Lambergsfruas  blogg

Alla inlägg under juli 2011

Av Lambergsfrua - 6 juli 2011 15:51

Vi har goda vänner som har husbil. När de är resande fot (hjul) har de den uppställd på grannkommunen Hammarös fina camping Mörudden vid Vänern.


Där har de ordnat riktigt trevligt med förtält, förrådstält och relativt insynsskyddad uteplats. Till vänster om vindskyddet odlar de både tomater, dill och rädisor.


  I stället för vakthund har de en vaktgris, som kräver minimalt med mat, dryck och tillsyn  


Vi tillbringade några trevliga timmar tillsammans med prat om händelser på både båtar och resor.


Blommorna frodades i värmen och den höga luftfuktigheten.


Önskar alla en fin fortsättning på dagen.

Soliga kramar!

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 5 juli 2011 16:14

Egentligen gillar jag inta näckrosor för deras långa slingrande stjälkar, som man lätt trassar in sig i,  om man skulle råka hamna i vattnet bland dem.

Nu är ju den risken minimal, eftersom jag vägrar att beblanda mig med dem.


Jag måste i alla fall tillstå, att blommorna är mycket vackra, i alla fall de vita. Vi har inga röda i vår tjärn, men de finns faktiskt i en annan tjärn här i stan.


  De gula näckrosorna ser mest ut som kabbelekor i sjönöd och MiML gav sig katten på, att det var just det - tills jag googlade fram både bild och fakta. Så nu kallar han dem "kabbelekor som du kallar näckrosor".  


Vi har varit hos Dotterns och noppat vissna blommor idag: Post och vattning har go'a grannarna och naturen skött om.


På vägen dit finns den här prunkande trädgården som just nu dignar av olika sorters rosor.


Åkervindan upp på allt den kan komma åt att slingra sig på . Den har en otrolig livskraft och växer snabbt dessutom. Ogräs säger de som får sina buskar i det närmaste kvävda - men ack så vackra , säger jag! 


Önskar er alla en fortsatt bra dag!

Varma kramar,

Lambergsfrua    

Av Lambergsfrua - 4 juli 2011 19:22

4:e juli är en stor dag i hela USA. Minsta lilla håla bjuder på parader, festligheter med BBQ och självklart ett häftigt fyrverkeri som avslutning på dagen.


Vi har under många år firat den här dagen på olika sätt i USA och på olika platser, men aldrig blivit besvikna på vare sig arrangemangen eller engagemanget. Oavsett vad man har för åsikter om landet och dess styrelse finns där många helt fantastiska människor - många av dem har vi haft förmånen att få bli vän med och delat många härliga upplevelser tillsammans med.


Faktum är att jag var i USA 1960 och firade att Hawaii blivit unionens 50:e stat.  Det kändes synnerligen exotisk och festligt. Att jag sen skulle besöka den staten tillsamamns med min familj 15 år senare, fanns inte ens i min vildaste fantasi då. Så ouppnåelig kändes den nya staten.


Just nu befinner sig kära Dottern med familj i Texas och jag är övertygad om, att hon och hennes lilla familj har en mycket minnesrik upplevelse, som jag ser fram mot att få dela så småningom via foton och berättelser.


Önskar er alla en fin avslutning på dagen - med eller utan flaggviftning =D

Soliga kramar,

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 3 juli 2011 17:02

I går ville vi festa på räkor för att fira Sonens födelsedag.Vi plockade fram ett paket stora grönländska 70/90-räkor från frysen.


  Döm om vår förvåning, när vi hittade den här lilla fulingen bland räkorna! Kanske lite svår att upptäcka på bilden, men MiML har lagt den på påsen här.


Hela gapet var täckt av små sylvassa tänder.   


Så här såg inkräktaren ut från ovan. Den består egentligen bara av ett stort huvud. Otroligt ful!

Texten på påsen skryter med att räkorna är vildfångade och har hög proteinhalt - men här fick vi nog lite högre proteinhalt än önskvärt   


Självklart har jag skrivit ett mail till Royal Greenland och bifogat några foton. Ska blir intressant att se, hur de reagerar. De kan ju åtminstone berätta, vad det är för ful fisk de har skickat med till oss.


Önskar er alla en fin fortsättning på söndagen!

Soliga kramar,

Lambergsfrua    

Av Lambergsfrua - 2 juli 2011 21:23

Nu kan du scrolla ner förbi Sonens födelsedaggrattis, om du vill läsa om vår resa i ett sammanhängande stycke.


Soliga kramar!

Lambergsfrua   

Av Lambergsfrua - 2 juli 2011 14:21

   Jag måste ju bara sticka emellan med ett GRATTIS till käre Soenen, som fyller år idag. Vi har redan talats vid, men jag vill ändå hissa flaggan.


Varma kramar,

Ma & Pa

Av Lambergsfrua - 1 juli 2011 10:57

Lite allmän info

Alla mina bilder är klickbara till större format. Många har jag tagit i farten genom bussens tonade fönster - så kvalitén och färger har blivit därefter.


Nu är hela resan klar med bilder och info.  Det gäller alltså att scrolla neråt här för att kunna följa fortsättningen.


Midsommarveckan på Gotland

Dag 1 - ditresan

"Avresa från hemorten tidig morgon", stor det i MK-resors beskriving. Det betydde i klartext klockan 02.30 från Karlstad station!   

 "Juninatt blir aldrig av", som ni vet. Vi behövde alltså inte direkt treva oss fram i mörker.


När vi körde in i  Örebro färgades himlen röd av soluppgången.

Frukoststopp i Herrbeta mellan Norrköping och Linköping - kul för dem som klev på bussen i Norrköping...


Sen var det bara att försöka slumra lite på vägen till färjan i Oskarshamn.


Vi åkte med M/S Gotland. Vi hade bokade platser i aktersalongen - lite flyplansstuk på det hela, men rymligare och bekvämare.


Vi lyxade till det lite och avnjöt varsin räksmörgås som lunch - mums!

Resan till Visby tog tre timmar.



Buss och guide  mötte och vi började med en liten rundtur med bland annat besök på Galgbacken. De fyra perlarna är byggda av 17 stenar vardera. 17 var ett magiskt tal - jämför vår "svordom" Fy sjutton!


Utsikten från Galgbacken är fin - fast det gladde väl knappast de krakarna som skulle hängas.


Vi släpptes sen av vid Österport för lite fri tid med möjlighet att handla "lite gott till midsommarafton" - Systemet ligger där också. Ingen i vår buss ställde sig i kö där utan nöjde sig med att strosa runt lite eller sitta på en bänk och kolla på folk.


Efter en god middag i Säveskolans matsal, där vi åt alla frukostar och middagar under vistelsen, kördes vi ut till våra inkvarteringar. I grundpriset ingår boende i privatrum oftast med delad toa/dusch. Mot tillägg får man bo i en av Ravinvägens studenlägenheter med utsikt över hamnen. Det valde vi.


Vi hade önskat lägenhet med balkong, men eftersom vi anmälde oss så sent fanns inga kvar. Vår lägenhet med markterass var ett återbud - vilken tur!


Utanför huset kunde vi glädjas åt vallmo och blåeld. Jag plockade in en bukett blåeld - vallmo vissnar direkt när den bryts av.


Utsikten från vår terass. Klart njutbart!

Det blev en tidig kväll och vi hade inga som helst svärigheter att somna.


Dag 2 - Södra Gotland

Efter en riklig frukostbuffé styrde vi söderut och första stoppet var vid ett änge. På änget har man samlat vinterfoder till djuren från mark och träd sedan järnåldern.  


På änget finns en rik flora. Mest iögonfallande var de stora blåklockorna.


Lojstahallen är en rekonstruktion av en byggnad från järnåldern vid resterna av fornborgen Lojsta Slott. Grunden och eldstaden är original. Här bodde både människor och djur tillsammans. Enda öppningen var luckan ovanför eldstaden - men byggnaden var troligen så pass otät, att det blev hyfsad ventialtion ändå Taket var täckt med halvgräset ag.


Alldeles vid huset blommade salmbär - blåhallon. Jag trodde flörst att det handlade om björnbär, men så är det alltså inte. Sa guiden.


Vi fick också se några exempel på gutniska lekar. Här utövas "spark rövkrok" 


Vår chaufför Andreas och guiden i andra bussen visade också "spark bleistre" 


Vår guide Isabelle  ägnade sig åt att "kast varpe".


Sedan smakade det bra med kaffe och smörgås på en mysig servering. Det ingick i resan varje dag.


Här fanns en fin trädgård med gammaldags blommor. Backtimjam lockade till sig både humlor och bin - och en liten fluga som sitter på bladet till vänster och kollar insamalndet av nektar.


Längs den vackra vägen söderut till Kettelviks sandstensmuseum, där man själv kan få prova på att hugga i sten. Den gotländska flaggan smattrade i vinden. 


Vy från Kettelvik.


Lamm betade på strandängarna vid Kettelvik.


På Gotland finns det nämligen inga får! Däremot finns det tiotusentals lamm och lammungar. Visst låter det mycket rarare än får.


På ön finns också gotlandsruss, varav några fortfarande är "vilda", det vill säga att de strövar fritt omkring på ett stort område, som ändå är inhägnat. Enligt EU-bestämmelser måste alla husdjur, som går ute ha tillgång till väderskydd. Efter protester byggdes då väderskydd år dessa russ - som inte begrep vad de skulle användas till. De fortsatte att söka skydd mot väder och vind i den låga skogen. Nu lever de som i gamla tider - efter dispens från EU  


Stenmurar finns det gott om, men de är mycket smalare än de på Fastlandet. Många av fotona är tagna genom bussens tonade fönster och då blir kvalitén därefter.


Raukar finns det gott om på Gotland och den mest kända är nog Hoburgsgubben på sydspetsen. Varje år målas gubbens näsa och år var den gul. Här stämmer faktiskt talesättet "gult är fult" - tycker jag.


Blåeld finns över hela ön på de magra kalkrika markerna. De här växer nedanför Hoburggubben.


På Gotlands Naturum i Vamlingbo fick vi interssant information om öns flora och fauna och öns geologiska historia. Jag blev fascinerad av den vackra Apollofjärilen, som trivs på kalkmarker, men är sällsynt numera.


Vi följde vägen längs Ekstakusten, där låg vindpinade tallar böjt sig för vinden.


Från bussen kunde vi se både Lilla och Stora Karlsö. Spännande resmål en annan gång - eller kanske inte ...



De väderkvarnar som finns kvar idag är antingen ombyggda till bostäder eller serveringar. Man kan till och med få hyra en under sin vistelse på ön.



Efter middagen tog vi en liten promenad och träffade på den här strandskatan på en gräsmatta.



Satt sedan ute i solen innan vi kröp till kojs.


Dag 3 - stadsrundtur och Lummelundagrottan

Midsommarafton


Växlande molnighet och inget regn!

När vi kom till matsalen för frukost hade all personal blomsterkrans i håret - helmysigt och väldigt uppskattat



Vår chaufför Andreas längst till vänster och guiden Isabelle trea från vänster.



Vi började vår stadsvandring i välkända Almedalen. Lite roligt att tänka på, att detta en gång var den ursprunkliga hamnen, som så småningom blev oanvändbar av alla sopor, som slängdes där.



Ett litet torg innanför murarna.


Visby gör verkligen skäl för namnet "Rosornas stad"


Vackra gamla medeltida byggnader.


Pittoreksa Fiskargränd är nog Visbys mest fotograferade gränd. Förr var det här ett fattigt och smutsigt område. På 1940-talet beslutades om allmän upprustning. Visbyborna uppmuntrades att plantera rosor och andra blommor - med gott resultat!  



Det här lilla huset är til salu med prydnadsbåtar och allt. Intressant är den röda ytterväggen, som ser helt knottrig ut. Den är grundad med tjära och sen målad med rödfärg - men tjäran har runnit i värmen.


I Botaniska Trädgården finns mängder av blommor bland annat ljuvliga rosor förstås.



Där fanns ett kraftigt lutande äppelträd.


Ofattbart att trädet överlever med denna ihåliga stam!


Det blev myckett travande. MiML uppskattade varje tillfälle till en liten vilopaus.


Hus nedanför Klinten - och ovanför.


  Santa Maria Domkyrka  med sina tre torn är en del av stadens karaktärisktiska silhuett.


Därifrån tog vi oss an de 72 trappstegen upp till Klinten.


Fin utsikt över stad och hav.

Det tog ju en stund innan hela gruppen hade kämpat sig uppför trapporna - en del gick faktiskt med käpp, men det gick bra. Det handlar ofta bara om tålamod och stark vilja.


MiML fick sällskap på bänken av en annan man med onda fötter.


"Här ska staden ligga"! Nej, jag skojar bara. Isabelle pekade och berättade intressanta fakta för oss. MiML? Nä, han brydde sig inte. Bättre då att vila fötterna och prata med bänkgrannen...

Ännu en blommande gränd.


Vi gick ut genom Dalmansporten och fram till bussen vid Österport.


Där vid muren växte en hel drös med läckra midsommarblomster - men jag plockade inga att lägga under huvudkudden.  


Så var det dags för lunchmacka med kaffe/te på Björklunda. Jag tycker om deras fönster i entrén.


"Det där är väl ingenting att spara", sa MiML när han fick se det här fotot av hibiscusen i närbild. Det tycker jag! Jag gillar den läckra spegelbilden i fönstret.

Sen var det dags för ett besök i Lummelundagrottan  Ja, egentligen var det inte många som gick ner där. De flesta av oss hade varit där förut. Vi kikade in i den gamla kvarnen, som nu är hantverks-och souvenirbutik.

Där kunde man också beskåda Norden största kvarnhjul - mot en avgift av 15 kronor! Men hallå! Det handlar bara om ett kvarnhjul, visserligen modell större med sina 10,5 meter i diameter men ändå. Inte någon av de besökare vi såg betalade för att få se det.


Vi nöjde oss med det här lilla vackra kvarnhjulet utanför byggnaden i stället.

I trädet ovanför satt en koltrast och sjöng så kraftigt, att MiML till sin stora glädje kunde höra det. Det var höjdpunkten på besöket vid Lummelunda  



Dags för lite traditionellt midsommarfirande på Paviljongplan. Mycket folk hade samlats kring midsommarstången och på scenen stod ett gäng glada musikanter och trudiluttade.


I gröngräset satt familjer med sina picknickkorgar och såg ut att trivas gott i solen.

Det fanns absolut ingenstans att sitta utom på gräset. Ren självbevarelsedrift fick oss att avstå från den utmaningen. Att komma ner är väl inga större problem - men man ska ju upp sen också...


MiML och jag traskade ner till hamnen i stället och satt sen i solen på restaurang Florens uteserveriing med ett glas vin. Ett alldeles utmärkt alternativ till picknickkorgar och trudiluttande, tyckte vi    Och klart lättare att resa sig från sittande ställning - he he


Till middagen bjöds vi på midsommartallrik - matjessill med gräddfil och naturkigtvis lax med diverse grönsaker.

Självklart avslutades måltiden med jordgubbar med vispgrädde. Smakade alldeles utmärkt. 

Dagen avslutades i solen på vår terass. Mmm, jodå med ett glas vin   


Dag 3 - Norra Gotland med Fårö

Under vår förra Gotlandsresa för 22 år sedan kändes det som att vår guide prioriterade kyrkorna av alla fina besöksmål. Det blev minst ett kyrkobesök om dagen och det var i mest laget.

Så var det inte alls den här gången. Vårt första och enda kyrkobesök blev  Källunge Kyrka  Det blev lite speciellt, eftersom en av våra medresenärer var från orten och hade konfirmerats där.


I Slite stannade vi till vid Cementas kalkbrott. Jag gillar det lilla"fotohålet"  i staketet - omtänksamt och turistvänligt.


Och så här bilden tagen genom "fotohålet".


Visst är brottet imponerande stort, men det är även däcket som sitter på maskinerna därnere.

Överfarten med bilfärjan till Fårö tar bara 7 minuter.


Vy från Fårö. Naturen är karg - men måsarna tycks trivas gott!


"Vid en väg på en sten, satt en liten flicka, bara fötter bara ben, mager som en sticka..."

Fast här är det en inte fullt så mager silvergrå panterfarbror som vilar fötterna. Inga bara ben men väl bara fötter - i sandalerna   

Stenen finns vid "Ebbes skinnbutik", där det finns mycket vackert, som man absolut inte behöver och gott kan leva utan.


Där vid stenen växte den här vackert mörklila blomman, som jag inte alls känner till. Någon som vet?


Efter fika med god smörgås och liten kaka på Vinor Krog & Café i Sudersand tog vi en promenad ner till stranden. De är mitt i sommaren, men ingen badade. En av våra reskamrater tog av sig skorna och vadade ut en bit, men det fick räcka.

Guiden Isabelle fick hoppa av bussen och öppna en grind, när vi skulle ut på naturreservatet Langhammars.


Den smala vägen dit bjuder på Fårös mycket typiska karga natur och ett och annat litet fiskeläge.


Där finns ett femtiotal raukar, några över åtta meter höga.


Ännu ett fiskeläge. 


Jag undrar om den här kvarnen är någons sommarbostad - för jag tror inte att den används för malning, trots att vingarna sitter kvar. Den pryder sin plats i alla fall.

Byggnader nere vid färjeläget på Fårö. Den bakre byggnaden är en lambgift  

Självklart gjorde vi ett besök på Bungemuséet 

Eftersom vi och många med oss redan varit där, slog vi oss ner i caféträdgården. Några njöt av saffranspannkaka med vispgrädde och salmbärssylt, andra nöjde dig med en glass.


En gotländsk gärdesgård ska byggas av enstolpar och slanor av gran. Stolparna ska fästas ihop med enekvistar, som är sega och böjliga.

Tillbaka i Visby lagom till middagen.
Vi bodde alldeles nedanför tre gamla väderkvarnar "Lågan" var minst, "Käringen" drevs av en kvinnlig mjölnare och "Plågan"med störande gnissel. Ursprungligen fanns även Högan, som gjordes om till disco men brann ner. 


Birka Paradise låg inne i hamnen på sin kryssning Stockholm - Bornholm - Visby - Stockholm.  

Självklart satt vi ute en stund sedan vi hade packat ihop våra pinaler. HUmlor är nog lika flitiga som bin. Här är det en som tar sig en rejäl smutt av nektar.

Blåeld består ju av många små blommor. Här syns en i närbild.


Gotland dag 5 - hemresan
Vår båt till Oskarshamn avgick 07.20 En kvart innan skulle båten till Nynäshamn gå. Låt mig bara konstatera att det var något rörigt vid incheckningen mest beroende på att man skyltade fel vid två "gater". Det stod Oskarshamn, men skulle vara Nynäshamn...


Den här gången åkte vi med den betydligt mindre Gotlandia II

Eftersom avfärden skedde så tidigt hade vi fått frukostkuponger att lösa in på båten. Käre store, milde frid - vilka köer!! Något mer ineffektivt system får man leta efter. Vi köade i 40 minuter för  frukostbricka att ta med till vår numrerade plats. Frånsett det var frukosten riklig och bra.   Så pass riklig att vi kunde bra oss varsin dubbelsmörgås att ta med  till lunchstoppet i Herrbeta mellan Linköping och Norrköping. Smakade alldeles utmärkt.

Kom hem framåt halv sju på kvällen nöjda och belåtna med vår resa.

Om du har orkat läsa så här långt, hoppas jag att du har haft nöje av det.

Inte går det att jämföra med solnedgången på Gotland - men fint ändå 

Soliga kramar till er alla!

Lambergsfrua   







   





     

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Skapa flashcards