Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 28 mars 2013

Påskharen och missförstånd

Av Lambergsfrua - 28 mars 2013 16:15

Nu är det bråda tider för påskharen.Han är fullt sysselsatt med att värpa godisägg till barnen - och kanske även till en del vuxna. Äggen kan man sedan hitta i trädgården (vilket inte är så lämpligt i vårt klimat) eller på något klurigt ställe inomhus.


Påskharen fick mig osökt att tänka på sången "Skära, skära havre, vem ska havren binda..." som ofta sjungs vid dans kring julgranen. Uppvuxen inne i Stockholm var jag fjärran från våra sädeslag och hur de skördades. Att man kunde binda dem i en skyle eller nek fanns inte i min värld då.


Alltså skapade jag min egen text av det jag hörde de andra sjunga. Detta var alltså innan jag kunde läsa - men jag hade antagkigen inte begripit mer för det.


 
"Skära, skära haren, vem ska haren vinna..." ? Varför skulle man skära haren? Harar som är så söta med sina långa öron och lilla darrande nos. Och varför lottade man ut den skurna haren sedan? Den som vann ville väl hellre ha en hel hare än en, som man skurit i. Det var alltså en totalt obegriplig sång för mig, men jag bekymrade mig inte så mycket utan sjöng glatt med ändå.


Nåja, jag insåg ju så småningom, vad det hela handlade om - men Påskharen får gärna fortsätt att värpa i trädgårdar och hus. Godis e' gott ;)


Trevlig skärtorsdag!

Varm kram,

Lambergsfrua   


 
 
Yvonne

Yvonne

28 mars 2013 16:47

Haha, jag kan rekommendera den här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Det_är_saligt_att_samla_citron Kanske du har läst den, men den är kul! Påskharen är ju inget gammalt påfund precis, den är väl importerad från det engelsk/amerikanska hushållet? Ha det gott!!

http://www.yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

28 mars 2013 19:13

Tack för länken. Ja, trygga räkan är ju en välkänd missuppfattning, likaså Hosianna. Vid en adventssamling i Missionskyrkan sjöng den populäre ungdomspastorn om Herren. Liten blåögd ljuslockig förtsaklassare vänder sig till mig och teaterviskar: Du fröken, den där Harry - vem är det?
Stor kram på're :)
Lambergsfrua

 
Ingrid

Ingrid

28 mars 2013 17:13

Vilka missförstånd det kan bli!
Det var en rolig historia från din barndom. Klart att du måste varit förvirrad över det där konstiga sättet att behandla den söta haren.
Visst är godis gott, alldeles för gott!
Ha en fin fortsättning på Skärtorsdagen!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

28 mars 2013 19:15

Jag tror att det finns många sånger och psalmer som har missförståtts under årens lopp. Vanligast är väll Trygga räkan - en text som då blir totalt obegriplig för ett litet barn. Men trygg förstås;)
Varm kram,
Lambrgfrua
PS Vi har köpt hem en stor chokladkaka,m som vi nallar på lite då och då, fast vi inte ska...DS

 
Inga-Lill

Inga-Lill

29 mars 2013 08:15

Glad Påsk till Dig.
*Kram*

http://ilsi.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

29 mars 2013 12:01

Tack Inga-Lill och detsamma till dig och de dina!
Varm kram,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - Tisdag 14 sept 12:38

  Kvällarna kommer allt tidigare och det känns mysigt att tända ljus. Man kan ju hålla kvar lite av sommarkänslan med hjälp av väldoftande lavendel på ljusglaset.  Jag väljer att kalla den här tiden på året för sensommar, även om tidig höst är mer m...

Av Lambergsfrua - Fredag 9 april 16:45

  Det senaste året har helt överskuggats av Covid-19 med alla skrämmande rapporter om antal smittade, döda och biverkningar av olika vacciner. Mannen i Mitt Liv och jag har i möjligaste mån hållit oss isolerade och bara träffat vära närmaste utomhus...

Av Lambergsfrua - 17 december 2020 14:52


2020 är ett år som inte liknar något annat vi har upplevt och det närmar sig sitt slut. Den här julhelgen blir annorlunda för alla och även ensam för många. Vi kan inte träffas och umgås med familj och vänner som vi hade önskat, men på något sätt kom...

Av Lambergsfrua - 10 oktober 2020 15:19


Temperaturmässigt har vi inte fått höst här riktigt än, men det handlar nog bara om dagar, innan vi också har glidit in i den mörkare årstiden.Pandemin gör tillvaron lite ensam, men vi gör allt för att undvika smittan och håller oss på vår kant.   Då...

Av Lambergsfrua - 8 september 2020 15:15

Juli blev en blöt och förhållandevis kall månad, den månad då så många hade semester. Däremot bjöd både juni och augusti på fint sommarväder, ja några dagar till och med i varmaste laget för oss silverrävar.   Den här sommaren liknar ingen annan. Cor...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se