Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 1 maj 2013

Sjösättning och eventuell familjelycka

Av Lambergsfrua - 1 maj 2013 15:45

Maj månad börjar med en strålande fin vårdag. Enligt tradition är det den första sommardagen och då ska korna släppas på bete. Än så länge finns det inte mycket bete för korna i våra nejder, så de får nog ge sig till tåls lite till inne i la'gårdarna.


Förr ordnades det fester den första maj, då man frossade i extra god mat t.ex pannkakor och spicket kött. Det där senare låter väl inte så där rasande festligt tycker jag, men det är helt enkelt "saltad och torkad eller rökt, okokt mat" enligt Svenska Akademins Ordlista. Rökt kött är ju helt OK - om man inte är vegetarian förstås.



 

Till dessa delikatesser drack man gärna en äggtoddy eller en liten sup brännvin. Det kallades att "dricka märg i benen." Ursprungligen skulle man dricka vatten från någon hälsobringande källa, men de var kanske inte så lätta att hitta. Enklare då att hälla upp en sup, eller två - eller flera...

Personligen kan jag tänka mig att dricka märg i ben med ett glas vin i stället - men helst vitt. Det röda överlåter jag till MiML och hans "märg i ben"   




De senaste dagarna har allt fler båtar kommit i vattnet här i Tjärnen och i Kanalen. När vi gick på vårt "stavtrav" idag, sjösattes ännu en båt vid rampen i Kanalen. Lite ålderdomligt spel, men huvudsaken är att det funkar - och det gör det i alla fall oftast, om än med gnissel.


Vi har inte sett våra två svanar Adam & Eva på ett par dagar och misstänkte att de övergivit oss.
 
Vi undrade förstås lite över, vad det var för vit säck, som låg där i vassruggen. Var det sviter efter de senaste dagarnas hårda vind - eller kunde det vara en svan? Eller nä, det såg alldels för platt ut. Det var nog en säck i alla fall. Jag tog ett foto för att kunna kolla i datorn hemma.


 
Samma sak med det här vita, som påminde om en boj - eller ja, ännu en vit plastsäck.


 
Men visst katten är det en svan, som ligger där och ruvar med huvudet under vingen!
Och det som vi trodde var en boj, visade sig också vara en svan, även den med huvudet under vingen. Den bilden är tyvärr av usel kvalité, men jag visar den ändå.



Nu hoppas vi bara att Adam & Eva inte blir alltför störda eller bortskrämda av de jetskiåkare, som då och då tar sig ett par rejäla åkturer inne i Tjärnen. De låter som förvuxna bålgetingar, när de far fram med rytande motorer och skummande vågsvall. Nädå, det är inte alls tillåtet. Här är det 5 knop som gäller...


God fortsättning på denna strålande dag!

Varm kram,

Lambergsfrua   

PS. Som vanligt är bilderna klickbara till större storlek. DS






 
 
Yvonne

Yvonne

1 maj 2013 18:10

Tack för din hälsning igår kväll, så jag inte skulle titta mig fördärvad efter er ;) Hoppas verkligen att svanarna får vara ifred för diverse marodörer! Jag gillar mest rött vin...men gärna vitt också om det är halvtorrt..Kram!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

3 maj 2013 13:09

Jag tyckte det var lika bra att ge besked, så du slapp vrida huvudet ur led för att kolla efter oss ;)
Jag måste erkänna, att svanarnas boplats bekymrar mig. Ganska nära stranden och så de här vattenskotrarna som susar omkring ibland. Man vill ju inte att den som ruvar (för de turas väl om har jag för mig) ska få hjärtsnörp och dö.
Njäe, jag föredrar vitt och riktigt torrt. Tur att vi människor har olika smak ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Anita

Anita

1 maj 2013 22:49

Leker svanarna kurragömma med varandra ??? Nää, jag skojar lite med dig. Undrar just om det kan ha med ruvningen att göra men då skulle väl inte hanen göra lika ute i vattnet??? Du får fråga dem för nu blev jag nyfiken. Roligt att de blev kvar där så ni kan hålla koll. Jag gillar ju svanar ...
Som vanligt så får man en dagsrapport som heter duga ... Lite fakta också. Märg i ben låter inte så lockande men en sup till maten skall det väl gå att skicka ner. Tummen upp för din rapportering, Lambergsfrua !!
Stor kram från mej !!

http://resenarskan.bloggplatsen,se

Lambergsfrua

3 maj 2013 13:13

Nej, jag tror inte att de leker varken med mig eller varandra ;) Igår hade den som ruvar (för de turas väl om,tror jag)ändrat ställning och såg inte alls ut som en vit säck, men huvudet var fortfarande under vingen. Den vaktande svanen gled omkring i vattnet ca 20 meter från boet. Nu hoppas vi bara att de får ruva ifred, så vi kan glädjas åt små dunbollar på vattnet framöver.
Kul att du gillade det jag berättade om helgen som gick. Mycket beror ju på, att jag själv är nyfiken och vill veta - lite mer.
Varma kramen!
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

2 maj 2013 09:30

Så spännande att Eva och Adam kommit igång med ruvningen. Då är det bara att hoppas att allt kommer att gå bra och att de inte blir störda.
Ha en fin vårdag!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

3 maj 2013 13:16

Ja visst är det både spännande och väldigt roligt med Adam & Eva och deras boande här. Förra året höll de till alldeles utanför Kanalen i Vänervassen. De borde ha valt den platsen även i år, för där var de mycket mer skyddade. Vi håller tummarna för en lyckad ruvning även i år.
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards