Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 3 september 2016

BORNHOLM DEL 3 SÖDRA TUREN

Av Lambergsfrua - 3 september 2016 22:00

RÖNNE - SVANEKE - NEXÖ - LILLE GADEGÅRD - AAKIRKEBY - EKKODALEN-RYTTERKNAEGTEN - FRU PETERSENS CAFÉ

 
När vi drog undan gardinen från fönstret på morgonen, fick vi se en fritidsfiskare vittja sina nät. Vi kunde inte avgöra hur stor fångsten blev, men något fick han absolut, för det tog tid för honom därute.

Ännu en dag med sol och framåt dagen temperaturer ända upp till +29.
Efter frukost körde bussen oss tvärs över ön till den lilla staden Svaneke där lördagsmarknaden pågick.

 
Staden grundades redan 1555 och är en av Danmarks minsta köpstäder med mysig atmosfär.

 
Vi besökte ett glaspusteri - visst är det ett skönt ord för glasblåseri. Foto: Nysätersbuss

Vägg i vägg ligger Johan Bülows Lakrids där man kan köpa lakrits i alla former. Förr tillverkades lakritsen här, men eftersom affärerna blomstrade, har hela tillverkning med kontor och distribution flyttat till Köpenhamn. Självklart köpte vi en burk saltlakrits som är min favorit. Mannen i Mitt Liv klarar sig utmärkt bra utan den delikatessen...


På gågatan utanför glaspusteriet finns den här numrerade spelplanen uppmålad - till ett hönsskitarlotteri! Två gånger i veckan samlas förhoppningsfulla spelare med sina lotter. En höna släpps loss  på spelplanen och det nummer hon skiter på vinner potten! Tyvärr var vi inte kvar så länge, att vi kunde se skådespelet.


Här skulle jag gärna bo på sommaren. Våren kommer lite senare till ön än på fastlandet på grund av det kalla havet. Sommaren är oftast solig och skön och hösten lång. Bitvis påminner klimatet om Medelhavsklimat och man odlar t.ex både vin och fikon. Vintern kan vara helt snöfri eller bjuda på mängder av snö. Vissa år är snöläget så besvärligt, att inte ens snöplog tar sig fram.


Marknad var det ja! Den var inte särskilt stor där på torget men välbesökt.

 
På torget satt en liten trio gubbs och underhöll...


... och bakom dem låg deras hund och sov helt lugnt. Den måste ha varit döv för att inte reagera på det ljudet så tätt inpå. 


Det här är nog den minsta kaffevagn jag har sett. Här såldes alla typer av kaffe och han hade en hel del kunder.

Plötsligt backade en bil med hästkärra på släp upp alldels bakom kaffevagnen och febril verksamhet uppstod. Med fascinerande hastighet packades kaffeapparater, muggar och stor vattendunken ihop och slängdes in på passagerarsätet, luckan smälldes igen och kaffevagnen kördes snabbt in i hästkärran - och så försvann ekipaget! Jag blev så paff, att jag inte ens kom mig för att fotografera! Troligen var det så där bråttom för att bilen med hästkärran inte fick parkera där - eller så hade man helt enkelt inte tillstånd att stå där med kaffevagnen. 


Alldeles utanför Svaneke finns det här originella - vattentornet! Det byggdes 1952 efter en tävling som efter vissa protetser vanns av dansken Jan Utzon - han som bland annat ritade Operahuset i Sidney. Då tyckte många, att det var rejält fult och en skam för staden - i dag anses det vara en kulturskatt.


Dags att besöka vinbonden Jesper på Lille Gadegård, dels för en rundvandring och dels för "mormorslunch".


Stora fält med vinrankor. 


Här växer druvorna sig stora och mognar fint i det milda klimatet. Foto: Nysätersbuss 


Jesper är dessutom vanlig bonde och föder upp bland annat skogsgrisar. Foto: Nysätersbuss


Mormorslunchen bestod av salt sill, söt sill (inlagd sill), ägghalvor,  stek av skogsgris, färsbiffar av skogsgris med inlagda rödbetor, rödkål, leverpastej och ättiksgurka - och så potatis förstås, allt från gården och hemlagat.


Till detta serverades egentillverkad snaps och tre sorters vin - ett glas av varje. Foto: Nysätersbuss

Almindingen är ett stort skogsområde på ön. Den planterades i början av 1800-talet och är Danmarks femte största skog på cirka 50 km2. Innan dess var det dåligt med skog på ön.



Där på öns högsta punkt Rytterknaegten 162 meter ö.h står Kongaminnet, som byggdes av granit till minne av kung Fredrik VII:s besök på ön. Allt eftersom åren gick växte skogen sig högre och utsikten försämrades. Tornet byggdes då på med en stålkontruktion för att säkra, att den milsvida utsikten inte försvinner i grönskan.


Vid Ekkodalen kan man göra en tur med häst och vagn, men det var inget vi hade med på programmet. Däremot var det en glädje att titta på de fina hästarna.


Ekkodalen är en 12 km lång sprickdal, som är ca 70 meter bred och där de lodräta klipporna når upp till 20 meters höjd. Ekoeffekten har avtagit med åren, då Skogsvårsdstyrelsen inte tillåter avverkning av träd och sly, som dämpar ekoeffekten.


Så var det dags för eftermiddagskaffe på Fru Petersens café och Kagehus. Huset byggdes som skola 1908.


Lusthuset är fyllt med olika växter i krukor och lådor, så där finns ingen plats att sitta och avnjuta Fru Petersens godsaker.

   
Vid entrén vilar en mysig nalle i sin välanvända dockvagn.


Stora salen med sina vackra fönster och äldre möbler kändes genuin och trivsam. Undrar hur många små bornholmska barn, som har lärt sig läsandes och matematikens konst här inne.


På kagebordet fanns ca 50 olika bakverk, stora tårtor, smakrika kakor och maffiga bullar - även om det ser lite avbetat ut på fotot. Det var i alla fall gott.  Foto: Nysätersbuss


Här sitter vår grupp och mumsar i sig. Tänk om dåtidens elever kunnat se hur deras lärosal befolkas av kaffesugna gäster nu si så där en 100 år senare.


Efter kvällens middag med hummersoppa och griskind med tillbehör skyndade vi tillbaka till vår balkong.


Allt för att inte missa solnedgången.


Det måste vara något alldeles speciellt att få njuta av solnedgången ute på havet i en tyst segelbåt.

 
Följande dag
var det dags att vända kosan hemåt igen. Morgonen bjöd på olika nyanser av blått över havet.

Soliga sensommarkramar!
Lambergsfrua
  






 


 
 
Ingen bild

Pelle

5 september 2016 08:26

Fantastiska bilder. Och lakritsen försvann rekordsnabbt. Har aldrig varit där, faktiskt, men nu blev jag lite sugen (även bokstavligt).

Lambergsfrua

5 september 2016 10:06

Tack Pelle! De flesta tagna med mobilen som test.
Kul att lakritsen var uppskattad - lakrits är faktiskt alltid gott tycker jag.
Bornholm är väl värt ett besök Pelle. Där finns också ca 3 mil fina sandstränder med fina möjligheter till solbad ;))
Kram :)

 
Bosse Lidén

Bosse Lidén

7 september 2016 16:17

Förstår att dina tankar gick till barnen och att det en gång i tiden varit en skola.
Tack för tre mycket intressanta blogginlägg. :)
Kram Bosse
Ps. Jag gillar också lakrits

http://bosseliden.wordpress.com

Lambergsfrua

8 september 2016 12:11

Ja du, ränderna går nog aldrig ur! ;) Jag lever fortfarande efter terminer och lov, precis som jag har gjort, sedan jag själv började skolan.
Lakrits är gott i alla de former, men min favorit är nog saltlakrits, I min barndom kiunde man köpa en liten påse salmiaklakrits på apoteket - och det gjorde jag gärna ;)
Roligt att du ville följa med på resan Bosse. Nästa gång blir det musikfestival i Tyrolen! :)
Varm kram!

 
Ingrid

Ingrid

8 september 2016 16:47

Vilket fantastiskt reportage du har gjort av er Bornholmsresa och underbara bilder därifrån. Jag har haft funderingar på att åka dit och nu tror jag att det ska bli av. En av våra bussresearrangörer brukar ha resor dit. Det vore kul att se om jag känner igen mig nu när jag läst om er resa.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

9 september 2016 14:42

Tack Ingrid! Vad roligt om min resebreättelse kan inspirera dig till att besöka Bornholm. Det är verkligen en vacker ö och till skillnad från Gotland mest bestående av granit. Steniga stränder utom i sydost och söder.
Sedan är ju en stor del av upplevelsen beroende på, att man får en bra guide där - och det hade vi.
Varm kram!:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards