I morse vaknade vi till -15,8 och begynnande sol. Just nu är det - 13. Underbart vackert att titta på inifrån fönstret. Fortfarande för kallt för att MiML och jag ska vilja bylta på oss för en promenad. I sådan här kyla får jag problem med luftrören. Det piper och visslar i dem och jag blir andfådd, trots att jag går på platta marken. Det har jag inga problem med något mildare temperaturer.
Det finns så mycket annat, som man kan sysselsätta sig med en sådan här dag. Jag har tagit en omgång med snabeldraken, assisterat MiML när han lagade kålsoppa för att senare göra kålpudding. En av mina absoluta favoriträtter. Och så har jag lagt in sill!
Det var väl inget märkvärdigt med det, tycker kanske ni - men för mig är det märkvärdigt. Det är något jag inte har gjort på år och dag och inget jag heller har känt behov av att göra. Vi brukar anlita ABBA för sådant. Ja inte den musicerande fyrklövern förstås, utan fabriken i Kungshamn. Så det känns nästan som att jag slagit knut på mig själv idag vad gäller huslighet. Inte för att det var särskilt krävande, speciellt inte som jag köpte färdigurvattnade filéer...
I vårt hem är det nämligen Mannen i Mitt Liv som står för matlagningen. Jag står bredvid och hejar på - och sen brukar jag diska bunkar och kastruller. Så icke när det gäller sillen. Den gjorde jag själv - medan MiML stod bredvid och tittade på. Nu återstår bara att se hur den smakar - men det får vänta en eller två dagar.
Önskar er en riktigt trevlig fortsättning på dagen.
Varm kram.
Lambergsfrua
yvonne
19 januari 2013 15:42
Jag är duktig på att lägga in sill, fast jag äter den inte själv :P Men vi (läs sambon) köper mest färdiggjord i fiskdisken om han vill ha. Kålpudding är gott, och ännu mer kåldolmar! Det har jag faktiskt aldrig gjort själv...Kallt, hu...och nu måste jag gå ut! Men det blåser i alla fall inte...
http://yvonneeblogg.blogspot.com
Lambergsfrua
19 januari 2013 19:41
Jag är inte särskilt duktig på något vad gäller matlagning - men jag är en hejare på att duka snyggt, när det gäller ;)
Kålpudding är otroligt gott, kåldolmar helt OK också, bara det inte är för mycket ris i färsen.
Ja, den här kylan är inte att leka med, men att ta sig till en mysig restaurang för god mat gör att man kan stå ut dem det mesta - även kyla, kan jag förstå ;)
Varm kram,
Lambergsfrua
Anita
19 januari 2013 16:59
Det låter som att ni samarbetar väldigt bra. Man har sina favoriter när det gäller mat. Jag gillar sill också men gör som du har brukat göra, nämligen anlitat ABBA. Kålpudding gör jag väldogt sällan men kåldolmar blir oftare.
Här ha vi 13 grader nu och det har mulnat på så det blir nog inte så kallt i natt om molntäcket får ligga kvar. Gillar heller inte att vara ute i för kallt väder. Piper gör jag inte men känner inget välbehag av det.
Förstår att det var MIML som valde den här gången ... Det blev inte dumt att vända den andra på FB ... man tänker inte på fotot på en själv när man gör loggor där. Nu kan jag tänka på dig i fortsättningen och placera INGENTING i den änden. (tummen upp)
Ha en bra kväll - nu ska jag kila iväg och köpa morötter tills imorgon.
Stora kramen härifrån
//Anita
http://resenarskan.bloggplatsen.se
Lambergsfrua
19 januari 2013 19:46
Jo, men det gör vi - både när det gäller mat och annat. Det blir väl så med åren att man slipas av mot varandra - bildligt talat alltså ;)
Kåldolmar gör vi aldrig. Det ska ju vara ris i färsen då och jag är inte överdrivet förtjust i "myrägg". Tvärtom faktiskt.
Vi har också fått lite "varmare" och det har mulnat på.
Jag tycker nog att det är väldigt fint med blommorna i vänstra hörnet, så ändra inte på det är du snäll. Jag fixar det lätt till FB genom att spegelvända.
Nu ska vi snart inta slottet. Fröhling verkar vara en kul person så det ska bli spännande att följa hennes dag.
Varm kram,
Lambergsfrua
Ingrid
19 januari 2013 17:21
När det är så kallt är det nog bästa att hållas sig inne. Det lär väl inte hålla på med den kylan så länge, så du hinner nog ut och motionera.
Kålsoppa och kålpudding är godis och jag måste ta mig samman och få hem lite vitkål. Eva uttryckte önskemål om kåldolmar och det gillar vi allihop. Så nästa helg kanske. Den här ska jag steka en rådjursstek. Den ligger redan i marinad.
Åke ville ha inlagd sill till frukost varje dag, så är det något jag har gjort ofta så är det att lägga in sill. Nu gjorde jag det till jul och nästa gång blir väl till påsk antar jag.
Ha det så gott!
Kram, Ingrid
http://stenstugu.com/wp
Lambergsfrua
19 januari 2013 19:51
Det är kart att du har stor vana vid inläggning av sill, om Åke ville ha det till frukost varje dag. Här äter vi gärna sill med ägg och potatis som lunch ibland,men då har i sim sagt anlitat ABBA.
Allt med kål är gott tycker jag, men kåldolmar gör vi faktiskt aldrig. Dels gillar jag inte ris som ska vara i färsen och så är det lite pilligt att fixa till dolmarna. Rådjursstek är ju bara så gott och för mig väldigt lyxigt. Den kommer nog att smaka härligt.
Önskar dig en skön kväll - kanske med ett slottsbesök.
Varm kram,
Lambergsfrua
Ruth
19 januari 2013 19:15
Vi har också haft en kylig natt för att vara här nere -16* och nu 11* tror vi tog med oss kylan från Värmland, ett litet vitt täcke på ca. 4 cm ligger på marken, glad om kylan håller i sig så vi får behålla det lilla vita som finns.
Det finns alltid något att pyssla med på dagarna så sysslolös är man inte, finns det en stund över så har jag min stickning som har legat och vilat under flera månader.
Här är det alltid Arnes jobb att lägga in sill, det behärskar han till fullo, jag gillar sill men får snabbt halsbränna så jag avstår, det räcker med en liten smakbit, synd.
Kanske köpa kål en dag och göra kåldolmar, det var länge sedan, eller så blir det en pudding, det går snabbare.
I kväll blir det ”Stjärnorna på slottet” tror det är det jag skall egna min TV-kväll åt, inget annat frestar mig tror jag, skall titta på Play, har missat Antikrundans senaste program, det är ett program jag gillar.
Ha en fortsatt fin helg / kramen.
http://bernamis.bloggplatsen.se
Lambergsfrua
19 januari 2013 19:56
Då har ni haft ungefär samma kyla som vi. Jo, ni tog nog med er den ner till Lerum ;)
Visst finns det alltid saker att göra i ett hem, både roliga och mindre roliga. Jag håller på att rensa i datorn och det trycks aldrig ta slut. Ganska kul ändå för det känns väldigt bra att sortera och ta bort onödigt material.
Sill är ganska "vasst" så jag kan förstå om du får halsbränna av den, men visst är det gott. Jag är spänd på hur min inläggning kommer att smaka.
Kålpudding går klart snabbare att göra - och i mitt tycke dessutom godare.
Vi ska också följa med på slottet. Jag tycker det är en mycket trevlig omgång i år med sköna och positiva personligheter.
Önskar dig också en fin helg.
Varm kram,
Lambergsfrua
wiper
20 januari 2013 10:13
Underbar header som vanligt. Själv kommer jag inte på hur jag skall göra min nya header så det tar sån tid och det står still i hjärnkontoret ;)
Vi har samma väder som hos er och min man får också besvär med luftrören när det är sånt väder. Det är väldigt torrt ute också.
Nu blev jag sugen på kålpudding som vi inte ätit på länge men är en av favoriterna. Ibland orkar man bara inte och då blir det till att köpa halvfabrikat
Tänk att vi har det så lika du och jag ;) min man är också en höjdare på matlagning så han får stå för den för det mesta men på vardagarna jobbar han 4 timmar så då lagar jag maten.
Ha en fin söndag
kramar
http://wiper.bloggplatsen.se
Lambergsfrua
20 januari 2013 16:54
Tack go'a Wiper!
Jag skulle själv inte kunna skapa en så här fin header själv, trots att jag har Photoshop. Kan är så tacksam att jag får hjälp helt i min egen smak.
Kanske är det så att fler män än vi tror gärna stökar i köket. MiML:s kålpudding är hur enkel som helst att göra, men visst kan man köpa halvfabrikat också. Huvudsaken att man blir nöjd och gillar smaken.
Idag när vi var ute och stavtravade hade jag inga problem, men MiML däremot stånkade över att han inte fick luft. Men så är han astmatiker också. Inte särskilt kallt men något är det som påverkar luftrören.
Önskar dig och Mr T en skön söndagskväll - kanske med Så ska det låta.
Varm kram,
Lambergsfrua
margareta wårenius
20 januari 2013 17:13
Underbart att få sätta sig till bords! och bli serverad!
Äntligen efter 52 år har min gubbs börjad med matlagning - dock endast fredagar och lördagar - men jag är mycket tacksam för hans nyfunna intresse. En upplevelse att bara få sätta sig. Dessutom har han börjad med ost och vinkurs. Så våra middagar är numera högst intressanta då han har mycket att berätta ingående. Pedant som han är!
Dessutom så inhandlar och planera han oxå all den mat och dryck för den dagen.
Vilket betyder att jag kan ägna mej åt mitt intresse : bildvävnad.
kul; margareta
Lambergsfrua
21 januari 2013 11:35
Visst är det en speciell känsla att bara slå sig ned vid dukat bord och få maten serverad - god mat dessutom. Roligt att din gubbs har fått ett nytt intresse intresse för mat och vin. DEt blir ju lite som att vara bortbjuden på middag, när han sköter allt.
Kram,
Lambergsfrua
Maria
20 januari 2013 17:48
Inlagd sill?!? Jag har inget minne av att du någonsin gjort det ;)
Hoppas den smakar bra! Kram
Lambergsfrua
21 januari 2013 11:37
Nä Maria, det är nog så. Jag kan inte heller minnas,när jag gjorde det - om jag nu har gjort det. Jag vet i alla fall bestämt att jag la in sill, när jag gick på Vackstanäs...
Vi ska smaka på den nyinlagda sillen idag.
Kram,
Ma
Sonen
21 januari 2013 12:28
Blev den god?
Lambergsfrua
21 januari 2013 17:35
Nää! Tyvärr och till minstora besvikelse. Vi testade den för en stund sedan och själva sillen är alldeles för lös. Lagen smakar bra, men den kan man ju inte äta enbart. Suck.
Kramen,
Ma
Sonen
21 januari 2013 19:50
Vad tråkigt :( Men pluspoäng för att du försökte :)
Kramis
Lambergsfrua
21 januari 2013 22:18
Åh, tack! Vad snäll du är. Det värmde ska du veta. Få se om jag någonsin mer bryr mig om ett liknande projekt;)
Stora kramen,
Ma