Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2013

Skördefesten på Öland del 4

Av Lambergsfrua - 6 oktober 2013 18:30

Kalmar - Kosta - Jönköping - Motala - Degerfors - Kristinehamn - Karlstad

Vi var flera i gruppen,
som tyckte det var lite synd, att vi inte ens fått se Kalmar Slott, när vi ändå var i stan.

Det tyckte nog vår även lyhörde reseledare och duktiga chaufför, för bussen gjorde en sväng bort till slottet, innan vi lämnade Kalmar på morgonen.


Slottet började byggas på 1100-talet vid den medeltida hamnen. Slottet har spelat en stor roll i Sveriges historia och var landets viktigaste fäste tillsammans med Tre Kronor, Viborgs slott och Älvsborgs fästning.


I Glasriket gjorde vi ett besök på Orrefors Kosta glasbruk. I anslutning till glasbruket finns förstås en försäljningsbutik men även en j-ä-t-t-e-stor outlet med mängder av kläder. Den delen gjorde oss något förvånade - men det är naturligvis et sätt för orten att överleva, när så många glasbruk läggs ner.

Kosta glasbruk grundades på 1700-talet av Lars-Johan Silfversparre, men affärerna gick inget vidare. Han sålde då till Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein. De byggde nytt och döpte bruket till Kosta - efter de första bokstäverna i deras respektive efternamn.

Här säljs även glas för Orrefors, även om det bruket lades ner så sent som i augusti i år.
Orrefors glasbruk grundades 1898. Man började med kristallglas 1914 och hade stora framgångar på Göteborgsutställningen 1923 och Parisutställningen 1925.


I framtiden kommer
konsthantverket - handblåsningen - ske i Kosta medan resten av tillverkningen - maskintillverkningen - kommer att flytta till Tyskland, Turkiet, Tjeckien, Slovenien och Slovakien.


Ja det är inte bara glas som säljs här, även dukar, tabletter, vackra handdukar och en del träföremål - allt av hög kvalité förstås.


Glas med lätt kupad fot kan nog verka förvirrande - men blir säkert ett roligt samtalsämne vid bordet.


Konstglas är både vackert och roligt att titta på  - prislappen blundar jag helst för...


Tänk, inte förrän jag tittade på de här glastavlorna i datorn, såg jag att fanns djurmotiv på dem. 


Jag var inte riktigt säker på om de här stora nagellacksflaskorna var lampor eller inte. Det fanns ju sladdar till var och en av dem och en liten knapp. Jag testade att trycka på en knapp, men lyckades inte. Som tur var! Det var ingen strömbrytare - det var tjuvlarm!  


Utanför glashyttan stod det här dekorativa trädet - men det var inte av glas.


Inne i hyttan var det varmt och arbetet i full gång, trots att det var söndag. 


På planen framför hyttan fanns en glasskulptur som skiftade i underbara blå färger  - som förstärktes när solen lyste igenom den.

Efter att ha traskat runt i områdets olika butiker kändes det skönt att sätta sig i bussen och vända hemåt.


Lunchstopp vid Bruntorps Wärdshus, som ligger i anslutning till Bruntorpsbadet. De mörka raderna vid bassängkanten är inga vinterförvarade bänkar. Det är solpaneler, som värmer bassängvattenet sommartid.


Vätternleden är Sveriges högst belägna motorväg, dessutom en av de vackraste - men det skulle inte skada med lite gallring bland träden, som skymmer mycket av utsikten numera.
Långt därnere syns Gränna och färjan över till Visingsö.


Innan motorvägen blev klar gick riksvägen längs Vättern. Då kunde man se Brahehus slottsruin högt däruppe på berget 180 meter över Vättern.

Det var Per Brahe d.y som påbörjade bygget 1637. Bygget sinkades av att all sten skulle forslas uppför det branta berget och stod därför inte klart förrän på 1650-talet. Efter en brand 1708 återuppfördes det aldrig igen.


Motala kan ståta med en mycket vacker stenbro, men Karlstads gamla stenbro med sina 12 valv är i alla fall Sveriges längsta. Och i mitt tycke vackrare - nu talar lokalpatrioten   


"Bensträckarpaus" vid Stora Hammarsundet.

Fantastiskt solglitter över sundet. 


Efter Stora Laxsjön blev vi ståendes, för att en mötande bilist hade krockat med en älg.

Bilisten klarade sig utan skador, det gjorde inte bilen och definitiv inte älgen. Det var en nyttig tankeställare och plötsligt gled trafiken fram i mycket lugnare tempo.

Vid 20-tiden var vi hemma i Karlstad igen ganska slaka men mycket nöjda med vår innehållsrika  resa till Ölands fantastiska höstfest.

Varm kram till alla som orkat följa med på resan.

Lambergsfrua   

 









 





   


 

 
 
Ingen bild

Maria

6 oktober 2013 18:53

Håller helt med om nagellacksflaskorna ser ut som lampor och hade tveklöst försökt tända dem :D

Lambergsfrua

6 oktober 2013 19:00

Jag är innerligt glad att jag inte lyckades "tända" dem. Det var vännen R som hindrade mig. Han fattade snabbare än jag, vad det handlade om :)
Kramar,
Ma

 
Ingen bild

Sonen

7 oktober 2013 07:11

Om det varit jag som försökt tända nagellacksflaskorna hade larmet garanterat gått. När jag pryade på banken i Herrljunga och skulle tända lampan i köket satte jag igång både larmn och filmkameror - som sedan inte kunde laddas med ny film på över en vecka. Då var man populär kan jag säga.

Jag såg inte heller älgarna i de där tallrikarna förrän du nämnde dem. Festligt.

Kram

Lambergsfrua

7 oktober 2013 11:18

Ha ha ha! Eller nä, det var ju inte så kul, när du "tände" larmet på banken. Tydligen var de här nagellacksflaskorna inga lampor - men det tror jag hade varit effektfullt. Annars känns de mest som väldigt utrymmeskrävande prydnader.
Älgtavlan tycker jag är riktigt snygg och är en fin symbol för Sverige.
Kramen,
Ma

 
Ditte

Ditte

7 oktober 2013 20:56

En sicken kul resa! Jag har aldrig varit i de trakterna, men det kanske blir av...nån gång... Tack för att jag fick följa med!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

7 oktober 2013 22:29

Ja du Ditte, innehållsrik är bara förnamnet. Hoppas du kommer iväg dit ner nån gång. KUl att du ville följa med på min resa.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Suss

Suss

7 oktober 2013 20:58

Jag får så mycket reslust när jag läser dina inlägg. Nu vill jag till Kosta också! Så mycket vackert och man behöver ju inte köpa, man kan njuta bara av att titta.
Ni var ganska nära mina trakter också på hemvägen. Roligt att se, för mig, kända vyer. Hammarsundet och Laxsjöarna åker vi ofta förbi med motorcykeln på somrarna, eller stannar också för den delen. KRAM!

http://leontina.blogg.se

Lambergsfrua

7 oktober 2013 22:32

Vad roligt om min berättelse kan inspirera till nya utflykter kanske till sommaren.
Jag tycker att det är så vackert både vid Hammarsundet och Laxsjöarna. Vi har stannat där flera gånger på egna resor och tröttnar inte.
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards