Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 21 juli 2013

Sydengland del 1 Karlstad - Tonbridge

Av Lambergsfrua - 21 juli 2013 13:30

Karlstad - Göteborg - London/Gatwick - Tonbridge

Vi tog förmiddagståget ner till Göteborg, där Sonen mötte oss.

 

Vi ville ha lite tid tillsammans med honom eftersom det var hans födelsedag. Det blev kvalitetstid och födelsedagslunch, innan vi tog oss ut till Landvetter och kvällsflyget till Gatwick. På planet hamnade jag bredvid en bedårande söt liten tös på cirka tre år. Hon reste med sina unga mamma och visade på alla tänkbara sätt, att hon var den som bestämde.

Säkerhetsbältet var till exempel inte att tänka på. Hon gled ur som en hal ål och var fullständigt lealös, när mamman försökte lyfta upp henne från golvet och montera fast henne i stolen. Jag omfattades av hennes missnöje och fick jag mig flera rejäla sparkar. Tur att mamman hade sin mobiltelefon att förnöja sig med, när vi väl kom upp i luften...

Det tog bara 1 timme och 45 minuter till Gatwick, som är Londons näst största flygplats. Den är också världens största flygplats med bara en startbana - om nu det är något rekord att vara storl över... Störst är förstås Heathrow.

Transferbussen tog oss till Tonbridge som ligger sydost om London. Här bodde folk redan på 1100-talet. På medeltiden blev den en viktig handelsplats med sitt utmärkta läge mellan London, Hastings och kontinenten. 


Vi bodde två nätter Hotel Rose and Crown, som under 1700- och 1800-talet var en viktig hållplats på rutten London - kusten. Sträckan trafikerades av fyrspann en gång i halvtimmen. Nu parkerade vår buss utanför hotellet i stället.


Stilla flyter Don - nej Medway är det som flyter här.


Det ursprungliga Tonbridge Castle byggdes här på 1000-talet, men det ersattes av en  stenborg redan på 1100-talet. 

 
Vår ungefärliga resrutt och de platser vi besökte eller reste genom på resan.

 

Sissinghurst Castle & Gardens och Biddenden vineyard

En utflykt till Sissinghurst Castle med sin fantastiska blomsterträdgård. Redan 1305 var slottet så pampigt att kung Edward I behagade komma på besök och övernatta här. Även drottning Elisabeth I har sovit sin skönhetssömn här.


På 1930-talet köptes slottet av paret Vita Sackville West och Harold Nicolson - hon författarinna och han diplomat, politiker och författare. 

 

Trots att de var bisexuella med lesbiska och homosexuella förhållanden på varsitt håll, kunde de ändå inte leva utan varandra. De fick två sönder tillsammans. Deras något udda äktenskap skidras av sonen Nigel Nicolson i boken: Porträtt av ett äktenskap.


Trädgården är indelad i flera "rum" åtskilda av vackra tegelväggar eller välklippta häckar. Trädgården sysselsätter åtta trädgårdsmästare. 


Den dekorativa växten martörn gör sig bra mot det röda teglet. 


Jag har förstås många fler foton av blommor, men jag ska begränsa mig för att inte bli tjatig och tröttsam.   

 
Vi såg ganska många sådana här toppiga byggnader i omgivningarna. Man odlar en hel del humle och det här är torkhus för humle.

På de engelska TV-programmen "Home or away" och "Ett hus på landet", ser man ibland hur humletorkar har byggts om till originella bostäder. Måste vara rätt svårmöblerat.

 
Bíddenden vineyard var nästa punkt på agendan. Vi fick en guidad rundvandrig på ägorna i solvärmen. Ägarfamiljen Barnes hade först äppelodlingar, men kunde så småningom inte konkurrera prismässigt med importerade äpplen. 1969 började de att odla vin i stället och under åren har odlingarna utökats. Mest odlas druvan ortega, som visat sig vara tåligast.


Utanför "fabriksbyggnaden" stod en gammal äppelpress från 1600-talet, som i alla delar är original - till och med träskruvarna finns kvar. Idag duger den bara som museiföremål.

Rundturen avslutades med ett glas kallt vitt vin utanför den lilla butiken. Mycket uppskattat i värmen. 

 
Man odlar 11 druvsorter och producerar både vitt, rött, rosé och bubbelvin - förutom cider och nattvardsvin.  Man satsar på kvalitet i stället för kvantitet, så produktionen räcker inte till export, men man har vunnit flera prestigefyllda inhemska priser för sina viner.

Middagen på vårt fina gamla hotell var synnerligen - hm - annorlunda. England är ju inte främst känt för sina kulinariska smaksensationer. Det är väl därför som kockar som Gordon Ramsey och Jamie Oliver är så hyllade.

 

Det blir vegetariskt meddelades från hotellköket. Jaha, inget fel i det. Men kocken måtte ha fått en riktig knäpp. Till förrätt serverades Salad nicoise - utan tonfisk och ägg. Huvudrätten bestod av kokt ris med några förskrämda gröna ärter i, pommes frites och en liten bit grönsakspaj - utan grönsaker. Vid det här laget var vår guide märkbart irriterad och tog ett allvarligt snack med kocken.

Snabbt korkades vinflaskor upp och vi bjöds på varsitt glas vin som kompensation. Desserten av svarängtyp var helt riktigt god. Jag undrar bara, hur gör man en vegetarisk sockerkaka?

Fortsättning följer    


 

 
 
Ingrid

Ingrid

21 juli 2013 16:39

Så trevligt med ett reportage från er resa! Du tar så fina foton och lämnar så trevlig information till dem. Man lär sig en hel del faktiskt. Tack för det!
England är absolut inte ett land där man ska förvänta sig några kulinariska höjder, men ni verkar ha varit riktigt illa ute. Hoppas fortsättningen blir bättre, matmässigt alltså.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

21 juli 2013 17:01

Tack go'a du!
Jag är bara glad om mina reseberättelser kan ge lite information förutom våra egna upplevelser. Även om maten inte var något vi hoppade jämfota av glädje över blev den betydligt bättre sedan.

Och goda frukostar får man leta efter. Engelskt bacon slår det danska med hästlängder - grislängder ska man kanske säga ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Yvonne

Yvonne

21 juli 2013 18:47

Å så kul att få följa med här! Ser fram emot nästa del, men stressa inte för allt i världen, sommaren är kort, vettu ;) Och hur gör du de fina kartorna med vägbeskrivningen? Jag skulle vilja göra en sån över vår resa... Kramar!!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

21 juli 2013 19:06

Tack Yvonne!
Alla de andra delarna (6 allt som allt) är klara och kommer att publiceras en för varje dag kl.10

Kartan fick vi av guiden. Jag scannade in den och drog linjer och skrev ortsnamn i Photoshop. Om du inte har scanner, kan jag hjälpa dig med det.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Anita

21 juli 2013 19:41

Glad och prydlig son du visar oss och så lik sin far. Då var det sagt !!

Detta blir väldigt intressant att läsa vidare för jag gillar gamla byggnader och kultur.

Ett glas vin är en dålig kompensation tycker jag. Inte ens en helflaska skulle jag vilja godta som plåster på såret - för man har förväntningar och betalat för allt - Hur kunde kocken brista så radikalt??? När man förväntar sig en god matbit och även om det var vegetariskt så kan det smaka väldigt gott ,rätt tillagat. Nå väl ... spännande följetong man har framför sig vännen !! Tack för att du vill dela detta med oss alla.
Stor kram från mej

Lambergsfrua

21 juli 2013 22:08

Ett ovanligt bra foto på Sonen, faktiskt. Han var till och med nöjd själv ;)

Ja det där glaset vin kändes bara löjligt. Alla middagar ingick i resans pris. På guiden förstod vi, att reseföretaget hade beställt och betalat för trerätters middagar hela tiden och det hade aldrig varit tal om vegetarisk nånstans - utom för de som speciellt beställt vid bokning av resan. Då kändes det som rena lurendrejeriet.

Det var första gången företaget använde sig av det hotellet och jag är säker på att det blev ett allvarligt samtal mellan hotellägaren och reseföretagets ägare.

Kul att du vill följa med på resan Anita. Del 2 kommer kl. 10 i morgon.
Varma kramar,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Lasse

21 juli 2013 20:08

Förstår att ni sov som kung och drottning på det vackra slottet ;)

Lambergsfrua

21 juli 2013 22:01

He he!

 
wiper

wiper

22 juli 2013 11:15

Vilken snygg son ni har och han har drag av er båda. Ja du det är inte lätt att resa med barn ibland. Så många fina bilder och vilka hotell och ställen ni besökte. Vinprovning är njutningsfullt. Vi var på en sån in Italien, man besökte flera vingårdar. Det var en busstur upp i bergen och till slut var Chauffören på så full så han kunde knappt köra och det var ingen höjdare.

Du har gjort så många fina reseskildringar så man har mycket att välja på om man åker iväg nångång. Det är verkligen lockande det du visar upp.

Tråkigt när inte maten är som den utlovats. I Venedig var maten urusel på turistställena så man fick söka sig lite mer avsides.

Ha det bra
kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

22 juli 2013 11:26

Åh man tackar! Hoppas Sonen läser det också ;)

Nä, resa med barn kan vara jobbigt för både barn och föräldrar, men jag tror att den här lilla damen uppförde sig precis som hemma. Mamman tycktes inte orka med att vara vuxen, så tösen hade tagit över. På en resa tillsammans med andra människor märks det bara så mycket tydligare. Det var ju inte tösens fel.

Vinprovningar kan vara väldigt trevliga, men chaufförer ska inte tillåtas delta i dem. Förstår att det blev lite mardrömsaktigt att åka med den chauffören.

När man befinner sig resande fot får man räkna med matöverraskningar både positiva och negativa. Frukost och middag ingick i vår resa, så där hade vi inget val. Annars är det nog som du säger, att man hittar den bästa maten lite bort från turiststråken - platser där befolkningen själv äter.

Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Loka

Loka

22 juli 2013 11:17

Oj oj vilka underbara bilder! Jag blir alldeles varm i hjärtat, trots att jag inte varit i England så känns det så "hemtamt" på något sätt. Älskar byggnationerna av husen, trädgårdarna och naturligtvis är det ett måste att besöka vingårdar fastän undertecknad är nykterist "ler"
Uppskattar dina länkar i inlägget och passar på att spara dem för fördjupande läsning.

Jag ska skynda mig att göra lunch till söner och sedan dyker jag ned i del 2..spännande värre.

Vad kul att se sonen och vilken fin bild. Säger ett försenat grattis till honom.

Varma kramar

http://norrglimtar.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

22 juli 2013 11:30

Tusen tack Loka!
Jag håller med dig om att det finns många vackra hus och välskötta trädgårdar i England. Husen är ju oftast byggda av tegel eller sten vilket ger en helt annan karaktär åt dem.

Jag ska hälsa Sonen och översända grattiset till honom ;)

Ha en fin dag med pojkarna!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

22 juli 2013 17:56

Tack för alla trevliga kommentarer. Jag tycker inte själv att jag brukar bli överdrivet tjusig på bild, men med modern bakom kameran har man tydligen lite bättre chans. Det gäller att välja sin fotograf ;)

Lambergsfrua

22 juli 2013 18:13

Tusen tack! Snygg passning, Sonen *garv*.
Kramar,
Ma

 
Suss

Suss

22 juli 2013 23:52

Jag njuter av att läsa om England - ett land som jag älskar. Samtidigt ryser jag när du beskriver maten, för det är de inte så bra på, men den sallad Nicoise ni fick och som jag verkligen tycker om, hade jag inte velat vara med och dela. Kram!

http://leontina.blogg.se

Lambergsfrua

23 juli 2013 16:06

Vad roligt att du gillar vad jag skrivit - och visst är England underbart på många sätt. Ja, utom det där med maten då. Men det gick verkligen ingen nöd på oss och en riktig Salad Nicoise är jättegod. Vi fick ju tyvärr bara början på en ;)
Ha det gott i8 sommarsolen.
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se