Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 2 september 2016

BORNHOLM DEL 2 NORRA TUREN

Av Lambergsfrua - 2 september 2016 16:45

 
 

Hotell Griffen i Rönne är ett spahotell vid havet med pool både utomhus och inomhus. Frukosten intogs på terassen längs bort i bild, om man inte föredrog att sitta inne i matsalen, förstås. 

RÖNNE - HASLE - TEGELKÅS - VANG - HAMMERSHUS - HAMMERSJÖ - SANDVIG - TEJN - GUDHJEM - ÖSTERLARS - KRAEMMERHUSET

Den här dagen utforskade vi öns norra del. Vår trevlige danske guide Jörgen hade mycket att berätta på en helt förståelig svenska om än med dansk brytning.
 

Första målet på dagens rundtur var Hasle rökeri, som har anor sedan 1916 - alltså 100 år gammalt. Det är det enda kvarvarande, som röker fisken i stor öppen ugn över natten.

Förr var fisket huvudnäring på ön och är fortfarande stort. Lite kuriosa: alla fiskburgare som säljs på Mac Donalds tillverkas på Rönne! 1990-talets fiskekvotering drabbade fiskenäringen hårt med en hel del konkurser som följd. Många fiskare hade stora båtar med lån, som de inte kunde betala, när kvoterna krymptes. Idag är turismen och jordbruket med svinuppfödning de stora inkomstkällorna.

Utanför rökeriet låg en stor hög med alträ och alspån, som används till rökningen.


På ställningar inne i rökeriet hängde den gyllengula alldeles nyrökta sillen (böcklingen) - och vi fick varsin att äta tillsammans med flingsalt. Man röker även lax och räkor här.


Vi fortsatte längs västkusten förbi små fiskelägen, där ibland de gamla sjöbodarna fått ge vika för lyxiga fritidshus i miljonklassen. Fritidshus kallas "flexhus".

Fram till 2015 fick permanenthus inte säljas som flexhus. Man ville förhindra att samhällena avfolkades vintertid. Nu finns större möjlighet till dispenser från den lagen.


Bornholm består till 2/3 av granit. För ca 150 år sedan började man bryta graniten. Strax söder om fiskeläget Vang låg stenbrottet Ringebakkerne, som i folkmun kallades "Klondyke". Det blev arbetsplats för många stenhuggare. Till en början forslades granitblocken ner till utskeppningshamnen i fiskeläget Vang på spårbundna vagnar dragna av hästar . Brytningen upphörde 1973 och på kajen finns exempel de modeller av granitblock, som skeppades ut härifrån.


Kusten stenig, men det fanns badbryggor lite här och var. Ett dopp i havet lockar tydligen alltid. 


Ön är skogrik och här är vi på väg genom bokskogen upp till Hammershus borgruin.


Borgen byggdes på 1100-talet och beboddes av Lunds ärkebiskopar, som då ägde ön.


Hammersjön är öns enda bergssjö och har ett djup på 11 meter. Alltså tillräckligt djup för ett och annat dyk... 

  ...som vi fick skåda!                                            Foto: Nysätersbuss
                                                  


                              
I Sandvig åt vi lunch på den originella restaurangen Café Vaerftet , som tidigare har varit en varvsbyggnad. Länken går till hemsidans bildgalleri.


Jag tror inte, att jag någonsin har sett så många prylar samlade på ett och samma ställe! Det var knappt att man kunde koncentrera sig på att äta. Någon i vår grupp hade fått veta, att restaurangen stänger en hel dag varannan månad för att damma alla saker...


Vi fick matiga och goda smörrebröd, den ena med fläskstek och rödkål och den andra med räkor och rökt lax. 


Gudhjem på ostkusten med drygt 700 invånare är en riktig liten idyll och turistmagnet av stora mått. Det var här man var först på ön med att röka sill och det finns flera rökerier, som erbjuder sina delikatesser. Populärt är "Sol över Gudjhem", som är rökt sill på grovt bröd med rödlök och en äggula.


Vi strosade runt lite i hamnen. Härifrån går båt över till Christiansö som ligger 2 mil nordost om Bornholm. Båtförbindelse har funnits ända sedan 1684, då en fästning byggdes därute.

   
Vi lämnade Gudhjem på öns enda serpentinväg (!) och åkte söderut till Östarlars och den största av öns fyra rundkyrkor. Den byggdes omkring 1150 dels som kyrka och dels som försvarsborg och skydd för befolkningen vid anfall av rövare och pirater - och de var väldigt aktiva på den tiden.

 
Kraemmerhuset ute på landet inte så längt från Rönne erbjuder konsthantverk i en vacker byggnad med ett förflutet som folkhögskola byggd 1886. Det ligger inbäddat i en fantastisk trädgård, där man kan strosa runt och njuta eller slå sig ner och bara filosofera - eller "fintänka", som vår danske guide sa. Företaget drivs av keramikern Anina Kofod med assistans av mamman.


Inne i butiken fanns så mycket vackert att titta på - och köpa om man kände för att ta med sig något hem.


För den som gillar att jobba med quiltning (lappteknik) fanns en uppsjö av mönstrade tyger i läckra färger.


Lite här och var i trädgården fanns keramik- och glasdekorationer.

 
Det var faktiskt ganska effektfullt i verkligheten.


Trädgården ligger i flera nivåer med bland annat en damm, där röda näckrosor flöt  (misslyckades tyvärr med det fotot). En vacker vit bro leder över bäcken.


Mannen i Mitt Liv blev trött i fötterna av traskandet och slog sig ner på en bänk, medan jag tog en extra titt in i butiken.   


Hotellmiddagen bjöd på fläskstek med potatis, sås och lättkokta haricots verts med flingsalt.Dagen avslutades med att njuta av solnedgången från balkongen.

FORTSÄTTNING FÖLJER!!

 
 
Ingen bild

Anita FRidén

3 september 2016 14:29

Som vanligt vackra bilder och mycket bra återgivet så vi vet vad vi ser och kan på så sätt få en gedigen guidning som känns som man är med på "tåget" kan man uttrycka det.

Bornholm är vackert ... och det har du berättat och visat för oss. Tack för att du gör det !!!

Lambergsfrua

3 september 2016 14:53

Tack för fådda rosor Anita! Bornholm är mycket vackrare än jag minns från mina tidigare besök - månne jag har andra glasögon på mig nu ;)
Kram! :)

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

7 september 2016 15:34

Underbar romantisk avslutningsbild. Jag är väldigt förtjust i när man visar på en karta hur bloggrutten genomförs. Damma på den restaurangen låter inte lockande. Däremot borde vi besöka den om vi återkommer till ön. Kan du rekommendera hotellet? Ligger perfekt till om vi skulle ta en tur dit utan bil. Jag hade aldrig vågat hoppa i vattnet från den höjden. Tuff bild.
Kram Bosse

http://bosseliden.wordpress.com

Lambergsfrua

8 september 2016 12:07

Jag är likadan som du Bosse - jag vill se en karta för att få en överblick. TRots att vi har GPS i bilen, sitter jag alltid med en kartbook i knäet, när vi är ute och åker. På vår utflykt till Lurö tidigare i somras hade jag också med en karta. Inget sjökort förstås, men väl en vanlig karta över norra Vänerlandskapen och Vänern.
Ja, jag tycker hotellet var mycket bra och läget perfekt, nära till färjeterminalen och till centrum. Rummen kan nog bli varma en solig sommardag, men det finns ju pool att svalka sig i ;)
Mannen i Mitt Liv som varit en stark simmare i sin krafts dagar, hoppade ofta från 10:an då "Men det här skulle jag aldrig ha vågat" sa han idag.
Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards