Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 5 maj 2015

Första maj i Göteborg

Av Lambergsfrua - 5 maj 2015 12:30

Efter en god hotellfrukost gav vi oss ut på stan i solskenet. Målet var Trädgårdsföreningen, denna oas i centrala Göteborg, som faktiskt är en av landets äldsta offentliga parker. Den öppnades redan 1842 och är förklarad som byggnadsminne.


Just nu pågår en konstutställning i parken. Det är den brittiske skulptören Tony Cragg, som bland annat visar de tre gyllene vridna "Points of view". De kom närmast från Manhattan, där de  varit utställda en tid. 


I det ståtliga Palmhuset från 1878 kan man njuta av tropisk värme och olika exotiska växter  - och många palmer förstås. Vid bygget hade man Crystal Palace i London som förebild och visst blev det ett lyckat resultat.

 
Utanför Palmhuset kunde man njuta av solsken och vackra blommor - den tropiska hettan därinne kändes nästan lite onödigt tropisk just då.


Men hallå! Har trädgårdsmästaren fått en liten medhjälpare eller blomstervakt? Eller var det kanske bara en upphittad liten figur, som placerats där för att inte ligga på gräsmattan och skräpa.


Japanska körsbärstträd med sina moln av rosavita blommor.  

 
Vitaste vita magnolior på ett träd i stram givakt.

Direktörsvillan stod klar 1847. På bottenvåningen bodde parkens trädgårdsmästare med sina familjer. På övervåningen drevs handeln med fröer, men verksamheten blev så stor, att man tvingades bygga en egen lokal för den.

   

I den här vackra byggnaden från 1874 finns nu populära Rosencaféet. Huset var från början ett stall, där det fanns både djur, vagnslider, höloft och verkstad. Huset brann 1967 och bara den västra flygeln klarade sig. En varsam renovering gjordes 1998 och så blev stallet ett café i stället. 


Vi satt ute och fikade, som så många andra. Jag gillar latte, men Mannen i Mitt Liv är ingen lattemänniska. Det blev en Irish coffee för honom. 

 
 
Mmm, vilka ljuvliga färger i den här rabatten!


Här blommar rhododendron och magnolia i kapp.


Nere vid kanalen växte flera grupper med blommor, som liknade julrosor - i fel färg. Tack vare informationsskyltar fick vi veta, att det var turkiska julrosor.

Framåt eftermiddagen var det dags att möta Sonen, som jobbat natt och sovit på förmiddagen. Han vill visa oss en mycket annorlunda restaurang, som även är ett hotell.


Så vi promenerade till Dorsia  - och det var ett helt fantastiskt ställe. Och så osvenskt.


Här kan man låta ögat njuta av vackra möbler, lenaste sammet, skimrande siden, gyllene tofsar och konst. Och utsökt mat och dryck.  

 
Ägarens motto är "Gästen är kung" och personalen lever verkligen upp till det mottot.

 
Detalj från en fönsterbräda.


En del av hotellrummen vetter mot den täckta innergården, som är en del av restaurangen. Här serveras frukostbuffén, om jag förstod det hela rätt.

 
På toan ligger högar med mjukaste frottehanddukar, klara att användas efter handtvätt och sedan läggas i tvättkorgen. Kanske inte miljövänligt men sannerligen hygieniskt. 


Nej vi åt inte där. Istället sökte vi oss till The Golden Days på Södra Hamngatan vid kanalen. En genuin engelsk pub i centrala Göteborg, det det finns över 100 olika ölsorter och fler än 300 whiskeysorter att välja på! Och mat förstås.


Vi satt ute med utsikt över Rådhuset och ombyggnaden av kanalen och såg en fullsatt Paddanbåt glida förbi.

 
Vi valde fish and chips, något vi inte har ätit på åratal. Vi serverades en perfekt tillagad torsk, som skivade sig så fint, när man skar i den.


Åter till vårt hotellrum med vidsträckt utsikt för att se på hockey.  


Jag avslutar med solnedgången över stan som final på en mycket trevlig Valborgsmässohelg.

Varm kram,
Lambergsfrua       

   




 




 

 
 
Ingrid

Ingrid

5 maj 2015 13:29

Så mycket vackert ni har sett! Parken med alla vackra planteringar och så den där speciella restaurangen. Vilken härlig helg i Göteborg, en stad som jag inte varit i sedan någon gång i mitten på 60-talet.
Hyacintrabatten var verkligen enormt tjusig! Jag vill också göra en sån!!!
Ha det gott!
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

5 maj 2015 16:17

Ja det är rena njutningen att strosa runt i Trädgårdsföreningen. Man kan inte tro att den ligger mitt i stans centrum. Här finns även en stor fin lekplats med många bänkar. Där kan man sitta och se glada barn rasa av sig eller kanske dricka medhavt kaffe ur termos. Dey gjorde flera småbarnsmammor såg vi.
Du har mycet vackert att njuta av i Botab´niska inne i Visby. Det är också en fantastisk oas och kanske även inspirationskälla till egna odlingar. En hyacintrabatt vore rena drömmen.

Önskar dig en fortsatt fin dag!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Anita

6 maj 2015 08:40

Oj va vackra växtbilder från Göteborg denna 1 maj. Sommar vid västkusten men då rakt inte här på Sydsvenka höglandet ... Är så imponerad av alla växter, färger och blomsterarrangemang. Du ger mig hopp om att den riktiga våren och sommaren inte är långt borta ...

Latte är toppen men Irish coffee smakar inte illa det heller. Att välja skulle för mig vara svårt så jag tror jag skulle ta både ock!! ;) ;)
Tack för att jag fick vara med och se "porten till vår/sommar" på vår västkust.
Kramen!!

Lambergsfrua

6 maj 2015 16:15

Ja Anita, det var så vackert och mycket mer blomor än vad vi hade förväntat oss. Jag vet ju att våren är senare på Sydsvenska höglandet, men desto mer efterlängtad och välkommen, när den väl kommer.
Jag gillar också Irish coffee framåt kvällen, men just där i solskenbet mitt på dagen kände jag mer för latte.
Varm kram!

 
Ingen bild

Bosse Lidén

6 maj 2015 15:57

Tack för ett härligt blogginlägg från Göteborg. Jag håller med om att Trädgårdsföreningen är en pärla och en fin oas mitt i centrum, i en storstad. Vilket kombinerat hotell/restaurang. Kram

Lambergsfrua

6 maj 2015 16:19

Jag är glad att du ville följa med på min resa Bosse!
Ja, Trädgårdsföreningen tröttnar vi aldrig på att besöka. VI hoppas kunna komma dit ner igen i sommar för att se alla rosorna blomma. De är en underbar upplevelse.
Hotell Dorsia är något utöver det vanliga och man får gärna gå in och titta utan att äta eller dricka. Personalen är tillmötesgående och vänlig och berättar om hotellet, om man frågar. Vi nöjde oss med varsin god ale medan vi njöt av atmosfären.
Varm kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards