Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 1 juli 2011

(Hela) Gotlandsresan

Av Lambergsfrua - 1 juli 2011 10:57

Lite allmän info

Alla mina bilder är klickbara till större format. Många har jag tagit i farten genom bussens tonade fönster - så kvalitén och färger har blivit därefter.


Nu är hela resan klar med bilder och info.  Det gäller alltså att scrolla neråt här för att kunna följa fortsättningen.


Midsommarveckan på Gotland

Dag 1 - ditresan

"Avresa från hemorten tidig morgon", stor det i MK-resors beskriving. Det betydde i klartext klockan 02.30 från Karlstad station!   

 "Juninatt blir aldrig av", som ni vet. Vi behövde alltså inte direkt treva oss fram i mörker.


När vi körde in i  Örebro färgades himlen röd av soluppgången.

Frukoststopp i Herrbeta mellan Norrköping och Linköping - kul för dem som klev på bussen i Norrköping...


Sen var det bara att försöka slumra lite på vägen till färjan i Oskarshamn.


Vi åkte med M/S Gotland. Vi hade bokade platser i aktersalongen - lite flyplansstuk på det hela, men rymligare och bekvämare.


Vi lyxade till det lite och avnjöt varsin räksmörgås som lunch - mums!

Resan till Visby tog tre timmar.



Buss och guide  mötte och vi började med en liten rundtur med bland annat besök på Galgbacken. De fyra perlarna är byggda av 17 stenar vardera. 17 var ett magiskt tal - jämför vår "svordom" Fy sjutton!


Utsikten från Galgbacken är fin - fast det gladde väl knappast de krakarna som skulle hängas.


Vi släpptes sen av vid Österport för lite fri tid med möjlighet att handla "lite gott till midsommarafton" - Systemet ligger där också. Ingen i vår buss ställde sig i kö där utan nöjde sig med att strosa runt lite eller sitta på en bänk och kolla på folk.


Efter en god middag i Säveskolans matsal, där vi åt alla frukostar och middagar under vistelsen, kördes vi ut till våra inkvarteringar. I grundpriset ingår boende i privatrum oftast med delad toa/dusch. Mot tillägg får man bo i en av Ravinvägens studenlägenheter med utsikt över hamnen. Det valde vi.


Vi hade önskat lägenhet med balkong, men eftersom vi anmälde oss så sent fanns inga kvar. Vår lägenhet med markterass var ett återbud - vilken tur!


Utanför huset kunde vi glädjas åt vallmo och blåeld. Jag plockade in en bukett blåeld - vallmo vissnar direkt när den bryts av.


Utsikten från vår terass. Klart njutbart!

Det blev en tidig kväll och vi hade inga som helst svärigheter att somna.


Dag 2 - Södra Gotland

Efter en riklig frukostbuffé styrde vi söderut och första stoppet var vid ett änge. På änget har man samlat vinterfoder till djuren från mark och träd sedan järnåldern.  


På änget finns en rik flora. Mest iögonfallande var de stora blåklockorna.


Lojstahallen är en rekonstruktion av en byggnad från järnåldern vid resterna av fornborgen Lojsta Slott. Grunden och eldstaden är original. Här bodde både människor och djur tillsammans. Enda öppningen var luckan ovanför eldstaden - men byggnaden var troligen så pass otät, att det blev hyfsad ventialtion ändå Taket var täckt med halvgräset ag.


Alldeles vid huset blommade salmbär - blåhallon. Jag trodde flörst att det handlade om björnbär, men så är det alltså inte. Sa guiden.


Vi fick också se några exempel på gutniska lekar. Här utövas "spark rövkrok" 


Vår chaufför Andreas och guiden i andra bussen visade också "spark bleistre" 


Vår guide Isabelle  ägnade sig åt att "kast varpe".


Sedan smakade det bra med kaffe och smörgås på en mysig servering. Det ingick i resan varje dag.


Här fanns en fin trädgård med gammaldags blommor. Backtimjam lockade till sig både humlor och bin - och en liten fluga som sitter på bladet till vänster och kollar insamalndet av nektar.


Längs den vackra vägen söderut till Kettelviks sandstensmuseum, där man själv kan få prova på att hugga i sten. Den gotländska flaggan smattrade i vinden. 


Vy från Kettelvik.


Lamm betade på strandängarna vid Kettelvik.


På Gotland finns det nämligen inga får! Däremot finns det tiotusentals lamm och lammungar. Visst låter det mycket rarare än får.


På ön finns också gotlandsruss, varav några fortfarande är "vilda", det vill säga att de strövar fritt omkring på ett stort område, som ändå är inhägnat. Enligt EU-bestämmelser måste alla husdjur, som går ute ha tillgång till väderskydd. Efter protester byggdes då väderskydd år dessa russ - som inte begrep vad de skulle användas till. De fortsatte att söka skydd mot väder och vind i den låga skogen. Nu lever de som i gamla tider - efter dispens från EU  


Stenmurar finns det gott om, men de är mycket smalare än de på Fastlandet. Många av fotona är tagna genom bussens tonade fönster och då blir kvalitén därefter.


Raukar finns det gott om på Gotland och den mest kända är nog Hoburgsgubben på sydspetsen. Varje år målas gubbens näsa och år var den gul. Här stämmer faktiskt talesättet "gult är fult" - tycker jag.


Blåeld finns över hela ön på de magra kalkrika markerna. De här växer nedanför Hoburggubben.


På Gotlands Naturum i Vamlingbo fick vi interssant information om öns flora och fauna och öns geologiska historia. Jag blev fascinerad av den vackra Apollofjärilen, som trivs på kalkmarker, men är sällsynt numera.


Vi följde vägen längs Ekstakusten, där låg vindpinade tallar böjt sig för vinden.


Från bussen kunde vi se både Lilla och Stora Karlsö. Spännande resmål en annan gång - eller kanske inte ...



De väderkvarnar som finns kvar idag är antingen ombyggda till bostäder eller serveringar. Man kan till och med få hyra en under sin vistelse på ön.



Efter middagen tog vi en liten promenad och träffade på den här strandskatan på en gräsmatta.



Satt sedan ute i solen innan vi kröp till kojs.


Dag 3 - stadsrundtur och Lummelundagrottan

Midsommarafton


Växlande molnighet och inget regn!

När vi kom till matsalen för frukost hade all personal blomsterkrans i håret - helmysigt och väldigt uppskattat



Vår chaufför Andreas längst till vänster och guiden Isabelle trea från vänster.



Vi började vår stadsvandring i välkända Almedalen. Lite roligt att tänka på, att detta en gång var den ursprunkliga hamnen, som så småningom blev oanvändbar av alla sopor, som slängdes där.



Ett litet torg innanför murarna.


Visby gör verkligen skäl för namnet "Rosornas stad"


Vackra gamla medeltida byggnader.


Pittoreksa Fiskargränd är nog Visbys mest fotograferade gränd. Förr var det här ett fattigt och smutsigt område. På 1940-talet beslutades om allmän upprustning. Visbyborna uppmuntrades att plantera rosor och andra blommor - med gott resultat!  



Det här lilla huset är til salu med prydnadsbåtar och allt. Intressant är den röda ytterväggen, som ser helt knottrig ut. Den är grundad med tjära och sen målad med rödfärg - men tjäran har runnit i värmen.


I Botaniska Trädgården finns mängder av blommor bland annat ljuvliga rosor förstås.



Där fanns ett kraftigt lutande äppelträd.


Ofattbart att trädet överlever med denna ihåliga stam!


Det blev myckett travande. MiML uppskattade varje tillfälle till en liten vilopaus.


Hus nedanför Klinten - och ovanför.


  Santa Maria Domkyrka  med sina tre torn är en del av stadens karaktärisktiska silhuett.


Därifrån tog vi oss an de 72 trappstegen upp till Klinten.


Fin utsikt över stad och hav.

Det tog ju en stund innan hela gruppen hade kämpat sig uppför trapporna - en del gick faktiskt med käpp, men det gick bra. Det handlar ofta bara om tålamod och stark vilja.


MiML fick sällskap på bänken av en annan man med onda fötter.


"Här ska staden ligga"! Nej, jag skojar bara. Isabelle pekade och berättade intressanta fakta för oss. MiML? Nä, han brydde sig inte. Bättre då att vila fötterna och prata med bänkgrannen...

Ännu en blommande gränd.


Vi gick ut genom Dalmansporten och fram till bussen vid Österport.


Där vid muren växte en hel drös med läckra midsommarblomster - men jag plockade inga att lägga under huvudkudden.  


Så var det dags för lunchmacka med kaffe/te på Björklunda. Jag tycker om deras fönster i entrén.


"Det där är väl ingenting att spara", sa MiML när han fick se det här fotot av hibiscusen i närbild. Det tycker jag! Jag gillar den läckra spegelbilden i fönstret.

Sen var det dags för ett besök i Lummelundagrottan  Ja, egentligen var det inte många som gick ner där. De flesta av oss hade varit där förut. Vi kikade in i den gamla kvarnen, som nu är hantverks-och souvenirbutik.

Där kunde man också beskåda Norden största kvarnhjul - mot en avgift av 15 kronor! Men hallå! Det handlar bara om ett kvarnhjul, visserligen modell större med sina 10,5 meter i diameter men ändå. Inte någon av de besökare vi såg betalade för att få se det.


Vi nöjde oss med det här lilla vackra kvarnhjulet utanför byggnaden i stället.

I trädet ovanför satt en koltrast och sjöng så kraftigt, att MiML till sin stora glädje kunde höra det. Det var höjdpunkten på besöket vid Lummelunda  



Dags för lite traditionellt midsommarfirande på Paviljongplan. Mycket folk hade samlats kring midsommarstången och på scenen stod ett gäng glada musikanter och trudiluttade.


I gröngräset satt familjer med sina picknickkorgar och såg ut att trivas gott i solen.

Det fanns absolut ingenstans att sitta utom på gräset. Ren självbevarelsedrift fick oss att avstå från den utmaningen. Att komma ner är väl inga större problem - men man ska ju upp sen också...


MiML och jag traskade ner till hamnen i stället och satt sen i solen på restaurang Florens uteserveriing med ett glas vin. Ett alldeles utmärkt alternativ till picknickkorgar och trudiluttande, tyckte vi    Och klart lättare att resa sig från sittande ställning - he he


Till middagen bjöds vi på midsommartallrik - matjessill med gräddfil och naturkigtvis lax med diverse grönsaker.

Självklart avslutades måltiden med jordgubbar med vispgrädde. Smakade alldeles utmärkt. 

Dagen avslutades i solen på vår terass. Mmm, jodå med ett glas vin   


Dag 3 - Norra Gotland med Fårö

Under vår förra Gotlandsresa för 22 år sedan kändes det som att vår guide prioriterade kyrkorna av alla fina besöksmål. Det blev minst ett kyrkobesök om dagen och det var i mest laget.

Så var det inte alls den här gången. Vårt första och enda kyrkobesök blev  Källunge Kyrka  Det blev lite speciellt, eftersom en av våra medresenärer var från orten och hade konfirmerats där.


I Slite stannade vi till vid Cementas kalkbrott. Jag gillar det lilla"fotohålet"  i staketet - omtänksamt och turistvänligt.


Och så här bilden tagen genom "fotohålet".


Visst är brottet imponerande stort, men det är även däcket som sitter på maskinerna därnere.

Överfarten med bilfärjan till Fårö tar bara 7 minuter.


Vy från Fårö. Naturen är karg - men måsarna tycks trivas gott!


"Vid en väg på en sten, satt en liten flicka, bara fötter bara ben, mager som en sticka..."

Fast här är det en inte fullt så mager silvergrå panterfarbror som vilar fötterna. Inga bara ben men väl bara fötter - i sandalerna   

Stenen finns vid "Ebbes skinnbutik", där det finns mycket vackert, som man absolut inte behöver och gott kan leva utan.


Där vid stenen växte den här vackert mörklila blomman, som jag inte alls känner till. Någon som vet?


Efter fika med god smörgås och liten kaka på Vinor Krog & Café i Sudersand tog vi en promenad ner till stranden. De är mitt i sommaren, men ingen badade. En av våra reskamrater tog av sig skorna och vadade ut en bit, men det fick räcka.

Guiden Isabelle fick hoppa av bussen och öppna en grind, när vi skulle ut på naturreservatet Langhammars.


Den smala vägen dit bjuder på Fårös mycket typiska karga natur och ett och annat litet fiskeläge.


Där finns ett femtiotal raukar, några över åtta meter höga.


Ännu ett fiskeläge. 


Jag undrar om den här kvarnen är någons sommarbostad - för jag tror inte att den används för malning, trots att vingarna sitter kvar. Den pryder sin plats i alla fall.

Byggnader nere vid färjeläget på Fårö. Den bakre byggnaden är en lambgift  

Självklart gjorde vi ett besök på Bungemuséet 

Eftersom vi och många med oss redan varit där, slog vi oss ner i caféträdgården. Några njöt av saffranspannkaka med vispgrädde och salmbärssylt, andra nöjde dig med en glass.


En gotländsk gärdesgård ska byggas av enstolpar och slanor av gran. Stolparna ska fästas ihop med enekvistar, som är sega och böjliga.

Tillbaka i Visby lagom till middagen.
Vi bodde alldeles nedanför tre gamla väderkvarnar "Lågan" var minst, "Käringen" drevs av en kvinnlig mjölnare och "Plågan"med störande gnissel. Ursprungligen fanns även Högan, som gjordes om till disco men brann ner. 


