Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 19 september 2014

Idre Fjäll del 1

Av Lambergsfrua - 19 september 2014 17:15

Vi är hängivna besökare på Idre fjäll, men inte alls vintertid. Det är sensommar eller helst höst så vi kan njuta av både kunna av höstfärgerna och fjällen.

Några år har vi varit där i september, när allt egentigen har stängt utom uthyrningen av lägenheter, men de senaste åren har vi prickat in avslutningsveckan, v 37. Då har visserligen en hel del aktiviteter slutat för säsongen och flera restauranger stängt, men det gör inget - varken höghöjdsbana eller forsränning ingår numera i MiML:s eller mina favoritsysselsättningar...

ÅRETS RESA TILL IDRE FJÄLL
Från Karlstad
 kan man åka Klarälvsdalen upp till Stöllet och där svänga höger och köra via Malung och Sälen till Idre. Vi föredrar den mindre hårt trafikerade vägen från Stöllet vidare längs Klarälven upp till Höljes i nordligaste Värmland för att därifrån ta oss en liten sväng in i Norge till Rörbäcksnäs och vidare upp mot Särna och Idre. 

   
I Höljes kan man inte missa den stora Jätten på sin stubbe alldeles bredvid vägen. Stubben inrymmer Turistbyrå med café och lite av en loppis med nytt och begagnat. I anslutning finns också en gammal men ren toalett - inte att förakta, när man är på resande fot. Jätten slår igen dörren till sin stubbe söndagen i v.37, men toan är öppen året om.

 
Höljes Handel ligger alldeles bredvid och är en samlingspunkt för folket i byn och boende i närområdet. Det är en äkta lanthandel med all möjlig service och självklart tankar vi där, när vi ändå är i trakten. Bara tre mil längre norrut i  den lilla byn Långflon alldeles vid gränsen till Norge satsas det nu på ett jätteprojekt - ett stort köpcentrum! Inte något konstigt i och för sig, utom att byn bara har 4 (fyra!) invånare. De tror stenhårt på den här mångmiljonsatstningen och vänder sig till den norska kundkretsen. Sedan länge är den lilla Långflons handel och Gränskrogen välbesökta av norrmän.


Här kommer att finnas Långflons handel med livsmedel, Långflons gränskrog med café, glass-servering av yoghurtglass, Sportringen, skoaffär, kläder. apotek, hälsokost och bilverkstad. 


Invigningen av handelscentrumet
sker den 27 september och det ser långt i från färdigt ut nu två veckor innan. http://www.byggnyheter.se/2014/02/nytt-k-pcentrum-i-en-av-v-rmlands-minsta-byar
men jag är säker på att de hinner få allt klart.


   
I Dalarna har snöpinnarna kommit upp och de gör verkligen skäl för sitt namn - vanliga pinnar utan reflexer. Sånt hålls man bara med på de stora vägarna.

 
I Särna stannade vi till på Torget för att titta närmare på statyn av Mors lilla Olle. Det finns en verklighetsbakgrund till Alice Tegners kända barnvisa. Lilla Olle hette i verkligheten Jon Ersson och var drygt ett år och 7 månader, när han mötte en björnhona med två ungar utanför Särna, när han och syskonen plockade lingon.

Mer om det kan du läsa här http://www.sarnaturism.se/kultur/historik/historiska_manniskor/mors-lilla-ole/

 

Och så  möttes vi av de välkomnande skyltarna vid infarten till Idre Fjällanläggningen. Den mysiga renen Aske är anläggningens mascot. Inte konstigt alls för idre är Sveriges sydligaste sameby.

   
Mannen i Mitt Liv på Torget i Centrumbyn där det finns flera restauranger, sportaffär, Icabutik och incheckning. Vi förundrades lite över hur snabbt det har vuxit upp grönska på taket till torgkiosken - eller vad man ska kalla den byggnaden.

 
Vi hade bokat en lägenhet högst upp i ett av "gökurshusen" i Centrumbyn.


Trappan dit upp var inte att leka med. Slitna trappsteg som var ganska ojämna dessutom - men det fanns ju räcke att stötta sig mot.    Förr har vi alltid bott i någon av lägenheterna på våningen under med direkt ingång från vägen. I år valde vi en större lägenhet, eftersom vi skulle ha varit fler på resan, men det blir inte alltid som planerat.

 
Däruppe står Mannen i Mitt Liv och vinkar till mig.

   
Balkongen var stor och när vi hade packat upp och bäddat sängarna, satte vi oss där i solskenet med varsitt glas vin.


Ett par nybakade gifflar hade vi med oss från Lidls bageri - gott.

 
Så många andra FB-vänner visar tårna mot ett fjärran blått hav eller skön strand. Jag valde att visa mina tår mot den fantastiska svenska fjällvärlden.   


Kvällen närmade síg och fjällkonturerna mjuknade alltmer.

Då  måste man bara sitta kvar på balkongen och njuta.   

 
Så småningom slet vi oss och gick ner tilll Askes pizzeria för hämta en god middag. Medan vi väntade testade MiML en indisk öl. 


 
Vid bordet bredvid väntade den här fina hunden på att matte skulle få sin pizza och att  hon förhoppningsvis skulle dela med sig till honom. Han var inte riktigt lika pigg och glad som vanligt, fick vi veta av matte. Bästa hundkompisen hade dött veckan innan...


Pizzerians uteservering hade fått nya bordsdukar. Förra året var det ett öltema, i år 50-talsbilar. Häftigt!

 
Vi hann tillbaks till balkongen med våra pizzor för att se solen sjunka bakom de norska fjällen. 

 
Och himlen randades av strimmor efter flygplan, som var på väg nånstans - men nere hos oss i fjällvärldenvar allt helt tyst och stilla. Man kunde till och med höra sina egna andetag - om man ville ;)

 
Kvällen var ovanligt mild för årstiden. Vi tände våra medhavda ljuslyktor, ställde dem på balkongräcket och satt kvar därute i mörkret till framåt nio.

FORTSÄTTNING FÖLJER


 
ANNONS
 
Ingrid

Ingrid

19 september 2014 23:48

Så trevligt med ett nytt resereportage!
Det ser verkligen trevligt ut där i Centrumbyn. När jag ser den där lilla foxterriern påminns jag om Sören. Jag fick för några år sedan besök av en bloggvän och hennes man och de hade Sören med sig. Vi fann varandra, jag och Sören och han satt i mitt knä nästan hela tiden de var här. Jag skulle kunna tänka mig en liten Sören faktiskt.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

20 september 2014 16:16

Tack Ingrid! Det känns bra att komma igång igen och det ska inte dröja så länge förrän nästa del från resan kommer.
Den där hundrasen är väldigt fin tycker jag och jag tror att en liten Sören skulle kunna bli ett trevligt sällskap för dig. När du vill resa bort, finns det säkert någon som kan åta sig att ara Sörenvakt.
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Måndag 25 maj 15:02

När temperaturerna pendlar mellan 12 och 20 grader får man väl ändå säga, att sommaren har kommit - eller försommaren i alla fall. Det är midsommar om mindre än en månad. Mitten på sommaren alltså... I dessa märkliga Corona-tider håller vi oss hemmav...

Av Lambergsfrua - Onsdag 22 april 13:00

Ja nu råder det ingen tvekan, våren är här och de senste dagarna har det faktiskt varit försommar med sol och många sköna plusgrader. Då gäller det att tanka D-vitamin för att orka med den isolering som Coronaviruset fört med sig.   Vi håller oss he...

Av Lambergsfrua - Söndag 9 feb 12:45

  I år tycks vi inte få någon vinter här vid Vänerns nordkust varken vad gäller temperaturer eller snö. Visserligen har vi haft några dagar (och nätter) med minusgrader och ett tunt snötäcke, men inte så mycket att det kan kallas vinter. Tjärnen har...

Av Lambergsfrua - 30 december 2019 12:34


Så är då 2019 snart till ända och ett nytt år står och stampar i farstun. Vad det kommer att föra med sig vet vi inget om, men som alltid hoppas vi förstås, att det ska lyckosamt på alla sätt och vis. Jag önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!Kram,Lam...

Av Lambergsfrua - 28 september 2019 16:08

Så har sommaren långsamt glidit över till höst. Luften är svalare, träden skiftar färg och trädgårdens fruktträdens grenar dignar av frukter innan de plockas eller blir fallfrukt.Jag önskar alla en riktigt skön fortsättning på hösten!Lev väl!Lambergs...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se