Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 22 november 2014

Turkiet - Kappadokien del 6 sista delen

Av Lambergsfrua - 22 november 2014 14:45

DAG 7 STADSVANDRING I ANTALYA - D'JEWELERY - D'ENVER LEATHER - LA BOUTIQUE HOTEL

En dag med lätta skyar och ca + 24


Soluppgång lördagen den 8 november.

 
Här ser man tydligt hur de olika huskropparna böjer sig i halvmåneform. 


Det tog knappt 10 minuter att går från vårt rum till lobbyn och vidare genom de här stora portarna till matsalen - men det var det värt   


Hotellet låg i vackra omgivningar vilket vi inte alls såg då vi kom i mörkret kvällen innan. Det är Taurusbergen som syns i fjärran.

 
Det vi inte heller såg kvällen innan var att hotellet låg i ett riktigt bomullsdistrikt.


Bussen stannade till så Ali kunde hämta ett par kvistar från bomullsplantan.


Bakpå många av stadsbussarna i trakten runt Antalya stod den här texten. Jag vet att första texten betyder Gud förbjude, men vad topcu oglu betyder vet jag inte. Oglu betyder visst son, men topcu ör ett mysterium. Kanske är det en bön om skydd mot trafikolyckor, som lär vara många i det landet.

När vi kom in i Antalya ville guiden Ali visa, var han bodde. Där på trottoaren stod hans fru med 7-månaderssonen på armen och vinkade. Den lite äldre sonen var hemma hos Bestemor. Det måste vara jobbigt för en familj, när pappan bara är hemma ett dygn i veckan och sedan försvinner på en ny veckoresa.

 
Härinne i centrum hade man byggt ett stort garage för turistbussar under ett nybyggt torg, där man hade fin utsikt över bebyggelsen och Medelhavet. Från torget alltså. På flera ställen såg vi tak som lagats provisoriskt med plast. Undrar om det varit ett oväder tidigare i år som ställt till det.


Utgrävningar från 2008 visar att staden grundades redan på 300-talet före Kristus och har styrts av greker och senare romare. Den 38 meter höga minareten tillhör Yivli Minare Moskén, även kallad Ulu Moskén från 1200-talet. 


Vi vandrade längs stadsmuren. Man märkte på avsaknaden av blommor att det var höst även därnere i det milda klimatet. Visst fannd det blommor, men inte så många. Här längs kusten blir det aldrig minusgrader. Som kallast +7. Något för oss frusna nordbor att bara drömma om.


Vi fick tillfälle att besöka den gamla moskén - och naturligtvis ställdes skorna utanför. Sjalar att täcka håret med fanns att låna.  


Bredvid fanns den vackra byggnaden Medrese från 1200-talet. Den tillhörde moskén och tjänade som universitet för teologi och vetenskap.


Innanför portarna finns idag en marknad, där man hittar textilier, hantverk och teer. Figurerna i mitten är dockor, som förhöjer känslan av gammal kultur.

 
Vid moskén stod också den här portalen, som är det enda som återstår av en 1200-talsbyggnad. Man kan ju undra varför den har rasat, medan de andra byggnaderna står kvar. 


Ett exempel på hur kvinnorna förr kunde betrakta folklivet utanför på gatan från sina burspråk. Fönstren där hade ursprungligen samma typ av insynsskydd som bottenvåningens fönster - ingen kunde se in, men kvinnorna kunde se ut.

 
Försäljning på en innergård. Det fanns många sådana här gårdar, men vi fick aldrig tillfälle att stanna till och titta närmare. Rundvandringen gick snabbt. Jag tror Ali ville hem till familjen så fort som möjligt...

 
Trånga gränder - och grafittikladd.

 
Inbjudande hotellmiljö på en annan innergård. Mysigt att äta sin frukost eller middag vid poolen under ett apelsinträd.


Hadrianus port byggdes år 130 till den romerske kejsar Hadrianus ära och utgör slutet på vägen från Side, Aspendos och Perge. Hadrianus själv åkte (red?) genom porten, när han besökte staden. 

Vid det här laget hade takten varit så snabb, att vi tappat bort två reskamrater nånstans inne i gränderna. Ali räknade och dubbelräknade - och jo det fattades två personer. De kom så småningom traskande. De hade dröjt sig kvar vid en av de fina innergårdarna och sedan inte sett vart gruppen tagit vägen. Efter den incidenten lugnade Ali ner på takten och hela gruppen kom med tillbaks till bussen.


Dags för ett besök på D'jewels bunkerliknande byggnad för tillverkning och försäljning av guld och ädelstenar.

 
Läcker inredning med mycket marmor. Vi fick en introduktion om företaget och dess alster av en supercharmig svensktalande guide. Hon var behöngd med vackra diamantringar,men bara en var hennes egen - förlovningsringen. Det var enda gången vi fick fotografera, sedan var det totalförbjudet på grund av kopieringsrisken.

Sedan släpptes vi in i det allra heligaste - försäljningslokalen där smyckena gnistrade och blänkte förföriskt. Försäljarna var artiga och säljsugna. De hade svårt att acceptera ett nej, även om det var ett klart och tydligt nej. Många tog det som en signal till ytterligare prutning... Det var ett fårtal som handlade och de hade bestämt sig redan före resan för att gör ett inköp.

Välbehövligt lunchstopp och sedan till skinnbutiken D'enver. Där fick vi en introduktion om företagets produkter och sedan en uppskattad visning av utvalda plagg på catwalken. Mycket snyggt - men mest fascinerad var jag nog av skorna med de skyhöga klackarna, som tjejerna till synes obehindrat trippade fram på. Inne i försäljningslokalen bjöds vi på te/nypressad garnatäppeljuice eller vin medan försäljarna försökte övertala oss att i alla fall prova något plagg. Jag såg två i vår grupp som gick därifrån med varsin stor påse.

 
Så var det dags för incheckning på eleganta La Boutique Hotel med visträckt utsikt över hav och berg. Anledningen till att vi bytte från förra hotellet var att vi skulle komma närmare flygplatsen. Stockholmsresenärerna hade transfer vid 2-tiden på natten...


Det var festligt dekorerat utanför entrén för man hade stor fest för ett brudpar. Överallt syntes festklädda människor och bruden var som en bakelse i sin vita klänning. Nej, jag tog aldrig något foto på henne. Vid det här laget började jag känna mig o-kry.

 
Entréhallen var stor och pampig. Marmor, vitt, svart och guld gav en lyxig inramning.

 
Vårt rum. Den där gardinupphängningen var lite festlig, tycker jag. De flesta rum hade balkong och havsutsikt. Det hade inte vi utan fick nöja oss med franska fönster. Det gjorde inte så mycket och sängarna var hur sköna som helst.

DAG 8 HEMRESA ANTALYA - HELSINGFORS - GÖTEBORG
Molnigt men varmt
 
Restaurangen/matsalen
låg högst upp i hotellet med strålande utsikt. Där hade bröllopsmiddagen ätits kvällen innan, så vi fick äta vår middagsbuffé i en annan matsal. 


Utsikten från frukostbuffén.

 
Innan transefern kl. 12 hann vi titta lite på omgivningarna. Hotellet hade alltså egen badplats, somman inte kunde se från hotellet. Dit ner man kom via ett antal trappor. Bilden har jag tagit från hotellets hemsida, för alla möbler därnere var bortplockde för vintern. Riktigt läckert, tycker jag.


Medan vi satt utanför hotellet och väntade på vår buss hade vi sällskap av en kelen katt.

Sedan återstod bara flygresan till Göteborg. Vid det laget var jag så pass okry, att varken mat eller dryck smakade. En flaska vatten var fullt tillräckligt och mellan varven slumrade jag.

 
I Göteborg
lyckades vi traska fel från Flygbussen på John Erikssonplatsen till närbelägna Hotell Scandic i Nordstan. Vi har bott där många gånger och blev helt paffa, när det inte fanns någon ingång. Det visade sig att man har byggt om under 2014 och då flyttat entrén...

 
Jag kröp bums ner i den sköna sängen och slumrade genast, medan MiML gav sig ner till baren och köpte en räkmacka med sig upp på rummet. Tänk, jag som älskar räkmackor kände mig inte det minsta lockad av läckerheterna.

DAG 9 GÖTEBORG - KARLSTAD
Mulet och tidvis regn +9

Vi hämtades vid stationen i Karlstad av vännen R. som tyckte att jag såg sliten ut. Det var inget mot hur jag kände mig. Inte konstigt kanske - jag hade nästan 39 graders feber, som visade sig bero på en kraftig förkylning. 

Trots det är vi mycket nöjda med vår resa och kan verkligen rekommendera den. Man behöver inte vara rädd för att det låga priset innebär något skumt - och förkyld kan likaväl bli hemma.

Varm kram,

Lambergsfrua   


 

 


    

 
 
Ingrid

Ingrid

22 november 2014 16:03

Det var inga dåliga hotell ni bodde på! Det är ju rena lyxhotell och dina bilder därifrån är jättefina. Vi bodde ju i Anatalya, men jag kan nog inte säga att jag känner igen mig. Det är ju en stor stad och ni kanske befann er i en annan del än vi gjorde.
Det var ju oturligt att du blev dålig, men tur i oturen att du hann hem innan det bröt ut riktigt.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

22 november 2014 22:41

Ja det står ju i reklamen att man bor på 4- och 5 stjärniga hotell turkisk standard och det stämmer helt utom kanske uppe i Kappadokien, där vi bodde på det lite mindre familjedrivna hotellet med små rum. Där kallades standarden för "Special class" och skulle nog kunna jämföras med 3+ eller 4- i stjärnstatus.
Hotellet dör vi bodde sista natten låg inte inne i själva Antalya, men jag vet inte vad den stadsdelen hette. För övrigt var vi ju bara inne i den gamla stadsdelen på rundvandring.
Visst var det trist att jag blev sjuk, men som sagt jag hann ju näöstan hem innan jag blev riktigt dålig. Det får man väl säga var tur i oturen.
Önskar dig en trevlig söndag efter en god natts sömn.
Varm kram,
Lambergsfrua :)

 
Ingen bild

Maria

22 november 2014 16:43

Kul läsning, ser framför mig hur ni hastar genom gränderna och tappar bort resekamrater :)
Försäljning av diamanter o läder hade jag nog velat hoppa över, men La Boutique hade jag gärna bott på:
Kram

Lambergsfrua

22 november 2014 22:45

Ja, det var väl itemeningen att det skulle gå riktigt så fort. Jag förstår ju att vi inte kunde stanna och titta in i varenda lockade innergård, men man borde hinna med att at ett foto utan att risker att bli borttappad. Ali bara gick och gick och stannade inte förrän hade hade något att berätta.
Diamanterna kunde vi också ha hoppat över men det var intressant att se vilka fina jackor och kappor de tillverkade av allra mjukaste lammskinn - och den där modevisningen med tjejerna och deras klackar skulle jag gärna se igen ;) Och visst var La Boutique läckert. Förstår att brudparet valde det för sin middag, romantiskt så det förslog.
Kramen,
Ma

 
Ingen bild

Anita

22 november 2014 17:13

Nu har jag läst ditt reseavslut och riktigt fått beundrat hotellrummen som var väldigt lyxiga. Mycket har ni upplevt och tur hade du som blev krasslig strax innan hemresan och inte behövde hoppa över något för hälsans skull.

Ingenting behöver vara skumt för att det är billigt pris. Många har sina kampanjer för att fylla upp när den stora vadsäsongen är över. Vi har utnyttjat såna erbjudanden också och aldrig tyckt oss få sämre kvalité.
Du är duktig att berätta och stolpa upp så det blir lättläst och roligt att samtidigt kunna se foto på det du återger.
Tack för detta - förresten ... var du inne i moskén??
Kram från mej !!

Lambergsfrua

22 november 2014 22:54

Visst bodde vi fint! Vi njöt i fulla drag av lyxen och tyckte nog att även det familjeägda hotellet uppe i Kappadokien var av bra klass, även om rummen var små och filtarna var bruna ;)
Nej då, billigt behöver inte alls vara dåligt, men jag har läst så många negativa synpunkter på nätet om de här resorna att jag var lite skeptisk först. DEt är väl så att de som har något att klaga på skriver på nätet, medan de som är nöjda inte göt så mycket väsen av sig.
Vad glad jag blir att du tycker mina berättelser är lättlästa för det är något jag strävar efter.
Moskén? Nä, skam till sägandes så var jag inte inne, men kikade in genom porten. Vi har varit inne i flera moskéer förut och kände inget behov av ännu en.
Stora kramen,
Lambergsfrua ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se