Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 9 mars 2012

Blommor, måsar, vrak och sopor;)

Av Lambergsfrua - 9 mars 2012 17:15

Som några kanske minns fick jag en bukett tulpaner av Svärsonen på Alla Hjärtans Dag. Den har mest fått stå på vår inglasade balkong, där vi ser den från vardagsrummet och våra fåtöljer.




Den har hållit sig fantastiskt bra. Efter drygt tre veckor såg den ut så här och då ansåg jag, att det var dags att slänga den - fast jag egentligen inte ville.


 
Kan någon fatta
varför måsarna samlas i stora flockar på isen? De ser helt nöjda ut med att vara där, de pickar lite på isen eller bara står där och kollar läget. Bilden togs precis innan snöfallet natten till den 7 mars, då isen var tunn och blank.



I Lambergskanalens yttre del har det samlats några riktiga båtvrak och häromdagen sjönk ett av dem, den med det stolta namnet "Mainau of Gothenburg". Hur den ska kunna bärgas vet ingen och troligen blir den liggande där den ligger. Här kan du läsa artikeln om det.



Så är det snart dags för oss att stänga våra sopnedkast för att börja sortera brännbart och komposterbart hushållsavfall. Allt övrigt sorteras och lämnas redan nu vid närmaste återvinningsstation.


Stängda sopnedkast
uppskattas inte av alla, framför allt inte av de äldre boende här. Men så länge vi inte gör det, blir vår kostnad för sophämtningen oproportionerligt hög. Sorteringen är frivillig sägs det, men den höga avgiften gör ändå, att man känner sig tvingad att "följa gruppen".


Klart man ska
vara miljömedveten - men än så länge kan Karlstad inte ta hand om det komposterbara avfallet, utan de körs körs - till Jönköping! Häpp!


Visste du förresten
att sopnedkasten är en svensk uppfinnning av Sven Wallander från 1923. Han överlät patentet till HSB, som började installera nymodigheten i sina fastigheter på 30-talet. Kolla överst på luckan här på bilden, så ser du texten HSB Patent. Hos oss finns bara en enda lucka kvar med den texten - kulturhistoria, eller?


Önskar er alla en riktigt trivsam fredagskväll!

Varma kramar,

Lambergsfrua   





 
 
soffie

soffie

9 mars 2012 21:30

vilka fina bilder du visar, hoppas du har en lika härlig fredag som jag:)

http://www.soffie69.blogg.se

Lambergsfrua

10 mars 2012 10:24

Tack för "rosorna" Soffie! Fredagen innebar tvätt och städ - men sen var den riktigt mysig;)
Kram,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

9 mars 2012 23:16

Dessa tulpaner gavs med hjärtat det bevisar hållbarheten, kyla är elixir för dessa fina blommor, skönt att ha en inglasad balkong.

Hoppas att fåglarna snart får öppet vatten snart så dom kan få simma omkring och leta mat det måste vara tufft vör alla som är beroende av vatten.

Trist med båtvrak som inte tas om hand innan dom blir för skröpliga och svåra att rensa bort, en skamfläck för sin omgivning.

Inte viste jag att det var HSB som var först med sopnedkast, men nu vet jag det också. Klart det blir protester när dom stängs, dom är bekväma att slänga i dessa hål.

Ha en fin helg min vän.
Kramen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

10 mars 2012 10:31

Vilken go' tanke Ruth - blommor givna från hjärtat håller länge. Jag gillar den. Tulpaner gillar ju att ha svalt så de har mått bra därute. Köldnätterna har jag svept en frottéhandduk runt vasen mest för att vattnet inte skulle frysa. Blommorna klarar ner till -10 har jag läst.

Halva Tjärnen är isfri så änder och måsar har ett eldorado. Resten kommer nog att försvinna snart nu när vi ska få varmare dagar. Visst är det en underbar tid vi går till mötes!

De där båtvraken är för bedrövliga att se. Jag fattar inte att man inte kan komma åt ägaren på laglig väg - sånt skräp ska bort! Sista ordet är nog inte sagt i frågan än.

Det där med sopnedkasten är ganska roligt även om det egentligen är s.k värdelöst vetande. Oftast är det just sån kunskap som fastnar;)

Önskar dig en riktigt skön lördag!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
soffie

soffie

10 mars 2012 10:11

vi har med sopsortering hos oss, å det är bra tycker jag ,men i början var det jobbigt att behöva gå iväg med soporna istället för att bara kunna slänga dem i trapphuset,men man vänjer sig snabbt:) ha en mysig lördag

http://www.soffie69.blogg.se

Lambergsfrua

10 mars 2012 10:34

Jag håller med dig Soffie, det är bra att sortera soporna. Det enda som stör mig är just det faktum, att det komposterbara hushållsavfallet körs iväg så långt. Det känns inte miljövänligt. När vi väl kan ta hand om det själva här i Karlstad tycker jag det är toppen.
Men som sagt man vänjer sig vid allt;)
Ha det gott!
Kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Love

10 mars 2012 13:45

Ja nu är det vår hos Lambergsfrua ser jag. Jättefint har du gjort.
Måste få gratulera författarsonen och här sitter en som ska skicka efter den från Alibris. Jag läser ju mycket och detta verkar intressant eftersom han varit där.
Äldre personer brukar ha svårare för förändringar men upptäcker att det nog inte var så dumt tar bara lite längre tid.
När vi köpte en ny fin Tv till min pappa för att han skulle få bättre bild mm blev han förtvivlad och ville ha tillbaka sin gamla skrutt Tv. Den nya fick vi ta.
Vad som sker med alla sopor vet man aldrig men vi sorterar också.
Ska ni se på Melodifestivalen i kväll? Jag får sällskap av dotter och det ska bli roligt att uppleva den tillsammans igen.
Köpte tulpaner i tisdags som stått i köket hela tiden och i dag är det dags att slänga dom ser värre ut än dina. Tack för tipset att ha dom i uterummet åtminstone på natten.
Solen skiner väl även i Karlstad får jag hoppas och att det nu håller i sig ett tag.
Kram kram och ha det bra.

Lambergsfrua

10 mars 2012 19:51

Hej kära vän!
Jag är så nöjd med min vårheader men jag har inte gjort den själv. Jag får som vanligt hjälp av en god vän som använder ett av mina foton som grund. Sånt kan inte jag.
Det här med sopsorteringen kommer tag gå bra, efter en del inkörningsproblem. Vi får helt enkelt hjälpa de äldre som inte klarar att fixa detta själva.
Så typiskt det där med TV:n till din pappa. Han klarade nog inte av alla nya knappar på fjärrkontrollen. Nånstans innerst inne kan jag förstå honom. DEt blir bara för mycket nytt ibland.
Klart vi ska se på Melodifestivalen ikväll - MiML under visst knot för han gillar inte det här spektaklet egentligen. Han prioriterar i alla fall att vi sitter tillsammans på en lördagkväll.
Som ett litet tips vad gäller Peters bok - den finns att köpa på tre sajter till alla till olika priser:
http://www.bokus.com/bok/9789186377960/djungel/
http://www.ordochbok.s/visa_produkt.asp?id=424045
http://cdon.se/b%C3%B6cker/du_rietz%2c_peter_erik/djungel-18544296
Solen sken i förmiddags och på eftermiddag. Vi var ute och stavtravade när den var i moln...
Varma kramar,
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

10 mars 2012 14:53

Det var ju tur att det stod "inget skämt" på lappen! ;) Jag är en riktigt sorteringsmänniska och vi har en liten garderob där vi har olika kassar med papper, metall och glas. Jag tycker det är lätt som en plätt att sortera och gå ut med, nån gång ska man ju gå ut ändå, då är det ju bara att ta med soporna...Om det finns någon som absolut inte kan gå ut borde det gå att lösa på något sätt...Fast det är ju tokigt att soporna körs iväg, men det är väl tänkt att bli ett rötgasanläggning här i stan också! Ha det gott!!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

10 mars 2012 19:42

Vi har precis likadant - en garderob med kartonger för metall, glas, plats och kartong. Så har vi hållit på sen vi flyttade hit,inga problem alls. Redan nu hjälper vi en äldre dam i vårt hus, som har svårt att ta sig till återvinningsstationen. Klart det går att lösa bara man vill. Men du vet vanans makt är stor och har man haft sopnedkast sen 1986 är det kanske inte helt enkelt...
Kram och trevlig kväll,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

12 mars 2012 10:02

Kände faktiskt inte till det där med sopnedkasten och att det var ännu en svensk kanonuppfinning. Kulturhistoria? Självklart! ;)

Lambergsfrua

12 mars 2012 13:18

Lite kul faktiskt. Så nu är det en epok som går i graven;)
Din bok kom förresten alldeles nyss - TACK! Ser fram mot att läsa den i färdigt skick. Att läsa den på A4-blad är inte riktigt samma sak.
Varm kram,
Ma

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 maj 13:24

Det är underbart försommarväder nu med sol och lagom sköna plusgrader. Eftersom det är mycket som händer i mitt liv nu, kommer jag att  fortsätta min bloggsemester. Kanske återkommer jag, kanske inte. Orsa kompani lovar ingenting bestämt...   Ha det ...

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards