Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012

Tripp till Motala med Motormuseet och Göta Kanal del 3

Av Lambergsfrua - 5 augusti 2012 13:30

Vi bodde med fin utsikt över gästhamnen och båttrafiken in och ut ur Göta Kanal. Det är något alldeles speciellt med kanaler tycker både MiML och jag, så vi gjorde en liten tur utmed kanalen både till fots och med bilen.


 
I den vackra parken längs Kanalen efter första slussen österut står Baltzar von Platen och övervakar fösta spadtaget till Göta Kanal.


 
Livet på och vid Kanalen känns som en annan värld fjärran från trafikbrus och stress - fast visst hörde vi trafiken här också.    Den här båten hade en flagga som vi inte kunde identifiera - vit med kors av två blå ränder som kors och ett rödgult "vapen" i övre vänstra hörnet. Inte ens Google har kunnat lösa gåtan - kanske en båtklubbsflagga?


 
Säkert himmelriket för en hungrig humla. Ja det finns faktiskt två humlor på bilden, men det såg jag inte färrän i datorn.


 
I Borenshult var slussningen i full gång. Hör finns 5 slusstrappor, som gör den till Kanalens näst längsta. Höjdskillnaden är 15,3 meter från sjön Boren. Det betyder att nivåskillnaden i varje sluss är drygt 3 meter - kanalens brantaste.


 
Nej men, det var ju "vår" båt från kvällskryssen Kung Sverker på väg tillbaks till Motala från sin kanalkryss.


 
Nästan uppe! Luckorna i den sista slussen öppnas och forsar in mot Kungen. Där skulle man inte vilja ramla i...


 
I Borensberg blommar det rikligt på bron över Motala ström.


 
Idylliskt läge vid Motala Ström. Det stora huset är Hotell Göta som är känt från bland annat filmerna Göta Kanal 1 och 2.


 
Hotell Göta har ett perfekt läge precis vid kanalen. Huset är över 100 år gammalt och mycket charmigt. Vi har bott där en gång för länge sedan, men det har bytt ägare och renoverats sedan dess.



Där hade Göta Kanalbolagets Wilhelm Tamm just gått igenom slussen.


 
Slussen i Borensberg är den enda på östgötasidan som inte är maskindriven. På västgötadelen av kanalen är Tåtorp den enda som är handdriven. Slusspersonalen får alltså  betalt för att träna arm- och benmuskler under sommaren!


 
Tillbaka i Motala tog vi oss en titt på den vackra 9-valviga stenbron från 1786. Fast i Karlstad har vi en stenbro med 12 valv - Sveriges längsta  med sina 168 meter *sa hon skrytsamt*



 
Hemresan gick samma väg som vi kom. Bron över Stora Hammarsundet är en ganska elegant skapelse, men kan aldrig mäta sig med de vackra gamla stenbroarna förstås.   


 

Ca en mil söder om Laxå ligger Laxsjön som är en populär camping- och badplats. Sommarens väder har tyvärr inte lockat många gäster och vid stranden var det bara änderna som badade.




Välkomnande blomträd i Laxå vid korsningen till E 20.


Jag hoppas att du har orkat läsa ända hit eller åtminstone haft nöje av att titta på bilderna.
Man behöver inte vara borta så många dagar för att få nya upplevelser att lagra i minnesbanken.


Önskar er alla en fin dag!

Varm kram,

Lambergsfrua   



 
 
Ingen bild

Lasse

5 augusti 2012 14:38

Ännu en underbar läsning och vackra bilder.
Tack snälla du för att du delar med dig av allt det vackra.

Lambergsfrua

5 augusti 2012 15:11

Ja men det gör jag så gärna, det vet du;)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

6 augusti 2012 10:04

Flaggan med vit botten och blått kors i dubbla ränder används av finländska yacht clubs. Det individuella klubbmärket placeras överst till vänster. Så nu vet ni det också ;D

Fina bilder och bra texter som vanligt. Kul och intressant tripp. / Kram

Lambergsfrua

6 augusti 2012 11:14

Men vad bra att du löste gåtan åt oss. Då var pappa närmast svaret, när han gissade på en båtklubbsflagga. Attans också! Jag sa bestämt "Nää"...
Kramar,
Ma

 
Ingrid

Ingrid

6 augusti 2012 10:37

Vilken härlig resa ni gjort!
Jag har minsann skrållat mig igenom alla tre avsnitten och beundrat dina vackra bilder. Miljöerna är så enormt vackra och visst är det tur att man tar vara även på det som inte är flera hundra eller tusen år.
Tack för att jag fick följa med på er resa!
Kram Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

6 augusti 2012 11:12

Vad glad jag är att du ville följa med på resan! Det var en klart annorlunda och spännande upplevelse. Det enda som var planerat var boendet i Motala och besöket på Motormuseet, resten var bara infall. Båten fick vi se bara en halvtimme innan den skulle avgå på sin kvällstur - och hakade på. Och det blev så lyckat med både trevliga bordsgrannar och vackra naturscenerier. Trubaduren var lättsam även om jag inte är så där väldigt förtjust i allsång.
Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

6 augusti 2012 18:06

Nu har jag kollat på del två och tre! Sicket kul museum! Inte bara motorgrejor. Ni verkade ha haft tur med vädret också...just nu vore det inte kul att sitta på en båt! Kramar!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

6 augusti 2012 19:55

Vad roligt att du ville kolla på vår resa. DEt där museet var mycket speciellt och fullt med roliga saker. Vädret var helt OK, inget regn och hyfsat varmt.
Sor kram,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

8 augusti 2012 10:06

Så många inlägg jag har missat, men nu har jag suttit här och beundrat alla intressanta foton och berättelser, du är makalös när det gäller att skildra era turer och utflykter. Åter en gång tack för allt detta.
En STOR kram som alltid.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

8 augusti 2012 12:04

Det blir lätt så nu i sommartider - även om vädret inte precis är somrigt;) Själv har jag varit urusel på att bloggvandra den här sommaren, men hoppas komma in i de gamla gängorna igen till hösten.
Tack för beröm och tack för att du földe med på resan;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Anita

8 augusti 2012 17:13

Nu har jag verkligen tagit mig tid i ösregnet att läsa och begrunda din fina underbara reseskildring. Som vanligt så gick jag bredvid och njöt av det du berättar. En hel del känner jag igen eftersom jag har en kusin som bor intill Borensberg och så har vi kompisar som bor vid vid Askersund ... Det är så roligt att se det man känner igen från en annan vinkel än ens egen också. Jag förstår hur bra ni hade det ... Kul att se dessa gamla tingen som tex grammofonen. Vi hade en sån hos mor och far också.
Ha det gott min vän och tack för att jag fick följa med.
Stor kram från mig !!

Lambergsfrua

9 augusti 2012 11:11

Tusen tack för fådda rosor!
Men vad roligt att det var kända trakter för dig som vi besökte! Det var bara roligt att du ville följa med på resan till för dig kända trakter. Borensberg har vi varit i förut men jag tror vi har missat Borenshult - hur nu det är möjligt, när man är i trakterna. Askersund är en gammal bekant och dit har vi tagit vänner från USA (liksom till Mariefred och Hjo). Pittoreskt så det förslår.
Nu ska vi se vad denna dagen har att bjuda på.
Hoppas din och Livskamratens blir riktigt fin.
Solig kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards