Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 1 september 2010

Utan spis och utan frys!

Av Lambergsfrua - 1 september 2010 13:39

Fast som tur var, hände inte det på samma dag.   

Härom eftermiddagen brände vi fast bulgur i en kastrull. Det luktade popcorn i hela lägenheten och kastrullen såg rent bedrövlig ut. Jag drog mig då till minnes, att såpa och vatten på det brända och ett uppkok skulle få eländet att släppa från kastrullen. Sagt och gjort. I väntan på uppkoket satte vi oss vid datorerna - och naturligtvis glömde vi kastrulleländet.   


När vi satt där i lugn och ro, sa det plötligt POFF - och allt blev mörkt!   

Vi trodde först, att det var något större strömavbrott och kollade ute i farstun, så ingen satt fast i hissen. Men där var det ljust och fint, inget avbrott alls.   


En titt vid säkringsskåpet visade att vår jordfelsbrytare löst ut. Slog på den ett par gånger och varje gång löste den ut. Superdetektiven Blomqvist förklädd till MiML ryckte ut och insåg snabbt, att något var fel med spisen. Där flöt såpvatten över hela spishällen! Och rann ner på golvet, där delar av mattan blivit plaskvåt Tydligen hade en del vatten även tagit sig ner under keramikhällen och blötan fick jordfelsbrytaren att reagera. Men det luktade väldigt rent och fräscht   


Vi torkade upp allt synligt vatten bestämde oss för att se tiden an och hoppas på, att vattnet skulle torka upp av sig själv, så spisen skulle fungera igen. Annars planerade vi att kontakta någon spissakkunnig. Såg i andanom hur hundralapparna eller rentav tusenlapparna flaxade iväg... Det blev kall mat till middag den dagen - men kastrullen gick att få ren...


Till vår stora lättnad fungerade spisen igen framåt middagstid dagen efter.   


I förrgår kväll, innan vi gick och la oss, öppnade MiML frysen för att ta fram bröd till gårdagens frukost. I går förmiddag upptäckte vi, att dörren till frysen stod lite på glänt - och hade gjort så hela natten. Suck, suck, tredubbelt suck.


Självavfrostning fungerar inte under så extrema omständigheter kan jag meddela er, som eventuellt har funderat på den saken. Fast det är ju inget man normalt sett funderar på. Och det hade bildats tjocka lager av is inne i hela frysen. Det var med nöd och näppe vi kunde lirka ut lådorna.   


Ner i källaren efter våra två kylväskor och sen packa över frysvarorna dit. Glassen fick vi förvara i goda vännerna Annelis och Runes frys för säkerhets skull. Sen började operation avfrostning. Vi värmde vatten på spisen och ställde på två hyllor i frysen, värmde på vattnet så fort det svalnade och så in med det heta vattnet i frysen igen - och jodå, vi stod och vaktade kastrullerna på spisen.   Det positiva är i alla fall att vi nu har en väldigt ren och fin frys...


Naturligtvis borde jag ha tagit några bilder på både våt spis och isig frys, men det hade jag inte en tanke på, när det begav sig.


Önskar er alla en fin fortsättning septembers första onsdag!

Soliga kramar till er all som tittar in här   


 
 
Wickie

Wickie

1 september 2010 15:07

Vilken otur ni haft...
Men det verkar ju lösa sig. Jag skule nog be någon kolla spisen i alla fall för vatten och el kan skapa mycket konstigt när det är tillsamman så ni inte råkar ut för någon brand pga saltavlagringar som leder ström eller annat trassel!
Lycka till!
Wickie!

http://motmalet.blogg.se

 
yvonne

yvonne

1 september 2010 15:22

Oj, vilka äventyr... Jag tänker på serien i VF, Medelålders+, jag vet inte om du har sett den...men de har frostat av sin frys i ett par dagar nu! Man känner igen sig... Tur att allt gick bra! Doku-såpa kan man kalla det ;)
Ha det gott nu!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

 
Ingrid

Ingrid

1 september 2010 16:15

Men så illa det kan gå!!
Vilken tur att spisen fungerar igen och att det inte blev något allvarligare fel på den.

Det där med frysen har jag också varit ute för, fast jag var inte själv skulden till det. Vi hade lånat ut huset och våra gäster hade barn som for omkring överallt och troligen är det de som varit och kollat i frysen och sen inte stängt dörren. Det var inte roligt att ta vara på den frysen sen. Precis som hos dig så fick vi nästan inte ut backarna för de var helt infrusna. Ja, ja så du ser, sånt händer.

Just nu trodde jag att det åskade, men det var ett flygplan som gick genom ljudvallen med dunder och brak. Vi har övningar över ön den här veckan.

Kram Ingrid

http://blog.stenstugu.com

 
Anita

Anita

1 september 2010 19:52

Jaa du Lambergsfrua ... det är lätt att glömma det som står på spisen. Det har jag gjort också men inte såpvatten. Min spis gick också sönder för några veckor sen men det var en tråd till en platta som ramlat bort och var lätt att åtgärda. Tog väl si så där 15 minuter att laga och en nätt liten räkning på 1200 kronor.
Soliga hälsningar till dig min vän ...
Kram från mej !!!

http://skomakarlisa.bloggplatsen.se

 
Ailas

Ailas

1 september 2010 23:02

Hej! Jag hoppas att du förlåter mig, men jag sitter här faktiskt och småler lite, efter att ha läst ditt inlägg... Inte av skadeglädje dock, men för att jag känner igen mig.
För inte så länge sedan råkade jag bränna sönder kaffebryggaren, eftersom den stod på en spisplatta och jag råkade sätta på fel platta! Det luktade hemskt i hela huset, kan du tro!
Nu har jag en ny kaffebryggare... och ska försöka vara rädd om den.

Septemberhälsningar till dig!

http://ailas.svenskablogg.se

Lambergsfrua

2 september 2010 22:02

Ja kära nån så det kan toka till sig ;)Det där med platta som är varm, fast man inte räknar med det, syns tydligt på vår plastskärbräda - den har smält lite i ena hörnet...
Kramar!

 
wiper

wiper

2 september 2010 07:05

Så frustrerande sånt är. Vi själva glömmer en massa saker nu och det beror nog på mindre mat och godis ;). Vilken ny fin headerbild du har. Man blir sugen att åka ut på Lambergskanalen ;)

Stackars er men du berättar det så kul så man blir lite road också trots det som hände. Ja det var synd att du inte tog några bilder men så blir det ibland. vår frys och kyl har börjat krångla så det avfrostar inte som det ska.

Ha en fin torsdag
kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

2 september 2010 21:59

Jag du, det är verkligen fint här vid Lambergskanalen och Lambergstjärnen och vi stortrivs. Hoppas nu att er kyl och frys inte pajar ihop utan orkar med några år till. DEt kostar ganska mycket att byta ut dem :(
Kramar!

 
Ruth

Ruth

2 september 2010 09:08

Fy bubblan så tokigt det kan bli när inte hjärnan är med. För några veckor sedan så råkade min man ut för strul vid stugan, han stor ute och kapade bräder, plötsligt så stannade kapen, jordfelsbrytaren slog i från, han bytte propp och det fungerade igen, men den nya mikron och plattskärmen till datorn gick hädan. Så trist och ledsamt. Du fick ju en isfri frys och spisen fungerar, gôtt det. När jag frostar av så kör jag med hårblåsen, jädrans så snabbt det går.
Ha en fin dag !

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

2 september 2010 21:57

Fy vad trist att både mikron och plattskärmen pajade. Man kan bli gråhårig för mindre (gråhårigare, menar jag). Hårblås är utmärkt att frosta av med. Vet inte varför vi inte använde den i stället för kokande vatten. DEt var det där med hjärnan... ;)
Kramar!

 
Wickie

Wickie

2 september 2010 11:02

Hej!
Tack, för kommentaren i min blogg! Köttfärsbiffarna blev toppengoda. Ikväll blir det något mycket enklare att laga. Kankse makaroner och korv för det kan äldsta jäntan fixa tills vi kommer hem. Det är skönt de me ibland.
Må gott!
Wickie!

http://motmalet.blogg.se

Lambergsfrua

2 september 2010 21:55

Hej igen!
Vi åt något så enkelt och gott som inlagd sill, kokt ägg och potatis med massor av wokgrönsaker. Ibland är det skönt att ta det enkelt ;)
Kramar!

 
Ingen bild

Pelle

2 september 2010 14:02

Ett vackert exempel på vattnets kretslopp.

Lambergsfrua

2 september 2010 21:54

Det kallar jag positivt tänkande:D
Kramar!

 
Ingen bild

Sonen

3 september 2010 06:45

Båda de där sakerna är sådant som jag skulle kunna göra - och som jag också gjort. Lämnat frysdörren på glänt och glömt bort grejor på spisen. Vissa dagar är man helt enkelt inte så skärpt som man borde vara, det är bara så ;) / Kram

 
Berith

Berith

3 september 2010 07:56

Godmorgon vänne =))
*skrattar* du må förlåta mig vännen ...jag skrattar
inte åt eländet , utan du beskrev det på ett sådant glatt och positivt sätt med glimten i ögat :)
Slutet gott allting gott ;))
Önskar dig en bra dag och en trevlig helg , varma kramar =))

http://maxmax.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 maj 13:24

Det är underbart försommarväder nu med sol och lagom sköna plusgrader. Eftersom det är mycket som händer i mitt liv nu, kommer jag att  fortsätta min bloggsemester. Kanske återkommer jag, kanske inte. Orsa kompani lovar ingenting bestämt...   Ha det ...

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards