Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 30 april 2013

Helgon, häxor och högtidlighet

Av Lambergsfrua - 30 april 2013 15:45

Idag är det Valborgsmässoafton, som bland annat firas till minne av det tyska helgonet Valborg. Lite hedniskt ursprung finns det också, som i flera andra av våra helger. Firandet av Valborg bands samman med den germanska hedendomens vårfester, som hölls denna dag.



 

De kristna fördömde de hedniska vårfesterna som häxsamlingar. Natten till den 1 maj red häxorna på sina kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, framför allt till berget Brocken - det högsta i Harz med sina 1.143 m.ö.h Där träffade de Djävulen och det gällde för alla kristna att skydda sig mot alla hemskheter.

Man ropade högt, tände eldar, sköt med gevär och blåste i horn - allt för att  hålla otyget på avständ.


I trakterna kring Brocken säljer man numera souvenirhäxor av olika slag, stora, små, fula söta. Den här lilla sötnosen såg vi utanför en affär, där hon vilade på en något obekväm bädd av - Djävulsöl.   


 
Upp på berget Brocken, dit häxorna flög för att festa och träffa Djävulen, kan man idag åka tåg. Det är mycket populärt resmål för dagens turister, som inte behöver oroa sig för att träffa vare sig häxor eller Hin Håle själv. Däremot kan man glädja sig åt en strålande utsikt, äta en starkt kryddad korv och släcka törsten med ett lokalbryggt öl - dock ingen häxbrygd.  


 

Valborgsmässoafton är också allmän flaggdag i Sverige. Inte för att fira Valborg utan för att vår kung fyller år. Idag sammanfaller det med Hollands drottning Beatrix abdikation efter exakt på dagen 33 år på tronen. 


Nu önskar jag er en riktigt fin fortsättning på den här dagen oavsett hur ni tänker fira.
Varm kram,

Lambergsfrua   





 
 
Ingrid

Ingrid

30 april 2013 19:25

Tack för informationen om varför vi firar Valborgsmäss.
Jag visste inte alls att det hade något med häxsamlingar att göra. Jag kan tänka mig att det där tåget till Brocken är populärt.
Ha en skön Valborgsmässoafton!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

30 april 2013 22:39

Tack snälla!
Jag måste erkänna att jag hade en mycket vag idé om Valborg, men resten var dolt i dunkel för oss till vår resa i Harz. Mycket intressant, tyckte vi också.
Tågresan dit upp var fullbokad och det var ståplatser överallt. Tåget dit upp dras av ett ånglok från DDR-tiden och går alltså i reguljärtrafik, inget bara för turister. Under kriget var det militärt område och förbjudet utomstående, då det fanns en spioncentral här. Strategiskt läge minst sagt.
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Anita

Anita

30 april 2013 20:06

Trevlig Valborg önskar jag dig min vän !!! Det var intressant det du berättar ... Var Valborg ett tyskt helgon ?? Hade jag inte en susning om faktiskt. Berget Brocken i Harz har jag sett för där har vi varit några dagar. Vad du kan. Detta var intressant att få lära sig. Man blir visare och visare ju äldre man blir ;) Tack för stunden med din blogg som alltid är intressant att läsa.
Stor kram från mej som alldeles strax skall ut i blåsten.

http://resenarskan.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

30 april 2013 22:42

Japp, Valborg var ett tyskt helgon. Vem kunde ana det, när man står där och fryser sig blåknottrig om knäna ;)
Wikipedia ger mycket intressant info, men man orkar inte alltid ta till sig den.
Det blev ingen utflykt till brasan vis August i kväll, men vi har haft det mysigt ändå.

Stora kramen,
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14
15 16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards