Lambergsfruas  blogg

Direktlänk till inlägg 11 juni 2012

Illyrien del 6 Ohrid - Skopje och stadsvandring i Skopje

Av Lambergsfrua - 11 juni 2012 16:15

 

  

Denna dag förflyttade vi oss inom Makedonien till huvudstaden Skopje. Mycket bergigt där snön fortfarande låg kvar på topparna.


Republiken Makedonien gränsar till Grekland. Makedonien var en gång ett mycket större land och och omfattade då den nuvarande grekiska delen av Makedonien. Det korrekta namnet är F.Y.R Makedonien, alltså Former Yugoslavian Republic of Macedonia.


Intressant är också att grekerna kallar landet Skopje och invånarna för bulgarer!

Förutom landets namn har länderna en konfikt om vem som "äger" Alexander Den Store. Han var kung över det antika kungadömet Makedonien, men hans födelestad Pella ligger i det grekiska Makedonien...



Tidig morgonutsikt över Ohridsjön från vår balkong. 


Blånande berg  - och det kändes som att vi skulle över dem alla...



Skopje nådde vi efter ca tre timmars resa. Uppe vid Fortress Kala mötte vi vår inhemske guide - en mycket kunnig men också mycket pratsam och omständig herre.


 
Fortress Kale var boplats redan ca 4000 år f. Kr. För tillfället var det stängt på grund av utgrävningar.


Här gick den stora handelsvägen mellan Rom och Istanbul. Vägen var byggd av stora fyrkantiga stenar eller hårt packad sand. Man har funnit bådadera vid tidigare utgävningar.



Boris Trajkowski sport center började byggas 2004 till minne av president Trajkowski, som omkom i en flygolycka det året.


En av stans många moskéer nedanför Fortress Kale.



Den gamla stadsdelen ligger nära fortet.



Heliga Frälsarens Kyrka till vänster ligger i en lugn muromgärdad trädgård. 


 
Själva kyrka ligger under jord. Här syn vår grupp gå mot ingången för att sedan ta sig nerför branta och nötta stentrappor. Där finns några berömda ikoner av handskuret valnötsträ.



Gatuvy från Gamla Skopje.



Kom och köp! Dockor i barnstorlek ska locka kunder till affären med bygdekläder.



Dags för "kompensationslunchen", som vi lovades efter gårdagens ljudliga middag. Våra bord var dukade på balkongen ovanför skylten. Mycket trevlig ställe - och god mat.



Murverket vid restaurangen fascinerade oss.




Två bedårande kattungar låg i en stor blomkruka (utan blommor än så länge) nere på gården. 
Självklart måste Mannen i Mitt Liv prata lite med dem.



Allt medan kattmamman tog sig en liten slummer i trädgårdssoffan.



Mästerfoto taget av MiML med lilla kameran - en Sony DSC-W120. Vanligen brukar blomsterfoto vara min avdelning.


Förintelsemuséet är ett av de få som finns i världen. Under den guidade rundturen blev museiguiden och vår lokale guide oense i några frågor och de skildes väl inte som de allra bästa vänner...


 
Via Gamla Stenbron från 1600-talet över floden Vardar nådde vi Torget där Alexander den Store rider på sin stegrande häst. Den 11 meter höga statyn på den 15 meter höga sockeln har rört upp känslorna i Grekland. Fontänens vattenspel var populärt, allra mest som dagen var varm. Stod man riktigt nära blev man skönt avsvalkad...



Trippa, trippa. Här var det mycket folk i rörelse och många unga kvinnor tog sig fram på tå.



Agnes Gonxha Bojaxhiu föddes i Skopje år 1910 och står staty här. Det handlar förstås om Moder Teresa.



Moder Teresas Minneshus/kyrka.



Den 26 juli 1963 drabbades staden av en jordbävning, där ca 80 % av bebyggelsen förstördes och mer än 1 000 människor dog. På det som en gång ansågs vara Europas vackraste stationsbyggnad har klockan stannat exakt vid tidpunkten för katastrofen. Som synes finns det en fullt fungerande klocka bredvid.



Dags för vinprovning på den lilla familjeägda vingården Kartal.



Flaskorna stod framdukade på ett sidobord. Vi fick prova två röda och två vita. 



När kommer vinet? MiML började tröttna på allt prat om druvor, lagring, doft och smak, när han ändå inte hörde vad som sas.



Vi bodde på Hotel Karpos över natten.



Vad stort! Nästan så man kunde gå vilse! Rum med pentry och badrum.



Utsikt mot gatan och Milleniumkorset högt uppe på berget.   


Behöver jag tillägga att vi somnade gott efter den sena middagen. Alla dessa synintryck...


Soliga kramar,

Lambergsfrua   







 



    

 
 
Ingrid

Ingrid

11 juni 2012 18:25

Så fina bilder du tagit från er resa!

Det är så roligt att se dem, för namnen på de här platserna, städerna, orterna känner man ju så väl igen från nyhetssändningar på radio och TV, men bilderna man sett då har ju bara visat katastrofer, krig och elände.

Du visar verkligen hur fint där är. Och att inte maken kunde motstå de där kattungarna förstår jag mer än väl.
Kram, Ingrid

http://stenstugu.com/wp

Lambergsfrua

12 juni 2012 15:31

Tack för berömmet och tack för att du följer med på resan. Visst är det så att det här hörnet av världen känner vi mest genom nyhetsrapportering om krig och elände, men nu håller man på att hämta sig och det finns stor framtidstro.
MiML har en förmåga att träffa på hundar och katter varhelst han drar fram - och alla vill han "prata" med;)
Varm krtam,
Lambergsfrua

 
Kristina

Kristina

11 juni 2012 18:42

Vilken underbar resa ni har varit på. Underbara bilder du visar.
Statyn på moder Teresa skulle jag gärna vilja se. Men nu fick ja ju det, tack vare dina fina reseskildringar.
ha det gott och go kram!

http://kristinakicki.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

12 juni 2012 15:28

Tack för rosorna du ger mig! Det var långa och mycket innehållsrika dagar på denna resa, men helt klart värt det.
Ha det gott du också!
Varm kram,.
Lambergsfrua

 
Ruth

Ruth

12 juni 2012 09:34

Fin utsikt över vattnet ni hade från eran balkong, ser ut att vara en tidlig morgon.
Vilket stort och magnifikt sportcenter, vill minnas att dom har arrangerat något stort sportevenemang där, eller kanske har jag fel.

Så söta kattungar, förstår att MIML var tvungen att gosa lite med dom, det hade jag också gjort, kanske stoppat en i fickan.

Vilken pampig fontän av Alexander den store, har nog aldrig sett något liknande.
Åter ett magnifikt övernattning på Karpos med ytor, där kan man dansa ”Godnattvalsen” utan att ramla på möbler hehe.

Många anrika byggnader och museum, åter ett intressant resemål, tack för att jag fick inblick i åter ett nytt land med kultur som är fascinerande och intressant.

Kram och tack för allt du bjuder mig på, känns som jag har varit med på eran resa.

http://bernamis.bloggplatsen.se

Lambergsfrua

12 juni 2012 15:27

Varmt tack för din kommentar Ruth! Så roligt att du gillar vad du ser. Vi var själva väldigt nöjda med allt vi fick uppleva och se, men det var späckade dagsprogram. Så vi somnade på kvällarna utan problem;)
Varm kram.
Lambergsfrua

 
yvonne

yvonne

13 juni 2012 19:08

Nu har jag hunnit med på denna rundtur också! Jag slapp hålla mig i stolskanten denna gång ;) Jag skulle också bli trött på en massa prat och inget vin! Kul med dina små berättelser under bilderna. Kanske blir det lite mer bilder? :) Kram!

http://yvonneeblogg.blogspot.com

Lambergsfrua

13 juni 2012 19:32

Tack go'a du för "rosiga" kommentarer. Visst kommer det mera. Jag är bara lite distraherad av barnbarnets studentfirande just nu och så är Sonen på besök. Ja k'ra nån, vad GÖR vi hela dagarna;)
Ha det gott!
Varm kram,
Lambergsfrua

 
Ingen bild

Sonen

19 juni 2012 06:35

Stackars pappa på vinprovningen, ha ha, jag känner så väl igen den där blicken. Söta katter och en väldigt märklig blomma som fadern fotograferade. Har alsdrig sett något liknande, den ser nästan tecknad ut. Påhittad liksom. Fint hotellrum också ;p

Du har rätt i att vi i Norden kan väldigt lite om den där delen av världen. Vacker natur men för mycket bråk. Moder Teresa var en hemsk människa vars berömmelse började på 1960-talet när hon syntes på ett fotografi fast det var sen kväll och mörkt. Ingen brydde sig om fotografen som sade att det berodde på den nya ljuskänsliga filmen från Kodak - det hade skett ett mirakel! "Se ljuset som strålar från henne." Som att lura infödingar med en gaständare ungefär. Vad gäller moskéer är de egentligen ganska häftiga rent arkitektoniskt, men böneutropen kan förstöra vilken semester som helst. Tur för er att ni kan stänga av hörapparaterna ;)

Kram

Lambergsfrua

19 juni 2012 15:17

He he, jag tror inte han insåg hur uttråkad han såg ut under själva "föreläsningen". Vi har ju hört om tillverkningsprocessen ett otal gånger.

Visst är blomman fin! Och bra foto dessutom.

Va? Skojar du om Moder Teresa? Jag har aldrig hört den versionen. Min uppfattning är att hon gjorde mycket gott för sina fattiga medmäniskor under sitt liv i Calcutta - fejkade gloriastrålar eller inte;)

Moskéer är vackra, men jag håller med dig om att böneutroparna ibland har en plågad röst. Våra hotell låg inte nära någon, så vi stördes aldrig.Och som sagt, "hörisar" kan ju stängas av sina bärare till fromma =D
Stor kram,
ma

 
Ingen bild

Emanuel

11 april 2013 19:54

Hej
Synd att slaverna har tagit nåt så fint som makedonsk historia och försöker få det till deras eget. Stöld. Skopjeborna har ingen koppling till antiken. Dorer heter makedornas folkstamm. Dorer en av de 4 grekiska stammarna. Slaverna kom till Europa på 700 talet e.Kr Bulgariska är deras språk. Missade Alexander med 1000 år. Tyvärr. Deras riktiga namn är den som de fick efter 2a världskriget Vardar Pirin. Pseudo-Makedoner kan inte förklara ens vad ordet Makedonien ock Alexander betyder. Skam av sverige att ha godkänt namnet. Historieförfalskning.
Tack för att du läste detta

Lambergsfrua

11 april 2013 22:26

Emanuel!
Jag vet inte vem du är och vilket syfte du har med din kommentar.
Jag var på en rundresa på Balkan och återgav, vad jag upplevde och hörde våra olika guider berätta. Du verkar vara mycket mer insatt i ämnet än jag, så i övrigt avstår jag från att svara på din kommentar.
Lambergsfrua

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lambergsfrua - 19 februari 2023 12:45

  Januari brukar kallas  årets "längsta" månad. Den är mörk och många suger på ramarna efter julens julklappsutsvävningar. Vi har inte de problemen, men jag tyckte nog att årets januari var alldeles ovanligt mörk med sina korta dagar och långa nätte...

Av Lambergsfrua - 30 augusti 2022 20:15

  Morgnarna blir allt kyligare, kvällarna kommer allt snabbare och nätterna blir allt mörkare. Det verkar faktiskt som att hösten står och stampar i farstun. Men fortfarande har vi sensommar, så än behöver han (för det är väl en han?) inte göra sig ...

Av Lambergsfrua - 22 juni 2022 14:47

  Våren kom sent men nu har vi plötsligt passerat sommatsolståndet! Hur kunde det gå så snabbt??   Och det är ju nu sommaren börjar egentligen. Vi har många fina sommardagar och ljusa kvällar att se fram mot och njuta av.Allt gott önskar jag er fram...

Av Lambergsfrua - 11 juni 2022 12:45

 Vintern försvann och våren var efterlängtad men ack så tveksam. Det betydde att vi fick njuta lite längre av den, innan den plötsligt övergick till sommar. Här syns en flod av krokus i Museiparken.Maj och juni blommar mest heter det i ramsan och de...

Av Lambergsfrua - 10 mars 2022 12:30

  Vi Vi fick riktig vinter här i februari med ca 30 cm snö, som låg kvar ett tag. Snöröjarna jobbade dygnet runt, men hade ändå svårt att hinna röja allt,  innan mer snö föll. Följden blev halkolyckor och bland annat inställda tåg och bussar. Det bl...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

GÄSTBOK

______________________

Klockan är:

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Väder

Väder Karlstad

Tidigare år

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Senaste besökare

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards