Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2017

HÖSTRESA - TILOS del 3

Av Lambergsfrua - 9 oktober 2017 11:30

Trots närheten till turisttäta och hektiska Rhodos har lilla Tilos med sina 63 kvadtatkilometer lyckats behålla sitt lugn och sin charm med vänliga, gästfria  människor och vacker natur. Ca 500 personer bor här i byarna Livadia och Megalo Chorio.  Megalo Chorio är öns administrativa centrum - men hamnen ligger i Livadia och där hamnar de flesta turisterna.

 
Där ligger också det pampiga polishuset i italiensk stil. Hamnpolisen håller också till där liksom öns kvinnliga borgmästare. Jag tror att hamnpolisen har betydligt mer att göra än den vanliga polisen. Brottsligheten är låg.

 
Uppe i bergen ovanför Livadia ligger ödebyn Micro Chorio. Den byggdes för att undgå anfall från turkar och pirater. För ca 60 år sedan övergavs den helt på grund av vattenbrist och den ekonomiska krisen.

 
Det finns en buss
och en taxibil på ön. Bussen har sin ändhållplats nere i hamnen och varje dag tvättar och städar chauffören sin buss. Jag tror nog att han även slinker in en sväng på hamncaféet för en kopp kaffe.

 
En förmiddag tog vi bussen från Torget över ön till Eristos Beach via Megalo Horio. En lagom lång tur på ca en halvtimme. Tidtabellen finns uppsatt på anskagstavlan vid torget.

Bussen blev snabbt fullsatt
 med turister, som ville vandra eller uppsöka sandstranden Eristos Beach. Många fick nöja sig med ståplatser. Dottern var kvickt på bussen och ordnade sittplats åt sina silvergrå panterföräldrar (coh sig själv), medan Svärsonen fällde ihop Rulle och stod bredvid den.

 
Eristos Beach är mycket populär sommartid både för dagsbesökare och campare. Då kan här finnas upp till 300 tält bland träden!


Både Rulle och föraren klarade off road-körningen utan större problem  Det handlade mycket om vilja och rätt inställning - både för Rulle och MiML


Överallt på stranden växte vita väldoftande sandliljor. Jag har faktiskt aldrig sett sådana förr och blev helt fascinerad av hur vackra de var och att sådan skönhet kunde växa direkt i torra sanden.

 
Här på stranden finns två "kantinor" och vi gick till Kantina Stelios, som är den mest berömda. Berömd för sin lite hippiaktiga stil och goda hamburgare. Sommarhalvåret säljer Stelios iskalla drycker (självplock i isboxen framför disken), hamburgare och lite annan smått och gott. Vintertid jobbar han på en av öns fiskebåtarna.


Stilen är avslappad och Stelios själv tillbringar gärna stunderna mellan kunderna i sin hängmatta med en mugg kaffe och mobilen inom bekvämt räckhåll. En mycket vänlig och trevlig man om än lite udda.

 
MiML satte sig försiktig i en av de låga kaptensstolarna, som längsamt sjönk ner i sanden och tippada bakåt så MiML hamnade platt på rygg. Stelios höll på att få hjärtsnörp (se bilden!). MiML slog sig inte och skrattde gott om än någpt förvånat.  Vi fick upp honom på rätt köl igen och Stelios skyndade att säkra stolen med ett par stadiga träkubbar/pallar. Sedan hade vi en trevlig stund där i skuggan av det stora trädet..

 
Jag skrev att Stelios hade kaffe och mobil inom bekvämt räckhåll. Vi får inte glömma hans bibliotek där i grenklykan. Han läste mycket.

 
Vi gick ett par trehundra meter för att komma till Restaurant Tropicana, där vi har varit förr och njutit av deras trditionella grekiska mat bland annat oemotståndligt frasiga kikärtsplättar. Vi beställde alltid in lite olika rätter för att dela på, så alla fick smaka - och kikärtsplättarna var precis lika goda som tidigare.

 
Vid vägen växte ricin (Ricinus communis). Fröna innehåller 50% tarmretande ricinolja, något som många av oss som växte upp på 40- och 50-talen nog har fått pröva på vid tillfälle, dä magen krånglat.

Lite skrämmande är det att fröna är starkt giftiga och sägs ha använts av nazisterna under Andra Världskriget. Det räcker med ett enda söndertuggat frö för att döda en person...

 
På tillbakaresan gjorde bussen en kvarts paus i Megalo Chorio. Där hade man just sågat ner stora grenar av bougainvilla - med motorsåg! Det kändes nästan grymt, men Dottern och jag tog chansen att plocka varsin stor bukett. 


 
Landsvägen i Megalo Horio. Det intressantaste här nog det lilla Elefantmuseet.

 
 För si så där 6.000 år sedan trippade det omkring små dvärgelefanter här på ön (och en del andra öar i Medelhavet). Det låter kanske som en saga, men faktum är att 1971 upptäckte arkeologer benknotor från en dvärgelefant i Harkaidosgrottan nästan mitt på ön.

Museiguiden Vicky är otroligt entusiastisk och visar mer än gärna runt bland samlingarna och det är helt gratis. Mötet med Vicky är en upplevelse och nästan intressantare än benknotorna...


   
Bussen fortsatte ner till det lilla fiskeläget Agios Antonios innan den vände åter till Livadia.

 
Ett glas vin på vår terass före middagen.

FORTSÄTTNING FÖLJER!










 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards