som olja på vattnet.


Göteborg mötte oss med -13 och snö! "Ni behöver inte skynda er ut", sa tullkvinnan vänligt.

Vi hade snö hela vägen upp till Karlsatd, men inte lika kallt här.


Vi var hemma igen på eftermiddagen mycket nöjda med vår resa.


Varma kramar,

Lambergsfrua   







   







 











 
 







 












 



Av Lambergsfrua - 11 december 2012 12:00

Eftersom Dottern med familj reser bort i jul och har så mycket om sig och kring sig nu dessförinnan, hade vi en liten lillejul i går kväll. Vi ger inte varandra julklappar längre, men något litet paket blir det alltid.


 
Jag fick ett riktigt mysigt "ljushus".


 
MiML och jag fick en fotokalender med fina foton av vår familj från Dottern med familj och Sonen. Otroligt uppskattat!



Dottern och Svärsonen fick en Tequila, så de kan göra favoritdrinken Margaritas. Barnbarnet fick fin choklad inhandlad på KaDeWe i Berlin.


Jag fick dessutom hjälp med min nya Smartphone, så nu bör den kunna fungera - frågan är bara om den och jag är konfigurerade.   


Önskar er alla en fin kväll!

Varm kram,

Lambergsfrua   


 
 
 

Av Lambergsfrua - 1 december 2012 20:19

I går kom vännen Malte till oss med fyra vackra ljus, som han och hustrun stöpt själva.


 
Det har blivit en tradition, som vi uppskattar väldigt mycket. Ljusen är långa och vackra och brinner med lugn och fin låga. Vi har satt de fyra ljusen i vår adventsstake, som är ett arvegods från MiMLs hem. Enkel och stilfull utan mossa och prickiga flugsvampar - men sådana adventsstakar är också trevliga;)


I eftermiddag har MiML och jag  varit på Löfbergs Lila Arena (LLA) och sett Färjestad slå Modo med 2-1. Det var en hård och snabb match med hög stämning, mycket tack vare FBK-fansen med sina hejaramsor, sånger och flaggviftande. Hockey live går inte att jämföra med hockey på TV.


Jag hade med min nya Samsung smartphone, men bilderna blev kass, mycket beroende på att det sitter ett säkerhetsnät framför åskådarläktarna. Sammyn fokuserade på nätet - men man kan inte begära så mycket mer för 695 kronor med kontantkort inklusive ett års fri surf... Jag har en utmärkt kamera, men den var inte med ikväll.


I morgon bär det av söderöver för att under några dagar uppleva julmarknaderna i Berlin. Eftersom hotellet begär 3 Euro/timme för uppkoppling på internet, avstår jag mer än gärna att utnyttja den servicen    .


Önskar er alla en fin vintervecka!

Varm kram,

Lambergsfrua   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards