Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 19 november 2014

Turkiet - Kappadokien del 3

Av Lambergsfrua - 19 november 2014 10:45

DAG 4 RUNDTUR I DET FANTASTISKA LANDSKAPET
Ännu en dag med strålande sol och runt +16.


Första glimten
av de egendomliga klippformationerna fick oss att häpna. Vid parkeringen fanns möjlighet att köpa souvernirer eller en kopp te. Backen upp är helt utan "grus" och ojämn.

 
Uppe på den lilla kullen hade vi fin utsikt över området, där små stigar ledde mellan de olika grottorna, som var bebodda. Redan för 2.000 år sedan började befolkningen skapa sina hem, kyrkor och underjordiska städer i den mjuka stenen.


Hur de där stenarna på toppen kan ligga kvar är en gåta, men det är helt och hållet naturens skapelse.

 
Det var mycket hantverk till salu på de små marknaderna vid sevärdeheternas parkeringsplatser och allt till mycket förmånliga priser. Nästan så att det kändes skamligt att pruta.

 
Så var det dags för ett besök i Pigeon Valley - Guvercinlik i närheten av Göreme.

 
Befolkningen har karvat ut hålor för duvbon i den mjuka tuffstenen. Förr användes duvorna för att skicka meddelande från den här avlägnsna trakten och spillningen från dem använde bönderna som gödningsmedel. Idag har antalet duvor minskat.


Här och på många andra håll i Kappadokien såg vi träd fullbehängda med vackert blå onda ögat-sten.
Det är en amulett som ska skydda mot Onda ögat.

 
Mina absoluta favoritfärger och numera äger jag ett armband med just den amuletten som skyddar mot Onda ögat.

 
Vi såg också hur man hade hängt upp krukor på trädgrenar, men lyckades inte få klart för oss om det bara var som dekoration eller om det fanns någon annan mening med det.

 
Vackra tyger till salu lockade flera av damerna i vårt ressällskap. 


Va? Vad var nu detta? Utbudet visade sig besta av torkad frukt och olika nötter. Om de har samma effekt som Viagra vill jag låta vara osagt, men det var i alla fall mest kvinnliga kunder där...  

    
Jag måste ju visa att det fanns andra bostäder än bara grottor i det här området. 


Det här är ett populärt område för fotvandringar. Alla som ville fick följa guiden Ali nerför branterna för att kliva på bussen längre ner i dalen. Vi var en liten grupp som insåg vår begränsning och följde med bussen till mötesplatsen. Avresan blev sedan ordentligt försenad, för det fanns fler som borde ha följt med bussen...


Turkiska flaggan står utanför stadens polisstation där i grottan! Långt därnere syns också några bussar som väntar på sina vandrande passagerare.  


Vi fick en halvtimme på oss att utforska den lilla staden, innan bussen körde ner oss i dalen. Mannen i Mitt Liv fick syn  på en bedårande liten valp som ville bekanta sig med honom - innan matte resolut föste in valpen i trädgården och stängde porten. 


Vid mötesplatsen fick vi gott om tid att kolla varuutbudet på den lilla marknaden och den här till synes utrråkade dromedaren. Eller är det en kamel med två pucklar? Svärt att se under täckena. Husse såg vi inte röken av.


Till ännu en samling av grottbostäder, underjordiska kyrkor och moskéer. Backigt och många trappor utan ledstänger. MiML och jag och några tillvalde att undersöka området i egen takt.


Här tittade vi in i en grottmoské.

 
En grottbostad med flera små rum samlade runt ett större. Undrar vad gropen i golvet har använts till. Avlopp kanske - för man placerade nog inte toan så centralt.

Flera så kallade Fairyskorstenar . Jag tycker de mest liknar en samling stolta fjällskivlingar. Jag frågade vår guide, om det var status att bo en sådan grottbosatd eller om det var fattiga människor, som helt enkelt karvade ut en bostad och flyttade in.

Enligt honom var det inte fattiga människor. Man måste köpa marken som "fjällskivlingen" står på och sedan begära "bygglov" för att skapa sin bostad där. Det låter betryggande att myndigheterna har lite koll på "fjällskivlingarna", så omådet inte blir som en schweizerost.

 
Klippformationerna "Mor och barn" lockade många besökare, men jag tycker nog att "fjällskivlingarna var vackrare.
   


De japanska turisterna där, var fullt upptagna av att fotografera varandra framför Mor och barn, så jag tror knappt att de tittade på den egentligen. men de fick bevis för att de varit där.

 
Så var det dags för dagens sista programpunkt - dansande dervischer. Dervisher är sufimunkar som har sina andakter i klosterliknanden byggnader. Musik och dans spelar stor roll för Mevlevidervischerna. Musik först och sedan alldels tyst,när de svartklädda munkarna kommer in. Den svarta manteln, som symboliserar graven tas av och de vitklädda munkarna med egendomliga struthattar av kamelhår börjar sin dans. 


De snurrar hela tiden åt samma håll och tycks kunna håla på hur länge som helst. Konstigt nog är det ingen som krockar, trots att riskne tycks uppenbar

De lyfter händerna till Gud och börjar sin meditativa dans - högerhanden vänd uppåt för att ta emot Guds välsignelse och vänsterhanden vänd neråt för att ge den vidare till världen. Vill du läsa med om dervischerna kan du kolla här 

 
När föreställningen var slut hade solen gått ner och månen lyste klart på den mörka himlen.
Bara middagen åtrstod på dagens schema.

 
På rummet mötte rena handdukar formade som hjärtan. Vi hade lämnat dricks till städerskan lite i förväg...

Jo, jag glömde berätta att våra sänglampor var ett skämt. Det fanns inga möjligheter att ligga och läsa i det svaga ljusskenet. Tur då att vi hade pannlampor med oss! Det måtte ha sett gansks roligt ut med oss två utstyrda på det sättet i sängen.   

FORTSÄTTNING FÖLJER!

 
 
Ingen bild

Anita

19 november 2014 16:56

Nu har jag läst hela alltihopa för andra gången ... Det är så intressant så man gärna tar till sig det du berättar både en, två och tre gånger.
Vackra bilder, härligt beskrivet som vanligt så man tycker att man är med er. Fjällskivlingarna blev även jag förtjust i och naturen är sin egna konstnär. Helt suveränt !!
Det var bra du sa att sängarna var sköna för de ser inte så där riktigt inbjudande ut. Eller så var det filtarna som hade en retro look. Maten ser god ut men jag hade nog valt Forell.
Tack så länge vännen för din guidning i Turkiets vackra delar.
Hade hoppats få se er dansa med munkarna *skrattar*
Kram på dig !!!

Lambergsfrua

19 november 2014 17:30

Jag blir lika glad varje gång du har varit inne och läst mina berättelser.
Fjällskivlingarna var riktigt vackra, men hela den här naturen kändes nästan som klippt ur en Disneyfilm - rent, prydligt och tillrättalagt, fast det varhelt naturligt.

Jag håller med om att de där filtarna ser retro ut, men de var inte det minsta sunkiga trots färgen :) Desto läckrare var inrednngen de första två nätterna (eller snarare en och en halva natten) och de två sista nätterna. Då var det ren och skär lyx. DEt här hotellet i Kappadokien var det minsta och mest familära med fantastiskt vänlig service.
Jag vi inte sett de där forellerna i förväg hade vi gärna valt dem. Vi gillar fisk, men här var hela firren grillad och serverades med huvud och allt, där ögonen stirrade på oss från tallriken. Där går gränsen för mig. Och den stillsamma kycklingen (utan ögon) smakade alldels utmärkt.
Munkarna bjöd inte in någon till sin meditativa dans. DEt var en rent religiös ritual - men hade de bjudit upp någon besökare på golvet, är jag säker på att besökaren fallit omkull efter bara ett par varv.. Fattar inte hur de bär sig åt, men mycket vackert var det att se.
Stora kramen,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Maria

19 november 2014 19:34

Kul läsning och bra foton - och en väldig snygg skjorta på 75-åringen :D

Lambergsfrua

19 november 2014 22:16

Visst är det! Det är hans favvisskjorta :)
Kram,
Ma :)

 
Ingrid

Ingrid

19 november 2014 22:38

Det var verkligen ett helt fascinerande landskap. Tänk vad naturen kan skapa och vi människor är fenomenala på att ta vara på och utnyttja det. Jag gillar också de där fjällskivlingarna, så roliga de ser ut!
När jag var på Fuerteventura i vintras var städerskorna också fenomenala på att vika handdukar i olika formationer. Och så fiffigt att ha pannlampor med sig!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

20 november 2014 16:27

Jag måste säga att Kappadokiens landskap slår det mesta jag har sett vacker och egendomlig natur. Jag tycker namnet på "fjällskivlingarna är sött. De kallas för fairy chimneys alltså sagoskorstenar.
Man blir nästan lite avundsjuk på städerskornas skickligheta tt vika handdukar i olika former, vi har bland annat fått svanar och hjärtan.
Pannlampor skaffade vi på inrådan av en god vän, som gjorde resan ett par veckor före oss och det är jag väldigt glad för. Hon sa visserligen ficklampor, men då tyckte dottern att pannlampor är smidigare.
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se