Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 20 juni 2010

Islandsresan kapitel 4

Av Lambergsfrua - 20 juni 2010 14:19

Idag, dagen efter det romantiska Kungliga Bröllopet, överlåter jag åt andra att skriva om det. 

Jag fortsätter i stället berättelsen om vår Islandsresa.


Islandsresan kapitel 4 - 27 mil

Sval morgon med bara +8 och växlande molninghet, senare sol och +16.

Vi lämnade Kirkjubaejarklaustur och styrde västerut.


Klart att vi såg ännu fler lupier! I bakgrunden borta i diset syns jöklar.


Det här är i trakterna av Eyjafjallajökull, som ju är en del av Myrdalsjökull.


Jag tycker att kontrasten mellan de svarta bergen och de gröna sluttningarna tillsammans med blåaste blått vatten är så otroligt vacker.


Vi såg faktiskt inte många cyklar på Island. Inga cykelbanor heller - därmot ridvägar som troget följde vägarna.


Stokkseyri

Vi blev rekommenderade att göra en liten avstickare från Selfoss (där vi bodde första natten), till den lilla kuststaden Stokkseyri, grundad omkring år 900 av nybyggaren Hásteinn Atlason.

Det var en en gång en viktig fiske- och handelby, så inte nu. Till och med stranden såg lite sorglig ut - men det beror nog på att var ebb vid vårt besök.


Det enda som idag minner om den tiden då fisket var en viktig inkomstkälla, är det här huset - eller snarare hyddan. Här bodde för länge sen en kvinna, som var en helt enastående duktig fiskare. Hon var så skicklig, att hon blev ledare för en båt med en grupp fiskare Detta var ett mansjobb och alltså inte tillåtet för kvinnor. Hon begärde och fick tillstånd av myndigheterna - och klädde sig sen som man!


Vi tycker att det är lite intressant ur kulturhistorisk synvinkel att besöka gamla kyrkor. Som så många andra, var den låst. Kyrkogården såg för bedrövlig ut med en matta av maskrosor, vildvuxet gräs, sneda kors och trasigt staket. Landets djupa ekonomiska kris syns på många och iböland oväntade sätt - kanske församlingen inte har råd med en kyrkvaktmästare längre.


Jag kan ha fel, men visst är det en sängram, som har fått bli staket runt den här graven. Ganska fyndigt egentligen...


En liten skönhet som trotsar både sten och blåsten från havet.


Kyrkan ligger alldeles nära havet - och där hoppade några skollediga barn i vattnet och simmade runt. Det såg kallt ut, men jag vet att Golfströmmen sveper förbi alldeles här utanför.


Eyrarbakki

Bara några kilometer bort längs kusten ligger grannstaden Eyrarbakki, som en gång var sydkustens viktigaste fiskecentrum. Här har funnits både fiskeindustri - och en fabrik för stekpannor!   


Lite kul - stan stoltserar med att de har öppet vatten ända ner till Sydpolen!


Även här såg vi flera avstannde byggen eller reparationer - vackert hus annars.


Kommunens viktigaste arbetsgivare är Islands största fängelse Litla Hraun. Det har 87 platser och är inte fullbelagt. Där sysslar de intagna med att tillverka registreringsskyltar till bilar ochatt tvätta bilar.


Raufarhollshellir


Bakom ryggen på MiML finns nedgången till den grotta som är hela 1,5 km lång och går ner till kusten.


Inget som lockade oss - det såg både trångt och brant ut vid ingången.


Reykjavik

Så var vi då tillbaka i huvudstaden. Namnet beryder Rökarviken eller Rökarnas vik - inte cigarettrök utanångan från gejsrar och heta källor.


Vårt hotell låg vid ett stort friluftsområde med fotbollplan och sporthallar ca tre km från centrum. Vi fick ett hotellrum med utsikt. Tyvärr är bilden suddig för fönstret var asksmutsigt och gick bara att öppna lite grann.


Vi såg också en kyrka med intressant arkitektur. Bestämde oss för en liten promenad dit.


 

Från vårt fönster såg det så nära ut, men det tog oss nästan tre kvart att nå Askirkja där uppe på sitt berg. Då behövde MiML vila fötterna en stund.Han ser lätt förvirrad ut på bilden, men det beror bara på, att han sa något just som jag knäppte   


Vi hade sån tur att vaktmästaren var i kyrkan och han visade oss vänligt runt. Normalt sett är det låst.


Här syns kyrkan på sin höjd. Det som liknar en busshållplats bakom mig är informationsskyltar för stans gamla tvättplats.



Där sitter också den här nakna kvinnan, som lite drömmande tvättar något i en balja. Det visade sig vara statyn Vattenbärerskan av Carl Milles elev Asmund Sveinsson.


Här fanns en klunga heta källor, där stans invånare kunde tvätta både sig själva och sina kläder för så där 200 år sen. Ja, klädtvätten sköttes naturligtvis av kvinnorna, som dels fick bära tvätten de tre kilometrarna från stadens centrum, sen tvätta och som grädde på moset kånka hem den rena tvätten igen.


Här ett foto från då det begav sig. Gallret var ditsatt för att inte de småbarn som var med sina mammor, skulle kunna ramla i det heta  vattnet. Man kan ju undra vad den stiolioge herrn med käpp hade för funktion... Senare anlades en "tvättstuga" här bredvid.


Idag syns inget av källorna. De används för uppvärmning av hus i stan 


Man kan väl säga att skulptören har skapat en något romantiserad bild av kvinnornas slit.

 

Bilden från informationstavlorna är nog närmare verkligheten.


Middag på hotellet var inte att tänka på, men precis vägg i vägg ligger grillen Viking. Vi beställde varsin dubbelburgare utan att ha en susning om hur stora de var. Jag behöver väl inte berätta, att vi blev mätta - och att de var supergoda!


Soliga kramar till er alla som tittar in!   




 




 
 
soffie

soffie

20 juni 2010 17:52

wow vilka fantastiska platser du har besökt och vilka fina bilder ,Va roligt att ha varit på Island,där va min pappa när jag va liten och jag fick en riktig Islandströja mmm den va verkligen varm och skön,
vad intressant du berättar om er resa,
kram

http://www.soffie69.blogg.se

 
Ingen bild

Love

20 juni 2010 20:40

Tack för visning av Island så fina bilder och visst vill jag dit. Om man nu inte kan det så känns det nästan som om man är där ändå tack vare dig.
Det är många bloggare som nu tar det lungt och tiden ska räcka till så mycket under dessa futtiga månader. I veckan fyller barnbarnet år och vi har bröllopsdag sen hoppas jag att sonen kommer hit över midsommar.
Varierande väder har vi haft i helgen men nu strålar solen och jag ska locka ut mannen på en kvällspromenad, kanske plocka en bukett lupiner som jag bara älskar.
Så fint du gjort på sidan jag får nog försöka få till lite somrigt jag med.
Må gott min vän.
Kram
Love.

 
Ailas

Ailas

20 juni 2010 23:24

Ytterligare så många fina bilder! Nu behöver jag inte åka till Island själv och sparar in en massa pengar, tack vare dig. Tack..! ;)

Det är otroligt intressant natur, men för mig är det svårt att föreställa mig ett landskap utan träd. Det var samma på Färöarna; de hade planterat lite "skog" i en park, men efter en storm fanns det inte många träd kvar.
Som sagt, jag skulle sakna skogen, garanterat.

http://ailas.svenskablogg.se

 
Berith

Berith

21 juni 2010 08:37

Godmorgon kära Lambergsfrua =))
Jag har suttit och läst ikapp och tittat
på alla underbara bilder från eran resa på Island =))
Island är ett mycket vackert land , ett riktigt sagoland =))
Tack för att du delar med dig av eran underbara resa till denna förtrollande ö =))
Önskar dig en bra dag , varma kramar =))

http://maxmax.bloggplatsen.se

 
Ingrid

Ingrid

21 juni 2010 09:42

Tack för ännu en tur på det vackra Island. Ett så exotiskt och annorlunda resmål!

Hoppas ni har det fint idag. Här har det varit en solig morgon, men en massa moln har börjat torna upp sig, så det kan bli lite vad som helst ser det ut som.

Kram Ingrid

http://blog.stenstugu.com

 
wiper

wiper

21 juni 2010 14:59

vilken resa ni är ute på. Rena paradiset och allt är så sevärt och jag känner mig delaktig av att bara kolla på bilderna. Det var ingen dålig hamburgare ni åt ;) dom ser jättegoda ut.

Vilken vacker kvinnoskulptur. Ja du dom hade det slitsamt förr och det var kul att du visar från den gamla tiden också.

Tack för all historit och information sånt uppskattas. Nu blir man så sugen på att åka dit.

Ha en fortsatt fin dag
kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

 
Anita

Anita

21 juni 2010 18:38

Åhh, nu har jag läst igenom hela eran resa och fått uppleva mycket. Sängram runt graven !!! Jaa hm, kanske den avlidne velat ha med sig sängen utifall att .... ??? Kyrkor är vackra och intressanta besöksmål. Jag njuter verkligen av att gå in i alla kulturbyggnader. Det är ju de som av tidens tand kan berätta och mycket gamla kulturföremål är så vackra.

Tack snälla du för det du bjuder oss som tittar in. Det är verkligen intressant.
Kram vännen !!

http://skomakarlisa.bloggplatsen.se

 
Riitta

Riitta

21 juni 2010 22:38

Vilken fantastisk resa ni har gjort! Man ser på alla blommor som sticker upp bland stenar och lava vilken växtkraft naturen har. Det är riktigt synd om islänningarna som fått det så svårt ekonomiskt nu. Tur att ni var där och förbättrade situationen.
Kram på dig.

http://riittas-ordbilder.blogglatsen.se

 
soffie

soffie

21 juni 2010 23:41

önskar dej en härlig midsommarvecka

http://www.soffie69.blogg.se

 
Ingen bild

Sonen

23 juni 2010 11:08

Jättefina bilder och dessutom intressant, som vanligt ;)

Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
<<< Juni 2010 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards