Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 25 juli 2011

Hemma igen!

Av Lambergsfrua - 25 juli 2011 18:09

I lördags kom vi hem från en resa i Harzbergen, där man har flera tåglinjer, som drivs med ånglok i reguljärtrafik. Vi reste tillsammans med en grupp tågentusiaster - nördar, skulle väl en del kalla oss.


I fredags var vi i Berlin hela dagen inför hemresan med nattåg till Malmö. Vi förundrades över ansamlingen av polisbilar och brandkår vid Alexanderplatz, där vi åt vår lunch. Vi har i efterhand fått klart för oss att det var fullt pådrag i Nordeuropa på grund av vansinnesdåden i Oslo. Framåt kvällen fick vi höra att minst två personer dött i ett bombdåd inne i centrala Oslo.


På lördagsmorgonen i Malmö gav tidningarna information om ca 10 döda i Oslo centrum och kanske lika många på Utöya. Då började vi ana, att detta var något mycket större, vilket ju har dessvärre har bekräftats under helgen.


Det som har hänt i Oslo och på Utöya är så gruvligt gräsligt, avskyvärt och ofattbart. så svårt att ta till sig och ännu mindre att  förstå. Jag finner inga ord för den avsky jag känner för gärningsmannen. Än en gång har min tro på mänskligheten och allas lika värde fått sig en rejäl törn.


Mitt grundtanke har alltid varit och är fortfarande, att vi är alla lika och har samma värde - men ändå sparkar mitt förnuft bakut med kraft i detta fall. Jag kan bara inte tycka, att denne skoníngslöse och kallblodige mördare har samma värde och samma rätt att leva, som alla rättskaffens människor. Missförstå mig rätt, jag är i grund och hjärta helt emot dödsstraff - men ärligt talat, om ditt barn eller barnbarn hade varit på Utöya och blivit offer för hans besinningslösa skjutande, hur hade du då tänkt och känt?


Ikväll tänder jag ett ljus för alla ungdomar och vuxna, som inte fick en chans att fortsätta sina liv och tänker med värme på alla sörjande och förtvivlade anhöriga.


Mina allra varmaste kramar till er alla,

Lambergsfrua


PS. Foton och reseberättelse kommer så småningom DS

 
 
Ingrid

Ingrid

25 juli 2011 19:16

Välkommen hem!

Visst är det alldeles förfärligt, det som hänt i Norge. Så många döda och så många människor som förlorat sina barn. Vilken otrolig sorg!

Varma kramar!

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

25 juli 2011 21:35

Tusen tack go'a Ingrid!
Händelserna i Norge är ofattbara. Man känner en blandning av sorg och vrede - och vanmakt.
Varma kramar tillbaka!

 
yvonne

yvonne

25 juli 2011 21:05

Aha, ni har varit ute och tågat...kanske er granne också var med? ;) Och detta i Oslo, så ofattbart, men det är ju nackdelarna med ett öppet samhälle, det finns "galningar" som är beredda att till vilket pris som helst göra sin röst hörd. :(

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

25 juli 2011 21:33

Nej Yvonne, vår go'a granne var inte med. Han har gjort den resan förut och gav oss en hel del värdefulla tips.
Trots Oslodåden måste vi värna om öppenheten i vårt samhälle - fast det kommer att bli tufft både för Norge och andra länder.
Ha det gott!
Kram

 
Anita

Anita

25 juli 2011 21:59

Jaa du, goa Lambergsfrua ... du är så välkommen hem !!! och tror fullt och fast på att ni haft en fantastisk resa, som vanligt. Snart åker vi iväg några dagar ... Nya intryck behövs ibland.

Allas lika värde !!??? ... Jag har fått lära mig att det är så men när det inte stämmer så tänker jag på att den som inte kan inkluderas i de orden, ÄR SJUK. Denne Anders är naturligtvis inte alls frisk och till råga på allt har han stärkt sig med Anabola steroider de sista månaderna. Vad blir det då när sinnessjukdom och Anabola härjar i hjärnan??? Han hade nog mått bäst om han skjutit sig själv men det gjorde han ju inte och dödsstraff har vi inte. Sett till det stora hela så är det ju fruktansvärt beklagligt att en människa kan vara så sjuk i sinnet och lika beklagligt att ingen har upptäckt att han är det. Jag hör till dem som tror att han på ett eller annat sätt haft lite hjälp ... och han patade om två "celler" i häktningsförhandlingarna så det finns att bita i för "krimmarna" i Norge och omvärlden.
Än en gång ... Välkommen hem !!! Kramen från mig !!

http://minplats.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

25 juli 2011 23:03

Åh tussen varma tack!
Ja, min go'a vän, du har så rätt i det du skriver - han är helt sjuk och sinnesförvirrad. Hans världsbíld och omvärldsuppfattning är totalt snedvriden och - ja - sinnessjuk.
Jag är säker på att ni också får en minnesrik och fin resa. Jag ser självklart fram mot bilder. =D
Ha det gott!
Varma kramar,

 
Suss

Suss

26 juli 2011 00:01

Det låter som ni haft en trevlig och rolig resa. Jag ser fram emot reseberättelserna. Ni måste ha känt det väldigt konstigt där i Berlin innan ni visste klart allt som hänt. Fruktansvärt var det när det kabaldes ut på nyheterna. Vi kunde knappt ta in det, tittade om och om igen. Stackars alla drabbade och alla dessa unga människor som just börjat sitt vuxna liv. Måtte det aldrig hända igen! Kram

http://www.leontina.blogg.se

Lambergsfrua

26 juli 2011 22:17

Goä Suss!
Vår resa var en fantastisk upplevelse, men precis som du skriver, var det en egendomlig känsla där i Berlin. Lite lösa rykten här, lite andra rykten där och inget verkade stämma.
Vi lider med alla anhöriga som inte fick hem sina barn och ungdomar från sommarlägret. Något som skulle vara en positiv upplevelse för dessa ungdomar förbyttes på några ögonblick till en veritabel mardröm. Helt ofattbart.
Mina varmaste kramar till dig!

 
Ingen bild

Sonen

27 juli 2011 06:15

Psykologisk störning eller sinnessjuk? Om man med psykologisk störning menar religiös och politisk fundamentalist och fanatiker så handlar det om en störning. Det är ju vanföreställningar som ofta kan botas. Sedan är det ju en definitionsfråga också. Det är hur som helst garanterat väldigt många som vill se Breivik död just nu, även om de inte tror på dödsstraff. Ibland sköter medfångar om den saken, men personligen tror jag det finns värre straff än döden. Jag har nämligen svårt att föreställa mig hur det skulle vara att sitta inspärrad i 30 år eller resten av livet. För Breiviks del tror jag det värsta straffet är att bli ignorerad, men det lär han ju inte bli. Det är otroligt tragiskt det hela, och det är bara att ställa sig bredvid norrmännen och dela deras sorg och stötta dem så gått det går.

Det skall i alla fall bli kul att se bilderna från tågresan när de är klara / Kram

Lambergsfrua

28 juli 2011 15:02

Självklart är Breivik en mycket störd människa, det behöver man ingen psykologutbildning för att förstå. Dödsstraff tror jag inte på även om tankarna finns där, när en människa visar sådan känslokyla och grymhet. Livstids fängelsestraff utan möjlighet att någonsin släppas fri - utan tillgång till dator eller andra media. Fast så funkar det ju inte, det vet både du och jag. Det som skrämmer mig ännu mer är att karl'n planerar att rymma så snart tillfälle ges (måtte det aldrig ges!)för att sen döda ännu fler, som han har på sin dödslista. Han njuter helt klart av all uppmärksamhet. Jag ryser...

Börjar ladda upp bilder från tågresan idag, men det blir i omgångar =D
Varma kramar,
Ma

 
Berith

Berith

27 juli 2011 08:01

Välkommen hem vännen ! :))

Ja det finns inte ord för det tragiska som hänt i Norge ...en mycket sjuk människa med en svårt söndertrasad själ ...oförlåtligt , tragiskt , ofattbart....det är svårt att förstå och ta till sig detta hemska. .....

Men jag slutar ändå inte tro på människa och det goda ....för gör man det ...ja då har det onda segrat .....

Ha en riktigt bra dag min vän , varma kramar :))

http://maxmax.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

28 juli 2011 14:55

Du tänker så klokt, kära du. Vi får inte sluta tro på det goda i människan - fast ibland är det otroligt svårt, som i just det här fallet.
Önskar dig en riktigt fin dag!
Varmaste kramar,

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards