Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 4 augusti 2012

Tripp till Motala med Motormuseet och Göta Kanal del 1

Av Lambergsfrua - 4 augusti 2012 17:45

Vi styrde först mot lilla pittoreska Askersund vid Vätterns norra strand, där sjön kallas Alsen. Vi åt vår medhavda lunch nere i hamnen, men det blåste lite "oskönt".



Stjernsunds slott ligger vackert på en höjd vid Alsen. Nej, det är inte MiML som går därborta.


 
Utsikten från slottet är nog magnifik - även om rosorna börjat vissna nu.


 
Här bedrevs storskaligt lantbruk med många djur. Kossorna utanför den gamla mejeribyggnaden ger nog inte mycket avkastning nu för tiden förstås.


 
Vi svängde in till Medevi Brunn, som ju är Nordens äldsta hälsobrunn. Det var Urban Hjärne som fann det hälsobringande vattnet 1678 och sedan dess har många druckit brunn här både kungliga och mindre kungliga personer.



Den s.k Högkällan byggdes in 1809 och i huset finns även en liten teaterlokal - allt i stort behov av upprustning.


 
"Är det här källan"? utbrast jag häpet till den utplacerade guiden, när vi klev över tröskel. Jo men visst var det så. Föga imponerande, men kanske nödvändigt ur hygienisk synpunkt. Om man ville ha en skurk av det hälsobringande (?)  vattnet, var det bara att öppna brunnslocket, greppa den långskaftade sleven och ösa upp i en plastmugg. Nä, det lockade inte oss alls.


Det kostade inget, men det fanns en burk där du kunde lägga i så mycket pengar, som du ansåg att slurken var värd.


 
Jag hoppas den här gästen, som noggrant granskade statyn av Urban Hjärne, blev hjälpt av vattnet. Både han och hans fru gick fasligt illa...



Väl framme vid hamnen i Motala, där vårt hotell låg möttes vi av den här skylten. Det var bara att snällt parkera på den stora parkeringen bredvid. Med bästa bästa vilja i världen kan man inte kalla vår lilla Silverpil för entusistfordon    


 
Vår mycket vänliga och serviceinriktade receptionist var riklig dekorerad med egendesignade tatueringar på både höger arm och vänster ben.


Hotellet är sammanbyggt med Motormuseet och har fin utsikt mot gästhamnen och inloppet/utloppet till Göta Kanal.


 
Ett glas vin på balkongen smakade bra i solskenet.


 
Så här ska en husbåt se ut! Rejäla utrymmen op bottenplanet och ett stort soldäck på övre plan fast så kallas det förstås inte på sjön.


 
"MS Kung Sverker" från 1909 gör dagsturer på Göta Kanal och kvällsturer på Vättern med mat och underhållning. MiML var redo att borda för en kvällstur.


 
En trevlig trubadur underhöll på kajen och han följde sedan med på färden.


 
Jag ska inte trötta er med bilder på den goda mat vi åt, men jag visar gärna vilket fint porslin allt serverades på - och i.


 
Vi fick njuta av en strånade solnedgång.


 
Nere vid Vadstena vände vi tillbaka och då hade fullmånen gått upp bildade en glíttrande månskensgata på vattnet.



En riktigt spektakulär fontän med "segel" ligger vid inloppet till hamnen. 


Fortsättning följer!



Varm kram,

Lambergsfrua








 
 
yvonne

yvonne

4 augusti 2012 19:26

Å, så fint! Där har jag aldrig varit, så det är kul att få följa med er på trippen!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

4 augusti 2012 19:45

Helt klart värt ett besök, Yvonne.
Fortsatt trevlig lördagskväll!
Kram,
Lambergsfrua

 
wiper

wiper

5 augusti 2012 11:51

Jag har varit dit för många år sedan men har glömt att det var så vackert. Du har tagit fantastiska bilder och den med fotänen är lysande. Inte illa att kunna designa sin egen tatuering. Det ni upplevde där skulle jag vilja ta med min man på. Roligt skrivet om källan ;)). Jag har njutit av dina bilder och är nu redo att ge mig ut i sommarvärmen.

Jag önskar dig och din man en underbar dag
kramar

http://wiper.bloggpaltsen.se

Lambergsfrua

5 augusti 2012 15:17

Tack snälla Wiper för allt beröm du öser över mig! Visst är det en vacker plats, som vi gärna återvänder till. Tatueringarna tycker jag var jättefina, även om jag kanske inte är någon större fan av dödskallar, men hon hade slingrat in rosorna så fint där, så det blev vackert.
Nu ska vi traska iväg till Dottern med familj som bjuder oss på middag.
Ha det gott i sommarvärmen!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Lasse

5 augusti 2012 13:00

Motala med omnejd är väldigt vackert, och man riktigt längtar dit när man ser dina underbara bilder och målande berättelse.

Lambergsfrua

5 augusti 2012 15:14

Tack för rosorna!
Jag håller helt med dig om att det är en mycket vacker trakt. Vi kommer säkert att återvända någon gång, för det finns mycket mer att upptäcka där.
Kram,
Gigi

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards