Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 20 september 2014

Idre Fjäll del 2

Av Lambergsfrua - 20 september 2014 22:45


Morgondimmor över dalen är vanliga så här års och jag tycker det är vackert, framför allt när man ser det lite så här från ovan. 


 
Mora Skidgymnasium hade ungdomar på träningsläger och de tränade intensivt på rullskidor, men även mountainbike och simning.

  
En dag körde vi till närbelägna Nipfjället - men från vägen ser man ser först grannfjället Städjan Städjan är 1131 m.ö.h och den sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet. 
Städjan och naturen däromkring inspirerade Rickard Dybeck att 1844 skriva vår nationalsång "Du gamla, du fria"

På 1990-talet och framåt hade Stiftelsen Idre Fjäll och Friluftsfrämjandet planer på att exploatera Städjan och bygga ett tiotal skidbackar och sex skidliftar där. Efter kraftiga protester beslutade Regeringen 2007 att Städjan ska bevaras orört och inte byggas ut - och det ska man nog vara tacksam för.

Området kring Städjan är dessutom betesmark för renhjordarna i Idre sameby, en av Sveriges minsta samebyar, och världens sydligaste. Renskötseln är en av bygdens äldsta näringar.

 
Men det är ju Nipjället som är vår favorit. Hit upp går Sveriges högst beägna väg 1032 m.ö.h
Städjan-Nipfjället är nu ett naturreservat. 

 
Här uppe fick vi i alla fall se lite höstfärger, men inte lika glödande som vi hade hoppats.

 
Vi gjorde en liten vandring men inte upp på toppen. Vi höll oss på lägre nivå. Då marken är mycket stenig var det skönt, att ha stavarna som stöd.


Det var en härligt solig dag och blåbärsriset lyste rött. Blåbären smakade gott om än lite torrt.


Frisyr? Vad är det? Det var lite blåsigt som synes, men det gjorde inget alls. Jodå, jag hade också stavar, men de låg utom synhåll just på den här bilden   


Det kan vi absolut hålla med om och vi har bott där vid ett par tillfällen. Pernilla Wiberg har varit med och utformat hotellet och framför allt dess inredning. Hon har ägt hotellet tillsammans med Stiftelsen Idre Fjäll. Vad vi förstod har Stiftelsen i år köpt hela hotellet. Så berättade i alla fall en av de liftanställda, som vi pratade med.


 

Fräscht och fint med bekväma rum och utsikt över omgivningarna. Tyvärr har det vuxit upp en del stora tallar framför, som skymmer stora delar av utsikten över daken och fjällvärlden.


Efter beöket på Nipfjället hade jag lovat MiML att bjuda på en drink på Pernilla Wibergs hotel - PW Bar, vilket jag också gjorde förstås. Han ville ha en whisky och jag något med hjortronlikör och spritz, som vi satt ute i solen och smuttade på. Ja, Mannen i Mitt Liv ska ju undvika sol, så han satt lite i skuggan, men inte jag. En riktigt trevlig stund.


 
När vi kom tillbaka till vår lägenhet fick vi se att det var en hel del folk i poolen. Inget som lockade oss, men det var så trevligt att se.

 
Tro det eller ej, men solen gassade så pass, att vi inte orkade sitta kvar på balkongen. Termometern visade +34 i solen. Vi flyttade våra stolar till baksidan av lägenheten, där vi satt med ett glas vin och våra böcker.


FORTSÄTTNING FÖLJER

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Maria

21 september 2014 17:14

Ser helt underbart ut!

Lambergsfrua

23 september 2014 12:44

Det är det också Maria och vi planerar redan att återvända dit igen nästa höst. :)
Kramen,
Ma

 
Ingen bild

Sonen

30 september 2014 10:14

Städjan är häftigt och bilderna uppe från Nipfjället är jättebra - både vad gäller er och omgivningarna. När det gäller dimman håller jag med dig, det är något trolskt, vackert och sällsamt (se där ett ord jag sällan använder) med dimma när den visar sig som på bilden från er balkong. / Kram!

Lambergsfrua

30 september 2014 16:59

Nipfjället är ju den absoluta favoriten, men Städjan är mer spektakulär med soín konformade topp.
Jag har alltid varit förtjust i lätta dimmor - nu dansar älvorna, sa din mormor.
kramen,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Måndag 25 maj 15:02

När temperaturerna pendlar mellan 12 och 20 grader får man väl ändå säga, att sommaren har kommit - eller försommaren i alla fall. Det är midsommar om mindre än en månad. Mitten på sommaren alltså... I dessa märkliga Corona-tider håller vi oss hemmav...

Av Lambergsfrua - Onsdag 22 april 13:00

Ja nu råder det ingen tvekan, våren är här och de senste dagarna har det faktiskt varit försommar med sol och många sköna plusgrader. Då gäller det att tanka D-vitamin för att orka med den isolering som Coronaviruset fört med sig.   Vi håller oss he...

Av Lambergsfrua - Söndag 9 feb 12:45

  I år tycks vi inte få någon vinter här vid Vänerns nordkust varken vad gäller temperaturer eller snö. Visserligen har vi haft några dagar (och nätter) med minusgrader och ett tunt snötäcke, men inte så mycket att det kan kallas vinter. Tjärnen har...

Av Lambergsfrua - 30 december 2019 12:34


Så är då 2019 snart till ända och ett nytt år står och stampar i farstun. Vad det kommer att föra med sig vet vi inget om, men som alltid hoppas vi förstås, att det ska lyckosamt på alla sätt och vis. Jag önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!Kram,Lam...

Av Lambergsfrua - 28 september 2019 16:08

Så har sommaren långsamt glidit över till höst. Luften är svalare, träden skiftar färg och trädgårdens fruktträdens grenar dignar av frukter innan de plockas eller blir fallfrukt.Jag önskar alla en riktigt skön fortsättning på hösten!Lev väl!Lambergs...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

Följ bloggen

Följ Lambergsfruas  blogg med Blogkeen
Följ Lambergsfruas  blogg med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se