Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 23 september 2014

Höstdagjämning

Av Lambergsfrua - 23 september 2014 12:47

Idag är det höstdagjämning eller rättare sagt var det faktiskt i natt kl. 02.29 för att vara exakt- och det ska man ibland. Både vår- och höstdagjämning är alltså ett klockslag som kan variera något från år till år.

"Vid höstdagjämningen är natten nästan lika lång som dagen. Dagen är fortfarande något längre och det beror på horisontalrefraktionen (optisk effekt som kröker horisonten) och på gryning och skynmning" enligt Wikipedia.

 
Låter krångligt men i praktiken betyder det att solen går upp rakt i öster och ca 12 timmar senare ner i rakt i väster. För vår del betyder det att solen sjunker nerstrax till vänster om Gamla Vattentornet på Herrhagen. Oavsett var den sjunker, bjuder den på ett skådespel, som jag aldrig tröttnar på. Det här fotot tog jag igår efter en etrålande vacker men ack så blåsig höstdag. 

Idag för vi nöja oss med gråmulet och spegelblank tjärn, där allt fler båtar försvinner från bryggorna - ett hösttecken så gott som något.

 
Då vi ännu inte har haft någon frostnatt ännu kan vi fortfarande glädja oss åt en del blommor. Här några penséer som tycks ha smitit från sin rabatt ut på trottoaren.


Ett gäng tvåfärgade dahlior lyser upp i en trädgård här i närheten. Cerise och orange - vem hade kommit på den färgkombonationen?



Rara blåklockor har slagit rot och trängt upp en liten glipa mellan trottoar och husvägg på Herrhagen. Vilken fantastisk växtkraft i de till synes ganska späda och rangliga blommorna.   


I lördags pågick en fisktävling med metspö vid norra delen av tjärnen. Metarna stod utplacerade med jämna mellanrum, som markerats med en träpinne nerbankad i marken.  


Den här metaren hade helt anarkistiskt struntat i sin pinne och klivit ut på resterna av en mycket gammal brygga.

Arrangörerna hade satt upp ett litet partytält utan väggar på gräsmattan. Efter avslutad tävling bjöds deltagarna på smörgåsar och dryck - alltså inte grillad fisk.   

 
Inte långt från metarna stod det här svanparet med sin enda unge. Jag vet inte om det är "vår" svanfamilj från i våras, men jag hoppas att det inte är så - för de hade många fler ungar...

Önskar er alla en bra dag.

Varm kram,

Lambergsfrua   

 
 
Ingen bild

Per K

25 september 2014 17:20

De hade i alla fall minst tre mindre ungar för någon vecka sedan. Den stora grå måste vara ett av fjolårsbarnen som ännu hänger fast vid föräldrarna.

Lambergsfrua

25 september 2014 22:41

Per, jag tror att du har rätt. Hoppas årsbarnen har gett sig iväg själva :)
Kram,
Lambergsfrua

 
Sonen

Sonen

29 september 2014 16:51

Jag har varit med på en enda fisketävling. När startskottet gick sprang jag ned mot vattnet, satte toppen av spöet under en trädrot och bröt av hela redskapet på mitten. Med den stump som återstod fick jag en liten abborre som hann torka innan invägningen vid dagens slut, så den gav inget utslag på vågen. (Nej, jag vann inte).

/ Kram :)

http://www.durietz.n.nu

Lambergsfrua

29 september 2014 23:09

Ha ha ha! Du e' ju för go' kära Sonen! Det där kan jag inte minnas att jag har hört dig berätta förut, men det har jag antagligen - och ynkade dig då. Man kan inte vinna jämt vet du väl ;)
Varm kram,
Ma :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2014 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards