Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2013

Skördefesten på Öland del 3

Av Lambergsfrua - 6 oktober 2013 12:15

Solliden - Solberga gård - Ekerum

 

Till Solliden tog vi oss till fots längs den mycket smala och hårt trafikerade vägen från Borgholms slott. "Bara 400 meter" sa vår reseledare - men det stämde bara , om man hade använt sig av genvägen över hagen...

 


Den här kossan
betraktade oss och alla trafik med visst intresse - tror jag i alla fall   


SOLLIDEN

”Välkommen att njuta av Sollidens vackra parker med dess prunkande blommor, träd och buskar.
Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för. Det byggdes av min farfars mor, drottning Victoria, och stod färdigt 1906. När min farfars far, Gustav V, gick bort år 1950, fick jag ärva slottet. Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö.”

- Carl Gustaf -



Vid entrén utanför Slottsboden stod den här ovanliga cykeln. 



En mycket stilfull höstinstallation i parken - tycker jag i alla fall.

Blomsterprakten var fortfarande stor. Det märks att klimatet här på Öland är mycket milt - en helt annan klimatzon än Värmland.


Nähä - hm - vilken gräsmatta?    


Det finns många bänkar runt parken och de är alla vitmålade och försedda  Carl Gustafs och Silvias monogram.


Sollidens slott är byggt med Axel Munthes Villa San Michele på Capri som förbild - stilrent.
Det är väl här, som Victoria brukar ta emot gratulationer från media på sin födelsedag. 

     
Mitt emot slottet fanns en torparstuga, som sedan 1948 har använts som Hagaprinsessornas lekstuga. En rejält tilltagen lekstuga, men de var ju fyra stycken förstås - förutom Lill-Prinsen, när han blev stor nog att få vara med och leka.

 
I Holländska trädgården fins mångder av rosor. Trädgården är en gåva från holländska drottning Wilhelmina och anlades av holländska trädgårdsmästare 1926. Hon var mormor till nyligen abdikerade drottning Beatrix och alltså mormorsmor till nuvarande kung Willem-Alexander.


Efter att ha beundrat regnbågen mot de mörka molnen drabbades vi av en rejäl regnskur. På vår väg tillbaks till bussen, tog vi skydd lite här och var under träden, tills vi avancerat till Slottsboden.


Där väntade vi ut skuren och sprintade sedan (nåja) uppför backen till P-platsen och vår buss.


Det var lätt kaos att att sig ut från P-platsen. Så skönt att slippa köra själv.   

 


På väg ut från Solliden mot Borgholm och stora vägen.
Det var nästan lika mycket trafik, när vi gick här...

 

SOLBERGA GÅRD
Denna varsamt renoverade
1800-talsgård ligger vid Köpingsvik. Man odlar ekologiskt och KRAV-märkt sedan 1988. Specialitéerna är kryddväxter, sparris och pumpa.


I huvudbyggnaden fanns en konstutställning.


Pumporna på trappan liknade mest förvuxna tomater - mycket dekorativt.


Konstutställningar i all ära, men inget kan mäta sig med naturens egen konst  - som här uppiffad med några pumpor som färgklick.

 

 
Caféet serverade
hemlagad paj eller soppa, kaffe med hembakat bröd och till och med vin - men det var inte hembryggt.  En grupp ungdomar stod på ett vagnflak och spelade medan folk strövade omkring på området, eller handlade i gårdssbutiken.


Den här pudeln verkade vara världens snällaste och mest männskovänliga varelse, vilket den lilla killen vid grannbordet upptäckte. Han var framme och hälsade på hunden, men när jag fick igång kameran, hade han redan återvänt till mamma. Jag tror hunden saknade honom.


I en inhägnad bredvid gick ett gäng ekologiska grisar och bökade i marken - eller bara vilade. 


Tuffa grabbar i tuffa - hm - nåja - mössor. Jag är inte säker på, om de ska symbolisera pumpor eller getingar.
Oavsett vilket väckte de onekligen en viss uppmärksamhet.

 
Dagens höjdpunkt var förstås årets pumpatävling. Man tävlade i kategorerna största pumpan, fulaste pumpan och vackraste pumpan. Det är inte svårt att gissa, i vilken kategori den här pumpan tävlade.Jag hörde aldrig hur mycket den vägde, men den var i alla fall överlägsen segrare.

EKERUM

Vid det här laget hade det börjat mörkna och jag var trött och nog lite blasé och för dagen trött på marknader.  Här kan du se vilken fin marknad det var.


De här tomtenissarna såg onekligen också lite trötta ut efter dagens slit. De får stå som symbol för hur vi lände oss, när bussen återvände till Kalmar och middagen på hotellet.

Nu är det bara sista delen kvar

  
   





  

 
 
Ditte

Ditte

6 oktober 2013 15:19

Klart det var pumpamössor killarna hade! Jag har ätit pumpasoppa en gång och det var rätt gott. Det finns ju en massa olika sorters pumpor ju...Kul att läsa här!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

6 oktober 2013 17:08

Roligt att du följer med på resan, Yvonne!

Jo, det var nog pumpamössor. Pumpasoppa har jag aldrig provat, däremot en liten efterrättstartlette med pumpafyllning och pumpamos (fast det hette något elegantare)till fläskfilé och grönsaker al dente. Milt och lent i smaken och mycket gott båda delarna.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Maria

6 oktober 2013 18:48

Vill ha pumpor!

Lambergsfrua

6 oktober 2013 18:59

Jaa! Många pumpor! :)
Kram,
Ma

 
Ingen bild

Sonen

7 oktober 2013 07:21

Pumpor är kanonfina och stämningsfulla. Att åka förbi det jättelika pumpafälten i New England var/är en höjdare vid den här tiden på året. Pumpavagnen på Solliden hör till de finare pumpainstallationerna jag sett, verkligen läcker. Har ni för övrigt aldrig smakat pumpapaj? DEt är väl den absolut vanligaste pumparätten.

Lambergsfrua

7 oktober 2013 11:22

Vi såg flera pumpafält på resan, men jag fick inget bra foto. Sollidendekorationen och pumpan på sågbocken är mina absoluta favoriter.

Det är möjligt att vi har smakat pumpapaj vid något tillfälle i USA, men det är inget jag minns i alla fall.

Den där tartletten med pumpa vi fick som dessert var god i alla fall och pumpapurén till köttet var milt och lent.
Kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards