Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 17 april 2010

Moln av vulkanaska

Av Lambergsfrua - 17 april 2010 15:13

I dag fick vi mail från goda vänner norr om Seattle i USA, som är oroliga för att vi har drabbats hårt av nedfallande aska från den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott. Visst blir man varm om hjärtat för omtanken  



Amerikansk media är fylld med uppgifter om askmolnet över Europa. För mig ser det här mest ut som vanliga moln, men enligt bildtexten är det askmoln över Skåne.


Våra vänner minns, när vulkanen Mount St Helens söder om Seattle hade sitt utbrott 1980. Då spred sig askan över stora områden. I Spokane i staten Washington ca 45 mil bort bildades ett ca dm-tjockt lager på marken och i trädgårdarna.   

 Vid det utbrott sprängdes hela toppen av vulkanen. Det är fullkomligt ofattbara krafter - Naturen är oss övermäktig i många sammanhang.


För att gå till det personliga planet är jag enbart tacksam för, att vi var på vår lilla Tysklandsresa till Memmingen förra veckan och inte den här. Då hade vi varit kvar därnere - på obestämd tid.   

Undrar just hur det går för Köpings-Mailis, som flög till Egypten på 10 dagar nu i tisdags.


Önskar er en skön lördagkväll.

Mina soligaste kramar till er alla!   


 
 
Anita

Anita

17 april 2010 18:01

Jaa du, det här med Askan är riktigt otäckt. Vår värld är sårbar. Infrastrukturen inte minst. Stillastående flyg kostar både pengar för bolagen men också för vår exportindustri. Det kan ge än mera arbetslöshet om det inte kommer igång snart.
Tack för de fina orden du skrev i min blogg. Om du läser dagens inlägg så ser du min tacksamhet över att ha haft en sån vän !!!
Stor kram till dig och ha nu en riktigt go kväll med Mannen i Ditt liv.

http://skomakarlisa.bloggplatsen.se

 
Ruth

Ruth

17 april 2010 20:34

Mörkgråa moln på våran himmel nu, ja så har det varit hela dagen och kraftiga vindar. Bara vi slipper regn så skall vi klara oss från nersläpp av aska. Håller tummarna.
Kramen varm !

http://bernamis.bloggplatsen.se

 
Mirjamita

Mirjamita

17 april 2010 22:15

Det är så många som drabbas av askmolnen, både privatpersoner och näringslivet. Hoppas bara att vinden snart vänder norrut.
Kan ändå inte låta bli att tänka att jag hade velat vara på Island och fotat lavan och molnen. Det är så häftig syn.
Apropå foton, din nya toppbild är underbar.
Ha det bra!

http://mirjamitas-ordbild.blogglatsen.se

 
Inger Maryissa

Inger Maryissa

17 april 2010 22:33

Jo, denna aska i atmosfären ställer till med en hel del problem, speciellt för flygtrafiken just nu.
Lite läskigt känns det om vulkanen fortsätter länge att spruta denna aska och konsekvenserna.
Ja, när det gäller naturens krafter så kan människan inte göra någonting.
Önskar dig också en fin fortsatt lördagskväll och helg
Kram

http://ingermaryissa1.blogg.se

 
Margit

Margit

18 april 2010 00:46

ja man är glad att inte ha nåpn resa bokad just nu..eller att mv var...på resa nu..och iNTE kunde komma hem. Tänk vad det kan hända...och denna stora påverkan...på flyget äver nästa hela Europa som det har.
Vilken fin bild du bytt till!! Du ser ut som en tONÅRING!! har du föryngrat dige eller..eller???
Kram!!

http://margitholm.blogg.se

 
knatten

knatten

18 april 2010 08:59

Min mamma åkte iväg på semester till Azorerna samma dag dom stängde flygplatserna. Hon åkte nog med sista flyget innan det blev stopp. Nu vet jag inte när hon kommer hem igen. /Knatten

http://mintradgardpaklippan.blogspot.com

 
Ingen bild

Peter

18 april 2010 12:33

Det kan nog stämma, ungefär så där såg molnet ut över Gbg, fast det låg högre upp och var betydligt tjockare. I dag är det emellertid en klarblå himmel vi ser här, så förhoppningsvis är vi snart av med eländet.

Kramis / Peter

 
Lambergsfrua

Lambergsfrua

18 april 2010 15:00

Anita, Ruth, Mirjamita, Inger Maryissa, Margit och Knatten: Varmt tack för era kommentarer. Jag har varit inne och skrivit på era bloggar.

Peter: Du har ju ingen blogg (än). Visst är det knepigt det här med askmolnen. Nu senast läste jag, att molnet inte syns. Vadå osynligt moln???
Visst är det knepigt.

Många varma och soliga kramar till er allihop!

http://lambergsfrua.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

18 april 2010 18:15

Luftrummet över Visby är ju också stängt, men vi var iVisby idag och där cirklade ett lite plan omkring, men det var väl bara ett som gick på låg höjd.

Tänk vad ett sånt här vulkanutbrott kan ställa till och så många människor som nu drabbas. De som är på hemmaplan får väl bara helt enkelt hålla sig hemma hela planer sitt resande på annat sätt, men alla som ska hem från långväga resemål har det riktigt jobbigt. Måtte det hela snart rätta till sig. Jag har TV:n på och hör att de börja öppna en del flygplatser runt om i Europa, så det ordnar kanske snart upp sig.

Ha en fin söndagskväll!
Kram Ingrid

http://blog.stenstugu.com

 
Ingen bild

Peter

18 april 2010 22:36

Ja du, det är kanske möjligt att molnet inte syns. Det drev i alla fall in ett stort moln över hela Gbg och på radion sade det att det var "molnet". Men man kanske inte skall tro allt man läser och hör ;)

Nattiskram / Peter

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16 17 18
19 20
21
22
23
24 25
26
27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards