Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg den 14 september 2015

Av Lambergsfrua - 14 september 2015 13:30

Igår var vi på en liten utflykt med Dottern och Svärsonen till den höstmarknad som arrangerades av Brunskoggs Hembygdsgård. Svärsonen, som mycket ogärna vänder kylaren norrut, gör gärna ett undantag om det finns tillgång till motti med fläsk - och det fanns det här.

  Motti med fläsk undrar du kanske och det gjorde jag också, innan jag flyttade til Värmland. Här är det en populär "nationalrätt", som serveras på hembygdsgårdar eller andra tillställningar, när man vill visa hur folk i den här delen av landet åt förr i tiden. Folk som jobbade hårt med kroppen, skogshuggare till exempel, för här handlar det om riktigt energirik mat. Jag tvivlar dock på att skogshuggarna och andra sköljde ner maten med enbärsdricka, som man gör nu för tiden.

Motti eller nävgröt är en fast gröt gjord av skrädmjöl, vatten och salt. Skrädmjöl framställs av rostad och stenmalen havre. Gröten ska inte röras utan stötas med en käpp av gran eller träsked.


Som på alla höstmarknader fanns det fräscha nyskördade grönsaker. Vi kom tidigt, så det var inte så mycket folk ännu, men efter någon timme srömmade det till besökare.

 
Det var en skön blandning av loppisprylar och nya varor i alla prisklasser och av varierande kvalité, men det är ju så marknader ska vara. Nåja, Mannen i Mitt Liv delar inte den åsikten. Han föredrar det som är ätbart eller drickbart... Jag tyckte de gamla tvättbrädorna var charmigt nostalgiska, även om jag inte köpte någon. Jag var en gång i tiden med i en skifflegrupp och och misshandlade taktfast en tvättbräda med rotborste...   


Färgstarka höstblommor fanns till bra priser. Dottern och Svärsonen passade på att köpa till sina blomlådor och -krukor. Vi nöjde oss med ett par minicyklamen att ersätta våra snart utblommade pelargonerna med.  


Inne i en av byggnaderna kunde man bland annat fynda julsaker. Här var det någon som hade snöat in sig på domherrar, som prydde alla saker som möjligen kunde ha plats för den färggranna fågeln.


På Hembygdsgården finns en gammaldags handelsbod som flödar av nostalgi. I huset, som ursprungligen låg i Lerholt i Edane, startade en J.P Falk skinn- och skoaffär  på 1870-talet. Grannen och garvaren Nils Bergqvist köpte företaget 1904 och utvecklade det som idag är Bergqvists skor med butiker i flera stora städer, bland annat Karlstad. 

Om detta hade jag inte en aning. Tack Google för den informationen!

Idag finns inga skor här, men kan man köpa allt från dukar, porslin, sylt och saft till karameller i strut.
Det var inget som lockade mig, men jag fick en fin pratstund med den trevliga expediten.

Så önskar jag er alla en riktigt fin dag!
Kram,
Lambersfrua   


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards