Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 23 december 2013

Min barndoms jular del 3

Av Lambergsfrua - 23 december 2013 09:00

Julgranen köpte pappa och jag i Högalidsparken några dagar före julafton. Det var alltid lika svårt att hitta en riktigt fin gran med grenar jämt fördelade runt om. Å andra sidan skulle den stå i ett hörn, så det gjorde inte så mycket, om det var lite glest med grenar på ena sidan. När vi valt länge och väl, tog pappa upp sin svarta plånbok och betalade. När vi bar hem den höll han i den tunga nederdeln och jag i toppen. Granen ställdes ut den på balkongen, där den fick stå till julaftonens morgon. Då bars den in för att kläs.


    
Min goda vän M brukade komma för att vara med och klä. Hon hade alltid med sig en bukett tulpaner från sina föräldrar till mina föräldrar. Hon åt lunch med oss innan hon gick hem till sig för fortsatt firande.
TOMTEN

    

När jag var riktigt liten kom Tomten förstås till oss. Hans ansikte doldes av en grotesk mask med långt vitt bomullsskägg, den röda luvan var djupt neddragen över öronen och hans långa rock var grå. Flera år var jag livrädd för Tomten och gömde mig snabbt bakom en fåtölj, n'r han knackade på dörren. Där satt jag kvarhopkrupen, tills han behagade försvinna. Som tur var lämnade han alltid säcken kvar på vardagsrumsgolvet...


Så småningom lät jag mig övertalas att i alla fall komma fram från mitt gömställe och hälsa på Tomten - men det var med stor tvekan jag gjorde det. Hade det inte varit för de fina julklappspaketen hade jag aldrig gjort det!


 

Jag vet inte hur gammal jag var när jag plötsligt upptäckte att Tomten hade virat vår gröna ”Spenaten”-halsduk runt halsen! Den såg så fullkomligt malplacerad ut – och den var ju VÅR! Varför hade Tomten den och hur hade han fått tag i den?

Mamma var inte inne för tillfället och pappa förklarade lite vagt, att Tomten nog lånat den i hallen, för att det var så kallt ute. Vaddå? Detta var mycket skumt och lite omtumlande. Det var bara att inse: Mamma var alltså TOMTEN!?!  Här hade jag fått lära mig att aldrig ljuga. Vad var det här med Tomten om inte tidernas största lögn!


Sedan Tomten hade blivit avslöjad, placerade vi fortsättningsvis ut julklapparna under granen. Jag brukade få läsa vad som stod på paketen och sedan dela ut dem. Vi delade bara ut ett paket i taget och alla tittade intresserat på, medan snören klipptes av och papper prasslades upp. Det var så roligt att se hur presenterna togs emot. Mamma och pappa visade alltid stor glädje över vad de än fick. När det var tomt under granen hade vi varsin liten hög med klappar. 


 

Jag fick alltid en eller flera böcker i julklapp. Jag älskade att lägga en kudde under granen och sedan krypa ner och ligga där och läsa den nya boken i skenet av julgransbelysningen. Det var mycket speciellt och nästan magiskt.

 

Det doftade skog om granen och den elektriska julgransbelysningen skimrade i kulor och glitter.

Och i fönstret spred vår orange pappersstjärna sitt milda sken. Ja se, det var riktigt julefrid det.

 
 
Lasse

Lasse

23 december 2013 12:24

Tack för dina underbara berättelser från förr, man blir alldeles lyrisk. Kan riktigt se hur du låg bredvid julgranen och njutsamt läste din nya bok i julgransbelysningens sken.
Magiskt är bara förnamnet!!!

http://www.facebook.com/MiataLasse

Lambergsfrua

24 december 2013 22:26

Tack Lasse! Det var precis så jag upplevde att ligga under granen och läsa. Magiskt! Inte var det något starkt ljussken, men det räckte tyckte jag. Mamma ojade sig lite och varnade för, att jag ansträngde ögonen på tok för mycket. Inget jag brydde mig om ;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Bosse Lidén

23 december 2013 21:21

Vilken fin header. Det här var både kul, spännande och nostalgiskt att läsa. Jag ler åt att jag känner igen en hel del från min egen barndom. Men fy Ingrid. Att hoppa ner till andra lagret och norpa åt dig körsbärsbiten. :) Bra att din moster kom tillbaka. Vad mysigt att ligga och läsa under granen och vila sitt huvud på en kudde. Det är något visst med att minnas sina egna barndomsjular och jämföra med andras. Jag instämmer i det du och din man bestämde er för. Jag förstår heller inte hur min mamma och min mormor orkade med allt. Jag önskar dig och dina en God Jul. Kram från Bosse. Ps. Tack för dina minnen och vilka fina bilder du bjöd på.

Lambergsfrua

24 december 2013 22:34

Stor tack för alla rosor du strör över mig. De blommorna värmer ska du veta ;)
Krafsa fram åtråvärda chokladbitar från undre lagret i asken, var inget som störde mig då. Jag menar, det var ju min chokladask...

Jag tror det lätt blir så, att det man upplevt som jobbigt/fel som barn, försöker man ändra på eller undvika som vuxen. För min del var det just överflödet av mat och framför allt mammas slit med att fixa allt till julaftonen.

Både mina far- och morföräldrar var döda, så Gammelmoster var den enda som var kvar från den generationen och hon betydde så mycket för mig.

Tack för julhälsningen Bosse och jag önskar dig och de dina en fin fortsättningen på helgen.

Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se