Birka Paradise låg inne i hamnen på sin kryssning Stockholm - Bornholm - Visby - Stockholm.  

Självklart satt vi ute en stund sedan vi hade packat ihop våra pinaler. HUmlor är nog lika flitiga som bin. Här är det en som tar sig en rejäl smutt av nektar.

Blåeld består ju av många små blommor. Här syns en i närbild.


Gotland dag 5 - hemresan
Vår båt till Oskarshamn avgick 07.20 En kvart innan skulle båten till Nynäshamn gå. Låt mig bara konstatera att det var något rörigt vid incheckningen mest beroende på att man skyltade fel vid två "gater". Det stod Oskarshamn, men skulle vara Nynäshamn...


Den här gången åkte vi med den betydligt mindre Gotlandia II

Eftersom avfärden skedde så tidigt hade vi fått frukostkuponger att lösa in på båten. Käre store, milde frid - vilka köer!! Något mer ineffektivt system får man leta efter. Vi köade i 40 minuter för  frukostbricka att ta med till vår numrerade plats. Frånsett det var frukosten riklig och bra.   Så pass riklig att vi kunde bra oss varsin dubbelsmörgås att ta med  till lunchstoppet i Herrbeta mellan Linköping och Norrköping. Smakade alldeles utmärkt.

Kom hem framåt halv sju på kvällen nöjda och belåtna med vår resa.

Om du har orkat läsa så här långt, hoppas jag att du har haft nöje av det.

Inte går det att jämföra med solnedgången på Gotland - men fint ändå 

Soliga kramar till er alla!

Lambergsfrua   







   





     

 
 
yvonne

yvonne

1 juli 2011 14:31

Härligt! :) Jag måste ta mig till Gotland nån gång...

http://www.yvonneeblogg.blogspot.comco

Lambergsfrua

1 juli 2011 15:49

Hoppas verkligen att du kan göra det. Det kommer mer här - bara de två första dagarna är avklarade hittills...
Kram!

 
Ingen bild

Lasse

1 juli 2011 14:49

Tack för ännu en underbar reseskildring och fantastiska bilder, det känns som själv var där! Men måste få säga, att "fy arton" vad fint!! (eller var det tretton) ;)

Lambergsfrua

1 juli 2011 15:48

Fy nitton Lasse, vad glad jag blir att du tittar in och gillar vad du ser! På återseende!
Solig kram!

 
Ingen bild

Sonen

1 juli 2011 16:02

Jättefina bilder som vanligt, dessutom är väl Visby en av våra mysigaste och ovanligaste städer. Ordet blåeld är ett fint namn på en blomma och märkligt nog ett som jag inte alls kände igen när jag nu läste det. Efter att ha kikat på bilden av blåelden (blåeldarna?) inser jag att detta är en växt jag alltid kallat "någon sorts lupin". Ha ha, jag antar att blåeld är ett bättre namn, skall försöka lägga det på minnet nu. / Kram

Lambergsfrua

1 juli 2011 16:23

Tusen tack Vännen!
Visst påminner blåeld lite om lupiner. På Gotland lyser det av blåeld i midsommartid, vissa år mer än andra. Enligt de som vet, är det i år ett år med färre blåeld - och jag tyckte ändå att det var mycket.
Kramar i värmen - och regnet;)
Ma & Pa

 
Ingrid

Ingrid

1 juli 2011 19:35

Här känner man sig verkligen hemma!
Jag ser att ni har haft ett riktigt späckat program och det vet jag andra också som har sagt. Men det är ju bra, har man bara några dagar på sig så är det väl kul att få valuta för pengarna.

Jättefina bilder har du i alla fall och jättefin reklam får Gotland. Tack för det!

Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

2 juli 2011 14:19

Tusen tack för berömmande ord,Ingrid!
Ja, det var full rulle från morgon till kväll. När vi kom tillbaks efter middagen, var vi ganska trötta i huvudet av alla synintryck. Då var det skönt att bara sitta en stund på terrassen med ett glas rosé och prata lite om dagen, innan vi la oss.
Önskar dig en skön kväll!
Varma kramar!

 
Ruth

Ruth

1 juli 2011 21:16

Vilken underbar resa ni har varit ute på, helt fantastiska foton och berättelser. Gotland har man hört så mycket fint om men aldrig besökt. Nu får jag följa med er och blir guidad genom alla sevärdheter. Tack för att du delar med dig vännen.
Kram

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

2 juli 2011 14:16

Hej go'a Ruth!
Jag tackar dig också för utströdda rosor om resan. Gotland är en speciell plats och helt klart värd ett besök, men jag vet hur det är när man har ett "fritidshus" - då prioriterar man resorna dit.
Ha en fortsatt trevlig lördag!
Varma kramar,

 
Anita

Anita

1 juli 2011 22:18

Härlig resa ni haft och bra väder ... Vet du, jag fick friska upp minnet av vår resa vi gjorde till Gotland 1987 (sa Livskamratern att det var) och det var ju samma ställen vi besökte ungefär. Jag ser fram emot nästa avsnitt ... MiML ser så nöjd ut när han får sitta och vila fötterna ... men han förstår sig nog inte på Hibiskusar förstår jag. Aj,aj ... inte rata den bilden ... Jag tänker på Spanien när jag ser Hibiskus och det kan jag berätta en annan gång ...
Tack för att jag fick ta del av eran resa och friska upp mina egna minnen. Jättebra och tydliga bilder har du tagit också. GRATTIS !!!
Stor kram till er go' vänner !!!

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

2 juli 2011 14:13

Tack go'a du för alla rosor du strör - passar ju bra, när vi ändå talar om Gotland;) Ni var alltså där två år före oss. Då fick vi oss till livs väldigt mycket om kyrkor och besökte minst en om dagen. Vi gjorde också en tur på östra delen av ön, vilket inte ingick nu. Det räckte så bra ändå.
Resan fortsätter snart till Fårö =D
Varma kramar till dig och Livskamraten!
Ha en fortsatt skön dag!

 
Ingen bild

Sonen

2 juli 2011 11:25

Har kollat på bilderna igen. Fiskargränd i Visby ser ut som från en gammal saga. Kanske inte lika kul på vintern, men om somrarna är det rent löjligt idylliskt. / Kramis

Lambergsfrua

2 juli 2011 14:10

Ja, men visst är det så! Visby är en fantastisk stad framför allt under för- och eftersäsong, då inte skräniga stockholmsbrats intar staden, framför allt under den s.k Stockholmsveckan. Medeltidsveckan tror jag är en höjdare. Vintertid är det nog ingen höjdare - men vilken nordisk små stad är det?
Varma kramar på "din dag" - igen =D
Ma

 
Ingen bild

Maria

3 juli 2011 00:33

Kul att se alla bilder, ser verkligen ut som innehållsrik resa :)
Blir tyvärr bara enstaka bilder fr vår resa. Lilldatorn har inget redigeringsprogram o utan det blir bilderna himla tunga att ladda upp.
Ha det så gott!
Kram Maria

Lambergsfrua

3 juli 2011 11:41

Tack Gumman!
Jag har förstått att det är supersegt med lilldatorn, men den är ändå bättre än ingen dator alls. Vi följer er på FB och har skickat några mail för att informera er om läget här hemma.
Allt är bara bra.
Önskar er en fortsatt härlig resa!
Varmaste kramar till er alla tre!
Ma

 
Anita

Anita

3 juli 2011 08:13

Oj, vad kul jag har haft en bra stund nu som fripassagerare. En del jag känner igen den här gången också och kollade samtidigt i vårt fotoalbum. Nu kan jag i allafall konstatera att det går att plocka fram minnen från hjärnkontoret trots min ålder. Har dammat av en hel del.
TACK från hjärtat vännen ... Detta var fantastiskt!! men det förstod jag ju innan ...
Stor kram till er båda !!

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

3 juli 2011 11:37

Fripassagerare är helt OK - betalningen blir en kommentar och då har du ju betalt för resan, eller hur?! =D Jag hade inte kollat vårt fotoalbum från -89 innan vi for, vilket jag borde ha gjort. I huvudsak gjorde och såg vi samma saker. Däremot var vi inte på ostkusten nu som då, men det hade vi nog inte orkat med. Jo, med ytterligare en dag på ön.
Tack för alt beröm!
Soliga kramar!

 
Ruth

Ruth

3 juli 2011 10:16

Nu har jag följt er på hela resan, har haft ett stort nöje av alla fina foton med tillhörande text. Du är otrolig på att skriva reseskildringar !
Tack min vän.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

3 juli 2011 11:33

Åh, tack snälla du!
Jag rodnar lätt av allt beröm, men slickar förstås i mig.
Ha en fin söndag!
Varma kramar!

 
Ingen bild

Lasse

3 juli 2011 10:37

Självklart orkade man läsa hela inlägget - eller rättare sagt fängslades av hela inlägget och alla fina bilder.
Tack för att du delar med dig!!
Kram Lasse

Lambergsfrua

3 juli 2011 11:30

Tack själv Lasse!
Jag har just varit inne på FB och lämnat en kmmentar.
Varma kramar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards