Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 26 maj 2014

TILOS del 1

Av Lambergsfrua - 26 maj 2014 16:00

Ja, så har vi då kommit hem igen efter en härlig vecka på den lilla grekiska ön Tilos, som ligger 65 km väster om Rhodos.

  

Det går inget flyg till ön. Man flyger till Rhodos och tar båt därifrån - en tur ppå ca 2-3 timmar beroende på vilken typ av båt man åker med.


Till Tilos åker den
som vill ha lugn och ro och kunna strosa på strandpromenaden längs bukten eller vandra i lagom kuperad terräng. Här möts besökaren av idel vänlighet och slipper bland annat de energiska "inkastarna" vid restauranger och caféer - som finns på t.ex Rhodos. Nattlivet i hamnstaden Livadia är obefintligt och ingen affär, restaurang eller bar spelar musik. Tråkigt? Nä långt därifrån. 


     

Dottern med familj har besökt ön många gånger. Vi firade Svärsonens 50-årsdag där och nu var det dags för 60-årsfirande. Som vanligt valde de Blue Sky studios nere vid hamnen i Livadia och där bodde vi andra i sällskapet också.


Utsikten från de rymliga balkongerna är strålande. Varje dag kommer segelbåtar in till hamnen och ett och annat lastfartyg. Det är ett rent skådespel, när segelbåtarna ska lägga till - stans hamnpolis har fullt upp med att dirigera och assistera.

 

När färjorna från Aten eller Rhodos kommer är det liv och rörelse på kajen. Gäster som har bokat rum på något ställe, hämtas med bil, trots att avstånden inte är stora. 

 

På ön bor drygt 500 personer, men många av dem har dubbelt boende och tillbringar vintrarna på Rhodos. 

 

   

Det finns fem mini market. En av dem ordnar hemrtransport av de köpta varorna - gratis. I bageriet här kan man köpa frasiga gifflar till morgonfikat eller annat gott bröd om man föredrar det. En korv inbakad i frasig mördeg var inte helt fel till lunchen på balkongen.

 
I Livadia finns både poliser, hamnpoliser och en kvinnlig borgmästare med stort rött hår och pytteliten hund. Poliserna huserar är det stora vita huset med pelare. Troligen även hamnpoliserna.

 
Som på de flesta grekiska öar fnns det många katter, men här i Livadia ser man ytterst få strykarkatter. Man har ett program för att minimera antalet katter och samlar in pengar tlll mat åt dem och sterilisering av honorna. När veterinären besöker ön sker operationerna på löpande band - eller nåja, nästan i alla fall.

     

Varje katt som har steriliserats får den yttersta snibben på ena örat avklippt, så man vet vilka som har behandlats. Det görs så fint att det knappast syns sedan. Fotot taget av käre Barnbarnet. 
Det hade varit mycket enklare att kastrera hankatter, men det är inte aktuellt i det här samhället som präglas av en viss machokultur.

 
Längs huvudgatan finns bland annat banken, bageriet och två av de fem minimarknaderna - och mycket blommor. Post och resebyrå finns också i närheten.


Den pampiga kyrkan Agios Nicolaos lyser bländade vit i solen.

 
Prästen i sin fotsida svarta kappa syns då och då på väg nånstans.

 
Självklart finns det flera stränder på ön. Den vid Livadia har vita klapperstenar, så badskor är till stor hjälp när man tar sig i och ur vattnet.

 
Vattnet i havet är mycket salt och det känns skönt att kunna skölja av sig efter ett bad. Då finns det en stranddusch närtan dold av trädets grönska. Titta noga till höger på bilden, så ser du den stora duschstrilen.

 
Men man behöver inte alls bada för att må gott på Tilos. Det går lika bra arr sitta i skuggan på en bänk och njuta av det turkosblå havet.

DET FÅR RÄCKA SOM EN LITEN INTRODUKTION AV VÅRT BESÖK PÅ TILOS.

FORTSÄTTNNG FÖLJER   



 

 
 
Ditte

Ditte

26 maj 2014 18:53

Ååååå, så mysigt! Ju mindre nattliv desto bättre...enligt mig...nuförtiden ;) Kram!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

27 maj 2014 16:40

Visst är det så Ditte - lugn och ro i mysig miljö är det som gäller numera :)
Kram tillbaka!

 
stinalill

stinalill

26 maj 2014 21:13

Gigi!! Vilka ljuvliga foton!! Dit kan man verkligen längta.... Och så roligt, att du vill dela med dig av härligheten!!
Men du Gigi - hur 17 får jag automatiskt upp mitt inlägg på Facebook?? Jag bockar för, att jag vill dela inlägget på Fb. Klickar på "publicera inlägget" och sen på "Spara inlägget" Gör jag fel?? Ska jag göra nå´t annat OXÅ - eller?? Jag blir inte riktigt klok ibland på denna datavärld... Och du har så himla fin header på din blogg!! Jag ids inte ens försöka - då trasslar jag bara till det ;-) Kram till dig

http://stinalill.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

27 maj 2014 16:47

Tusen tack för rosorna Stina! Din header på bloggen är ju fantastiskt vacker - hav kan man aldrig tröttna på. Det enda som jag kan sakna är namnet på din blogg. Men jag vet ju å andra sidan att det är din ;)

Det där med automatisk uppladdning på Facebook har inte jag heller fixat. Jag skriver helt enkelt in länken på FB i efterhand. Och allt vill jag kanske inte ha på FB och då kan det vara bra att sköta den saken manuellt, tycker jag.

Varm kram tillbaka!

 
Ingen bild

Sonen

27 maj 2014 10:44

Jättefint och bra presenterat. Du borde bli sponsrad av Tilosborna ;)

Lambergsfrua

27 maj 2014 16:48

He he, varför inte, men de läser väl knappast min blogg och inte förstår de svenska heller ;)
Kramen,
Ma

 
Ingrid

Ingrid

27 maj 2014 16:33

Så trevligt med ett resereportage från Tilos. Grekland är ett land jag aldrig har besökt mer än ett strandhugg på en liten ön när vi kryssade i Turkiska/Grekiska farvattnet med jobbet.
Kyrkan är verkligen helt fantastisk, den ser nästan ut som en tårta, så vit och fin med de rödaktiga dekorationerna. En bröllopstårta!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

27 maj 2014 16:52

Varm tack Ingrid!
Vi har aldrig varit på grekiska fastlandet men på flera av öarna, där Tilos har blivit en favorit. Rhodos och Tilos ligger ju väldigt nära den turkiska kusten, så du troligen upplevt ungefär samma natur på din kryssning.

Kyrkan är verkligen vacker och ligger så fint nära vid Strandpromenaden. TYvärr fick jag inte med några av de buskar och träd som finns vid den, men dem får man tänk till själv ;)
Kram tillbaka,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards