Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 27 mars 2011

Namnförklaring

Av Lambergsfrua - 27 mars 2011 13:20

I ett tidigare inlägg nämnde jag den förvirring som ibland uppstår vid uttalet av stadsdelen Lamberget här i Karlstad. Bloggvännen Yvonne undrade om jag vet varifrån namnet kommer. Jag gav henne då en länkadress till vår förenings hemsida, där jag skrivit lite om namnet. Tyvärr är länken inte klickbar, så för enkelhetens skull har jag kopierat min egen text därifrån.


Lamberget - varifrån kommer namnet?

Ja, inte har det med lam att göra i alla fall. Det förkastas helt av språkvetare.


 

Troligen inte heller från fornsvenskans ord lamb för små söta ulliga, gulliga lamm.

Visst, kanske fraktades får och lamm över till ön för sommarbete och det fick ge namn åt ön. Å andra sidan - en bergig ö hade nog inte så mycket bete att erbjuda djuren - säger språkvetarna.


En möjlig teori

Redan på medeltiden användes ett fiskeredskap som kallas lana eller lan för lanfiske (uttalat med långt a). 1942 bedömdes ordets betydelse okänd och har numera strukits i Svenska Akademins Ordlista".


Kulturhistoriker Lars Göran Nilsson på Vänermuseet i Lidköping har varit vänlig nog att hjälpa oss med bild och trolig förklaring:


"Lamberget skrevs Landberget ca 1640. Enligt Ortnamnen i Värmlands län, 1922, är förleden kanske ursprungligen land.


Lan kan vara tänkbart, berget där man fiskar med lane(o)r, lan eller lana.

 

Troligen fanns det ål gott om ål i den grunda tjärnen.


I Östergötland finns flera Landsjön. I Kalmar län finns Lanebäcken och Lanehagen, vid en å.


Uttalsförändring

De två bokstäverna n och d i land flyter lätt ihop till ett m (pröva själv att säga Sandberg – det blir Samberg!) - och så småningom förvandlades namnet till Lamberget".


En annan teori

En av de boende i vår förening, som ägnar mycket tid åt släktforskning, har hittat en annan intressant förklaring på nätet.


"Lamp/lamb/lamm för tjärn - namnen tillhör de vanligare ortnamnen. Tjärnarna gav fisk, vilket var en viktig del av matförsörjningen. Runt tjärnarna fanns det i regel slåttermarker som var viktiga att slå.


Exempel:
Mostalamp, Tivedstorp i Tiveden
Sigalamb, Rögden i Grue
Paskalamm, Norra Kvarnberget i Säfsnäs"
lampi, lammen lampi, lammen betyder alltså tjärn"


Lamberget skulle då betyda "Berget vid tjärnen"

Hur som helst med detta, Lamberget är allt en fin plats att bo på - oavsett årstid.


Här syns "vår" del av ön från Herrhagssidan. Här finns en blandad bebyggelse med både flerfamiljshus och villor.


Ha en bra söndag!

Varma kramar,

Lambergsfrua   



 
 
Ingen bild

Sonen

27 mars 2011 14:08

Den sista teorin låter i mina öron troligast. Lite kul att det därmed skulle betyda Tjärnbergstjärnen, eller "tjärnen som ligger vid ett berg som ligger vid en tjärn". Man kan aldrig vara nog tydlig, eller hur? / Kramis

Lambergsfrua

27 mars 2011 22:06

Ja, Lamberget skull då betyda Berget vid tjärnen, men som sagt, det blir genast övertydligt med namnet Lambergstjärn. Lite kul ändå med de olika teorierna. Jag gillar det där med lanfisket - men tror inte det är det var avgörande för namnet.
Ha det gott, Vännen!
Kramar,
Ma

 
Ingrid

Ingrid

27 mars 2011 18:38

Så intressant, jag har också funderat på var namnet kommer ifrån. Då var det inte lamm i alla fall, eller som vi säger på gotländska - lamb.

Kram och fin söndagskväll till dig!

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

27 mars 2011 22:03

Ja du min vän, jag trodde först precis som du, att namnet hade med lamm att göra och blev lite snopen första gången jag såg namnet i skrift. Trodde att det kanske var felstavat, men det ska alltså bra vara ett m. Lamb låter ju i alla fall närbesläktat. kanske det fanns en gotlänning här för länge sen ;)
Ha det gott - och varma kramar!

 
kristina

kristina

27 mars 2011 18:57

Det är intresant var alla ortsnamn kommer ifrån, det finns så mycket spännande historier bakom.
Nu tittade jag ut genom fönstret DET SNÖAR visserligen lite svagt men om det tycker jag inte . Nu vill jag fortsätta min solning på balkongen.
Ha det så gott och många goa kramar till dig!!!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

27 mars 2011 22:00

Jag håller med dig - ortsnamn är intressanta. Det har snöat här också i kväll, men inget som ligger kvar som tur är. Det har varit en kylig och blåsig dag utan sol. Vi villha balkongsol! NU!=)
Varmaste kramar go'a bloggvän!

 
yvonne

yvonne

27 mars 2011 20:50

Kul med lite förklaring! Även om det inte med exakthet går att veta var ursprunget är. Det är kul med ortsnamn och sånt, men som sagt, svårt att veta vad det bottnar i. Lana förekommer ju i korsord ibland ;) Landberget tycker jag annars är en bra förklaring! :)

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

27 mars 2011 21:04

Ja, den förklaringen känns mest riktig tycker jag också - men som sagt, ingen vet med säkerhet. Lite kul ändå med ortsnamnens bakgrund.
Kram,

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18 19 20
21 22
23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards