Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 25 juli 2013

Sydengland del 5 - London - Göteborg

Av Lambergsfrua - 25 juli 2013 08:00

Oxford - London


Det var hård trafik på vägen till London. Stan har ca  8 miljoner invånare och de verkade alla vara på väg nån annanstans.


 
Vår svensk-engelska guide Ingrid kom på bussen vid madame Tussauds för en 2-3 timmars sightseeing. Köerna till vaxkabinettet ringlade l-å-n-g-a - i dubbla led.


Vi gjorde ett kort stopp vid St Paul's Cathedral. När jag var här första gången 1953 ( då drottning Elisabeth II kröntes), stod katedralen helt för sig själv på en stor grusplan. De allra flesta byggnader i kvarteren runt omkring var sönderbombade. Av det märker man absolut inget idag, mer än att katedralen omges av moderna byggnader.

Jag var inte i London för kröningens skull. Jag var där med en grupp stockholmsscouter på hemväg efter ett par veckor på läger med engelska scouter.Nu skulle vi inte  beundra den vackra katedralen - det handlade om något så prosaiskt som toabesök.  Mitt emot katedralen har man byggt ett elegant shoppingcenter i glas och marmor och där finns en synnerligen stilfull toalett i svart och vit marmor, helt gratis för allmänheten att använda.

 

Hoppas förresten att ni ser spegelbilden av katedralen i shoppinscentrets glasytor.


I London byggs det så det knakar. Tomtmark är dyr och man bygger höga, moderna komplex i glas och betong, gärna så centralt som möjligt. Ibland känns det nästan som att de vackra gamla byggnaderna  kvävs av dem. Towern till exempel ser inte alls lika ståtlig ut som förr. 

Themsen med Westminster Palace på ena stranden och London Eye på den andra. Och byggkranar...Häftig frilla och framför allt häftig hårfärg! Jag trodde först att det svarta bar ett hårband, men det är hennes eget färgade hår. Och så praktiskt med ett tauerat örhänge.  

Gammal bebyggelse speglar sig i ny.


"The Alien has landed". Originell staty med halva huvudet nere i marken.


Byggkranar, byggkranar, byggkranar. Undrar vad man ska bygga härI Soho Park kopplade byggjobbarna från närbeläget bygge av på sin rast. Två icke-byggjobbare passade också på att ta igen sig i skuggan.


Till och med flera duvor vilade sig på gräsmatta. Det kanske kan tyckas konstigt att de ligger i solen, men svalkades av en snurrande vattenspridare. Den syns längre bort på bilden.  I Soho ligger Londons Chinatown som sägs vara världsberömt för sina restauaranger med utsökt kinesisk mat.
  
 
Brandkåren hade just släckt en brand i restaurang Golden Dragon och höll på med efterarbetet. kanske en fritöskokare som blivit övrhettad? Det var i alla fall ingen person som kommit tillskada.


 
Den dekorativa lyktan fungerar också som reklam för Chinatown.Draken på väggen borde skrämma bort folk tycker man, men den har tydligen motsatt effekt. På Carnaby Street - den populära modegatan från 50-talet - var det mycket folk som skyndade fram. Alla tycktes ha så bråttom, även turister. I andra änden av gatan hängde en glittrande och blinkande engelsk flagga som tilltalade mitt sinne för bling-bling. Me like!   De gamla Londonbussarna har bytts allteftersom till modernare fordon, Man började bytet så smått 2005 eftersom de gamla inte var anpassde för barnvagnar och rullstolar.

 
Dags för ett pubbesök. Jag gillar texten på skylten till höger innanför disken. 


Vi bodde på St Gilges hotel beläget vid Tottenham Court Road. Det är inte många hotell med centralt läge, som kan ta emot större grupper. I gengäld blir rummen ganska små. Vi fick ett rum av acceptabel storlek, men enkelrummen var så små, att resväskan måste förvaras stängd och stående - och man fick backa in i det minimala toalett/duschutrymmet.

 
När vi skulle ut till flygplatsen var det trafikrörigt redan inne i London. Vi såg en man kliva ur en taxi, fälla upp sin kick bike (sparkcykel som vi svenskar säger) och dra iväg på torttoaren. Han tog fram betydligt fortare än både taxin och vi, kan jag säga.

 
Och inte mycket bättre var det på motorvägen.

När den första motorvägen mellan London och Birmimgham öppnades 1959, var folk överlyckliga och körde som galningar. Bilarna var inte vana vid fri fart och över 100 bilmotorer kollapsade reda första dagen.


Nu är problemet snarare det mottsatta. Motorvägen M23 från London till Gatwick kallas för Englands största parkeringsplats - trafiken står mest stilla...

Kvällsflyg till Göteborg där vi landade i solnedgången. 

Fortsättning följer

  
   

   
 
Ditte

Ditte

25 juli 2013 16:13

Lika kul denna gång att läsa din skildring av er resa. Jag var i London 1974, men minns inte så mycket..hmmmm...Men Madame Tussauds var jag på då i alla fall!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

25 juli 2013 22:55

Det har hänt massor i London på de här åren, framför allt har köerna till olika sevärdheter blivit oändligt mycket längre. Dyrt har det också blivit - men atmosfären finns ändå kvar.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

25 juli 2013 16:38

Så mycket ni hann se i London. Det var verkligen en fullspäckad dag. London förändras också, precis som allt annat, men ändå har man sina landmärken även om de försvinner bland alla höghus.
Ha en skön torsdagskväll!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

25 juli 2013 22:58

Vi kom till London en förmiddag fick sightseeingturen med vår buss och sen hela eftermiddagen fri för egna strövtåg.Sista dagen var också fri till kl. 15 då transferbussen gick ut till flygplatsen. Man hinner med förvånansvärt mycket på den tiden.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

31 juli 2013 08:01

Om man scrollar uppifrån och ned på bilden av St Gilges Hotel uppstår en en synvilla, nämligen att bilden växer. Rätt häftigt faktiskt :)

Lambergsfrua

31 juli 2013 15:13

Men va' kul! tack för att du påpekade det. Jag hade faktiskt inte sett det.
Kramar,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se