Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 21 november 2014

Turkiet - Kappadokien del 5

Av Lambergsfrua - 21 november 2014 18:45

DAG 6 ÅTERRESA TILL KUSTEN VIA KONYA
Sol och +16 framåt dagen, betydligt varmare vid kusten.


Med 55 mil framför oss blev det en tidigt start. Ali stod på trappan och dirigerade sina strykor medan hotellägaren och den vänlige portieren stod redo för att vinka av oss.


Efter ca 2 timmar gjorde vi ett stopp vid kombinerad marknad, restaurang och toa. Ganska elegant faktiskt. MiML fotograferade mig, när jag fotograferade bergen i fjärran.


Här är mitt motiv med snötäckta vulkaner.


Vi besökte en karavanseraj längs Sidenvägen. Porten in till serajen var så hög att kamelerna utan problem kunde komma in med sin packning. Karavanserajerna byggdes under seldjuk och osmanska riket från 1000-talet och framåt. Idag är det ett museum.   


Kryddor och silke transporterades med husvagnar mellan Kina och Europa via Turkiet. Karavanserajer är värdshus eller härbärgen för karavaner av köpmän. Värdshusen såg ut som borgar med ringmur. Runt borggården fanns stall för djuren med vatten och foder, mat och tvättmöjligheter för gästerna. Där kunde de också proviantera inför den fortsatta resan och även sälja några av sina varor.


Sen måste jag bara få visa resans absolut mest misslyckade bild - om man inte ser den som ett tidsdokument med den leende och vinkande kvinnan. En huvudlös liten häst...  


 

I Konya besökt vi Selimiyemoskén från 1500-talet. Konya är en historisk stad med historia som sträcker sig till 1200-talet. Där under det grönglaserade kakeltornet ligger Mevlanamuseet.


 
Under 1200-talet var det klosterskola för den religiöse persiske ledaren och poeten Mevlanas lärjungar. Han grundade den sufiska orden med de dansande dervischerna - en av islams mest respekterade ordnar. 1925 avskaffades alla ordnar i Turkiet och klostret blev ett museum. De där hattarna är förresten gjorda av kamelhår.


Här har vi de dansande dervischerna igen - fast inte på riktigt. Så här kunde det se ut i klostret då det begav sig. 

 
Lunchstället var rustikt och mysigt. På taket fanns ett storkbo - men nej, storkarna var inte levande. Och se där tittar MiML fram bakom vår buss.


Medan gästerna mumsade sig mätta blev deras bilar snabbtvättade för hand. Även vår buss blev uppfräschad.

   
På sista delen av vår resa ner mot kusten hade vi ett helt fantastisk månsken. På riktiga kringelikrokvägar nådde vi vårt stora lyxiga hotell Lykia World Antalya Golf Resort vid kusten i Belek.
Receptionen var rena konstverket


Hotellet bestod av flera hopfogade lätt svängda huskroppar. Rumsnummerskyltarna var av koppar och utan belysning. Synnerligen elegant men ruskigt opraktiskt. Tur att det finns ficklampa i telefonerna numera. Stora rum med extrasäng och soffgrupp - och stor härlig balkong mot havet. Synd att vi bara hade en natt där.


Från hallen fanns en gång med två handfat och bra avställningsytor. De två stora glasdörrarna till vänster ledde in till badrum/dusch och sedan ett separat rum för toan. 


Allt var stort och pampigt. På väg till matsalen passerade vi det här - hm - ja, vad man nu ska kalla det. Men dekorativt var det.   

Efter den överådiga buffémiddagen unnade vi oss en stund på balkongen innan vi kröp ner i de sköna sängarna.

FORTSÄTTNING FÖLJER

      


 

 

 
 
Ingrid

Ingrid

21 november 2014 22:47

Så mycket information om Turkiet och dess historia du fick med dig från den här resan. Fast ni kanske var pålästa redan innan ni åkte?
Ja bilden på den huvudlösa hästen kanske kan ses som misslyckad, men den är charmig på sitt sätt.
Hotellet ser verkligen tjusigt ut och jag misstänker att det var väldigt gott att krypa ner i sängarna efter att ha åkt 55 mil.
Ha en fin helg!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

22 november 2014 11:02

Jo, vi hade en duktig guide och även om vi inte hörde allt som sas, fotograferade jag "namnskyltar" på de platser vi besökte och kunde sedan googla fram mer fakta. Före avresan fick vi dessutom en nästan 50-sidig liten broschyr i färg med fakta om Turkiet och framför allt Kappadokien. DEn har varit till stor nytta och glädje.
Sängarna var ljuvliga att krypa ner i efter den långa dagsetappen kan jag lova :)
Önskar dig också en riktigt bra helg.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Anita

22 november 2014 16:53

Tack för att du berättar. Vad då mest misslyckade fotot ?? Innan du skrev vad som var misslyckat tänkte jag inte på hästen utan huvud ... Allt får inte alltid plats på ett foto och det var ju roligt att få ropa in fantasin så som man gör när man blir nyfiken på det man vet finns men inte syns.
Härligt hotellrum med angränsande bekvämlighetsavdelning. Underbart ... Då slapp du de bruna filtarna den natten också (skojar jag). Som vanligt underbara bilder och suveränt berättat.
Stor kram från mej.

Lambergsfrua

22 november 2014 22:49

Tack för fådda rosor! :)
Jo men jag hade ju planerat att fånga även hästens huvud på det där fotot och så skrittade den lile rackaren förbi mig snabbare än jag hann trycka på min kamera. Men tanten ser för go' ut där hon sitter och vinkar. Och so sagt, fantasin måste ju få jobba lite också ;)
Bruna filtar hade vi bara på det där familjeägda hotellet uppe i Kappadokien och de kan nog behövas när nätterna blir riktigt kyliga. Vi hade ju minusgrader alla tre nätterna men frös inte det minsta. Bruna var de och fula var de, men sköna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se