Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 23 juli 2013

Sydengland del 3 - Salisbury - Oxford

Av Lambergsfrua - 23 juli 2013 10:00

Salisbury - Stonehenge - Bath - Oxford

 

Man odlar en hel del lin, inte för lintrådens skull utan för oljeframställning.

För att vi skulle få se så mycket som möjligt av landskapet, färdades vi mest på mindre vägar.

 

Dagens första mål var det mytomspunna Stonehenge. Detta flera tusen år gamla monument har något att göra med solens uppgång vid midsommaroch dess nedgång vid vintersolståndet, men exakt hur och varför är forskarna inte överens om.


Vi utrustades med varsin "telefon" för individuell guidning. Varje gång vi såg en nummerskylt på marken, tryckte vi på telefonens motsvarande siffra - och så fick vi information om vad vi såg just där. På svenska till och med! Man kunde även få fördjupad information genom att trycka på en annan sifferkombination.

 

Nästan hela tiden vi var där, satt det en fågel på stenarna. Fin utsikt förmodligen.

 

På vägen till Bath fick vi verkligen vårt lystmäte av småvägar. Den väg vi normalt skulle ha åkt på var avstäng på grund av en olycka. Trafiken leddes runt på smala små byvägar, så smala, att det var svårt att mötas. Det gav oss i alla fall tillfälle att beundra flera små byar och välskötta trädgårdar.

 


Bath är en mycket gammal stad. Romarna hade tagit makten över hela södra England år 47 e.Kr De blev speciellt förtjusta i floden Avons dalgång med sina varma källor.
Staden upptogs på UNESCO:s världsarvlista 1987.

 

Romarna byggde badanläggningar och vackra tempel. Man byggde både för simning, karbad, torrbastu och fuktiga turskiska bad, ja även för botande bad.

Då jag inte har någon färsk bild, visar jag en från vårt besök 1977. Stora Badet är 24 m långt och har ett djup på 1,60 m. Botten täcks av de ursprungliga blyplåtarna.


Annorlunda reklam i Bath. Så ska man driva affärer.   

I kvällningen var vi framme vid vårt hotell strax utanför Oxfords centrum. Det var samma dag som ungdomar tagit studenten - graduation day och stora grupper hade valt just vårt hotell för sin examensmiddag. De störde inte alls. Allt gick mycket lugnt och städat till.

Vid middagen satt jag med utsikt över entrén och parkeringsplatserna. Döm om min förvåning, när jag fick se två personer resolut lyfta en bil som stod parkerad där!

 
Det visade sig vara en lådbil, som skulle lyftas upp på släpkärra för att transporteras bort - till nya äventyr kanske.

Fortsättning följer


  

 

 

 

 

 


 
 
Yvonne

Yvonne

23 juli 2013 17:22

Nu har jag läst ikapp med del 2 också! Jättekul att se era gamla foton också...Nej, scanner har jag inte, men man kan ju fotografera av en karta...eller ta en skärmdump. Kanske. Går det inte bra så får du gärna scanna lite ;) Kram!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

23 juli 2013 22:20

Gamla fotoalbum är faktiskt en guldgruva. Jag blev idag sittande med ett album från 1997, då vi bilade i USA med barnbarnet och hans föräldrar.

Tala bara om hur ni reste (jag vet ju i stora drag från din berättelse) och hur du vill ha det, så kan jag nog fixa till det.

Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

24 juli 2013 11:30

Det ser onekligen ut att vara packat med folket på den ärevördiga stadens gator. Man får känslan av att reklamen på skylten lika gärna kunde ha varit: "Köp två öl - betala för tre!" Det hade nog varit fullsatt ändå ;)

Lambergsfrua

24 juli 2013 12:07

Ha ha ha! Ja, du har förmodligen rätt. Mycket folk var det både där och på andra ställen vi besökte. På Stenhenge till exempel hade nog fått vänta bra mycket längre om vi inte kommit i grupp och så var det på flera platser. Så gruppresande har sina fördelar ;)
Stor kram,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se