Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 14 augusti 2012

Myror och SAAB-museet

Av Lambergsfrua - 14 augusti 2012 22:45

I slutet av förra veckan tog vi en liten tur söderöver på några dagar. Det gäller att passa på när MiML inte har tid för omläggning av sin krånglande tå.



När vi skulle fika hade vi sån tur och hittade en mysig plats med stenbord och blommor . Se bara så nöjd mannen i Mitt Liv ser ut. Jag slog mig ner på bänken bredvid - och for upp igensnabbt som en panter (nåja). 



Jga hade inkräktat på myrornas territorium! Det myllrade av dem och de BET. De bodde nånstans under den här stenen och i gräset kunde man se en uppnött myrstig fram till en träddunge, där de troligen "mjölkade" sina små bladlöss - eller va de nu mjölkar.


Men varför bet de de bara mig, inte MiML? Se där ett av livets många mysterier.


 
Till slut valde jag att kliva upp på ena bänken och STÅ där medan jag åt - till stor förnöjelse får MiML kan jag tillägga.



En  natt bodde vi i Trollhättan på ett centralt hotell bara ett kvarter från Kanalen. På serveringen till höger avnjöt vi varsin  öl, medan solen sakta sjönk bakom träden och ett par segelbåtar tog sig in i gästhamnen till vänster.



Måsarna hade sitt after work på andra sidan kanalen. 


 
SAAB Car Museum  ligger nära Slussområdet i f.d NOHAB:s verklstadslokaler. 1920 fick man en order på 1000 lok till Ryssland, något som senare reducerades till 500 lok. En enormt stor order, som krävde ombyggnad av verkstaden för bättre ljusinsläpp.


Men vad gjorde det. De 230 miljonerna betalades med 56 ton  rent guld!


 
Sista meningen imponerar - Den är inte renoverad! Här snackar vi kvalité.


 

Många SAAB:ar fanns det att titta på, bland annat rallybilar körda av Stig Blomqvist, Erik Carlsson "På Taket" och Värmlands stolthet Per Eklund - alla fullsmetade med reklam förstås. Ja bilarna alltså.


   
Den här bilen är nog museets absolut läckraste. Linjerna är så eleganta tycker jag. Bakrutan glider samman med takfönstret. Lite flygplanskänsla, kah jag tänka mig. Den finns bara i ett enda ex och vad det skulle ha kostat kan man bara gissa... Bränsleförbrukningen och -kostnaden är väl enorm och i bagageutrymmet kan man kanske klämma in två tandborstar.


 
En gnutta humor och en glimt i ögat kändes riktigt bra bland all teknik.


 
Bland alla bilar fanns också ett exemplar av den SAAB-byggda husvagnen SAABO som tillverkades 1964 - 1968. Den gjordes väldigt lätt för att kunna dras av inte alltför motorstarka bilar. MiML:s morbror var stolt ägare till en sådan.



Trots de små måtten var den avsedd för fyra personer. Ljus och fräsch - men det var nog fullt tillräckligt med två fullvuxna personer i den.



Nä men titta! Där på en hylla låg den pepitarutiga bilhjälmen!



På hemvägen gjorde vi en avstickare till Håverud med Dalslands Kanal och akvedukten. Inte en endaste båt där men ganska mycket folk. 


 
Akvedukten är helt enkelt en 33,5 meter lång stadig plåtränna för båttrafiken ovanför forsen. De stora låtarna är sammangfogade med 33000 nitar och ingen enda av dem har behövt bytas ut sen bygget 1868. Där kan vi också tala om kvalité!


Nu får vi se vad vi hittar på härnäst. Till dess önskar jag er en god natts sömn.

Varm kram,

Lambergsfrua









 
 
Ingen bild

Sonen

15 augusti 2012 03:58

Till och med myror har respekt för fadern, he he.

Det är vemodigt med SAAB, de var så himla duktiga - men ingenjörer ska inte inte ägna sig åt affärer. Jag tyckte för redan 20 år sedan att de gott kunde ha små upplagor av bilar i framkant men att de samtidigt skulle göra som VW gjorde med sin baggebil, nämligen börja masstillverka en moderniserad men billig version av 96:an i Brasilien eller Mexiko, en sorts folk-SAAB helt enkelt. Vi hade en lärare/konsult på Folkuniversitetet som var f.d pilot, ingenjör, flygplansingenjör, kärnkraftsingenjör m.m och på 70-talet chef för bl.a kärnkraftsutvecklingen i Sverige (vilka människor det finns vad?) och han förklarade hur otroligt korkat SAABs ledning skött företaget och hur mycket värre det sedan sköttes av de amerikanska ägarna. Han använde SAAB som ett exempel på en utmärkt produkt som ingen brytt sig om att analysera marknaden för. Dvs ingen av de som bestämde. Sorgligt. Jag har alltid tyckt att den där svarta "ur-SAABEN" är bland de fräckaste bilar jag sett.

Häftigt att se de rutiga hjälmarna igen, ha ha. De var för stora för mig och Maria men jag kommer ihåg (minns?) hur fascinerad jag var av dem - och hur förvånad jag blev när jag insåg att inte alla människor hade sådana när de körde bil. Jag har flera minnen från bilresan i Europa när bilen gick sönder och hur ni skrattade åt verkstadspersonalen (efteråt) när de dels såg hjälmarna och sedan bilen ;D

För kännedom kan jag för övrigt meddela att "måsar på after work" i Göteborg betyder "stockholmare vid buffén".

Kram

Lambergsfrua

15 augusti 2012 16:20

Jaha ja, så hade jag inte tänkt. Det betyder alltså, att jag inte inger respekt - inte ens hos myror =D Nåja, det kan jag leva med bara jag är på tillräckligt stort avstånd från kräken.

Ja visst är det sorgligt hela den här affären med SAAB. Det skulle ha kunnat skötas bättre med en anpassning till en folkbil, som du skriver.

Ur-SAABen är helläcker och det tycker jag om den där silvriga prototypen från 2006 också. Vilka linjer! Men det vore nog svårt för en fullvuxen person att sjunka ner i framsätet - eller snarare ta sig upp ur det igen;)

De där bilhjälmarna var ofta en källa till glädje. Minns framför allt när vi gled in till en bensinstation för att tanka i dåtidens Jugoslavien - oljeblandad bensin! Sen spände vi fast hjälmarna - och puttrade iväg. personalens ansikten liknade mest fiollådor =D

Jaså du, stockholmare vid buffén. Visst jag inte, men riktigt roligt faktiskt - även om den lilla ursprungs-stockholmaren i mig protesterar lamt;)
Kramar från oss båda,
Ma

 
Ingrid

Ingrid

15 augusti 2012 10:56

Fina bilder som vanligt från er utflykt!
Jag såg Falkenbergsrevyn igår kväll och där var minsann SAAB på tapeten.

Beträffande myrorna så kan jag berätta att på stigen jag brukar gå genom skogen ner till samhället är det rätt mycket skogsmyror och de går till anfall trots att jag går. Min fart är väl inte så hög, men jag knatar på rätt duktig, ändå hinner det ta sig upp på mina dojor och biter mig i benen. Riktiga ettermyror är de. Tur att det bara kniper till och att man inte får några bulor efter dem.

Hoppas att du har en fin dag!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

15 augusti 2012 11:00

Vi såg också Falkenbergsrevyn och SAAB-inslaget. Jag tror ändå att Trollhätteborna är glada över att museets samlingar inte spreds för vinden utan blev kvar i stan.
De där myrorna var ena alerta rackare, pigga som bara den. Det kändes nästan som att de kastade sig uppför benet för att nypa till. Jag är inte alls rädd för dem, men blir otroligt störd när de är så många och angriper mig dessutom. Jag förstår att du skyndar på stegen, när du går inom deras revir;)
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

15 augusti 2012 21:40

Ute på nya äventyr igen, ja man skall passa att ta alla tillfällen i akt så länge man kan.
En trevlig resa har ni varit på vilket alla foton bevisar.

En fin och inbjudande rastplats, så trist med småohyran som också gillade denna platsen, svårt att kompremissa i sådana lägen.

Säkert intressant att besöka SAAB museet, inte viste jag att dom även har tillverkat husvagnar, det blev en överraskning för mig, den var somrigt inrett med glada tyger och färger.

Skrattade när jag så den pepitarutiga bilhjälmen, drog mig till minnes att jag gjorde ett inlägg på min blogg med dessa huvudskydden som svärföräldrarna hade på huvudet under bilfärder.

Vilken tuff och fin bil den vita x 2006 var, den kanske hade kunnat rädda SAAB om den producerats, tror den hade blivit poppis, men investeringspengarna var nog slut redan där.

Roligt att få vara med er även på denna trippen, tack för detta.
Kram vännen.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

16 augusti 2012 12:31

Bara trevligt att du ville följa med på resan, Ruth! Vi försöker klämma in några kortresor mellan MiML:s besök på Vårdcentralen och fotvårdsspecialisten.
DE där myrorna var konstiga. Varför attackerade de bara mig och inte MiML. Han satt ju alldeles bredvid mig, när jag blev anfallen.
Jag hade nog inte heller känt till SAAB:s husvagnstillverkning (de producerade färre än 500) om det inte var för att MiML:s morbror ägde ett exemplar. Jag minns att han var oerhört stolt och vi beundrande - så ljus och välutrustad!
Den där läckra vita SAAB:en hade säkert kunnat bli något för penningstarka köpare - men det var nog redan försent, när den där prototypen tillverkades.

Hoppas du får en riktigt fin sommardag.
Solig kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards